ŠTÍTEK: Kanada

Hokejisté Lotyšska slaví historický postup do semifinále MS.
Hokejový čtvrtek na světovém šampionátu napsal jeden skutečně nezapomenutelný příběh. Domácí Lotyšsko zaskočilo ve čtvrtfinále jasného favorita ze Švédska a poprvé v historii si zahraje o medaile. Svěřenci trenéra Harijse Vitolinše porazili na domácím ledě v Rize výběr Tre Kronor 3:1 a v sobotním semifinále v Tampere vyzvou Kanadu. O další překvapení se v odpoledním utkání postarali hokejisté Německa, kteří pro změnu poslali domů zámořskými hvězdami nabité Švýcarsko.

Senzace v Rize. Lotyšsko vyřadilo favorizované Švédy, Švýcaři podlehli Němcům

MS v hokeji 2023
Vladimír Růžička
Bývalý trenér národního týmu Vladimír Růžička označil mistrovství světa, na němž česká hokejová reprezentace vypadla ve čtvrtfinále a obsadila konečné osmé místo, za celkově nevydařené. Poslední porážka s USA jen podtrhla rozpačitý dojem, který z turnaje má. Pochopení neměl pro herní styl ani pro přístup trenérského týmu Kariho Jalonena k brankářům.
6 fotografií

Chyběl mi náš dravý hokej, řekl Růžička. Kritizoval přístup trenérů k brankářům

MS v hokeji 2023
Čtvrtfinále MS 2023 hokej: Česko - USA
Česko nezvládlo čtvrtfinále proti Spojeným státům a na mistrovství světa končí po nevýrazném výkonu a porážce 0:3. „Hráči neměli pohyb, neměli vítězství v osobních soubojích. Moc si nepomáhali ani kombinací, aby nějak překonali hru Američanů. Bylo tam toho málo,“ vyjmenovává důvody porážky bývalý hráč a trenér Josef Zajíc. Mladý tým USA ho naopak svým výkonem přesvědčil, a proto mu někdejší kapitán Kladna věří na účast ve finále a boj o zlato.
6 fotografií

Důvody brzkého vyřazení? Zranění a forma, říká Zajíc. Američany vidí ve finále

MS v hokeji 2023
Čeští hokejisté končí na MS už ve čtvrtfinále
Zklamání, zmar, bezmoc. Čeští hokejisté končí na mistrovství světa už ve čtvrtfinále. Na místě, kde před rokem slavili senzační zisk bronzu, podlehli Američanům 0:3. Proti zámořskému výběru neměl národní tým sebemenší nárok. Češi skončí osmí, což je jejich nejhorší umístění v historii. Na turnaji dosud neporaženým USA naopak odveta za loňskou bitvu s Českem o třetí místo vyšla dokonale.
6 fotografií

Konec medailového snu. Češi na USA nestačili, zaznamenali nejhorší MS v historii

MS v hokeji 2023
Karel Vejmelka
Brankář Karel Vejmelka se těší na čtvrteční klíčový zápas na mistrovství světa v Tampere ve čtvrtfinále proti hokejistům USA. Ve stejný den oslaví 25. narozeniny a přeje si úspěšný výsledek jako loni na stejném místě v utkání 3. místo. Zápas sice nedochytal, protože jej po první třetině vystřídal za stavu 1:3 Marek Langhamer, ale po výhře 8:4 se radoval se spoluhráči z bronzu.
5 fotografií

Oslavenec Vejmelka by rád dostal postupový dárek. Bylo by hezké vyhrát, přiznal

MS v hokeji 2023
Zpětné zrcátko
Současná vnější automobilová zrcátka fungují skvěle. Pokud si je správně nastavíte, vidíte v nich vše co je potřeba, a i když je funkce monitorování mrtvého úhlu u moderních aut dobrým pomocníkem, není nezbytná. V drtivé většině případů už se nikdo nemusí ohlížet přes rameno. Co za tím ale stojí? A proč se u amerických aut stále ohlížet musíme?
5 fotografií

Konvexní zrcátko je důvod, proč dobře vidíme za sebe. Ne všude ho ale mají

Život řidiče
MS 2023 hokej: Česko - Švýcarsko, Roman Červenka
V úterý odpoledne (15:20 SELČ) čeká svěřence trenéra Kariho Jalonena poslední vystoupení v rámci skupinové fáze světového šampionátu. V přímém souboji o druhé místo v tabulce si to národní tým rozdá s výběrem Kanady, po kterém se navíc definitivně rozhodne o dosud nerozluštěném čtvrtfinálovém rébusu. Jaký osud čeká partu okolo kapitána Romana Červenky? Ve hře jsou nepříjemní soupeři i následné stěhování do Tampere.

Hurá na Javorové listy! A co pak? Čtvrtfinálová matematika je stále zamotaná

Hokej
MS 2023 hokej: Česko - Švýcarsko, Marek Langhamer
Nadějný začátek, ale poté problémy a marné dohánění ztráty. Čeští hokejisté v první vážné prověrce na mistrovství světa v Rize neobstáli podle představ. Dosud suverénnímu Švýcarsku podlehli 2:4 a přišli tak o šanci na vítězství ve skupině B. Dvakrát překonal českého brankáře Marka Langhamera veterán Andres Ambühl, za národní tým vstřelil rekordní osmý gól na turnaji útočník Dominik Kubalík. V posledním utkání před čtvrtfinále si to svěřenci trenéra Jalonena rozdají v úterý s Kanadou o druhé místo.
5 fotografií

Češi v ostré prověrce neobstáli. Kubalík má rekord, Švýcarsko ovládlo skupinu

MS v hokeji 2023
Podnikatelka Kamila Walterová a její módní salón v Nymburce.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Říká o sobě, že je velmi ambiciózní a kupředu životem ji pohání řada motivačních prvků. Nad jedním z nejzásadnějších se může někdo i pousmát. Dvaadvacetiletá Kamila Walterová z Nymburka si od dětství přeje mít vlastního koně. I kvůli tomu se snaží, podniká a svůj nový a netradiční salón Styl stojící na Boleslavské třídě v Nymburce vylepšuje každým měsícem.
14 fotografií

Mladá podnikatelka zlepší nymburský salón o piercing. Chce být trendy a mít koně

Podnikání
 V Ústí nad Labem se každé úterý schází skupinka zkušených žen v krásně tělocvičně Tyršova domu za divadlem. Osmnáct žen má doplnil šest mužů, cvičenky  vede sympatická Renáta Zajícová z Vaňova.
Příští rok to bude v Praze veliká událost, chystá se Všesokolský slet 2024. Tisíce Sokolů z celého světa, týdenní program plný barev, vzpomínek, známých melodií a kulturních akcí vyvrcholí představením společných skladeb. Sokolské župy z celé republiky pilně secvičují určené skladby, v Praze se jich představí dvanáct. V Ústí nad Labem se každé úterý schází skupinka zkušených žen v krásně tělocvičně Tyršova domu za divadlem. Osmnáct žen má doplnil šest mužů, cvičenky vede sympatická Renáta Zajícová z Vaňova. 
10 fotografií

Ženy z Ústí se připravují na Všesokolský slet, hudební doprovod jim dělá Gott

Čtenář reportér
Finové vstoupí do turnaje jako obhájce titulu i hlavní favorit. Zvládnou i druhou domácí jízdu se zlatým koncem?
Již v pátek odstartuje v lotyšské Rize a finském Tampere dlouho očekávaný vrchol sezony na mezinárodní scéně, kterým je 87. mistrovství světa v ledním hokeji. S nálepkou obhájců zlatých medailí vstoupí do letošního turnaje domácí Finové, po boku kanadského výběru již tradiční aspirant na zisk těch nejcennějších kovů. Do hry o titul však hodlají hlasitě promluvit rovněž zámořskými akvizicemi posílení Švédové a také čeští hokejisté, kteří čekají na prolomení semifinálové brány už dlouhých třináct let.

Další domácí one man show? Favorité MS jsou jasní. Češi i přesto věří v medaili

MS v hokeji 2023
Komentátor České televize Ondřej Zamazal.
Tradiční vyvrcholení hokejové sezony v podobě mistrovství světa se neprodleně blíží. Do startu úvodního utkání na 87. světovém šampionátu zbývá už jenom šest dní a Deník se při té příležitosti vydal za komentátorem České televize Ondřejem Zamazalem, který letos zamíří s mikrofonem do finského Tampere. V rozhovoru se dvaačtyřicetiletý reportér rozpovídal nejen o své práci v průběhu dvoutýdenního hokejového maratonu, ale také zajímavých historkách či nadějích výběru trenéra Kariho Jalonena.  

Šampionát za mikrofonem? Pořád to vnímám jako náboj, tvrdí komentátor Zamazal

MS v hokeji 2023
Luboš Henzel
/TÉMA DENÍKU/ Výborný kolega, sportovec duší i tělem a dobrý otec i manžel. Tak na Luboše Henzela, který pocházel z Nové Vsi u Nového Města na Moravě, po dvaceti letech vzpomínají jeho nejbližší. Luboš Henzel byl dlouholetý hasič a náruživý sportovec. Právě kombinace jeho dvou vášní se mu přitom stala osudnou, když 27. listopadu 2003 zemřel ve službě.
11 fotografií

Hasič a sportovec. Kombinace vášní se stala Luboši Henzelovi z Nové Vsi osudnou

Žďársko