ŠTÍTEK: Kanada

Hloh obecný pomáhá na nemocné srdce
„Jaký čaj je dobrý na srdce?“ a „Jaké bylinky na srdce?“. Tyto dvě věty lidé často zadávají do internetových vyhledavačů. A není divu. Kardiovaskulární onemocnění totiž patří k nejčastějším příčinám úmrtí. K tomu, abyste snížili riziko srdečního selhání a onemocnění, vám opravdu mohou pomoci některé bylinky. Kde bylinky prospěšné našemu srdci rostou, v jaké formě se užívají a mohou vám při špatném dávkování víc ublížit, než pomoci?
6 fotografií

Znalosti čarodějnic? Nápojem lásky se dá léčit tlak, cholesterol i nemocné srdce

Zdravý život
Sobečtí přivezli do Chabařovic z Kanady šest zlatých medailí.
/FOTO/ Chabařovice se chlubí krásnou radnicí, kostelem ze sedmnáctého století, vyhlášenou poutí, přírodním koupalištěm a skvělým nohejbalem. Moc lidí ale neví, že tam bydlí mistři světa. Manželé Sobečtí, Jarmila a Tomáš celý svůj život sportují. Ona dělala dlouho atletiku, stále běhá, dokonce v roce 2008 se stala Mistryní Evropy v canicrossu. Miluje psy, doma jich má pět. Tomáš byl několik let v reprezentaci, dělal řecko-římský zápas. Jarmila pracuje u policie, on je hasič. Oba se letos zúčastnili v Kanadě Světových policejních a hasičských her 2023. Vzorně reprezentovali své město, kraj i republiku, domů přivezli šest zlatých medailí. Nedávno ochotně odpovídali na otázky Ústeckého deníku.
15 fotografií

Paráda! Manželé Sobečtí přivezli do Chabařovic z Kanady šest zlatých medailí

Čtenář reportér
Parahokejový rozvojový kemp v Třinci.
/FOTOGALERIE/ Začátkem roku to rozjeli v Kladně, pak zavítali do Liberce a v březnu na led mistrovských Ocelářů do třinecké Werk Areny. Talenty hledají v celé republice a svou pouť po extraligových stadionech Parahokejový rozvojový kemp zakončí v Ostravar Aréně. Domácí stánek HC Vítkovice Ridera ho bude hostit poprvé v historii od čtvrtka 10. až do neděle 13. srpna.
70 fotografií

Český para hokej hledá talenty. Po úspěšném kempu v Třinci má premiéru v Ostravě

Hokej
Finálový duel mezi Českem (v bílém) a Kanadou na břeclavském zimním stadionu.
Těsně pod vrcholem. Česká hokejová reprezentace do osmnácti let v napínavém finálovém duelu Hlinka Gretzky Cupu v Břeclavi prohrála s Kanadou 2:3 po prodloužení a bere stříbro. Závěrečný duel turnaje rozhodl sedm vteřin před koncem prvního prodloužení šestnáctiletý Malcolm Spence. „Je to velké zklamání, chtěli jsme vyhrát, to se nám nepovedlo. Klukům můžu poděkovat za dobrý turnaj, už zítra to určitě doceníme, ale teď je to zklamání," řekl do kamery ČT sport trenér národního týmu David Čermák.
79 fotografií

PODÍVEJTE SE: Finále Česka s Kanadou sledovalo v Břeclavi 4711 diváků

Hokej
Čeští hokejisté na druhý triumf na Hlinka Gretzky Cupu hráčů do 18 let nedosáhli.
Čeští hokejisté na druhý triumf v historii prestižního Hlinka Gretzky Cupu nakonec nedosáhli. I přes vyhranou úvodní třetinu a další skvělý výkon podlehli v dramatické finálové bitvě před 4711 diváky Kanadě 2:3 v prodloužení. Zápas o zlato rozhodl až v čase 79:53 útočník Malcolm Spence. Zámořský celek tak obhájil loňské prvenství a zároveň vyhrál již počtyřiadvacáté z 32 ročníků. Češi zase mají první medaili po šesti letech.

Český sen se rozplynul v prodloužení. Osmnáctka bojovala, zlato však bere Kanada

Hokej
Česká osmnáctka si po skalpu Finska zahraje finále prestižního turnaje v Břeclavi.
Čeští mladíci porazili v semifinále Hlinka Gretzky Cupu v Břeclavi Finsko jednoznačně 8:2 a po šesti letech si zahrají finále prestižního turnaje. Proti Kanadě, kterou vyzvou na stejném místě v sobotu od 17 hodin, budou usilovat teprve o druhé prvenství v historii. Na to první dosáhli v roce 2016. Před 3877 diváky v takřka vyprodaném hledišti se dvakrát v dresu vítězů prosadil hrdina pátečního večera Adam Titlbach.

Rozjetá osmnáctka deklasovala Finsko a zahraje si finále Hlinka Gretzky Cupu

Hokej
Na ledě znojemských Orlů se sešli parahokejoví brankáři. Už po šesté
Pravidelně o prázdninách se už šestým rokem scházejí na ledě znojemských Orlů parahokejoví brankáři, aby si předávali své zkušenosti a vzájemně se taky nabudili před startem nové sezóny. Kempu se zúčastnili jednak ostřílení borci, ale taky nováčci v parahokejové bráně. Jedním z nich byl letos i reprezentační útočník a bronzový medailista z Kanady Patrik Sedláček. 
4 fotografie

Na ledě znojemských Orlů se sešli parahokejoví brankáři. Už po šesté

Čtenář reportér
Ilustrační snímek
Radosti a strasti návštěvníka českých kempů, setkání se smrtícím virem, napínavé příběhy z kulinárního prostředí nebo bláznivá jízda napříč Kanadou, to je jen malá ochutnávka z knižních tipů Deníku. Začíst se můžete také do povídání o režisérovi Martinu Fričovi či do popisu útěku z osvětimského koncentračního tábora. I v srpnu je z čeho vybírat.

Knižní tipy: Rady pro kempování, kulinární detektivky i příběh Martina Friče

Literatura
Čeští reprezentanti do osmnácti let začali Hlinka Gretzky Cup vítězně.
Čeští hokejisté vstoupili úspěšně do prestižního turnaje Hlinka Gretzky Cup hráčů do 18 let, když na úvod programu skupiny A v Břeclavi porazili tým USA 7:2. Domácí vedli po dvou třetinách 3:2, rozdíl ve skóre pak zvýraznili čtyřmi zásahy ve třetí části. Pod vysoké vítězství se podepsal dvěma góly útočník Adam Titlbach, jenž navíc zaznamenal i asistenci.
47 fotografií

PODÍVEJTE SE: Češi zahájili Hlinka Gretzky Cup drtivou výhrou nad USA

Hokej
Fotbalisté Slavie Orlová v generálce na nový ročník krajského přeboru rozstříleli FC Poruba U19 10:2.
/FOTOGALERIE/ V letní přípravě na nový ročník krajského přeboru odehráli čtyři zápasy se skóre 24:9! Hodně si fotbalisté Slavie Orlová zastříleli i v sobotní generálce, kdy doma porazili FC Poruba U19 10:2. „Doufám, že jsme si něco nechali i pro Kobeřice,“ s úsměvem připomenul trenér Orlové Roman Divina první mistrovské utkání nové sezony v sobotu 5. srpna od 10 hodin na domácím hřišti.
7 fotografií

Orlová prolétla přípravou na vítězné vlně, třemi góly se blýskla posila z Kanady

Kraje
Mužů ve školkách je minimum, víc jich učí v těch soukromých. Ilustrační foto
Ve školním roce 2022/2023 vyučovalo v mateřských školách téměř 37 tisíc učitelů. Z tohoto počtu bylo 267 mužů, tedy méně než jedno procento. Do předškolního vzdělávání se neženou, bojují se stereotypy ve společnosti, které práci ve školkách automaticky přiřazují ženám, i předsudky vůči vlastní sexuální orientaci. Učitelé spíše než do státních školek míří do těch soukromých.

S nálepkou devianta. Mužů ve školkách je minimum, víc jich učí v těch soukromých

Česko
Břeclavská Fosfa aréna po úpravách přivítá Hlinka Gretzky Cup. Jako první si nový led vyzkoušeli ve středu američtí reprezentanti do osmnácti let.
Sidney Crosby, David Pastrňák nebo jednička loňského draftu NHL Juraj Slafkovský. To je jen hrstka hvězd, které se na začátku svých holywoodských kariér proháněly po ledě na prestižním mládežnickém hokejovém turnaji do osmnácti let Hlinka Gretzky Cupu. Od pondělí do soboty napíše tradiční přehlídka hvězdiček pro budoucí draft další kapitolu v Břeclavi a premiérově taky ve slovenském Trenčíně.
26 fotografií

Hlinka Gretzky Cup: Češi zatím hrají dětský hokej, co budoucnost v Břeclavi?

Hokej
Břeclavská Fosfa aréna po úpravách přivítá Hlinka Gretzky Cup. Jako první si nový led vyzkoušeli ve středu američtí reprezentanti do osmnácti let.
Středečním odpoledním tréninkem amerického hokejové reprezentace do osmnácti let odstartovala na zimním stadionu v Břeclavi pomyslně nová sezona. Vrchol zažije město na řece Dyji záhy, od pondělí do příští soboty se tam totiž uskuteční prestižní turnaj hráčů do osmnácti let Hlinka Gretzky Cup. Předkrmem pro hokejové fajnšmekry bude už tuto sobotu přípravný duel, v němž národní tým vyzve v Břeclavi od půl sedmé večer tradičního hegemona turnaje, reprezentaci Kanady. Špičkové hokejisty své věkové kategorie přivítal břeclavský stadion oblečený do modernějšího hávu.
26 fotografií

Břeclavský zimák vítá hokejové hvězdičky v modernějším hávu. Podívejte se

Hokej
Čeští softbalisté porazili porazili Velkou Británii 8:0 a poté Švédsko 17:0.
Potvrzují dominantní postavení na kontinentu. Čeští softbalisté skvěle rozehráli letošní evropský šampionát, který odstartoval v pondělí v dánském Horsholmu. Začali pěkně zostra, když porazili Velkou Británii 8:0 a poté Švédsko 17:0. „Dařilo se nám skvěle na pálce, zápas jsme zvládli krásně. S Británií nám to ze začátku moc nešlo, proti Švédsku jsme prokázali, že máme silnou pálku,“ prohlásil Adam Buchner, český nadhazovač. Turnaje se účastní dvanáct týmů. Češi mají na kontě již jedenáct evropských titulů – první získali již v roce 1997 a ten poslední v roce 2021 v jihočeských Ledenicích.

Čeští softbalisté už řádí na evropském šampionátu. Ve dvou zápasech dali 25 bodů

Ostatní sporty
Dominika Paurová
S více než osmnácti body na utkání je čtvrtou nejlepší střelkyní právě probíhajícího světového šampionátu devatenáctiletých, z elitní sedmičky je ale jediná, jejíž tým je stále ve hře o světový titul. Osmnáctiletou Dominiku Paurovou a její spoluhráčky čeká v pátek životní zápas, když se ve čtvrtfinále MS postaví v supermoderní hale WiZink Center v Madridu obhájkyním zlata z USA. „Je to skvělá příležitost si zahrát proti Americe, protože to se opravdu nepovede každý den. Moc se těším a chci, abychom jako tým ukázali, že je lze porazit,“ říká Paurová.
3 fotografie

Bitva s USA? Budeme se rvát, musíme věřit, říká před čtvrtfinále MS Paurová

Ostatní sporty
Ilustrační foto hokejbal.
Turnaje světového měřítka bývají v českém podání velmi chválené. Ani v Liberci tomu nebylo jinak. Mistrovství světa juniorů 2023 v Liberci přilákalo velké množství hokejbalových příznivců. Své pozitivní ohlasy měla i Mezinárodní hokejbalová federace ISBHF. České hokejbalové reprezentace juniorů a juniorek byly v Liberci velmi vidět. Češi na letošním světovém šampionátu vybojovali v pěti kategoriích 3 zlaté a 2 bronzové medaile.
8 fotografií

Hokejbalové MS juniorů v Liberci bylo pro Čechy úspěšné sportovně i organizačně

Ostatní sporty
Fotbalistky Uherského Brodu ovládly turnaj v Loděnicích.
Nováček moravskoslezské ligy žen z Uherského Brodu vstoupil úspěšně do nové sezony, když vyhrál silně obsazený turnaj žen v Loděnicích. Kromě Broďanek a jednoho polského týmu na turnaji startovaly Český Těšín, Frýdek-Místek, SK Loděnice A, SK Loděnice B, SK Brušperk a MFK Bruntál.

Fotbalistky Uherského Brodu opanovaly turnaj v Loděnicích

Kraje
Emma Čechová
Posílily ji úspěšné i bolestné minuty na nedávném mistrovství Evropy dospělých, teď zkusí pivotka Emma Čechová vytáhnout k úspěchu českou basketbalovou reprezentaci U19 na světovém šampionátu v Madridu. Výběr trenéra Viktora Pruši vstoupí do turnaje sobotním zápasem proti Egyptu. „Potenciál máme obrovský. Není tu jen pár dobrých hráček, ale všech dvanáct nás má skvělé individuální schopnosti. A jako tým fungujeme parádně. Jsme super kolektiv,“ pochvaluje si devatenáctiletá vyslankyně Žabin Brno.
10 fotografií

Z velkého EuroBasketu na malý svět. Prostor v áčku mi prospěl, cítí Čechová

Ostatní sporty
Není to procházka!
Dva čeští turisté ve věku 25 a 29 let chtěli v pátek vylézt ferrátu podél hřebene na východní straně Dračí stěny (400 m výškový rozdíl, 560 m lezení). Vyšli v 9 hodin ze St. Lorenzu a za půl hodiny byli na stezce. Krátce před tzv. Božím přechodem si žena postěžovala na potíže a krátce nato ztratila vědomí.

Od sousedů: Češka v nesnázích na Dračí stěně

Českobudějovicko
Trenér českých basketbalistek do 19 let Viktor Pruša
Před rokem dovedl český výběr do 18 let k šesté příčce na evropském šampionátu v Řecku. Tohle umístění mladým českým basketbalistkám zároveň zajistilo účast na mistrovství světa hráček do 19 let, které začíná již tuto sobotu ve Španělsku. A reprezentační trenér Viktor Pruša věří, že jeho tým má na to, aby se prodral do čtvrtfinále, které rýsuje hranici mezi úspěchem a zklamáním.
4 fotografie

Skleněné hřiště s LED panely? To nasimulovat nelze, říká kouč basketbalistek

Ostatní sporty
Největším lákadlem pro diváky na Czech Open při herním víkendu opět bude Rubikova kostka.
Od prarodičů až po čerstvé novorozeně… Asi tak by se dal jednou větou charakterizovat víkend v Ideonu. Nejedná se však o setkání generací v tomto pardubickém Výstavním a společenském centru, ale o prezentaci deskových a karetních her, které se probojovaly do programu Czech Open. Návštěvníci se mohou podívat pod ruce stálic jako jsou Rubikova kostka, bridž, backgammon či dáma. Čeká na ně také premiéra v podobě hry Mathesso. Příští víkend se mohou dostavit na zavedený scrabble.
7 fotografií

Pořadatelé pardubického festivalu Czech Open lákají: Račte vstoupit do ráje her

Ostatní sporty