ŠTÍTEK: kosmonaut

V laboratořích brněnské firmy SAB Aerospace.
Téměř polovina členů posádky Mezinárodní vesmírné stanice se potýká s problémy s imunitou. Ve stavu beztíže se neaktivuje imunita, a proto může astronauta i obyčejné nachlazení zabít. Při sebemenší nemoci se tak musí astronauti okamžitě vrátit zpět na Zem. Pochopit, proč imunita ve stavu beztíže přestává fungovat, pomohou vědcům dva experimenty. Podílet se na nich bude i brněnská společnost SAB Aerospace, která vesmírné stanici dodá kompletní zařízení.
32 fotografií

Imunitu prozkoumají ve vesmíru, pomůže i brněnská SAB Aerospace

Z okolí
Šimpanz Ham po úspěšném dokončení zkušebního letu Mercury-Redstone 2. Po vyzdvižení návratové kosmické kabiny v Atlantiku si s nadšením pochutnal na jablku
V roce 1961 vrcholil závod mezi Sovětským svazem a Američany závod o vyslání prvního člověka do vesmíru. Dnes samozřejmě víme, že tenhle závod vyhráli díky Gagarinovi Rusové a v paměti zůstalo i jméno nejslavnějšího ruského zvířecího pasažéra, psa Lajky. Jméno prvního amerického astronauta ze zvířecí říše u nás tak známé není. Byl to šimpanz Ham. Na rozdíl od Lajky se z kosmu vrátil.
10 fotografií

Rusko mělo Lajku, USA šimpanze. "Letenku" do vesmíru získal díky dobré náladě

Svět
Ples - oktáva Gymnázium Kolín
/FOTOGALERIE/ Sovětské i československé vlajky, oslovení soudruhu a svazáku, účast kosmonauta Gagarina či spartakiáda. Tak to vypadalo před deseti lety ve velkém sále Městského společenského domu v Kolíně. Totalitní symboly i rétorika se tam vrátily na jeden večer, to když se do retro stylu vrátili studenti oktávy kolínského gymnázia s maturitním plesem pod mottem Závěrečný sjezd oktávy.
179 fotografií

PŘED 10 LETY: Start nové plesové sezony si nenechal ujít ani kosmonaut Gagarin

Volný čas
Astronaut Scott Kelly
Píše se 2. března 2016 a v kazašské stepi právě přistála návratová kabina ruské rakety Sojuz, v níž se na Zemi vrátila dvojice ostře sledovaných obyvatel Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jejich kosmická mise trvala přesně 340 dní, což stanovilo nový americký rekord. Zasloužil se o něj dnes šestapadesátiletý Scott Kelly. Muž, který rád překonává rekordy. 
7 fotografií

Rok žil ve vesmíru. Izolace je těžká, popisuje. Obavy měl ale z něčeho jiného

Věda a technika
Kladská
/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ V dnešním videovýletě se společně podíváme k hlubokým lesům s neprostupnými bažinami, Tajgou, míst, kde v kyselých vodách rybniční soustavy nahazoval prut první kosmonaut Jurij Gagarin, první československý kosmonaut Vladimír Remek a své kratochvíle zde ve srubech švýcarsko-tyrolského typu a v okolní divoké přírodě prožívali i světoví státníci. Zůstáváme na západě Čech, jen kousek od Mariánských Lázní, a to v Kladské.
43 fotografií

Kladská: divoká příroda, světoví státníci i z Vídně přivezené domy

Chebsko
Z Tymy až do vesmíru.
Ve dnech 13. 7. – 17. 7. 2020 probíhal v SVČ Tymy Holešov příměstský tábor Vesmírné putování. Ve vesmírné lodi se sešlo jedenáct kosmonautů, které čekalo opravdové dobrodružství. Naše cesta byla jen pro nebojácné účastníky, takže hned první den proběhlo řádné pasování na kosmonauta, při kterém nám děti dokázaly, že se opravdu cesty do vesmíru nebojí. Druhý den si každý vyrobil svou vlastní malou raketku, se kterou plnil zbytek dne různé sportovní aktivity, tanečky a cestu po galaxii v naší tělocvičně.
2 fotografie

Z Tymy až do vesmíru. Ve vesmírné lodi se sešlo jedenáct kosmonautů

Čtenář reportér
Americký astronaut Buzz Aldrin z mise Apollo 11 na měsíčním povrchu.
Američtí astronauti by při první misi s přistáním na Měsíci po více než 50 letech měli v roce 2024 strávit na lunárním povrchu šest a půl dne. To je téměř dvojnásobek nejdelších pobytů astronautů při někdejších výpravách v rámci programu Apollo. Podle serveru Space.com to během virtuálního semináře věnovaného návratu člověka na Měsíc řekla Lindsay Aitchisonová, inženýrka americké vesmírné agentury NASA pracující na vývoji nových skafandrů.
9 fotografií

Astronauti na Měsíci. Na povrchu stráví týden a ujdou kilometry

Věda a technika
Návrh základny na Měsíci
Prostě borci. Tak lze označit 13letého Vojtěcha Dvořáka a Jana Vávru z Roudnice nad Labem, kteří spojili síly a zkusili vytvořit svou měsíční základnu. Počítačový modelovací program viděli poprvé před třemi měsíci, přesto jejich návrh zabodoval v soutěži Moon Camp Challenge Evropské kosmické agentury ESA a díky vítězství si mohli užít telekonferenci s astronauty. Jejich úspěch ocenil i starosta Roudnice František Padělek.
7 fotografií

Světový úspěch školáků z Roudnice! Navrhli základnu pro kosmonauty

Litoměřicko
Raketa SpaceX Falcon 9 s vesmírnou lodí Crew Dragon v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, 27. května 2020
Loď amerického miliardáře a vizionáře Elona Muska Crew Dragon měla ve středu ve 22:33 SELČ vynést do vesmíru dvojici amerických astronautů. Došlo by tak k prvnímu letu astronautů americkou lodí z území Spojených států od roku 2011, kdy NASA ukončila program raketoplánů. Start byl ale pár minut před zažehnutím motorů odložen kvůli špatnému počasí nad Floridou.
28 fotografií

Muskova Crew Dragon zůstala na zemi. NASA odložila start lodi kvůli počasí

Věda a technika
Kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX.
Spojené státy se po takřka deseti letech od zrušení programu raketoplánů vrací k dopravě astronautů do kosmu na palubách amerických lodí. Zlomem se stane středeční let kosmické lodi Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX, za kterou stojí vizionář Elon Musk. Astronauti Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley se stanou prvními, kdo od roku 2011 odstartují do vesmíru z amerického území. Prozatím Američané využívají služeb ruských lodí a do vesmíru létají z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.  
28 fotografií

Do vesmíru z USA po téměř deseti letech. Posádka SpaceX odstartuje ve středu

Věda a technika
Společnost SpaceX se nadcházející týden pravděpodobně stane první soukromou společností, která vynese astronauty na oběžnou dráhu.
Společnost SpaceX se nadcházející týden pravděpodobně stane první soukromou společností, která vynese astronauty na oběžnou dráhu. Historický milník se neobejde bez notné dávky stylu: Dva americké astronauty oblečené do uhlazených bílých kombinéz s černým proužkem k elegantní kosmické lodi odveze neméně elegantní luxusní vůz Tesla. Informovala o tom agentura AP.
4 fotografie

Stylové a elegantní. Společnost SpaceX představila nové obleky astronautů

Věda a technika
Po zhruba 27 hodinách letu se dnes kosmická loď Crew Dragon (na snímku chvíli před spojením) soukromé americké společnosti SpaceX v automatickém režimu úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS).
Astronauti americké vesmírné agentury NASA Robert Behnken a Douglas Hurley stále ještě nevědí, kolik času stráví na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), až na ní koncem května přistanou s novou lodí Crew Dragon společnosti SpaceX. Půjde o první let amerických astronautů do kosmu americkou lodí vypuštěnou z území USA od ukončení programu raketoplánů v roce 2011.  
8 fotografií

Jak dlouho budou astronauti na ISS? Test lodě SpaceX naplánovali na konec května

Věda a technika
Videopozdrav ze své zahrady poslal lidem ve Znojmě americký astronaut Andrew Feustel se svou manželkou Indírou, jejíž matka se narodila právě ve Znojmě.
/VIDEO/ Videopozdrav ze své zahrady poslal lidem ve Znojmě americký astronaut Andrew Feustel se svou manželkou Indírou. „Chystali se letos v květnu na další návštěvu do Znojma, ale kvůli koronavirové pandemii to tentokrát nevyjde. Velmi příjemně mě ale překvapili, že poslali alespoň velmi milý pozdrav na videu,“ řekl mísítostarosta Znojma Jakub Malačka, který video zveřejnil na sociální síti.

V srdci jsme s vámi, vzkázal astronaut Feustel s manželkou všem Znojmákům

Znojemsko
Brněnská hudební skupina Nevermore & Kosmonaut zveřejnila nový videoklip
Brněnská hudební skupina Nevermore & Kosmonaut natočila album Bleděmodré město, které je inspirované Brnem. Deska byla letos nominovaná na hudební ceny Anděl a autorské texty, které se dotýkají města v různých souvislostech, obdržely ocenění Za krásu slova.

Roztančené Brno v novém videoklipu

Čtenář reportér