ŠTÍTEK: kosmonaut

Sedmadvacetiletá zpěvačka Adele se stala královnou britské hudební scény, když při udílení hudebních cen Brit Awards získala hned čtyři trofeje.
Londýn - Sedmadvacetiletá zpěvačka Adele se v Londýně stala královnou britské hudební scény, když při udílení hudebních cen Brit Awards získala hned čtyři trofeje. Byla vyhlášena nejlepší britskou zpěvačkou roku a získala cenu za celosvětový úspěch, s baladou Hello vyhrála cenu za nejlepší singl a prodej 15 milionů kusů alba nazvaného 25 jí vynesl ocenění za album roku.

Udílení cen Brit Awards ovládla zpěvačka Adele

Hudba
Astronaut Tim Peake.
Washington – Americkému úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se přihlásil rekordní počet 18.300 zájemců o to stát se astronautem. Je to téměř trojnásobek kandidátů, kteří se ozvali při předchozím náboru v roce 2012, a zcela snadno byl pokořen i dosavadní rekord 8000 přihlášek z roku 1978, napsal úřad na svém webu.

NASA se přihlásilo rekordních 18.300 zájemců stát se astronautem

Svět
Dva američtí astronauti dnes od spojovacího uzlu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odpojili zásobovací loď Cygnus, která v prosinci posádce dovezla 3,3 tuny nákladu.
Mys Canaveral – Dva američtí astronauti dnes od spojovacího uzlu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odpojili zásobovací loď Cygnus, která v prosinci posádce dovezla 3,3 tuny nákladu. Po jeho vyložení se modul zaplnil odpadky, které mají v sobotu bezpečně shořet v atmosféře nad Pacifikem.

Astronauté odpojili loď Cygnus plnou odpadků, zanikne nad Pacifikem

Svět
Jurij Malenčenko vně svého modulu.
ISS – Ruští kosmonauti Sergej Volkov a Jurij Malenčenko dnes jako letos první členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vstoupili do otevřeného kosmu. Oznámilo to ruské středisko pro řízení letu. Úkolem jejich výpravy, která by měla trvat bezmála šest hodin, jsou údržbové práce a několik vědeckých experimentů.

Ruští kosmonauti zahájili šestihodinový výstup do otevřeného kosmu

Svět
Ilustrační foto
ISS (oběžná dráha) - Dnešní výstup do volného prostoru u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) byl zkrácen kvůli podezření na netěsnost v helmě skafandru jednoho z dvojice astronautů. Informoval o tom dnes americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

ISS: Výstup do kosmu byl zkrácen kvůli bublině ve skafandru

Svět
Julius Cacka v minulosti na návštěvě Hvězdného městečka.
Syrovátka - Setkat se s člověkem, který má blízko ke kosmonautice se nepoštěstí každý den. A přesto máte možnost už ve čtvrtek 14. ledna od 19 hodin v obecní knihovně v Syrovátce, která si připravila v zimních měsících několik podvečerních setkání nejen pro své občany, ale i další zájemce o jednotlivá připravená témata.

Odhalí tajemství sovětské kosmonautiky

Hradecko
Julius Cacka v minulosti na návštěvě Hvězdného městečka.
Syrovátka - Setkat se s člověkem, který má blízko ke kosmonautice se nepoštěstí každý den. A přesto máte možnost už ve čtvrtek 14. ledna od 19 hodin v obecní knihovně v Syrovátce, která si připravila v zimních měsících několik podvečerních setkání nejen pro své občany, ale i další zájemce o jednotlivá připravená témata.

Odhalí tajemství sovětské kosmonautiky

Volný čas
Ilustrační foto
Londýn – Britský astronaut Tim Peake zavolal telefonem z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) omylem jedné britské důchodkyni, která to pokládala za nejapný žert nějakého podnapilého konzumenta z místní restaurace a zavěsila. Peake, první Brit, který na oběžné dráze zastupuje Evropskou vesmírnou agenturu (ESA), se poté 79leté ženě omluvil. Uvedl to web deníku The Independent.

Ahoj, je to planeta Země? Astronaut z ISS omylem zavolal britské důchodkyni

Svět
ROMAN PEJŠA (horní řada druhý zprava) s dětmi a kolegyněmi u vánočního stromku v domově v Ledcích.
Slaný - Další osobností, kterou čtenáři Kladenského deníku nominovali na ocenění Řád srdce je Roman Pejša ředitel Dětského domova v Ledcích. Celým svým srdcem se denně věnuje péči o děti. Nejen o své dvě vlastní doma, ale také o více jak čtyřicítku kluků a holek, které nemohou z různých důvodů vyrůstat ve vlastních rodinách.

ŘÁD SRDCE: Při práci s dětmi se Roman Pejša našel

Kladensko
Mezinárodní vesmírná stanice.
Bajkonur - Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dnes krátce po 12:00 SEČ odstartovala vesmírná loď Sojuz TMA-19M s tříčlennou mezinárodní posádkou. Po necelých sedmi hodinách se loď spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), manévr se ale uskutečnil se zpožděním a byl řízen ručně. Závadu podle Moskvy způsobila americká zásobovací loď Cygnus.

Nová tříčlenná posádka dorazila s problémy na ISS

Svět
V SOKOLOVĚ dnes startuje výstava Moře  klidu.
Sokolov – Klášterní kostel svatého Antonína v Sokolově hostí od pondělí od 17.30 hodin výstavu Moře klidu, nazvané podle krajiny Mare tranquillitatis, nacházející se ve východní části přivrácené strany Měsíce, kde přistáli američtí astronauti.

Podkrušnohorské Moře klidu je v Sokolově

Volný čas
Astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren provádějí údržbu ISS.
ISS (oběžná dráha) - Američtí astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren dnes opět vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a pokračovali v její nutné údržbě. Šlo o druhý plánovaný pracovní výstup v době, kdy uplynulo 15 let od zahájení pobytu lidských posádek na ISS. Výstup začal podle plánu v 13:10 SEČ a trval přesně sedm hodin a 48 minut, informoval Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Američtí astronauti téměř osm hodin opravovali z vesmíru ISS

Svět
Planeta Mars.
Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) hledá kandidáty na astronauty pro příští mise kolem Měsíce a pro přípravu na cestu na Mars. Přihlášky přijímá od 14. prosince do poloviny února.

NASA chystá nábor na nové astronauty

Svět
ROSTISLAV SÁČEK je bývalým vojenským pilotem a instruktorem. Na dobovém snímku u stroje MiG.
Kladno - Smrt prvního kosmonauta Jurije Gagarina je stále předmětem diskusí a spekulací. Zahynul při pádu letadla spolu s Vladimirem Serjoginem dopoledne 27. března 1968 při cvičném letu. Šlo o Gagarinův poslední let 
s instruktorem na stroji MiG-15UTI. Bývalý vojenský a poté i civilní pilot Rostislav Sáček z Kladna je přesvědčen, že za tragickou nehodou stojí technická závada.

Bývalý pilot z Kladna: Asi vím, jak zahynul Gagarin

Středočeský kraj
ROSTISLAV SÁČEK je bývalým vojenským pilotem a instruktorem. Na dobovém snímku u stroje MiG.
Kladno – Smrt prvního kosmonauta Jurije Gagarina je stále předmětem diskusí a spekulací. Zahynul při pádu letadla spolu s Vladimirem Serjoginem dopoledne 27. března 1968 při cvičném letu. Šlo o Gagarinův poslední let 
s instruktorem na stroji MiG-15UTI. Bývalý vojenský a poté i civilní pilot Rostislav Sáček z Kladna je přesvědčen, že za tragickou nehodou stojí technická závada. I on totiž na stejném typu stroje vyrobeného 
v Československé socialistické republice v podniku Aero Vodochody prožil horké chvíle.

Bývalý pilot z Kladna říká: Asi vím jak zahynul Gagarin

Kladensko
Automobilový závodník Tomáš Enge.
Brno /ROZHOVOR/ - Stále si může připadat tak trochu jako bývalý kosmonaut Vladimír Remek, který jako jediný Čech vzlétl do vesmíru. Automobilový závodník Tomáš Enge zase jako jediný český závodník jezdil ve formuli 1. V roce 2001 se objevil ve třech závodech. "Hrozně to letí. Přijde mi to jako před chvílí," usmívá se devětatřicetiletý syn úspěšného závodníka Břetislava Engeho.

Enge kritizuje: Současná formule 1? Nuda. Dobře se u ní usíná

Motorismus
Automobilový závodník Tomáš Enge.
Brno /ROZHOVOR/ – Stále si může připadat tak trochu jako bývalý kosmonaut Vladimír Remek, který jako jediný Čech vzlétl do vesmíru. Automobilový závodník Tomáš Enge zase jako jediný český závodník jezdil ve formuli 1. V roce 2001 se objevil ve třech závodech. „Hrozně to letí. Přijde mi to jako před chvílí," usmívá se devětatřicetiletý syn úspěšného závodníka Břetislava Engeho.

Formule 1? Dobře se u ní usíná, říká dosud jediný Čech ve formuli Enge

Ostatní sporty
Pracovnice Diecézní charity Litoměřice Edith Kroupová třídí poslední ošacení a další materiál, který přinesli dárci pro imigranty před a po víkendu.
Litoměřice - Přes řadu nesouhlasných projevů a několika vulgarismů se podařilo Diecézní charitě Litoměřice během několika dnů naplnit ve svém sídle v ulici Kosmonautů desítky pytlů s ošacením, potravinami a hygienickými potřebami. Je to důkaz toho, že jsou mezi námi lidé, kteří chtějí imigrantům skutečně pomoci.

Sbírka tento týden končí, nyní je třeba pomoci dobrovolníků

Litoměřicko
Kácení - ilustrační snímek
Olomouc – Část aleje, která zdobila břeh Moravy poblíž třídy Kosmonautů již padla k zemi kvůli chystanému budování protipovodňové ochrany. Další stromy měly zmizet v souvislosti s rozšířením BEA centra o vysokoškolský kampus. Petiční akcí obyvatel z okolí se ale nyní kus aleje podařilo zachránit. 

Kácení kvůli kampusu: část aleje místní zachránili

Olomoucko
BEA centrum na třídě Kosmonautů v Olomouci
Olomouc – Na kole i pěšky za architekturou. Do Olomouce i Přerova o víkendu míří už pátý ročník festivalu Den architektury. Zájemcům o bezprostřední a autentický zážitek s architekturou nabídne procházky, výpravy a cyklojízdy s architekty, ale třeba i unikátní exkurze do jindy nepřístupných interiérů.

Architekti zvou na procházku Olomoucí i industriálním Přerovem

Olomoucko