ŠTÍTEK: Kanada

Čeští hokejisté po vítězné trefě v posledních vteřinách prodloužení odšpuntovali neuvěřitelnou vlnu emocí.
/ROZHOVOR/ Dvacítka. Číslo, o kterém se momentálně nejvíce hovoří v českém sportu. Čeští juniorští hokejisté se totiž probojovali do finále mistrovství světa. V něm nastoupí třicet minut po půlnoci k utkání s Kanadou. U televizní obrazovky nebude chybět Otakar Janecký. Pardubická legenda, která si na juniorském šampionátu zahrála na přelomu roků 1979 a 1980. Tehdy nastoupil ve Finsku ke dvěma utkáním, ve kterých zaznamenal dva kanadské body. V pozdějším věku se objevil také v seniorské reprezentaci. A víte jaké nosil číslo? Ano, dvacítku…
6 fotografií

Bývalá dvacítka Janecký: Může se stát, že Kanadu porazíme dvakrát. Basta fidli

Hokej
Matyáš Šapovaliv (vlevo) se svým spoluhráčem Petrem Hauserem na mistrovství světa hráčů U20 v Kanadě.
Čeští hokejisté do 20 let válí na mistrovství světa v Kanadě. Po úžasném závěru v zápase o postup do finále proti Švédsku se blýskl také chyňavský rodák Matyáš Šapovaliv, který patří mezi hlavní opory týmu. Byla to právě jeho přihrávka, která necelou minutu před koncem prodloužení namazala na postupující trefu spoluhráče Jiřího Kulicha. Jak se vlastně fandí v Chyňavě?
21 fotografií

Postup mladých hokejistů do finále prožívali i u Šapovalivových v Chyňavě

Hokej
Bývalý reprezentační útočník Zbyněk Irgl si zahrál finále MS jak v juniorské, tak seniorské kategorii.
/FOTOGALERIE/ Mladí čeští hokejisté se dostali do finále mistrovství světa juniorů, ve kterém se s Kanadou utkají o zlato (pátek 0.30 hodin). Na to v roce 2000 dosáhl i bývalý vynikající útočník Zbyněk Irgl, který si v roce 2006 zahrál také seniorské finále světového šampionátu. „Super úspěch. Klukům to zlato moc přeju,“ řekl Deníku Irgl, jenž během bohaté kariéry dosáhl i na mnoho klubových úspěchů.
26 fotografií

Irgl si pustil zlaté nájezdy z roku 2000. Měli jsme podobný tým, vzpomíná

Hokej
Michal Broš na archivním snímku
Jednoznačná paráda. Tak hodnotí semifinálovou výhru české juniorské reprezentace nad Švédskem 2:1 v prodloužení na světovém šampionátu Michal Broš. Bývalý hokejový útočník se sám účastnil mistrovství světa hráčů do dvaceti let v roce 1996, kde český tým ztroskotal v semifinále na - Švédech… „První dvě třetiny byl výkon týmu až moc opatrný. Potom začali kluci šlapat a to, co předvedli v závěru, byla fantazie,“ ocenil výkon následovníků trenér jihlavské juniorky.
3 fotografie

Kluci mají šanci turnaj dotáhnout do vítězného konce, věří českým juniorům Broš

Hokej
Brankář české dvacítky Tomáš Suchánek v akci proti švédskému útočníkovi Jonathanu Lekkerimakimu
Jedním slovem nádhera. Čeští junioři otočili po infarktovém závěru semifinálový duel se Švédskem, branka elitního střelce Jiřího Kulicha v poslední minutě znamenala výhru 2:1 a fakt, že se český národní tým po 22 letech podívá do finále. V něm se svěřenci trenéra Radima Rulíka utkají s domácí Kanadou. Radostné reakce fanoušků neberou konce, kritiku ale schytal šéf hokejového svazu Alois Hadamczik.
6 fotografií

Hodinky mi volají sanitku. Reakce na úspěch juniorů baví, Hadamczik čelí kritice

Hokej
Bývalý reprezentační útočník Michal Broš věří současné juniorské reprezentaci, že na šampionátu v Kanadě vybojuje nejcennější kov.
Jednoznačná paráda. Tak hodnotí semifinálovou výhru české juniorské reprezentace nad Švédskem 2:1 v prodloužení na světovém šampionátu Michal Broš. Bývalý hokejový útočník se sám účastnil mistrovství světa hráčů do dvaceti let v roce 1996, kde český tým ztroskotal v semifinále na - Švédech… „První dvě třetiny byl výkon týmu až moc opatrný. Potom začali kluci šlapat a to, co předvedli v závěru, byla fantazie,“ ocenil výkon následovníků trenér jihlavské juniorky.
3 fotografie

Kluci mají šanci turnaj dotáhnout do vítězného konce, věří českým juniorům Broš

Hokej
Česká dvacítka slaví výjimečný postup do finále světového šampionátu
Společně se v kanadském Halifaxu postarali o jeden z nejkrásnějších večerů českého hokeje. Juniorská parta pod vedením trenéra Radima Rulíka přetlačila v semifinálové bitvě Švédsko a po dvaadvaceti letech čekání vrátila národní tým do velkého finále mistrovství světa. Fanoušci šílí, natěšení mladíci slibují zlatou tečku. V cestě za snem už stojí jen poslední překážka. Domácí kanadské peklo.
6 fotografií

Česko na nohou. Už nyní jsou hrdiny, hokejoví junioři ale věří ve zlatou tečku

Hokej
Roman Will od konce první třetiny zamkl svoji klec a vychytal tak dvoubodové vítězství.
GLOSA/Jako klíště. Pardubičtí hokejisté se stále drží první příčky. Už podruhé v přímém souboji o post šéfa extraligy nedovolili Vítkovicím, aby je v tabulce přeskočily. Na rozdíl od souboje na konci listopadu dovolili soupeři ještě větší luxus. Neztráceli jen jeden gól, ale hned dvě branky. Stalo se tak vůbec poprvé v sezoně, kdy prohráli třetinu dvougólovým rozdílem. Jenže místo ručníku vlétl do ringu úplně jiný tým. Ztrátu postupně vymazal, v prodloužení zasadil rozhodující úder a na ostravském ledě zvítězil 3:2.

Místo ručníku vlétl do ringu úplně jiný tým a soupeře uboxoval

Hokej
Hokejový expert Radek Ťoupal
Večer nastoupí česká hokejová reprezentace v Kanadě do semifinále MS proti Švédsku. Tým podává skvělé výkony. Velmi dobře ho zná bývalý skvělý střední útočník Radek Ťoupal. "Pět let jsem byl vedoucím týmu reprezentační šestnáctky a sedmnáctky, byli tam hráči, kteří jsou právě teď ve dvacítce," popisuje, odkud má o hráčích tak dokonalé informace. "Především o těch kteří jsou narozeni 2000 až 2004." Podle Ťoupala má tým šanci na zlato!
4 fotografie

Draftoval ho Edmonton. Hráči byli nešikovní, říká Ťoupal o reprezentaci U20

Hokej
Trenér Zdeněk Venera
/NÁZOR EXPERTA/ Úspěch ve vzduchu cítí zkušený hokejový trenér Zdeněk Venera při sledování výkonů a výsledků české „dvacítky“ na právě probíhajícím světovém šampionátu v Kanadě. Přímo o zlatě ale hovořit ještě nechce. „Pokora a pracovitost, to jsou věci, které jsou mi sympatické a ze současného Rulíkova výběru čiší. Nedělají žádná zbytečná gesta, ví, že je čekají ještě dva těžké zápasy,“ připomněl Venera nadcházející semifinále se Švédskem a pak přímý boj o konkrétní cenný kov.

Někdy jsme zbytečně kritičtí. Sami si hokej znehodnocujeme, mrzí Veneru

Hokej
Kvůli zranění nohy vynechá rychlobruslařka Martina Sáblíková letošní mistrovství Evropy ve víceboji.
Do Hamaru nepojede. Nejlepší česká rychlobruslařka Martina Sáblíková vynechá víkendové mistrovství Evropy ve víceboji. Důvodem jsou následky jejího prosincového zranění nohy při tréninku na závody Světového poháru v Calgary. „Nemohu říci, že by noha na tom byla úplně špatně, ale víceboj by pro ní byl velká zátěž,“ vysvětluje trojnásobná olympijská vítězka.
5 fotografií

Nejde to. Zranění nohy Sáblíkovou stále trochu limituje, vynechá ME ve víceboji

Ostatní sporty
Kvůli zranění nohy vynechá rychlobruslařka Martina Sáblíková letošní mistrovství Evropy ve víceboji
Do Hamaru nepojede. Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková vynechá mistrovství Evropy ve víceboji. Důvodem jsou následky jejího prosincového zranění nohy při tréninku na závody Světového poháru v Calgary. „Nemohu říci, že by noha na tom byla úplně špatně, ale víceboj by pro ní byl velká zátěž,“ vysvětluje trojnásobná olympijská vítězka.
7 fotografií

Nejde to. Zranění nohy Sáblíkovou stále trochu limituje, vynechá ME ve víceboji

Zimní sporty
Česká dvacítka slaví postup do semifinále MS. V něm se svěřenci trenéra Rulíka postaví Švédsku
Na postup do semifinále se nakonec nadřeli mnohem méně než se původně čekalo. Čeští junioři zvládli nejdůležitější zápas mistrovství světa hráčů do dvaceti let na výbornou, ambicióznímu Švýcarsku nadělili devítibrankový výprask a jejich sen o medaili začíná nabírat stále reálnější obrysy. „Chceme si to udělat sladké,“ shoduje se kabina mladých hrdinů.

Medailový sen už je za rohem. Švédsko? Víme, proti komu jdeme, věří si mladíci

Hokej
Česká dvacítka zvládla skupinu na výbornou, ve čtvrtfinále narazí na výběr Švýcarska.
Historický skalp zámořského hegemona, deset nasbíraných bodů a poprvé od roku 2001 se tak český hokej může radovat z vítězství ve skupině světového šampionátu juniorů. Dvacítka pod křídly Radima Rulíka vlétla do turnaje v Kanadě ve velkém stylu, doma u televizních obrazovek už se dokonce pějí ódy na cenné kovy. Před národním týmem je ale stále ještě pořádný kus trnité cesty.
10 fotografií

Hokejoví mladíci nadchli i prezidenta. Nyní čeká rozjetou dvacítku duel pravdy

Hokej
Novoroční oslavy v centru Brna
Do příchodu nového roku zbývá více než hodina, na brněnském náměstí Svobody to ale začíná postupně ožívat. Smích, výskot a rány petard. To však není nic oproti tomu, co přijde o půlnoci. S odbitím tolik vytoužené dvanácté se hlavní brněnské náměstí proměňuje v menší minové pole. Pyrotechnika, kterou jejich majitelé instalují často v těsné blízkosti přihlížejících, vybuchuje doslova pod nohama a lidé před ní musí často uskakovat.
45 fotografií

VIDEO: Rány petard a ohňostroje. Podívejte se, jak v centru Brna vítali nový rok

Brněnsko
Čeští hokejisté porazili na MS juniorů Německo
Čeští hokejisté mají za sebou čtvrté a zároveň poslední vystoupení ve skupině A na mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Kanadě. Duel proti papírově slabšímu Německu vyšel svěřencům trenéra Radima Rulíka dle představ, po dalším jednoznačném vítězství 8:1 se dvacítka vrátila zpět do čela tabulky a na klíčové čtvrtfinále tak zůstává v Halifaxu. V něm vyzve národní tým nevyzpytatelný výběr Švýcarska.

Další kanonáda a vítězství ve skupině. Dvacítka jde ve čtvrtfinále na Švýcarsko

Hokej
Profesionální ohňostroje komponuje David Kubík z Vrbovce na Znojemsku (na snímku) už 24 let.
Kromě řidičáku vlastní i průkaz odpalovače ohňostroje. Pětačtyřicetiletý David Kubík z Vrbovce na Znojemsku sestavuje ohňostrojové efekty profesionálně už čtyřiadvacet let. Spolupracoval s filharmoniky jimž vytvářel zvukové i světelné efekty k operám a je také autorem každoročního silvestrovského ohňostroje ve Znojmě. „Respekt k pyrotechnice je na místě, strach naopak nikoliv. Ten snadno vede k tomu, že lidé snadněji zazmatkují a může to skončit i zraněním,“ varuje Kubík.
10 fotografií

Ohňostrůjce z Vrbovce: Jsem asi jediný dělostřelec, co hrál s filharmonií

Znojemsko
Sparta, nebo Örebro? Moravčík, nebo Mužík? Klatovští odchovanci nastoupí v pátek v semifinále Spengler Cupu proti sobě.
Hokejisté Örebro HK porazili ve čtvrtfinále Spengler Cupu ve švýcarském Davosu výběr Kanady 3:1 a na nejstarším turnaji světa je v semifinále čeká pražská Sparta. K postupu pomohl Švédům i jednadvacetiletý odchovanec klatovského hokeje Radek Mužík, který do klubu, jenž byl založený teprve v roce 1990 jako nástupce týmu Örebro IK, přestoupil po téměř pětiletém působení v konkurenční Lulee teprve nedávno.

Sparta, nebo Örebro? Moravčík, nebo Mužík? Klatovští odchovanci v boji o finále!

Hokej
Spartě se daří v extralize i na Spengler Cupu. Fotografie z utkání HC Kometa Brno - HC Sparta Praha.
Horský vzduch ve švýcarském Davosu hokejistům Sparty zjevně svědčí! Po úvodním vítězství nad Kanadou si Pražané v rámci prestižního Spengler Cupu vyšlápli i na domácí celek a po dominantním výkonu vyhráli vysoko 9:2. Český zástupce tak ovládl svoji skupinu a zajistil si přímý postup do semifinále, kde se utká buď opět s Kanadou, nebo se švédským Örebrö.

Sparta smetla Davos devíti góly a na Spengler Cupu jde rovnou do semifinále

Hokej
Brankář české dvacítky Tomáš Suchánek
V úvodním utkání proti Kanadě vytáhl hned několik klíčových zákroků, které napomohly k historickému vítězství nad domácím favoritem šampionátu. O den později si český brankář Tomáš Suchánek odnesl z arény v Halifaxu ještě mnohem zajímavější statistiku. Proti Rakousku se totiž blýskl čistým kontem a k tomu navíc přidal i dvě asistence.

Brankář sbírá více bodů než útočníci. Rekord? Zní to dobře, směje se Suchánek

Hokej
Česká dvacítka si připisuje druhé vítězství na šampionátu. Rakousku přehrála jednoznačně 9:0.
Čeští hokejisté se mohou radovat z dalšího cenného vítězství na mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Po úvodním nečekaném skalpu domácího favorita si výběr trenéra Rulíka smlsnul také na papírově slabším Rakousku, které zdolal vysoko 9:0. Hattrickem se vyznamenal útočník Jiří Kulich, hned u dvou branek asistoval dokonce i hrdina prvního utkání brankář Tomáš Suchánek.

Štědrá nadílka outsiderovi. Čeští mladíci si po Kanadě poradili i s Rakouskem

Hokej
Sparťané vstoupili do Spengler Cupu výhrou nad týmem Kanady.
V pondělí to byl velký den českého hokeje proti tomu kanadskému. Nejenže národní tým do dvaceti let na světovém šampionátu porazil favorizované javorové listy 5:2, ještě předtím uspěla nad Kanadou také pražská Sparta. Na prestižním Spenglerově poháru udolala zámořský výběr 3:2. „Měli jsme výborný nástup do zápasu. Pak to bylo těžké, možná se trochu projevila únava,“ hodnotil pro klubový web kapitán Pražanů Michal Řepík.

Sparta zastavila našlapaný kanadský výběr. Možná nás podcenili, míní Kořenář

Hokej
Odchovanci kladenských Rytířů válí za reprezentaci do 20 let - vlevo Matyáš Šapovaliv a vedle Jiří Ticháček.
Úžasný triumf reprezentace ČR do 20 let proti domácí Kanadě slavili i hokejové odchovanci Kladna. I když Matyáš Šapovaliv pochází z Berouna a Jiří Ticháček zase dělal první krůčky v Sokolově, v Kladně tyhle dva borci dorůstali v dorosteneckém věku. Šapovaliv odešel do zámoří už před dvěma lety a aktuálně má ještě jeden důvod k oslavě, získal smlouvu s Las Vegas Golden Knights.

Triumf s Kanadou slavili i Kladeňáci, Šapovaliv má navrch smlouvu s Vegas!

Hokej
Sparťané vstoupili do Spengler Cupu výhrou nad týmem Kanady.
V pondělí to byl velký den českého hokeje proti tomu kanadskému. Nejenže národní tým do dvaceti let na světovém šampionátu porazil favorizované javorové listy 5:2, ještě předtím uspěla nad Kanadou také pražská Sparta. Na prestižním Spenglerově poháru udolala zámořský výběr 3:2. „Měli jsme výborný nástup do zápasu. Pak to bylo těžké, možná se trochu projevila únava,“ hodnotil pro klubový web kapitán Pražanů Michal Řepík.

Sparta zastavila našlapaný kanadský výběr. Možná nás podcenili, míní Kořenář

Hokej
Radost české dvacítky ze vstřelené branky do sítě domácí Kanady.
Taková ranní probuzení musí hřát každého českého fanouška na srdci. Čeští mladíci se v noci na úterý postarali o historický okamžik tuzemského hokeje, když v Halifaxu přehráli domácího favorita mistrovství, obhájce zlata z Kanady. Výjimečné vítězství 5:2 navíc prozradilo mnoho věcí. Třeba i to, že špičková týmová práce znamená mnohem více než jen slavné jmenovky na zádech.

Nejkrásnější dárek. Před týmem smekám, říká kouč dvacítky po výhře nad Kanadou

Hokej
Na letním odloženém mistrovství se čeští mladíci probojovali do semifinále. Uspějí i tentokrát?
Začátek turnaje jako z říše snů! Čeští mladíci mají za sebou první utkání na mistrovství světa hráčů do dvaceti let, v němž doslova šokovali domácí kanadský výběr, kterému nasázeli hned pět branek a postarali se tak o historické vítězství nad obhájci zlatých medailí. Nečekaný skalp favorita šampionátu režírovali zejména čeští obránci, mezi třemi tyčemi zazářil hrdina Tomáš Suchánek. 

Historický večírek v Halifaxu! Dvacítka na úvod turnaje vyloupila domácí Kanadu

Hokej
ČR na hokejovém MS dvacítek v Edmontonu, 20. srpna 2022. David Jiříček (vlevo) z ČR a Daniel Torgersson ze Švédska
Obránce David Jiříček se po velkých problémech s dopravou připojil k české hokejové dvacítce, kterou v noci na úterý čeká v Halifaxu vstup do turnaje mistrovství světa. Šestému hráči letošního draftu NHL však do dějiště šampionátu nedorazila výstroj a i s ohledem na komplikované cestování není zatím jisté, zda bude v sestavě. Rozhodnutí padne po rozbruslení. Duel proti domácí Kanadě začne v 0:30 SEČ.

Jiřiček se připojil k dvacítce. Do dějiště šampionátu ale dorazil bez výstroje

Hokej