ŠTÍTEK: kosmonaut

Dětský karneval v Modré.
Modrá – Bujaré zakončení masopustu prožívali od sobotního večera až do téměř nedělního kuropění dospělí v Obecním domě na Modré. Aby dětem z obce nebylo líto, že se v duchu fašanku vyžívali jen jejich rodiče nebo prarodiče, uspořádalo pro ně v neděli Skautské středisko Modrá v součinnosti s tamním Baby clubem dětské karnevalové odpoledne.
32 fotografií

Děti si užívaly pohádkových kostýmů, her a soutěží

Volný čas
Z kalifornské Vandenbergovy základny odstartovala k letu na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX.
Soukromá americká společnost SpaceX příští rok uskuteční let k Měsíci, do jehož blízkosti dopraví dva lidi, kteří si cestu objednali. Oznámil to v pondělí šéf firmy Elon Musk, aniž prozradil podrobnosti o svých klientech či ceně za let. Půjde o první výpravu do těchto míst od doby, co americká vesmírná agentura NASA ukončila mise modulů Apollo před zhruba půl stoletím.
11 fotografií

SpaceX poletí na Měsíc. Dopraví tam dva pasažéry

Svět
Američtí astronauti Rick Mastracchio a Clayton Anderson (na snímku) z raketoplánu Discovery připojenému k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vystoupili do volného prostoru.
Šestičlenná posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), v níž jsou i američtí astronauti Shane Kimbrough a Peggy Whitsonová, bude mít už zanedlouho možnost zkrátit si chvíle volna sledováním oslavných filmů o ruských špionech. Na palubě nákladní lodi Progress, která dnes odstartovala z Bajkonuru a má k ISS doletět v pátek, je jako dárek kosmonautům poslala ruská rozvědka SVR. Oznámila to agentura Interfax.
7 fotografií

Američtí astronauti dostanou na ISS kolekci filmů o ruských špionech

Svět
Náměstek havířovské primátorky Karel Šlachta ukazuje vizualizaci nového sportoviště se skateparkem.
ANKETA/ Místo zkrachovalého projektu obytného komplexu bude v proluce naproti restauraci Beskyd v centru Havířova nové sportoviště se skateparkem nebo lezeckou stěnou.

Město bude mít nový skatepark

Karvinsko
Čína oslavila příchod nového roku, je ve znamení kohouta
FOTOGALERIE - Čína v noci na dnešek oslavila příchod nového lunárního roku, který je ve znamení kohouta. Tisíce lidí se dnes podle agentury AP vydávají do chrámů, zapalují vonné tyčinky, modlí se za štěstí a zdraví a navštěvují příbuzné a známé. Příchodu nového roku jako každoročně předcházela několikahodinová blyštivá vlastenecká televizní show s mnohamilionovou sledovaností, jejímiž hlavními aktéry byli letos čínští astronauti.
4 fotografie

Čína oslavila příchod nového roku, je ve znamení kohouta

Svět
NA CHEBSKÉM SÍDLIŠTI Spáleniště se momentálně parkuje, kde se dá. Řidiči mají k dispozici jen 258 parkovacích míst na 745 bytových jednotek.
Cheb - Mít auto je komfortní do té doby, než začne člověk hledat místo pro parkování. A to je komplikace, která trápí řadu měst. Například Cheb teď řeší nedostatek míst na svém nejstarším sídlišti, na Spáleništi. Město už nechalo zpracovat studii, ke které chce nechat vyjádřit veřejnost.

Evergreen českých měst. Sídlištím chybí parkování

Chebsko
Astronauti Shane Kimbrough a Thomas Pesquet dnes úspěšně pracovali v otevřeném kosmu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).
ISS - Astronauti Shane Kimbrough a Thomas Pesquet dnes úspěšně pracovali v otevřeném kosmu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Po týdnu šlo o druhý výstup, v rámci něhož se daří vylepšovat energetický systém orbitálního komplexu. Dvojice pokračovala ve výměně deset let starých nikl-vodíkových baterií a zvládla i další dodatečné úkoly, uvedla NASA na svém webu.

Astronauti vyměnili na vesmírné stanici staré baterie

Svět
Nehoda v Karviné-Ráji.
Karviná – Po chodníku ujížděl asi 150 metrů řidič, který chvíli před tím vrazil na silnici do jiného vozu. To, že mohl ohrozit nejednoho chodce mu zřejmě nedocházelo. V tu chvíli měl v sobě okolo 2 promile alkoholu.

Opilý řidič ujížděl od nehody po chodníku

Nehody
John Glenn (na snímku) se 20. února 1962 stal prvním Američanem, který obletěl zeměkouli.
Ve věku 95 let zemřel astronaut John Glenn, který v roce 1962 jako první Američan obletěl zeměkouli. Oznámil to guvernér amerického státu Ohio John Kasich, za který byl Glenn v minulosti rovněž dlouholetým členem Senátu USA. Glenn byl posledním žijícím členem skupiny sedmi pilotů, vybraných k tomu, aby se stali prvními astronauty. Do vesmíru znovu letěl ve svých 77 letech jako nejstarší astronaut.

Zemřel astronaut Glenn, který jako první Američan obletěl Zemi

Svět
Francouzský kosmonaut Thomas Pesquet .
Paříž - Ve zhruba 400 kilometrech výšky, na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jí francouzský kosmonaut Thomas Pesquet a jeho pět kolegů převážně francouzská jídla. Na jejich přípravě se podílí od roku 2006 francouzský šéfkuchař Alain Ducasse, jemuž letos pomáhá Thierry Marx, píše francouzský deník Libération.

Na Mezinárodní vesmírné stanici jedí kosmonauti francouzská jídla

Svět
Šestaosmdesátiletému bývalému astronautovi se podle cestovní kanceláře White Desert udělalo špatně během skupinové výpravy na Jižní pól a následně musel být přepraven do americké výzkumné stanice McMurdo.
Washington - Bývalý americký astronaut Edwin Aldrin, který se zúčastnil první cesty na Měsíc, musel být ze zdravotních důvodů evakuován z Jižního pólu, kam se vydal jako turista. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na cestovní kancelář, s níž astronaut cestu podnikl.

Bývalý astronaut Aldrin byl evakuován z Antarktidy, zradilo ho zdraví

Svět
Ilustrační foto
Kosmická loď Sojuz MS-03 s tříčlennou posádkou z Ruska, USA a Francie se podle plánu úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS. Nová posádka má strávit na ISS šest měsíců. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na informace NASA.

Kosmická loď Sojuz MS-03 úspěšně zakotvila u ISS

Svět
Marcel Grün.
Praha - Známý astronom a propagátor vědy Marcel Grün zasvětil celý svůj profesní život Hvězdárně a planetáriu hlavního města Prahy. Pracuje zde již 50 let a posledních 16 let je i vede. Za tu dobu se změnily požadavky návštěvníků. S rozvojem vědy a techniky jsou stále náročnější a je to dobře, i když je to pro pracovníky planetária obtížnější, řekl Grün. Českému spisovateli a expertovi na kosmonautiku, který získal řadu ocenění a po němž je pojmenována i jedna z planetek, bude v neděli 70 let.

Životem astronoma Marcela Grüna je pražské planetárium

Praha
Ilustrační foto.
Bajkonur (Kazachstán) - Z kazašského kosmodromu Bajkonur dnes odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) kosmická loď Sojuz MS-03 s tříčlennou posádkou. Tu tvoří ruský kosmonaut Oleg Novickij, americká astronautka Peggy Whitsonová a zástupce Evropské kosmické agentury (ESA), Francouz Thomas Pesquet. Přistání na ISS je plánováno o dva dny později.

Z Bajkonuru odstartovala k ISS loď Sojuz s tříčlennou posádkou

Svět
Nový byt. Ilustrační foto.
Hongkong - Hongkong je známý svými malými a drahými byty. Jeden vynalézavý podnikatel však přišel s nápadem, jak z bytů připomínajících rakev udělat atraktivní obydlí, které má připomínat ložnici astronautů. S manželkou byty pronajímá. Napsal o tom zpravodajský server BBC.

Hongkongský podnikatel nabízí byty o rozloze dva metry čtvereční

Svět
Ilustrační foto.
Bajkonur (Kazachstán) - Kosmonauti Anatolij Ivanišin z Ruska, Takuja Óniši z Japonska a Kathleen Rubinsová ze Spojených států se dnes vrátili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) zpět na Zemi. S lodí Sojuz MS bezpečně přistáli v kazašské stepi ve 4:58 SEČ, oznámilo ruské středisko pro řízení kosmických letů.

Trojice kosmonautů se vrátila z ISS, přistála v Kazachstánu

Svět
Kosmo
Praha - Kosmo. S gustem napsaná břitká satira o české politice, povaze i kličkování z pera Tomáše Baldýnského, který se podílel mj. na oblíbeném Comebacku. Startuje už tuto neděli v České televizi a uvidíme v ní jako ústřední čtveřici kosmonautů Jakuba Žáčka, Janu Plodkovou, Davida Novotného a Petra Vančuru.

Když Češi vzhlížejí ke hvězdám

Film a televize
Ilustrační foto
Ruská kosmická loď Sojuz MS-02 se dvěma ruskými kosmonauty a s americkým astronautem dnes úspěšně zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). K orbitálnímu komplexu odstartovala ve středu.

Kosmická loď Sojuz úspěšně zakotvila u ISS

Svět
Ilustrační foto
Bajkonur (Kazachstán) - Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dnes odstartovala ruská vesmírná loď s tříčlennou posádkou. Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) má dopravit Rusy Sergeje Ryžikova (42) a Andreje Borisenka (52) a Američana Shanea Kimbrougha (49), kteří nahradí tři ze šesti členů stávající posádky. Na ISS by měli strávit pět měsíců.

Z Bajkonuru odstartovala loď s novou posádkou pro ISS

Svět
Leroy Chiao
Praha - Americký astronaut čínského původu Leroy Chiao v úterý v zaplněném sále pražského sídla New York University Prague představil a pokřtil svoji knihu Život jako výzva. Pro publikaci vybral snímky, které vznikly během jeho čtyř letů do vesmíru v rozmezí let 1994 až 2005. Pořízeny byly ve výšce kolem 400 kilometrů v rychlosti osm kilometrů za sekundu. Mezi kmotry byl Oldřich Pelčák, náhradník prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka.

Astronaut Leroy Chiao v Praze představil knihu Život jako výzva

Praha
Ilustrační foto.
Peking - Z čínského kosmodromu v poušti Gobi na severu Číny dnes odstartovala do vesmíru čínská kosmická loď Šen-čou 11 se dvěma čínskými kosmonauty. Záběry startující rakety přenášela v přímém přenosu čínská státní televize. Raketa směřující k čínské experimentální laboratoři Tchien-kung 2 odstartovala v půl osmé místního času (v 1:30 SELČ).

Čína vyslala dva kosmonauty ke své vesmírné laboratoři

Svět
Ilustrační foto
Peking - Do vesmíru v pondělí odstartuje čínská kosmická loď Šen-čou 11 se dvěma kosmonauty, kteří zakotví u čínské experimentální laboratoře Tchien-kung 2 a stráví v ní asi měsíc. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na místní média.

Čína v pondělí vyšle do vesmíru dva kosmonauty

Svět