ŠTÍTEK: kosmonaut

Thomas Stafford
Ve věku 93 let  v pondělí 18. března po dlouhé nemoci zemřel někdejší astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Rodák z Oklahomy čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975 se v době vrcholící studené války ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo setkal se sovětskými kosmonauty. O jeho úmrtí s odvoláním na šéfa NASA informoval veřejnoprávní rozhlas NPR.

Zemřel Thomas Stafford. Amerického astronauta proslavilo vesmírné podání rukou

Svět
Lidé udělali ve vesmíru už několik ohromujících rekordů. Deník připravil jejich přehled.
Nedávno nastolil ruský kosmonaut Oleg Kononěnko nový vesmírný rekord. Stal se člověkem, jenž strávil ve vesmíru nejdelší dobu, přežil v něm 878 dnů a 12 hodin. Svého předchůdce Gennadije Padalku pokořil přibližně o půl hodiny. Vesmír je plný dalších neuvěřitelných rekordů, nad kterými zůstává rozum stát. Deník připravil jejich přehled.

Vesmírné rekordy berou dech: Nejdelší pobyt, nejdál od Země, nejstarší astronaut

Vesmír
Vesmír lidstvo fascinuje od pradávna. Ilustrační foto
Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko se stal člověkem, který strávil nejdelší dobu ve vesmíru. V neděli o tom informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos. Devětapadesátiletý Kononěnko strávil ve vesmíru za svoji kariéru více než 878 dnů a 12 hodin. Dosavadním držitelem rekordu byl od roku 2015 Kononěnkův krajan Gennadij Padalka, připomíná agentura AP. Padalka ve vesmíru pobyl celkem 878 dnů, 11 hodin, 29 minut a 48 vteřin.

Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko překonal rekord délky pobytu ve vesmíru

Vesmír
Originální přestavení ve ktišské školce.
Vesmír, nekonečné téma fascinující nejen v oblasti vědy, ale i v srdcích a myslích dětí. V mateřské škole ve Ktiši se rozhodli, že toto poutavé téma přiblíží dětem neotřelým způsobem. Vedoucí mateřské školy, Oskar Arce, s nadšením sdílí, "Toto téma jsme si v rámci vzdělávací nabídky moc užili a rozhodli jsme se, že ho představíme dětem a rodičům netradiční formou."
12 fotografií

Školka ve Ktiši už není jen malým bodem na mapě, je součástí vesmírného dramatu

Prachaticko
Východ Země - jeden z nejslavnějších snímků 20. století pořídil astronaut Bill Anders z mise Apollo 8.
Přesně před 55 lety odstartovala do vesmíru americká mise Apollo 8. Přestože představovala velmi rizikový krok, byla úspěšná - na Štědrý den se tříčlenná posádka jako vůbec první dostala na oběžnou dráhu Měsíce a přirozený satelit Země obletěla. Pořídila při tom nejen ikonickou fotografii. Na Zem muži od Měsíce poslali i speciální vánoční přání.
14 fotografií

Podívej, vychází Země. Apollo 8 obletělo Měsíc na Vánoce, poslalo dojemný vzkaz

Historie
Pilot a záložní astronaut Aleš Svoboda
Česká republika nevyužije nabídku americké společnosti Axiom na let do vesmíru pro českého astronauta Aleše Svobodu. V současnosti nejsou na krátkodobou misi peníze. Její cena by činila 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun). Novinářům to ve středu řekl šéf odboru kosmických aktivit a výzkumu na ministerstvu dopravy Václav Kobera. Česko mělo na nabídku odpovědět do konce roku.

Svoboda do vesmíru nepoletí. Česko nevyužije nabídku na misi, nejsou peníze

Česko
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/37. OTÁZKA/ Zatím naposledy se to povedlo v roce 1972. V posledních letech se snahy o vyslání člověka na Měsíc opět zintenzivnily, nebude to ale dříve než v roce 2025. Proč trvá uskutečnění návratu lidí na přirozenou družici Země tak dlouho, zejména když už se to lidstvu v minulosti povedlo a má s tím zkušenosti? Na tuto otázku odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Proč trvá návrat člověka na Měsíc tak dlouho?

Věda
Slaný oslavilo 60. výročí hvězdárny, nechyběl astronaut ani obří modely planet.
/VIDEO, FOTO/ Kumpánova zahrada ve Slaném ožila v neděli odpoledne obřími modely Měsíce a Země. Mimořádná podívaná byla uspořádána u příležitosti oslav 60. výročí existence Hvězdárny Jaroslava Trnky ve Slaném. Zajímavý program přilákal stovky návštěvníků a protáhl se až do pozdních večerních hodin. Děti si například mohly vystřelit vlastnoručně vyrobený model rakety nebo se vyfotit s astronautem.
26 fotografií

Slaný oslavilo 60. výročí hvězdárny. Nechyběl astronaut ani obří modely planet

Kladensko
Mezinárodní vesmírná stanice ISS
Vědci dlouhodobě řeší, jak zajistit základní potřeby astronautů na vesmírných misích bez nutnosti zásobování. Odpovědí je recyklace. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) proto vyvíjí přístroje, které dokáží recyklovat spotřební materiál, jako jsou potraviny nebo voda. Zkouší je na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Kam ve vesmíru mizí moč astronautů? Některé lidi může pravda šokovat

Vesmír
Jak to vypadá na Mezinárodní vesmírné stanici? Velitel a vědecký důstojník Expedice 8 Michael Foale provádí inspekci mikrogravitačního přístroje
Když se lidé v 60. letech 20. století poprvé vydali do vesmíru, rychle zjistili, že v beztíži nefungují kuličková pera. K proudění inkoustu jim chyběla gravitace. Vědci proto museli najít jiný způsob, jak ve stavu beztíže zapisovat poznámky. Podle známého příběhu kosmická agentura NASA investovala do vývoje vesmírného pera miliony dolarů. Tvrzení se však nezakládá na pravdě.

Jak je to s psaním ve vesmíru? Zpráva o NASA a předraženém peru byla velkou lží

Vesmír
Astronauti Gordon Cooper a Charles Conrad po přistání mise Gemini 5.
Bylo to naposledy, kdy nějaký Američan letěl do kosmu sám. Program Mercury, který stál v počátcích amerického dobývání vesmíru, završil před 60 lety let Mercury-Atlas 9. Do té doby rekordní čas ve vesmíru při něm strávil astronaut Gordon Cooper. V kosmické agentuře NASA byl známý jako rebel způsobující množství problémů, při své kosmické výpravě ale dokázal, že vedení úřadu schopnosti astronautů podceňuje. A také vytvořil mapu pokladů. 
23 fotografií

Program Mercury: Astronaut Cooper byl rebel. Aby mohl letět do vesmíru, lhal

Svět
Vladimír Kudělka
/ROZHOVOR/ Se svou originální počítačovou hrou Afterglitch uspěl brněnský vývojář Vladimír Kudělka až ve Spojených státech. Právě v americkém San Fransciscu se na mezinárodním Independent Games Festivalu totiž bude snažit na konci března proměnit dvě nominace za nejlepší výtvarné ztvárnění a nejinovativnější hru. Tyto dvě nominace jsou pro Kudělku splněným snem.
16 fotografií

Brněnský herní vývojář s nominací v Americe: moje žena hru nikdy nehrála

Brněnsko
Alexej Gubarev a Vladimir Remek před startem do vesmíru v roce 1978. Šlo o první pilotovaný let v rámci programu Interkosmos, ale přezdívalo se mu také náplast za osmašedesátý
Až mě mrazí štěstím, komentoval před 45 lety zpěvák Václav Neckář skutečnost, že jako třetí státní příslušník se po Sovětech a Američanech podíval do vesmíru právě Čechoslovák, vojenský pilot Vladimír Remek. Ten se stal navíc členem vůbec první mezinárodní vesmírné posádky v historii. Vztahy mezi Československem a Sovětským svazem však nebyly ve skutečnosti ani zdaleka tak vřelé, jak je měl tento let demonstrovat. A mezi kosmonauty zprvu také ne. 
16 fotografií

Náplast za okupaci? Vyslání Remka do vesmíru nešlo hladce, s Rusem měl konflikt

Česko
Pilot a záložní astronaut Aleš Svoboda
/ROZHOVOR/ Mezi dvaadvaceti tisíci uchazeči uspěl v půlce listopadu ve výběrovém řízení Evropské kosmické agentury (ESA). Stal se tak jedním ze sedmnácti vyvolených, kteří mají šanci na účast ve vesmírné misi. Při výběru pomohla elitnímu pilotovi stíhaček JAS-39 Gripen Aleši Svobodovi také dosavadní kariéra. „Důležitá je dlouhodobá motivace, ochota neskončit při první překážce a schopnost fungovat mimo svoji komfortní zónu,“ říká v rozhovoru pro Deník záložní astronaut s brněnskými kořeny.

Astronaut musí být v dobré kondici. Svaly na misi slábnou, říká Aleš Svoboda

Regiony
Pilot Aleš Svoboda se stal členem záložního týmu astronautů ESA
/ROZHOVOR/ Mezi dvaadvaceti tisíci uchazeči uspěl v půlce listopadu ve výběrovém řízení Evropské kosmické agentury (ESA). Stal se tak jedním ze sedmnácti vyvolených, kteří mají šanci na účast ve vesmírné misi. Při výběru pomohla elitnímu pilotovi stíhaček JAS-39 Gripen Aleši Svobodovi také dosavadní kariéra. „Důležitá je dlouhodobá motivace, ochota neskončit při první překážce a schopnost fungovat mimo svoji komfortní zónu,“ říká v rozhovoru pro Deník záložní astronaut s brněnskými kořeny.

Nový český astronaut Svoboda z Brna: Do kosmu? Nejpozději do patnácti let

Brněnsko
Rok 1978. Vladimír Remek v kabině letounu L-29.
Kosmonaut Vladimír Remek pochází z Českých Budějovic. Chodil tu na 1. stupeň rožnovské základky, mezi lety 1970 až 1976 sloužil na letišti. Na jih se rád vrací. Jihočeši ho tu mohli vidět na předávání ceny hejtmanky v roce 2018, na přednáškách či besedách nebo na setkání letců. Ve čtvrtek 2. března slaví 45. výročí své cesty do vesmíru.
68 fotografií

Před 45 lety letěl Remek do vesmíru. V Budějcích se naučil plavat a poprvé řídil

Českobudějovicko
Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon připravená na kosmodromu na Mysu Canaveral ke startu k Mezinárodní vesmírné stanici
Z amerického kosmodromu odstartovala raketa Falcon 9, která vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon, jež míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se čtyřčlennou posádkou. Jsou v ní dva Američané, Rus a občan Spojených arabských emirátů (SAE), který bude na ISS jako teprve druhý astronaut z arabského světa. K vesmírné stanici mají dorazit podle agentury AP v pátek ráno SEČ.
6 fotografií

Raketa Falcon 9 úspěšně odstartovala z kosmodromu. S posádkou míří k ISS

Vesmír
Záběry z počítačové hry Afterglitch.
/VIDEO/ Brněnská počítačová hra Afterglitch bude v březnu bojovat o prestižní ocenění na mezinárodním Independent Games Festivalu v americkém San Franciscu, které bývá přirovnáváno k Oscarům herní nezávislé scény. Afterglitch je odbornou porotou nominována hned ve dvou kategoriích za nejlepší výtvarné ztvárnění a nejinovativnější hru. Jejím autorem je brněnský výtvarník a tvůrce počítačových her Vladimír Kudělka, který ve své práci dlouhodobě usiluje o bourání herních stereotypů.
16 fotografií

Herní Oscar. Vývojář z Brna bojuje s astronautem o prestižní cenu v Americe

Brněnsko
Společnost SpaceX a NASA 26. února 2023 asi dvě a půl minuty před plánovaným termínem z technických důvodů odložily start rakety Falcon 9
Společnost SpaceX a NASA asi dvě a půl minuty před plánovaným termínem z technických důvodů odložily start rakety Falcon 9, která měla k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vynést čtyřčlennou posádku v lodi Crew Dragon. Americký Národní úřad pro vesmír a letectví (NASA) o tom informoval na svých internetových stránkách. Kvůli nepříznivé předpovědi počasí je nový pokus o start nyní naplánovaný až na čtvrtek.
6 fotografií

Technické problémy. Start rakety Falcon 9 byl na poslední chvíli odložen

Vesmír
Mezinárodní vesmírná stanice
Po dvoudenním letu v neděli na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dorazila ruská vesmírná loď Sojuz MS-23 vyslaná jako náhrada za poškozenou MS-22, která měla dopravit na Zemi dva ruské astronauty a jejich amerického kolegu. O úspěšném příletu informovala agentura TASS i americká vesmírná agentura NASA. Návrat Sergeje Prokopjeva, Dmitrije Petelina a Franka Rubia byl po odkladu plánován na podzim.
6 fotografií

K ISS dorazila záchranná loď. Odveze uvízlou trojici astronautů

Vesmír
Na této fotografii vydané společností Roskosmos  prázdná kapsle Sojuz MS-23 odstartovala na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu 24. února 2023
Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala ruská nosná raketa Sojuz-2.1a s vesmírnou lodí Sojuz MS-23, která je tentokráte bez posádky. V roli záchranné lodi míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), aby zde nahradila vesmírnou loď Sojuz MS-22, poškozenou mikrometeoritem. Loď se oddělila od třetího stupně nosné rakety a dosáhla oběžné dráhy. U ISS má přistát 26. února, oznámili reportéři ze střediska řízení vesmírného letu.
6 fotografií

K ISS míří záchranná vesmírná loď. Nahradí Sojuz poškozený meteoritem

Vesmír
Ruská vesmírná agentura Roskomos vyšle záchrannou loď Sojuz k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 24. února
Ruská vesmírná agentura Roskosmos vyšle záchrannou loď Sojuz k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 24. února. Roskosmos to podle agentury AFP oznámil v sobotu. Sojuz MS-23 je náhradním plavidlem za poškozený Sojuz MS-22, který měl z oběžné dráhy na Zemi v březnu dostat dva ruské kosmonauty a jednoho amerického astronauta. Jejich mise se kvůli incidentu prodlouží až do léta nebo podzimu.
6 fotografií

Záchranné plavidlo Sojuz MS-23 vzlétne k ISS 24. února, oznámil Roskosmos

Vesmír
Jízda prezidentské kolony, vezoucí Leonida Brežněva a amerického prezidenta Geralda Forda během summitu ve Vladivostoku v roce 1974. Podobně vypadala jízda o pět let dříve, kdy na Brežněvův ZiL začal střílet atentátník. Sovětský vůdce ale ve voze nebyl
Bylo čtvrt na tři odpoledne 22. ledna 1969. Z letiště Moskva-Vnukovo přijížděla do Kremlu slavnostní kolona, vezoucí prvního tajemníka sovětské komunistické strany Leonida Iljiče Brežněva a předsedu Prezídia Nejvyššího sovětu SSSR Nikolaje Podgorného. V dalších autech jeli sovětští kosmonauti. Z přihlížejícího davu vystoupil muž s pistolemi v obou rukou a začal střílet. Důvod? Trápila ho okupace Československa.
16 fotografií

Zabiju Brežněva. Pomstít invazi do ČSSR se v roce 1969 rozhodl ruský atentátník

Svět
Posádka mise STS-107 raketoplánu Columbia ve vesmíru. Kosmonautům zbývalo pár posledních dní života.
Před dvaceti lety se vydal na svou poslední misi raketoplán Columbia amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Z kosmu se ale jeho sedmičlenná posádka už nikdy domů nevrátila. Při zpáteční cestě totiž raketoplán explodoval. Děsivý konec Columbie se stal zatím největší kosmickou katastrofou tohoto století a prakticky pohřbil celý program Space Shuttle.
10 fotografií

Zkáza raketoplánu Columbia: Zachránit posádku nešlo, mrtvá byla už před explozí

Svět
Mezinárodní vesmírná stanice.
Tři astronauti uvízli na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) poté, co jim minulý týden začala z modulu pro převoz posádky unikat chladící kapalina do vesmíru. Představitelé Roskosmosu a NASA ve čtvrtek uvedli, že stále vyšetřují, jak k poškození chladícího potrubí na raketě Sojuz MS-22 došlo. Rusko také zvažuje, že pro astronauty pošle záchrannou raketu.

Astronauti uvízli na vesmírné stanici. Rusko zvažuje vyslání záchranného modulu

Vesmír
Start čínské vesmírné lodi Šen-čou 15 z kosmodromu v poušti Gobi, 29. listopadu 2022
Z kosmodromu v poušti Gobi odstartovala čínská vesmírná loď Šen-čou 15 se tříčlennou posádkou na palubě. Míří k čínské vesmírné stanici na oběžné dráze Země, kde vystřídá tři astronauty, kteří jsou na stanici od letošního června. Završí tím rovněž poslední fázi konstrukce čínské vesmírné stanice. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na čínská státní média.
4 fotografie

Odstartováno. K čínské orbitální stanici míří raketa Šen-čou se třemi astronauty

Vesmír