ŠTÍTEK: kosmonaut

Ilustrační snímek.
Astronauti z Apolla se jmenuje výstava plakátů, pohlednic, knih, odznaků a dalších artefaktů ze sbírky Jaroslava Navary k 50. výročí přistání člověka na měsíci.

Výstava Astronauti z Apolla

Volný čas
Ilustrační foto.
Sokolov – Taneční a pohybovou inscenaci určenou pro děti od deseti měsíců do tří let, a samozřejmě i pro jejich rodiče, která jim umožní první kontakt s divadlem, můžete navštívit 5. září od 10 hodin v sokolovské knihovně.

Děti se vydají na cestu společně s kosmonauty

Sokolovsko
Posádka Apolla 11 v roce 1969. Zleva: Neil Armstrong, Michael Collins, Edwin Aldrin.
Ačkoli je to dnes již 50 let od jedné z nejdůležitější událostí lidstva, je kolem přistání na Měsíci stále živo. Konspirační teorie jsou zdárně vyvráceny, ale některé nejasnosti stále panují. Co vlastně přesně pronesl americký astronaut Neil Armstrong, velitel Apolla 11, když před 50 lety, dne 20. července 1969, jako první člověk na světě otiskl svou stopu do měsíčního prachu? 
9 fotografií

Člověk zanechal stopu na Měsíci před 50 lety. Co tehdy skutečně Armstrong řekl?

Věda a technika
Poslední muž na Měsíci Eugen Cernan, (ten šedivý) a vedle s brýlemi je astronaut John Blaha. společně s členy astronomického kroužku před brodskou hvězdárnou v roce 2001.
Padesát let od přistání prvních lidí na Měsíci, které si letos připomínáme, probíhá ve zvýšeném zájmu o tohoto našeho souputníka. Dlouhá přestávka od roku 1972, kdy po dokončení mise Apollo 17 Měsíc osiřel, ukončilo na konci roku 2013 přistání čínského robotického vozítka Nefritový králík a to dokonce na odvrácenou stranu Měsíce.

50 let od přistání prvních lidí na Měsíci pohledem Rostislava Rajchla

Zprávy z Česka
Skafandr Neila Armstronga - Muzeum letectví a vesmíru ve Washingtonu dnes znovu vystavilo skafandr, ve kterém jako první člověk Neil Armstrong chodil po Měsíci
Spojené státy dnes slaví 50. výročí startu kosmické lodi Apollo 11, která dopravila první astronauty na Měsíc. Lunární modul tehdy čtyři dny po startu ze Země přistál na Měsíci, na jehož povrch jako první člověk vstoupil Neil Armstrong následovaný Buzzem Aldrinem. Na Zemi se astronauti vrátili po osmi dnech 24. července 1969, což nyní symbolizují slavnosti, které potrvají osm dní.  
4 fotografie

Obrovský skok pro lidstvo. Američané slaví 50. výročí startu Apolla 11

Věda a technika
Zleva Armstrong, Collins, Aldrin.
Linec – Dnes ve 14.32 středoevropského času se zdvihne 111 metrů vysoká raketa Saturn-5 z Mysu Kennedy do kosmu se třemi americkými astronauty k nejnebezpečnějšímu, nejdražšímu a nejvzrušivějšímu experimentu kosmonautiky, který kdy byl podniknut – k přistání na Měsíci. Svět hledí do Ameriky, napsaly 16. července 1969 linecké OÖN pod titulkem Celý svět je v napětí.

Sousedé: Nevybuchne na Luně zvířený prach?!

Z okolí
Na vybraných zastávkách v Karviné jsou cestujícím k dispozici nové digitální panely s odjezdy autobusů.
Na autobusových zastávkách Obchodní dům a Kosmonautů v Karviné se v minulých dnech objevily nové digitální informační panely, na které jsou už v jiných větších městech cestující zvyklí. Lidé si až na výjimky tuto novinku pochvalují.  
5 fotografií

Lidé si informační panely pochvalují

Karvinsko
Astronauti Scott a Mark Kellyovi
Organismus amerického astronauta Scotta Kellyho se za jeho 340denního pobytu ve vesmíru v mnoha směrech změnil, ale po návratu se až na výjimky vrátil do normálu. Vyplývá to ze studie amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), která porovnávala životní funkce Scotta Kellyho a jeho dvojčete Marka. Výzkum se prováděl v rámci příprav lidí na dlouhodobé vesmírné cesty, například na Mars, který může trvat dva až tři roky a s nímž NASA počítá kolem roku 2033.
8 fotografií

Rizika pobytu v kosmu? Rychlejší stárnutí a změny DNA, říká výzkum na dvojčatech

Věda a technika