ŠTÍTEK: kosmonaut

Dva ruští kosmonauté vystoupili do volného vesmíru
Ruští kosmonauti Oleg Artěmjev a Sergej Prokopjev zahájili ve středu výstup do otevřeného vesmíru s cílem instalovat na Mezinárodní vesmírnou stanici přístroj, který je schopný sledovat migrační tahy zvířat na Zemi. Oba kosmonauté vystoupili do vesmírného prostoru v 17:17 středoevropského času. Ve volném vesmíru by měli strávit zhruba sedm hodin, oznámila americká vesmírná agentura NASA.
5 fotografií

Ruští kosmonauti zahájili misi, jejímž cílem je sledovat migrační tahy zvířat

Svět
Letní kosmická škola s podtitulem Společně do vesmíru probíhá na Technické univerzitě v Liberci od 14. do 21. července. Na snímku z 20. července je Milan Halousek z České kosmické kanceláře a účastníci kosmické školy.
Obletět Zemi za několik vteřin? Během malé chvilky uvidět polární záři, východ slunce i rozsvícená velkoměsta? Žádná sci-fi, ale zrychlený záznam z výšky 400 kilometrů. Právě v takové výšce se nachází Mezinárodní vesmírná stanice (ISS), s jejíž ruskou posádkou se v pátek odpoledne spojili účastníci Mezinárodní kosmické školy v Liberci.
12 fotografií

Unikát. Děti se na vesmírném táboře v Liberci spojily s Rusy z ISS

Česko
CIMON je první robot s umělou inteligencí přizpůsobený stavu beztíže.
/VIDEO/ Raketa Falcon společnosti SpaceX, která v pátek ráno místního času odstartovala z floridského Mysu Canaveral, s nákladní lodí Dragon má na své palubě unikátní náklad. Kromě zásob potravin, vědeckých přístrojů a dalšího materiálu dopraví astronautům na Mezinárodní vesmírné stanici prvního robota s umělou inteligencí přizpůsobeného stavu beztíže.

Na ISS míří první robot s umělou inteligencí. Dopraví ho tam loď Dragon

Svět
Jediný československý kosmonaut Vladimír Remek se lidem podepisoval na náměstí Svobody.
Brno – Výstavu letadel na brněnském náměstí Svobody v sobotu lemoval zástup lidí. Pro autogram jediného československého kosmonauta Vladimíra Remka tam zájemci stáli od tří hodin ve frontě tak dlouhé, že se snažili i předbíhat. To jim však nedovolila ochranka, která na plynulost události dohlížela. Trpělivým čekatelům se kromě podpisu dostalo také pár minut rozhovoru s jediným Čechoslovákem, který se kdy do kosmu podíval.
6 fotografií

Fronta na náměstí Svobody? Čekala na podpis jediného československého kosmonauta

Brněnsko
Posádka Apolla 12 - zleva Conrad, Gordon a Bean
Americký astronaut Alan Bean se do dějin americké kosmonautiky zapsal výrazně hned dvakrát. V roce 1969 letěl k Měsíci jako pilot měsíčního modulu Apollo 12 a stal se čtvrtým z dvanácti lidí, kteří se prošli po povrchu Měsíce. O čtyři roky později velel posádce vesmírné stanice Skylab. V sobotu však přišla z amerického Houstonu zpráva, že zde po krátké nemoci zemřel. Bylo mu 86 let.
5 fotografií

Zemřel astronaut Alan Bean. Čtvrtý muž na Měsíci a pilot lodi Apollo 12

Svět
Americký astronaut Andrew Feustel
Mezinárodní kosmická stanice (ISS), na níž je i americký astronaut Andrew Feustel, bude 24. května při přeletu viditelná z území Česka pouhým okem. Zástupci České kosmické kanceláře a Astronomického ústavu proto vyzvali děti, aby astronautům zamávaly a „posvítily jim na cestu". Feustel je známý svým spojením s Českou republikou, na vesmírnou stanici s sebou vzal mimo jiné i postavičku Krtka z pohádek Zdeňka Milera.

Zamávejte Krtečkovi do vesmíru, vyzvali astronomové děti

Praha
Obří modely raket vystavené v sokolovně v Náměšti nad Oslavou.
Náměšť nad Oslavou - Start raketoplánu Discovery a zároveň vzlet ruské rakety Sojuz zahájil Dny kosmonautiky v Náměšti nad Oslavou. A protože se jednalo o modely v měřítku 1:15, start byl pouze zinscenovaný, ovšem s patřičným zvukovým doprovodem. V roli astronautů a kosmonautů se vystřídali nadšenci z místního spolku JéTé Pádlo.
29 fotografií

VIDEO: Z Náměště odstartoval raketoplán Discovery

Třebíčsko
Vladimír Remek vysadil vzácný strom. Na snímku s Bohumil Černým - pověřeným řízením Botanické zahrady.
Trojská botanická zahrada je zaplavena tisíci vůněmi a barvami jarních květů. První opravdu teplé dny vítá spolu s 85. osobností, která se v rámci projektu Kořeny osobností ujala čestného úkolu obohatit zahradu o další vzácný strom a propojit s ním svůj životní příběh. Nedaleko výjimečných dřevin Václava Havla, Karla Gotta, Jiřího Menzela či Věry Čáslavské má od středy místo šácholan, který slavnostně zasadil první a zároveň jediný československý kosmonaut Vladimír Remek.
5 fotografií

Kosmonaut Vladimír Remek zasadil v projektu Kořeny osobností vzácný strom

Praha
Nekuřák Frankenberger.
Pasov – K revokaci všeobecného zákazu kouření v rakouské gastronomii, který měl platit od 1. května (náš web informoval), a k návratu staré normy – právu hospodských vybrat si – se pro PNP vyjádřil „papež německého nekouření“ Sebastian Frankenberger.

Papež nekouření k sousedům: Katastrofa!

Z okolí
Astronauti Scott a Mark Kellyovi.
Dlouhodobý pobyt ve vesmíru může člověku pozměnit jeho DNA, uvádí studie amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Vědci totiž zjistili, že sedm procent genů astronauta Scotta Kellyho se ani po dvou letech od návratu na Zem nevrátilo do původního stavu. Jeho DNA porovnávali vědci s jeho identickým dvojčetem Markem, který zůstal na Zem
4 fotografie

Průlomová studie. Astronautovi se po roce ve vesmíru změnila DNA

Magazín
Astronauti Scott a Mark Kellyovi.
Dlouhodobý pobyt ve vesmíru může člověku pozměnit jeho DNA, uvádí studie amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Vědci totiž zjistili, že sedm procent genů astronauta Scotta Kellyho se ani po dvou letech od návratu na Zem nevrátilo do původního stavu. Jeho DNA porovnávali vědci s jeho identickým dvojčetem Markem, který zůstal na Zemi. 
4 fotografie

Průlomová studie. Astronautovi se po roce ve vesmíru změnila DNA

Svět
Vladimír Remek, první československý kosmonaut ve vesmíru.
/ROZHOVOR/ Už je to čtyřicet let, co Čechoslováci nadšeně oslavovali svého Gagarina. Na palubě Sojuzu 28, plnícího vesmírný program od 2. do 10. března 1978, byl tehdy díky mezinárodnímu programu Interkosmos s velitelem Alexejem Alexandrovičem Gubarevem i českobudějovický rodák, vojenský pilot a kosmonaut-výzkumník Vladimír Remek, jemuž tehdy bylo 29 let.  
15 fotografií

Přál bych si letět do vesmíru znovu, říká jediný československý kosmonaut Remek

Komentáře
Obrovský kus žuly, jemuž místní říkali Jeho Veličenstvo  Monolit II, projíždí Mrákotínem.
Mrákotín /SERIÁL - JAK JSME ŽILI V ČESKOSLOVENSKU/ - V Jihlavském deníku pokračuje nový seriál, který prostřednictvím archivních snímků ukazuje historii obcí na Jihlavsku. Tentokrát si představíme městys Mrákotín, obec spjatou zejména s těžbou kamene.
6 fotografií

Jak jsme žili v Mrákotíně

Jihlavsko
Jednomístná kosmická loď
/VIDEO/ Bezpečnější a rychlejší procházky ve vesmíru. Ty má zajistit jednomístná kosmická loď, kterou vyvíjí americká firma Genesis Engineering Solutions. Informoval o tom server Space. Dosavadní obleky totiž podle firmy poskytují jen malou ochranu proti mikrometeoritům, které můžou skafandry někdy propíchnout a tím ohrozit život astronauta.
4 fotografie

Nahradí skafandry? V USA testují jednomístnou kosmickou loď

Svět