ŠTÍTEK: kosmonaut

Ilustrační foto.
Dolní Libochová – Nevšední ukončení prázdnin připravili pro místní, hlavně ale pro děti, v Dolní Libochové. V sobotu budou moci navštívit mobilní planetárium a lehnout si pod hvězdnou oblohu i za odpoledního světla.

Libochovští si lehnou pod hvězdy odpoledne

Žďársko
Andrew Feustel poprvé navštívil brněnskou Velkou cenu České republiky.
Brno – Zdánlivě dvě odlišné věci toho mají mnoho společného. Astronauti i jezdci mistrovství světa silničních motocyklů královské třídy MotoGP patří mezi pár vyvolených na světě, řítí se pro normální „smrtelníky“ neuvěřitelnou rychlostí a pracují s nejmodernějším materiálem. „Zatímco my řídíme rakety v kosmu, motocyklisté řídí rakety na zemi,“ usmívá se Andrew Feustel, americký astronaut s velkou vazbou na jižní Moravu, který poprvé navštívil víkendovou brněnskou Velkou cenu České republiky.

Feustel o MotoGP: I jezdci řídí rakety

Ostatní sporty
postel Johann Malle
Matrace si nejčastěji pořizujeme podle ceny, vzhledu a dostupnosti. Přitom záleží hlavně na tvaru, pevnosti a materiálu. Jak je to ale s materiály v matracích? Které poskytují skutečnou oporu páteři a dopřejí klidný odpočinek, a jaké mohou být naopak nevhodné?
7 fotografií

Na matraci záleží, jak se vyspíte

Domácnost
Po Plané na oslavy osmdesátin letiště zavítal i kosmonaut Vladimír Remek, jehož rodiče se tu seznámili.
Planá – Osmdesát let letiště v Plané u Českých Budějovic oslavovaly tisíce sobotních gratulantů nadšených show nad hlavou i na zemi. Setkat se s kosmonautem Vladimírem Remkem, zažít umění akrobatické špičky Martina Šonky či zblízka vidět služební dravce, kteří na letišti plaší ptáky, aby nezavinili leteckou nehodu, podržet si sovičku, sednout do autobusu vozícího vězně či zkusit simulátor převracejícího se auta – to byly mimořádné zážitky.
12 fotografií

Vladimír Remek žije díky letišti

Českobudějovicko
Utkání skončilo vítězstvím domácích 2:0.
Mýto – Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo. Astronaut Neil Amstrong snad promine, že jsme si půjčili jeho legendární větu po přistání na Měsíci k úvodnímu barážovému zápasu fotbalistů Slavoje Mýto.
24 fotografií

Mýto udělalo malý krok pro lidstvo

Fotbal
Zničené stromy v Sokolově
Sokolov – Vandalové ničí nově vysazené stromy v Sokolově. Tamní technické služby (Sotes) každoročně vysází 70 až 100 kusů a každý rok se na nich podepisují vandalové. Stromy vytahali ze země, jinde jim polámali kmen či korunu stromu. Svou takzvanou sílu si vandalové dokazují především o víkendu.

Vandalové ničí nově vysázené stromy v celém městě

Sokolovsko
Ilustrační foto.
Pardubice - Krajské měto bude mít druhý psí park. První byl otevřen před dvěma lety v dubinské Blahoutově ulici, druhý bude v trojúhelníku trolejbusové točny u polabinské polikliniky v ulici Kosmonautů.

V Pardubicích přibude další psí park

Pardubicko
V sobotu se na parkovišti u jihlavské společnosti Icom transport proháněl jeden kamion a autobus za druhým. Konal se tam den otevřených dveří.
Jihlava - Kosmonaut, baletka, princezna, řidič autobusu nebo popelář? To jsou povolání, o kterých malé děti nejčastěji sní a touží si je vyzkoušet. I já jsem ve svých pěti letech podlehla pocitu, že hopsat v růžové sukni na prknech světových divadel, bude pro mě ta nejlepší práce.
7 fotografií

V Jihlavě mohl stát řidičem kamionu každý

Jihlavsko
Návratový modul kosmické lodi Sojuz MS-02 s dvěma ruskými a jedním americkým astronautem dnes úspěšně přistál v Kazachstánu. Trojice strávila v kosmu 173 dnů. Podle ruské agentury TASS se Andrej Borisenko, Sergej Ryžikov a Robert Kimbrough po půlroce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) cítí dobře.

Astronauti se po půl roce na ISS vrátili na zem

Svět
Autor oblíbené deskové hry Krycí jména Vladimír Chvátil.
Brno /ROZHOVOR NA KONCI TÝDNE/ - Na kontě má dvacítku úspěšných her vydaných v tuzemsku i zahraničí a patří mezi českými hráči k celebritám. Hra Krycí jména z prostředí tajných služeb oslovuje mnohem širší publikum. „Dostali jsme i krásné dopisy, že si zahrála devadesátiletá babička, která se jinak už do života rodiny moc nezapojuje," tvrdí její autor Vladimír Chvátil.

Tvůrce oblíbené deskové hry Krycí jména: Vyšla ve 30 jazycích. I ve filipínštině

Brněnsko
Skafandr. Ilustrační foto.
Praha - Pražské planetárium vystavuje vesmírné obleky. Součástí expozice jsou skutečné skafandry, tréninkové obleky, ale také filmové a fanouškovské kostýmy. Novinářům výstavu, která ve foyer planetária ve Stromovce začíná v sobotu 1. dubna, v pátek představil zástupce ředitele planetária pro techniku Jan Šifner.

Planetárium vystavuje vesmírné obleky, skutečné i filmové

Praha
Z královéhradeckého digitálního planetária.
Hradec Králové - Digitální planetárium ve středu představí film Křehká planeta, který poskytuje divákům pohled astronauta na unikátní oblasti Země. Před začátkem filmu se uskuteční prohlídka souhvězdí na temné obloze.

Planetárium ukáže nový film

Hradecko
Tradiční sokolské Šibřinky se konaly v Kácově.
Kácov /FOTOGALERIE/ - Tuto sobotu se v kácovské sokolovně konaly tradiční sokolské Šibřinky. A tradice je to opravdu vousatá. Vždyť první Šibřinky se zde konaly již pouhé dva roky po založení místního Sokola, 1.února 1914. Z dochovaných informací se tehdy plesu zúčastnil také říšský poslanec za Klub českých agrárníků Josef Švejk, jenž téhož dne konal zde veřejnou schůzi. Vybráno bylo celkem 328,52 korun a vydání činila 186,30 korun.
25 fotografií

Tradiční sokolské Šibřinky se konaly v Kácově

Volný čas
Pětice vybraných studentů prožila v útrobách vyškovské hvězdárny simulovaný let na Mars.
Vyškov /FOTOGALERIE/ – Sto dva hodin neviděli denní světlo, v naprosté izolaci od života na planetě Zemi, pod neustálým dohledem všudypřítomných kamer dodržovali striktně denní harmonogramy, bojovali s pocitem hladu, výkyvy nálad a občasnou demotivací. Pět členů Expedice Mars vyrazilo v pondělí do vesmíru, aby si sáhli na dno a dostali ze sebe maximum. A to v uzavřeném prostoru pětadvaceti metrů čtverečních vyškovské hvězdárny. Všichni v pořádku „přistáli" v pátek.
16 fotografií

VIDEO: Z Marsu zpět na Zem. Posádka přistála ve Vyškově

Vyškovsko
Experimentální vesmírná stanice Tchien-kung 1.
Ruská kosmická agentura dnes zahájila otevřený nábor nových kosmonautů, kteří mají jako první použít novou kosmickou loď k cestě na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a na Měsíc. Do konce roku má být vybráno šest až osm nových kosmonautů. Na tiskové konferenci v Moskvě to oznámil náměstek šéfa Roskosmosu Alexandr Ivanov.

Rusové poletí na Měsíc, hledají kosmonauty

Svět
Radomíra Kodetová
Radomíra Kodetová je pardubická rodačka a zde také společně s manželem vychovává dvě dcery. Od ledna 2011 je ředitelkou Krajské knihovny v Pardubicích. Pod jejím vedením se knihovna postupně proměnila v nepřehlédnutelnou moderní instituci celostátního dosahu, která kromě výpůjček knih a časopisů nabízí celou řadu dalších aktivit.

Radomíra Kodetová, ředitelka krajské knihovny

Pardubický kraj