ŠTÍTEK: kosmonaut

Ilustrační foto.
Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uskuteční 4. prosince první zkušební let nové vesmírné lodi Orion, která by jednou měla dopravovat astronauty na Měsíc a na Mars. Zkušební let bude bez lidské posádky. „Půjde o první krok na naší cestě na Mars," prohlásil před novináři William Hill z vedení NASA.

NASA vyzkouší novou vesmírnou loď, určenou pro cestu na Mars

Svět
Mohou se ptát astronauta.
Pasov - Jak tam funguje WC? Co je ve vesmíru k snídani? – Na takové otázky bude odpovídat německý astronaut  Alexander Gerst 30. října při videokonferenci z mezinárodní kosmické stanice ISS. Redakce pasovského deníku PNP vyzývá čtenáře, aby své otázky Gerstovi poslali na šéfredakci Passauer Neue Presse, Medienstraße 5, 94036 Passau pod heslem „Weltall" nebo rovněž s tímto heslem mailem na Leserforum@pnp.de,

Sousedé se budou ptát astronauta

Z okolí
Ilustrační foto.
Ve čtvrtek ráno jela řidička osobního vozidla Citroën C4 ve směru od Českého Těšína k ulici Kosmonautů. Žena za volantem ve věku 55 let na úrovni hypermarketu Tesco přehlédla přecházející 83letou ženu, která přecházela z pohledu řidičky zleva.

Kolize skončila vážným zraněním seniorky

Nehody
Klára Řepková je studentka bruntálského gymnázia v Dukelské ulici. Snímek Kláry Řepkové pochází z nedaleké Slezské uličky.
Bruntál - Desítka českých a slovenských dětí si vyzkouší, jaké to je, být členem vesmírné posádky mířící na Mars. Členkou posádky má být také Klára Řepková z Bruntálu.

Studentka je v posádce na Mars

Bruntálsko
Ilustrační foto.
Bern – Více než stovka významných osobností Švýcarska vyzvala své spoluobčany, aby přehodnotili svůj názor na přistěhovalectví a negativní postoj k evropské integraci. Informovala o tom agentura DPA. O přistěhovalectví se v alpské zemi intenzivně debatuje od února, kdy v referendu těsná většina hlasujících podpořila zavedení imigračních kvót.

Švýcarské osobnosti brzdí spoluobčany kvůli omezení přistěhovalectví

Svět
Ilustrační foto.
Moskva – Ruská pilotovaná loď Sojuz TMA-14M se třemi kosmonauty na palubě se dnes navzdory problémům se sluneční baterií úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Oznámilo to v Bajkonuru řídící letové středisko. Podle jeho pracovníků se spojení uskutečnilo v automatickém režimu po šestihodinovém le­tu.

Ruský Sojuz se přes problémy s baterií úspěšně spojil s ISS

Svět
V pořadí již sedmý babybox v Moravskoslezském kraji, druhý v okrese Karviná a celkem třiašedesátý v České republice byl v úterý slavnostně uveden do provozu v havířovské nemocnici s poliklinikou.
Havířov - V pořadí již sedmý babybox v Moravskoslezském kraji, druhý v okrese Karviná a celkem třiašedesátý v České republice byl v úterý slavnostně uveden do provozu v havířovské nemocnici s poliklinikou.

V Havířově mají nový babybox

Karvinsko
Ilustrační foto.
New York - Americká společnost Boeing, která v úterý získala kontrakt NASA na zajištění přepravy posádek do vesmíru, hodlá na oběžnou dráhu dopravovat i vesmírné turisty. Novinářům to ve středu na floridském Mysu Canaveral řekl manažer firmy John Mulholland. Smlouva s NASA v hodnotě 4,2 miliardy dolarů to prý umožňuje.

Firma Boeing připravuje vesmírné taxi, obslouží i turisty

Svět
Testování modulu Philae, který má zkoumat jádro komety. Ilustrační foto.
Praha - Pět dětských kosmonautů si bude moci simulovaně vyzkoušet let ke kometě, přistání a vědeckou práci na jejím povrchu a opravu vesmírné sondy. Projekt Expedice vesmír, pro který organizátoři hledají děti mezi deseti a 15 lety, má přispět k pochopení významu zkoumání komet a jejich možné role při vzniku života na Zemi a zároveň přitáhnout zájem dětí k vesmíru a kosmonautice, aby se Česko v budoucnu dočkalo svého druhého vyslance do kosmu.

Pět dětí si vyzkouší simulaci letu na kometu

Česko
Eva Kopečková z Pohořelic.
Vranovice – Pětiletá Eva Kopečková z Pohořelic se může na dovádění svých vrstevníků dívat jen zpovzdálí. Narodila se s dětskou mozkovou obrnou, kvůli níž zvládne jen chůzi jednoletého dítěte. Ačkoliv je nemoc nevyléčitelná a s následky se bude děvče potýkat celý život, dá se handicap značně zmírnit.

Nemocné Evě pomůžou Vranovičtí, dali jí padesát tisíc

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Jičín – Městská rada schválila smlouvu o dílo s vítězem výběrového řízení na regeneraci panelového sídliště Husova, 2. část III. etapy. Dodavatelem se stala firma Dlažba Vysoké Mýto s nejnižší cenou 8,5 milionu bez DPH.

Sídliště Husova čeká rekonstrukce komunikací

Jičínsko
Steven Swanson (vlevo), Alexandr Skvorcov (uprostřed) a Oleg Artěmjev.
ISS – Ruští kosmonauti Alexandr Skvorcov a Oleg Artěmjev umístili dnes u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na oběžnou dráhu miniaturní družici určenou k pořizování fotografií Země. Během více než pětihodinového pobytu vně ISS rovněž instalovali nové vybavení do experimentálních laboratoří připojených k orbitálnímu komplexu. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Ruští kosmonauti vypustili nanodružici, bude fotit Zemi

Svět
Opravená pasáž Vesmír
Pasáž Vesmír, která propojuje Nádražní a Tyršovu ulici, v minulém roce prošla rekonstrukcí. Vzniklo nové osvětlení, byly opraveny fasády a nainstalovány mříže, které každý den od 23 do 5 hodin průchod uzavírají. Reakce na tyto změny jsou převážně pozitivní.

Opravená pasáž Vesmír: Místní si nový vzhled pochvalují

Ostravsko
Jiří Čížek.
České Budějovice - Sport, fyzika, matematika, cizí jazyky i geologie. Patnáctiletý Jiří Čížek vyniká skoro ve všem. V soutěži Talent Jihočeského kraje zvítězil v kategorii všestranný talent, ocenění si vozí ze zápasů v karate a účastní se mimo jiné matematických či fyzikálních olympiád. O svém budoucím povolání ale ještě moc nepřemýšlí.

Věnuje se karate, zažil také výcvik astronautů

Českobudějovicko
Ilustrační foto.
Brno – Několik desítek možná i stovek míst v brněnských školkách stále blokují nerozhodní rodiče. „Podali přihlášku do několika školek a dítě se do všech dostalo. Nechápu, proč se nedokáží rozhodnout. Na ta místa čeká spousta zájemců. Hlavně ti, kteří se potřebují vrátit do práce a jejichž dítě v některých školkách skončilo třeba první nebo druhé pod čarou, doufají, že ještě mají nějakou šanci," postěžovala si například Brňanka Tereza Šafářová.

Vyberte si školku teď, žádají starostové rodiče

Brněnsko
Ilustrační foto
Bajkonur – U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dnes přistála ruská nákladní loď Progress M-24M. Šestičlenné posádce ISS přivezla téměř tři tuny zásob. K orbitálnímu komplexu doputovala po necelých šesti hodinách od startu z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Ruská nákladní loď Progress bez obtíží přistála u ISS

Svět