ŠTÍTEK: Kanada

Karolína Nosková, její maminka Eva Zoltánová a její babička Eva Cigánková
Babička po šedesátce putovala stovky kilometrů pěšky jen s kamarádkou, bez jistoty noclehu nebo jídla. Maminka procestovala Evropu, USA a Kanadu s pouličním hudebníkem. A vnučka? Ta jezdila s rodiči po světě v obytné Avii již dva týdny po narození. Deník v novém seriálu Ženy tří generací přináší příběh prvních tří dam, které krom krve spojuje i část jejich životní cesty.
9 fotografií

Máme boty z toulavého telete, shodují se babička, maminka i dcera

Česko
Čeští para hokejisté vybojovali na IPH Cupu 2023 v Ostravě bronz, když v zápase o 3. místo porazili IPH tým (Německo a Itálie) 2:1. Loňské prvenství obhájili Američané, ve finále přehráli Kanadu 4:1.
/FOTOGALERIE/ To byl ale pořádný nervák! Vloni na české para hokejisty medaile v Ostravě nezbyla, skončili čtvrtí. Letos si ji už na turnaji International Para Hockey Cup 2023 (IPH Cup) nenechali uniknout. V nedělním zápase o 3. místo porazili 2:1 IPH tým, složený z hráčů Německa a Itálie, když vítězný gól dal pouhých pět vteřin před jeho koncem Zdeněk Hábl. Prvenství v turnaji obhájili Američané, v zámořském finále přehráli Kanadu 4:1.
24 fotografií

Čeští para hokejisté slaví, pět vteřin před sirénou vybojovali v Ostravě bronz

Hokej
Čeští parahokejisté v základní části mezinárodního turnaje IPH Cupu v Ostravě podlehli USA 1:4.
/FOTOGALERIE/ Senzace se nekonala. Čeští para hokejisté v závěrečném zápase turnaje International Para Hockey Cup 2023 (IPH Cup) favorita v Ostravě nezaskočili. Američanům, kteří jsou úřadujícími mistry světa i paralympijskými vítězi a na turnaji obhajují loňské prvenství, ve čtvrtek podlehli 1:4. Zápas sledovalo téměř tři tisíce diváků. Oba soupeři na sebe znovu narazí v sobotním semifinále. Ve druhé dvojici se o postup do finále utká IPH tým (Německo a Itálie) s Kanadou, kterou v základní části překvapivě porazil 7:5.
17 fotografií

Češi na IPH Cupu padli po boji s USA, v semifinále si to v Ostravě rozdají znovu

Hokej
Čeští parahokejisté ve svém druhém zápase na turnaji IPHC Cup 2023 v Ostravě porazili IPH tým 2:1 po samostatných nájezdech.
/FOTOGALERIE/ Bylo to pořádné drama, ale čeští parahokejisté ho zvládli. Na turnaji International Para Hockey Cup 2023 v Ostravar Aréně po těsné prohře s Kanadou (1:2) slavili v úterý první vítězství. Ve svém druhém zápase porazili IPH tým, složený z hráčů Německa, Itálie a amerického brankáře Jena Leeho, 2:1 po samostatných nájezdech. V nich se jako jediný prosadil až ve čtvrté sérii Michal Geier, střelce soupeře vychytal zkušený Martin Kudela.
12 fotografií

Čeští parahokejisté slaví v Ostravě první výhru. Drama rozhodl nájezd Geiera

Hokej
Čeští parahokejisté si před mezinárodním turnajem  turnaj International Para Hockey Cup 2023 v Ostravě společně zatrénovali s mistry světa z USA.
/FOTOGALERIE/ Od úřadujících mistrů světa a paralympijských vítězů ze Spojených států získali na společných trénincích v Ostravě spoustu nových poznatků i zkušeností, teď už se čeští parahokejisté těší na první zápas mezinárodního International Para Hockey Cup 2023 (IPH Cup). V Ostravar Aréně do něj vstoupí v ponděli 2. října v 18 hodin proti Kanadě. Turnaj zahájí duel USA s IPH týmem, tvořeném hráči Itálie a Německa (15.00).
7 fotografií

Čeští parahokejisté na ledě zrychlili, jako první to v Ostravě pozná Kanada

Hokej
Jan Mandát na první trefu v Extralize ještě zatím čeká, ale v Lize mistrů se mu střelecky daří.
Udělal kardinální hloupost a cejchu už se nezbaví do konce života. Jan Mandát zkusil drogy a dopingová kontrola odhalila v jeho těle kokain. Vykrucoval se, ale nikoho neobměkčil. Následoval tvrdý trest, když vyfasoval dvouletý zákaz. Pardubický hokejový klub s ním rozvázal smlouvu. Záchranné laso mu přišlo ze zámoří, kde mohl hrát v nižších soutěžích. Evropské „vězení“ si odkroutil a Dynamo mu dalo druhou šanci. Kvůli svému prohřešku se ale stává snadným terčem. Ubohost některých fanoušků nezná mezí. Při posledním venkovním výjezdu na Spartu na Mandáta vytáhli pokřik: Feťáku!
34 fotografií

Feťáku! Fanoušci Sparty dávali Mandátovi sežrat starý kokainový hřích

Hokej
Jan Mandát na první trefu v Extralize ještě zatím čeká, ale v Lize mistrů se mu střelecky daří.
Udělal kardinální hloupost a cejchu už se nezbaví do konce života. Jan Mandát zkusil drogy a dopingová kontrola odhalila v jeho těle kokain. Vykrucoval se, ale nikoho neobměkčil. Následoval tvrdý trest, když vyfasoval dvouletý zákaz. Pardubický hokejový klub s ním rozvázal smlouvu. Záchranné laso mu přišlo ze zámoří, kde mohl hrát v nižších soutěžích. Evropské „vězení“ si odkroutil a Dynamo mu dalo druhou šanci. Kvůli svému prohřešku se ale stává snadným terčem. Ubohost některých fanoušků nezná mezí. Při posledním venkovním výjezdu na Spartu na Mandáta vytáhli pokřik: Feťáku!
34 fotografií

Feťáku! Fanoušci Sparty dávali Mandátovi sežrat starý kokainový hřích

Hokej
Maskoty mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2024 budou Bob a Bobek.
Pořadatelský tým mistrovství světa v hokeji, které bude v příštím roce hostit Česká republika, odhalil v úterý na tiskové konferenci podobu maskotů příštího šampionátu. Pro mnohé překvapivě jimi budou znovu animovaní králíci Bob a Bobek, kteří získali obrovskou popularitu už na mistrovství v roce 2015. „Popularita králíků byla obrovská. Všichni se ptali, proč je neuděláme znovu. Věříme, že králíci i v roce 2024 budou stejně úspěšní jako v roce 2015,“ prohlásil předseda pražského organizačního výboru Petr Bříza.
11 fotografií

Maskoty hokejového MS budou Bob a Bobek. Bříza: Věříme, že budou stejně úspěšní

Hokej
Nemovitost bez vlastníka. Ilustrační snímek
Majitelé se o ně nezajímají a možná o nich ani nevědí. Brzy proto o ně mohou přijít. Na konci roku totiž skončí desetileté období, během něhož se lidé mohou přihlásit o nemovitosti, u nichž není dostatečně identifikovaný vlastník. Seznam má v současné době přes 330 tisíc položek. „Reálně se jedná o 143 tisíc nemovitostí, tedy přes 140 tisíc pozemků a téměř dva a půl tisíce staveb,“ upřesnila mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věci majetkových (ÚZSVM) Michaela Tesařová.

Zapomenuté nemovitosti: Majitelé o nich často nevědí, brzy o ně mohou přijít

Ekonomika
Hráč Nove Vsi pod Pleší a vicemstr světa z roku 2007 Michal Held
Od začátku roku 2022 obléká dres Nové Vsi pod Pleší ve fotbalové I. B třídě. Pokud se nestane nic zvláštního, tak v jejím dresu dohraje i kariéru. Šestatřicetiletý záložník Michal Held už se tak rozhodl. Málokdo ale ví, že i sedmé nejvyšší soutěži pobíhá vicemistr světa. Před 16 lety byl někdejší hráč Slavie či Bohemians členem národního týmu do 20 let, který z Kanady přivezl senzační stříbro. Řadí se tak mezi Osobnosti Deníku na Příbramsku.

Osobnost Deníku: Jsem slyšet v kabině i na hřišti, říká vicemistr světa Held

Fotbal
Walt Disney vtrhl se svou značkou do filmového světa v roce 1923
Jako malý o hračkách jen snil. Tvrdě dřel na rodinné farmě, pásl prasata, prodával sladkosti u vlaku, ve čtyři ráno roznášel ve sněhu noviny. Ještě pár týdnů před smrtí ho strašily sny, v nichž se propadá po krk do závějí. Možná, že kdyby měl Walt Disney hravější dětství, nespatřily by slavné disneyovky světlo světa. Kdo ví. 16. října každopádně uplyne sto let od chvíle, kdy jeho studio vtrhlo do filmového světa. Deník připravil seriál, v němž se ohlíží za důležitými momenty slavné značky. Najdete ho na stránkách novin i webu každý týden.
5 fotografií

Walt Disney. Sto let zázraků a radosti - první díl: Jak to všechno začalo

Film a televize
ČR – IPH Team 2:3 (IPH Cup v para hokeji v Ostravě, o 3. místo, 30. 9. 2022)
/FOTOGALERIE/ Bude to zase velká sportovní událost, po roce se do Ostravy vrací světový turnaj International Para Hockey Cup 2023 (IPH Cup). Letos se bude hrát od 2. až 8. října v Ostravar Aréně, kde se čeští bronzoví medailisté z mistrovství světa utkají s úřadujícími šampiony a paralympijskými vítězi z USA, Kanadou a týmem IPH, složeném z parahokejistů Německa a Itálie.
55 fotografií

Čeští parahokejisté ladí formu na turnaj v Ostravě. Přiletí i mistři světa z USA

Hokej
Když ještě stála...
V noci na čtvrtek se zhroutila 270 centimerů vysoká jezdecká socha bývalé německé kancléřky Angely Merkelové v kalhotovém kostýmu, od října 2021 stojící před Tempel Museem v Etsdorfu. Její autor Wilhelm Koch sdělil, že tehdy trojrozměrný betonový tisk nebyl moc trvanlivý a vhodný pro venkovní instalaci.

Od sousedů: Socha shodila exkancléřku

Z okolí
Seriál Včelka Mája.
Moc se jí na svět nechtělo, vylíhla se jako poslední, a to s pusou plnou otázek. Zato si ale života poté užívá plnými doušky a zažívá spoustu dobrodružství. Znáte včelku Máju? Byla součástí vašeho dětství? Máte ji rádi dodnes? Vzpomínáte na lučního koníka? Zkuste se s námi vrátit v čase zpátky, zavzpomínejte nejen na hlavní postavy, ale i hlasy, které k vám prostřednictvím postav promlouvaly. První řada seriálu vznikla z koprodukce Japonska, Kanady, Rakouska a Západního Německa v roce 1975. Pojďme na to, vyzkoušejte náš kvíz. 

KVÍZ: Včelka Mája. Otestujte se, jak dobře malou rošťačku znáte

Zajímavosti
Mezinárodní kongres chovatelů plemene Aberdeen Angus  se bude letos konat v ČR 8. - 16. září. Na Výstavišti České Budějovice se chystá i národní šampionát plemene. Na snímku plakát akce.
Když si dáváte v restauraci steak nebo si kupujete hovězí na tatarák, je velká pravděpodobnost, že maso pochází z jedince plemene Aberdeen Angus. Jestli chcete vidět výstavní kousky tohoto plemene, můžete zdarma zajít o nadcházejícím víkendu na Výstaviště České Budějovice. V sobotu se předvedou telata, krávy i býci v rámci programu pro celé rodiny, chybět nebudou stánky s hamburgery nebo zábavou pro děti.
4 fotografie

V Budějovicích chystají soutěž miss kráva, vstup bude zdarma

Českobudějovicko
Ze soutěže ve fitness dětí IBFF FIT KIDS ve sportovní hale Klimeška v Kutné Hoře.
Po úspěšném srpnu, kdy Klimeška hostila celkem osm vícedenních tréninkových kempů, se opět naskakuje do režimu pravidelných tréninků domácích oddílů ve všedních dnech. Víkendy pak až do března budou plnit především mistrovské zápasy a turnaje ve florbalu a házené. To vše doplní vždy několik tréninkových kempů, většinou mládežnických reprezentací.

Klimeška bude opět nabitá. Dorazí florbalová a volejbalová reprezentace

Ostatní sporty
Sportovkyně a bioložka Pflügerová.
Před 51. narozeninami zemřela minulý čtvrtek v rodném Radstadtu Gudrun Pflügerová. Běhala na lyžích a v letech 1992, 1994, 1995 a 1996 byla mistryní světa v bězích do vrchu, stala se matkou syna.

Od sousedů: Zemřela "Vlčí žena"

Z okolí
Lesní požár v kanadské provincii Britská Kolumbie
Kanadská provincie Britská Kolumbie vyhlásila kvůli požárům nouzový stav. Ve městě West Kelowna, které leží zhruba 300 kilometrů severovýchodně od Vancouveru, plameny zničily řadu domů a kolem 15 tisíc lidí se muselo evakuovat, informují zpravodajský server televize CBC a agentura Reuters. Z města Yellowknife v odlehlých Severozápadních teritoriích se mezitím kvůli blížícím se plamenům evakuovalo 19 ze stálých 20 tisíc obyvatel.

Požáry v Kanadě vyhnaly z domů tisíce lidí. Britská Kolumbie hlásí stav nouze

Svět