ŠTÍTEK: Kanada

Junioři Beranů. Ilustrační foto.
O jejich osudu už bylo rozhodnuto, do části vítězů proklouznout nemohli. Ve skupině Východ navíc měli zajištěnou šestou pozici. Hokejoví junioři Beranů přesto v závěrečném zápase úvodní poloviny základní části extraligy chtěli zvítězit, což se jim proti Přerovu podařilo. „Tři body jsou dobré, s výkonem ale nejsme vůbec spokojeni. Za poslední měsíc to byl jednoznačně náš nejhorší zápas,“ hodnotil vítězství asistent trenéra Zlína Martin Hamrlík, který promluvil také o čtyřbodovém navrátilci Lukáši Hešovi.

Junioři Beranů v přestřelce porazili Přerov. Hamrlík promluvil o Hešovi

Hokej
Tomáš Kaberle se stal 40. členem Síně slávy kladenského hokeje.
Profesionální hokejovou kariéru ukončil už v roce 2016 jako hráč Komety Brno a poté se přesunul do kanadského Toronta, kde žije se svojí rodinou. V mateřském Kladně na Tomáše Kaberleho ale nezapomněli. Nejmladší z hokejového rodu se v neděli odpoledne stal 40. členem Síně slávy kladenského hokeje, kde doplnil jak svého tátu, tak staršího bratra. „Jsem nejmladší, vždycky na mě byl největší tlak, abych taky něčeho dosáhl. Vážím si toho být tam s bratrem a tátou,“ vyprávěl krátce před slavnostním ceremoniálem někdejší vynikající bek.
72 fotografií

Tomáš Kaberle doplnil v síni slávy tátu a bratra. Je to velká pocta, usmíval se

Hokej
Tomáš Kaberle se stal 40. členem Síně slávy kladenského hokeje.
Profesionální hokejovou kariéru ukončil už v roce 2016 jako hráč Komety Brno a poté se přesunul do kanadského Toronta, kde žije se svojí rodinou. V mateřském Kladně na Tomáše Kaberleho ale nezapomněli. Nejmladší z hokejového rodu se v neděli odpoledne stal 40. členem Síně slávy kladenského hokeje, kde doplnil jak svého tátu, tak staršího bratra. „Jsem nejmladší, vždycky na mě byl největší tlak, abych taky něčeho dosáhl. Vážím si toho být tam s bratrem a tátou,“ vyprávěl krátce před slavnostním ceremoniálem někdejší vynikající bek.
72 fotografií

Tomáš Kaberle doplnil v síni slávy tátu a bratra. Je to velká pocta, usmíval se

Hokej
Klára Ulrichová
Je jí teprve devatenáct, ale už má za sebou vystoupení na zimní olympiádě v Pekingu. Na „covidových“ hrách skončila skokanka na lyžích Klára Ulrichová třiatřicátá na středním můstku a se smíšeným týmem byli sedmí. Z minulé sezony není příliš nadšená, povedlo se jí v podstatě jen juniorské mistrovství světa v Kanadě. Byla tam osmá a to pak stačilo, aby na jaře ovládla anketu o nejlepšího českého skokana na lyžích.

Při pádu si zlomila ruce. Pauza mi pomohla, říká nejlepší skokanka na lyžích

Zimní sporty
Hokejista Tomáš Kaberle.
Minulý víkend připravili hokejoví Rytíři slavnostní rozlučku s bývalým kapitánem Tomášem Plekancem a velkou slávu nabídnou fanouškům i v neděli před důležitým zápasem s Mladou Boleslaví. Do rodného Kladna se z Kanady vrátí někdejší vynikající obránce Tomáš Kaberle, který se oficiálně stane čtyřicátým členem Síně slávy kladenského hokeje. Ve vybrané společnosti doplní svého otce Františka Kaberleho staršího a bratra Františka Kaberleho mladšího.
72 fotografií

Kladno čeká velký návrat z Kanady, Rytíři uvedou do síně slávy Tomáše Kaberleho

Hokej
Čeští para hokejisté vybojovali na IPH Cupu 2023 v Ostravě bronz, když v zápase o 3. místo porazili IPH tým (Německo a Itálie) 2:1. Loňské prvenství obhájili Američané, ve finále přehráli Kanadu 4:1.
/FOTOGALERIE/ Na červnovém mistrovství světa v Kanadě vybojovali bronz, stejně jako na říjnovém turnaji IPH Cup 2023 v Ostravě. Teď českou para hokejovou reprezentaci čeká třetí vrchol sezony, kterým je Para Hockey Cup v Kanadě. Na turnaji čtyř nejlepších týmů ve městě Quispamsis se od 3. do 9. prosince utkají kromě domácí Kanady také s USA a Čínou.
24 fotografií

Čechy čeká turnaj v Kanadě, s videem pomohli Oceláři. Prodlouží dobu bronzovou?

Hokej
Kameron Chatman se upsal do konce sezony pardubické Bekse.
Dlouho propastný hráčský deficit nevydržel. Pardubické vedení okamžitě reaguje na odchod hráčského kvarteta Alford, Brunk, Štěrba, Kheil. Prvním z nových hráčů, který hlásí příchod na Beksu, je Kameron Chatman. Sedmadvacetiletý Američan ale nejde do úplně neznámého prostředí. V loňské sezoně totiž působil v Brně. Pardubice mohou jeho služeb využít na křídle i pod košem. Kontrakt podepsal do konce letošní sezony.

Prořídlé šiky pardubických basketbalistů posílí Chatman. Českou ligu už zná

Basketbal
Černé svědomí moci je novinka o tragickém osudu filmového scenáristy a režiséra, příbramského rodáka, Pavla Juráčka.
Černé svědomí moci je novinka o tragickém osudu filmového scenáristy a režiséra, příbramského rodáka, Pavla Juráčka (1935 – 1989), jedné z předních osobností „zlatých šedesátých“ minulého století, potažmo české kinematografie vůbec. Teprve teď, po čtyřiatřiceti letech od jeho úmrtí, je možné se v plné šíři seznámit s triskním životem této výrazné filmové osobnosti. Teprve teď mohou ti, kterým zůstalo jeho jméno v paměti či ho mají v podvědomí podvědomí, naplno nahlédnout do života člověka, který se znelíbil státní moci.

Černé svědomí moci zachycuje tragický osud scénaristy a režiséra Pavla Juráčka

Čtenář reportér
Fanoušci na Andrově stadionu při zápase české reprezentace proti Faerským ostrovům
Andrův stadion patří mezi nejhezčí stadiony v České republice. Obzvláště díky jeho severní tribuně. Olomoucký stánek se pyšní kapacitou 12 474 míst, která jsou všechna k sezení. Pojďte si připomenout bitvy fotbalové reprezentace, které na něm za posledních jedenáct let svedla. Řádili na něm například v dresu Dánska bývalý stoper Liverpoolu Daniel Agger či hráč Manchesteru United Christian Eriksen, za Rakousko Marcel Sabitzer či Marko Arnautovič, slovenský středopolař Marek Hamšík, za Skoty v „covidovém“ utkání, na které musel český tým dělat novou nominaci, proháněl defenzivu národního týmu Andrew Robertson z Liverpoolu. Kromě těchto hvězd se po trávníku, na němž hraje Sigma Olomouc proháněli také hráči Kanady či Kuvajtu. Naposledy před zaplněným hledištěm prožil snovou premiéru v reprezentačním dresu Mojmír Chytil, který loni proti Faerským ostrovům nasázel hattrick za deset minut. Povede se nyní již útočníkovi Slavie něco podobného v důležitém boji o EURO proti Moldavsku? To se dozvíme v pondělí od 20.45. Duel by měl sledovat vyprodaný stadion.

Připomeňte si poslední zápasy reprezentace v Olomouci. Jaké hvězdy zde hrály?

Fotbal
Architekt Petr Kolář, spolumajitel studia ADR, představil v pondělí záměry investora Martina Kulíka na Hřebenkách – developerský projekt zahrnující domy na adresách Tichá 5 (citlivá rekonstrukce hodnotné vily) a Tichá 6 (přestavba a rozšíření).
Nepokazím si pověst tím, že bych se podílel na bourání hodnotného domu. Ani bych se do toho nezapojil: takové věci se nedělají. Něco jiného jsou úpravy, které budovu i místo pozvednou: výrazně je zlepší. Tak lze shrnout postoj, který k osudu nemovitosti u zakončení Tiché ulice ve smíchovské lokalitě na Hřebenkách zaujímá pražský architekt Petr Kolář. Spolumajitel architektonického ateliéru ADR (Architekture, Design, Realization).
27 fotografií

Architekt proměny Schieszlovy vily: místo hodnotu neztratí. Získá ji

Praha
Česká reprezentantka Barbora Krejčíková
Chuť na triumf v letošním ročníku Poháru Billie Jean Kingové si musejí nechat zajít české tenistky. V semifinálovém klání prohrály s Kanadou 1:2 na zápasy, když rozhodující bod získal pár Gabriela Dabrowská/Leylah Fernandezová po výhře 7:5, 7:6 nad českou deblovou dvojicí Barbora Krejčíková/Kateřina Siniaková. 

Češky si o titul v Poháru Billie Jean Kingové nezahrají. Prohrály s Kanadou

Tenis
Lucie Vondráčková
Po ošklivém rozvodu s hokejistou Tomášem Plekancem zažívá zpěvačka Lucie Vondráčková opět nádherné období. Daří se jí nejen po pracovní stránce, ale i po té soukromé, kde je její oporou MMA zápasník Zdeněk Polívka. Už dávno se nehoní za úspěchy, ale snaží se si život především užívat. Naučila se poslouchat své tělo a věnuje se nejenom rodině, ale i sama sobě. 
4 fotografie

Lucie Vondráčková: Další přírůstek do rodiny? V tom mám celkem jasno

Společnost
České tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková.
Deblová dvojice Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková vyhrály nad Američankami Townsendovou a Collinsovou 6:3, 7:5 a získaly rozhodující bod v boji se zámořským týmem, který znamená jejich postup do semifinále tenisového Poháru Billie Jean Kingové. V tom se střetnou s Kanadou. Češky přitom po úvodní dvouhře prohrávaly a průběh celého utkání musely otáčet. 
16 fotografií

České tenistky jsou v semifinále Poháru Billie Jean Kingové. Rozhodl debl

Tenis
Landon Bow po příletu do Česka
Severní Ameriku vyměnil za Česko a už třetím rokem obléká dres hokejových Rytířů. Za tu dobu nastoupil brankář Landon Bow do více než stovky soutěžních zápasů a stihl poznat jak město, jehož barvy hájí, tak další kouty České republiky. „Když jste někde takhle dlouho, tak se trochu sžijete i s místní kulturou a zvyknete si, jak to tady funguje. Řada věcí je tu ale oproti Kanadě jiná,“ rozpovídal se kanadský gólman, který v Kladně vychovává i svoji malou dceru.
31 fotografií

Bow se v Česku zabydlel, v Kladně vychovává dceru. Které výlety doporučuje?

Hokej
Při velké bouři v listopadu 1913, která zasáhla Velká jezera na kanadsko-americké hranici, se potopila i loď Buffalo, která naváděla velké parníky do přístavů. Zemřelo všech 6 členů posádky. Vrak (na snímku) vylovili v roce 1915.
Před 110 lety řádila u Velkých jezer na hranici USA a Kanady největší bouře v dějinách oblasti. Živel měl více než 250 obětí. Meteorologům se s tehdejším vybavením nepovedlo sílu bouře včas odhalit, a tak vítr, déšť a sníh v takové intenzitě nikdo nečekal a ani se na ně nepřipravil. Nejhorší situace byla na jezerech. Vlny posílaly lodě i s jejich posádkami ke dnu jednu po druhé.
12 fotografií

Bouře u Velkých jezer zničila desítky lodí. Těla námořníků se našla až po letech

Historie
Strašidla obsadila znojemskou Přímku. Žáci dorazili v hrůzostrašných kostýmech
Halloween je původně keltský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých. Svátek se zachoval především v anglosaských zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows' Eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“. V rámci tematického dne, který vymyslel školní parlament, se Halloween konal i na znojemské Přímce.
28 fotografií

Strašidla obsadila znojemskou Přímku. Žáci dorazili v hrůzostrašných kostýmech

Čtenář reportér
Lesňáček čepičatý. Ilustrační snímek
Americká ornitologická společnost (AOS) se chystá přejmenovat desítky druhů ptáků tak, aby jejich druhová jména byla zcela neutrální a neodkazovala na konkrétní osoby. Někteří opeřenci v USA a Kanadě nesou jména po svých objevitelích nebo přírodovědcích, přičemž někdy může jít o lidi s kontroverzní minulostí nebo rasistickými názory.
6 fotografií

Rasismus ve zvířecí říši? Američtí ornitologové přejmenují desítky druhů ptáků

Zvířecí deník a chovatelství
Travelling Jagrs z Kanady v Česku. Ilustrační foto
Po ledě se zde proháněly reprezentační výběry, Jágr Team nebo třeba SKA Petrohrad. Tohle ale přerovský zimní stadion ještě nezažil. V pátek na Hanou dorazí slavná skupina kanadských hokejových fanoušků Travelling Jagrs! Ikonická partička v parukách a různých dresech Jaromíra Jágra sehraje v Přerově exhibiční utkání s výběrem bývalých přerovských hokejistů Old Boys. Sestavu domácích najdete níže.
5 fotografií

Pivo místo ionťáku. Travelling Jagrs z Kanady míří do Přerova!

Hokej
Travelling Jagrs z Kanady na zápase Kladna s Prostějovem v roce 2018
Po ledě se zde proháněly reprezentační výběry, Jágr Team nebo třeba SKA Petrohrad. Tohle ale přerovský zimní stadion ještě nezažil. V pátek na Hanou dorazí slavná skupina kanadských hokejových fanoušků Travelling Jagrs! Ikonická partička v parukách a různých dresech Jaromíra Jágra sehraje v Přerově exhibiční utkání s výběrem bývalých přerovských hokejistů Old Boys.
5 fotografií

Travelling Jagrs z Kanady míří na Hanou

Hokej
Jakub Kos v pondělí odcestoval s hokejovou Kometou do Litvínova.
Když před čtyřmi a půl roky z Komety odcházel, měl v šestnácti letech v kapse parádní sezonu, kdy ovládl bodování extraligy mladšího dorostu s úctyhodnými dvaaosmdesáti body ve třiatřiceti duelech. Hokejový útočník Jakub Kos se nyní do Brna vrací po letech ve Finsku, kde se sice na jednu stranu natrvalo neprosadil do sestavy Ilvesu Tampere, ale taky třeba stačil vybojovat stříbro na juniorském světovém šampionátu v lednu v Kanadě. Po příchodu do Komety působí sebevědomě a natěšeně. „Měl jsem i jiné možnosti, ale když se ozvala Kometa, bylo to jasné," říká dvacetiletý rodák z Kuřimi, který v pondělí odcestoval s brněnským týmem k úternímu duelu v Litvínově, kdy by si měl prožít debut v extralize.

Sebevědomý Kos zpět v Kometě: Sen o zámoří nevzdávám, potřeboval jsem změnu

Hokej
Martina Sáblíková před novou sezonou
Třiadvacátá sezona. Na další ročník Světového poháru je připravena i legenda světového rychlobruslení Martina Sáblíková. Šestatřicetiletá česká reprezentantka se už nemůže dočkat prvních závodů v Japonsku. „Všechno směřuji k olympiádě v Itálii,“ potvrdila trojnásobná olympijská vítězka, že ani po ní ještě svoji bohatou kariéru neplánuje ukončit.
6 fotografií

Mentální příprava na éru bez medailí. Ale na sezonu se těším, culí se Sáblíková

Zimní sporty
Velmistr z Okinawy zanechal v Sokolově nezapomenutelný dojem.
Až z dalekého japonského ostrova Okinawa dorazil do Sokolova velmistr tamního tradičního karate-do pan Meitatsu Yagi. Hlavním účelem návštěvy tohoto světově uznávaného mistra bylo vedení mezinárodního semináře karate, který se konal v tělocvičně sokolovské integrované školy. Jeho přítomnost si nenechali ujít nejen Sokolováci, ale i účastníci ze Slovenska, Slovinska, Chorvatska, Německa, Ukrajiny, Nizozemí a Kanady. Milým překvapení pro účastníky semináře a pro diváky byla účast japonského velvyslance v Praze jeho excelence pana Hideo Suzuki.
11 fotografií

Velmistr z Okinawy zanechal v Sokolově nezapomenutelný dojem

Sokolovsko
Ema Vodičková, Tempo.
První extraligový triumf nebo desátý? O víkendu bude pokračovat finálová série softbalistek mezi Tempem Praha a Joudrs. Obhájkyně titulu zatím vedou 2:0 na zápasy a už v sobotu mohou získat jubilejní celkové prvenství. Proti tomu jsou však hráčky z Tempa, které ještě budou v ten den slavit 60 let od založení klubu. „Bylo by hezké oslavit výročí klubu výhrou a tím pádem prodloužením série. Musíme trošku více zatlačit v útoku, protože jsme v předchozích zápasech nechali velké množství běžců na metách,“ prohlásila Magdaléna Kavanová, elitní pálkařka Tempa. Třetí zápas začne od 14:00 ve Svoboda parku na Joudrs a půjde živě na ČT sport Plus.

Softbalové Tempo plánuje v den výročí porazit Joudrs a otočit finálovou sérii

Ostatní sporty