ŠTÍTEK: kosmonaut

Přerov. Ilustrační foto
Přerov – Na kole i pěšky za architekturou. Do Olomouce i Přerova o víkendu míří už pátý ročník festivalu Den architektury. Zájemcům o bezprostřední a autentický zážitek s architekturou nabídne procházky, výpravy a cyklojízdy s architekty, ale třeba i unikátní exkurze do jindy nepřístupných interiérů.

Architekti zvou na procházku industriálním Přerovem

Přerovsko
Ilustrační fotografie.
Praha - V první říjnový den se v kinech objeví americký sci-fi snímek Marťan. Režisér Ridley Scott (Vetřelec, Prometheus, Gladiátor) ho natočil podle scénáře, na kterém se podílel i autor knižní předlohy Andy Weir. Vylíčil příběh astronauta, který bojuje na nehostinné rudé planetě o přežití a návrat na Zemi. Titulní roli vytvořil Matt Damon, na plátně se objeví i Jessica Chastainová, Kristen Wiig, Kate Mara, Michael Pe?a a Sean Bean.

Americká sci-fi Marťan dorazí do českých kin 1. října

Film a televize
Noc vědců. Ilustrační foto
Brno - Budiž světlo! I s tímto zvoláním se už v pátek večer zřejmě setkají návštěvníci v pořadí už jedenácté brněnské Noci vědců. Letošní ročník je totiž věnovaný právě této formě záření. Program si tentokrát připravily tři brněnské univerzity, Technické muzeum, hvězdárna i Vida science centrum.

Lidé zažijí pocity astronautů. Na brněnské Noci vědců

Brněnsko
Třídu Kosmonautů teď opraví od křižovatky na Envelopě po most přes Moravu
Olomouc - Se zdlouhavým popojížděním v kolonách a chaosem při odbočování se v posledních týdnech pravidelně setkávají řidiči jedoucí přes částečně uzavřenou třídu Kosmonautů v Olomouci. O tomto a příštím víkendu přes důležitou dopravní tepnu neprojedou vůbec.

Třídu Kosmonautů zavřou, tramvaje nepojedou přes tržnici

Olomoucko
Genadij Padalka po přistání v Kazachstánu.
Moskva – V kazašské stepi dnes přistála ruská vesmírná loď Sojuz s třemi kosmonauty na palubě, je mezi nimi první dánský astronaut v kosmu Andreas Mogensen a Rus Gennadij Padalka, držitel nového rekordu v celkové délce pobytu ve vesmíru. Padalka na oběžné dráze strávil během pěti letů celkem 879 dní, žádný jiný člověk v kosmu déle nepobýval.

Z Mezinárodní vesmírné stanice se zpět na Zemi vrátila trojice kosmonautů

Svět
Ilustrační foto
Moskva - Ruská dopravní kosmická loď Sojuz se dnes ráno musela odklonit od své letové dráhy, aby se vyhnula zbytkům staré japonské rakety. Oznámila to agentura Interfax. Sojuz má po středečním startu namířeno k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kam má dorazit v pátek. Na palubě jsou tři kosmonauti.

Sojuz se cestou k ISS musel vyhnout zbytkům staré japonské rakety

Svět
Pět finalistů soutěže Expedice Vesmír při plnění soutěžních úkolů. Jakub Zemek třetí zprava.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Jedním z nejúspěšnějších účastníků 3. ročníku populárně naučné soutěže Expedice Vesmír se stal student uherskohradišťského gymnázia Jakub Zemek. Pětice vybraných kosmonautů z řad talentovaných českých studentů v neděli 23. srpna splnila fiktivní vesmírnou misi v budovách ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech nedaleko Prahy, jejímž úkolem bylo zachránit planetu Zemi před střetem s asteroidem.
3 fotografie

VIDEO: Student gymnázia zachránil svět před srážkou s asteroidem

Slovácko
Ilustrační foto.
Bajkonur (Kazachstán) - Z kosmodromu Bajkonur dnes odstartovala vesmírná loď Sojuz TMA-18M s trojící kosmonautů z Ruska, Dánska a Kazachstánu. V pátek ráno SELČ se má spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Start na svém webu vysílal v přímém přenosu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který rovněž umožní sledovat páteční přistání na ISS.

Z kosmodromu Bajkonur odstartovala vesmírná loď Sojuz

Svět
Ilustrační foto
Blanensko - Od konce měsíce čeká cestující v celém kraji mnoho změn. Budou se totiž upravovat jízdní řády více než čtyřiceti autobusových linek Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Blanenska se však dotknou pouze okrajově. S novinkami musejí cestující počítat už od neděle. „Půjde hlavně o prodloužení některých spojů nebo naopak vypuštění několika zastávek," uvedl Michal Kocourek ze společnosti Kordis, která koordinuje dopravní systém v kraji.

Změny v jízdních řádech? Zrušená zastávka, spoj i posílení linky

Blanensko
SILNICE, která projde renovací, odděluje sídliště Kosmonautů od ulice 28. října. Na místě pěšinky vznikne propojení se slepou ulicí.
Domažlice – Novou podobu dostane okolí silniční propojky od bývalého posádkového domu armády kolem gymnaziálního stadionu ke Kozinově ulici v Domažlicích. Dojde k propojení s ulicí Kosmonautů, přibudou chodníky a parkovací místa.

Sídliště Kosmonautů přestane být slepou ulicí

Domažlicko
PĚTICE finalistů, kteří se vypravili do vesmíru. Adam Karas z Příbrami je vlevo dole na snímku.
Příbram - Ondřej Brhlík, Vojtěch Fárek z Merklína, Adam Karas z Příbrami, Alena Kupská z Bechyně a Jakub Zemek ze Starého města, tak se jmenují finalisté 3. ročníku populárně-naučné soutěže Expedice vesmír. Vítězství je přiblížilo hlavním odměnám - simulovanému letu do vesmíru a skutečnému stavu beztíže (mikrogravitaci) na palubě letadla.

Do vesmíru poletí čtyři kluci a dívka, mezi nimi i Adam z Příbrami

Příbramsko
Ilustrační foto
Oběžná dráha – Ruští kosmonauti Gennadij Padalka a Michail Kornijenko dnes podnikli několikahodinovou výpravu do otevřeného vesmíru, aby zkontrolovali vnější plášť Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a instalovali tam několik přístrojů. Pro Padalku byl výstup dlouhý 5,5 hodiny už desátým, a ruský kosmonaut tak strávil v kosmu víc času, než kterýkoli jiný pozemšťan.

Ruští kosmonauti ukončili výstup do kosmu, na ISS je čekal salát

Svět
Ilustrační foto
Washington – Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) prodloužil smlouvu s ruskou kosmickou agenturou o dopravě amerických kosmonautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Ve středu o tom informoval Kongres šéf NASA Charles Bolden. V zaslaném dopise poukázal na to, že za pokračující závislost na Rusku při dopravě astronautů na orbitální komplex může Kongres tím, že zkrátil prostředky na vývoj nových amerických lodí, o něž úřad v uplynulých letech žádal.

NASA podepsala novou smlouvu s Ruskem o přepravě kosmonautů k ISS

Svět
Američtí astronauti Buzz Aldrin a Neil Armstrong při první misi Apollo 11 v roce 1969.
Washington - Americké národní letecké a kosmické muzeum zahájilo peněžní sbírku na financování opravy skafandru, v němž americký astronaut Neil Armstrong v roce 1969 jako první pozemšťan kráčel po Měsíci. Sbírková kampaň věnovaná 46. výročí historické Armstrongovy procházky má vynést aspoň půl milionu dolarů (12,5 milionu korun) potřebných k opravě skafandru, který se pod tíhou let rozpadá.

V USA zahájili sbírku na financování opravy měsíčního skafandru

Svět
Ilustrační foto
Brno – Do zamčeného bytu v brněnské ulici Kosmonautů se v pondělí kolem poledne dobývali strážníci. Telefonicky se na ně obrátila pečovatelka, které se přes zamčené dveře nedařilo kontaktovat svoji šedesátiletou klientku. „Zámek bytu byl zjevně zamčený z vnitřní strany. Hlídka proto na místo přivolala hasiče s potřebným vybavením," popsal mluvčí brněnských strážníků Michal Simandl.

Žena v bytě zkolabovala. Pomohli jí brněnští strážníci

Nehody
Albert Králíček a jeho dílo.
Nová Paka – Podívat se vesmírnou raketou do kosmu je pro všechny obyčejné smrtelníky neuskutečnitelným snem. Z Čechů se splnil Vladimíru Remkovi, který v sovětské kosmické lodi Sojuz 28 opustil naší planetu. Na oběžnou dráhu Země se vydal 2. března 1978 pomocí rakety Sojuz-U.
12 fotografií

S novopackým Sojuzem 28 do kosmu

Volný čas
Ilustrační foto
Olomouc – Některá hřiště v Olomouci už víc než sportoviště slouží jako místo k večerní zábavě. Jenže to těžko snášejí lidé bydlící v okolí. S letními prázdninami podle městské policie problém naroste. Stížnosti přicházejí také od Olomoučanů, kterým se pod okny scházejí lidé bez domova.

Hřiště je spíš místo na popíjení i sex, zlobí se v Olomouci

Olomoucko
Z výstavy Gateway to Space (Brána do vesmíru) v Křižíkových pavilonech na pražském Výstavišti.
Praha /FOTOGALERIE/ - Už 100 tisíc lidí zlákala výstava Gateway to Space (Brána do vesmíru), která se rozléhá na více než třech tisících metrech čtverečních v Křižíkových pavilonech holešovického výstaviště. Těm, co ji ještě neviděli, zbývá ještě 12 dnů. Ojedinělá expozice totiž 28. června končí a přesune se do Bruselu, řekl mediální zástupce Martin Zvoníček.
29 fotografií

Výstava o vesmíru zlákala 100 tisíc lidí, příští týden skončí

Volný čas
Ilustrační foto
Moskva – Trojice kosmonautů, kteří strávili téměř sedm měsíců na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), se dnes odpoledne vrátila na Zemi. Přistání jejich vesmírné lodi Sojuz-TMA-15M v Kazachstánu vysílal americký Národní úřad pro kosmonautiku a letectví (NASA) v přímém přenosu na své internetové stránce.

Ruský Sojuz s třemi kosmonauty z ISS bezpečně přistál

Svět
Ruské lodě Sojuz a Progress zaparkované u Mezinárodní vesmírné stanice.
Moskva – Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) musela v noci na dnešek korigovat prostorovou orientaci orbitálního komplexu, kterou narušilo neplánované spuštění motorů zaparkované lodi Sojuz. Oznámily to zdroje z kosmických agentur NASA a Roskosmos. Bezpečí šestice kosmonautů není údajně ohroženo, nečekaný manévr podle expertů zavinil chybný povel ze Země.

Sojuz u ISS pohnul celou stanicí, bezpečí kosmonautů není ohroženo

Svět
Natáčení videoklipu k písni Dál na vlakovém nádraží v Novém Strašecí
Nové Strašecí – Zpěvák František Segrádo si ve videoklipu zahrál roli stárnoucího „ajznboňáka". Prozradil, jak se v roli cítil: „Už jsem hrál faráře, kamelota, patologa. Výpravčím jsem poprvé, takže se mi promítají pánové Hubička, Vlasta Burian. Je to zajímavé. Ocitnul jsem se v prostředí, kde jsem v životě nebyl."
17 fotografií

Hrál faráře i patologa, ve Strašecí nádražáka

Rakovnicko