ŠTÍTEK: kosmonaut

Ilustrační foto
Washington – Když mocná „supererupce" na Slunci před více než 1200 lety prolétla sluneční soustavou, měla na obyvatele Země patrně jen malý účinek. Dnes by astronauti takové štěstí neměli, myslí si vědci. Nový výzkum totiž naznačuje, že událost takového stupně by významně ohrozila nynější plány na cestování vesmírem, protože astronauty by zasáhla smrtelná dávka radiace.

Vědci: Obří sluneční erupce by ohrozila členy výpravy na Mars

Svět
Ilustrační foto
ISS – Napouštěním vzduchu zahájila dnes posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) testování experimentálního nafukovacího modulu BEAM. Operace, kterou v přímém přenosu vysílala televizní stanice amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), byla ale kvůli technickým problémům přerušena. Zda se bude pokračovat v pátek, mají experti rozhodnout ještě dnes.

Napouštěním vzduchu začaly na ISS testy nafukovacího modulu BEAM

Svět
K autům, která zůstala i přes výzvu o blokovém čistění stát na třídě Kosmonautů v Olomouci, vyjížděli strážníci
Olomouc – Kvůli autům zaparkovaným na třídě Kosmonautů museli pracovníci olomouckých technických služeb před pár dny volat strážníky. Někteří řidiči totiž nepřeparkovali a zkomplikovali tak naplánované čištění ulic. Městská policie upozorňuje, že v takovém případě může uložit pokutu, případně dát na auto takzvanou botičku.

Auto brání čištění? V Olomouci na pokutu či botičku, odtah se nedělá

Olomoucko
Jen čtyři z deseti zájemců splní testy a usednou do kabiny vozů brněnské hromadné dopravy. 130 hodin teorie a zkušební jízdy absolvují budoucí řidiči ve školicím středisku v Pisárkách. Autoškolu Dopravního podniku města Brna představuje další díl seriálu.
Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Jen čtyři z deseti zájemců splní testy a usednou do kabiny jednoho z vozů brněnské hromadné dopravy. Sto třicet hodin teorie a zkušební jízdy absolvují budoucí řidiči ve školicím středisku v Pisárkách. Autoškolu Dopravního podniku města Brna představuje další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost nazvaného Za zavřenými dveřmi, který ukazuje lidem běžně nepřístupná místa.
6 fotografií

Na ledu nebo za mlhy. Trenažer připraví budoucí řidiče autobusů na každé počasí

Brněnsko
Čína hodlá kolem roku 2018 vypustit na oběžnou dráhu svou první stálou vesmírnou stanici. Ilustrační foto.
Peking – Čína hodlá kolem roku 2018 vypustit na oběžnou dráhu svou první stálou vesmírnou stanici. Podle dnešní zprávy agentury Nová Čína jde o součást čínského plánu vybudovat trvale obydlenou orbitální stanici přibližně v roce 2022. Vláda má v úmyslu změnit Čínu v kosmickou velmoc.

Čínská orbitální stanice má kroužit kolem Země v roce 2018

Svět
Rameno Canadarm dnes vyjmulo modul BEAM z úložného prostoru lodi Dragon a přeneslo ho ke spojovacímu uzlu NOD-3, k němuž pak bylo zařízení připevněno.
Houston – S pomocí robotického ramene Canadarm dnes experti střediska pro řízení letů v texaském Houstonu připevnili experimentální nafukovací modul BEAM ke spojovacímu uzlu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Modul BEAM, který se v květnu naplní vzduchem do objemu 16 krychlových metrů, má odstartovat novou éru v ubytování astronautů.

NASA připevnila nafukovací modul BEAM ke spojovacímu uzlu ISS

Svět
Výstavba kanalizace - ilustrační foto.
Libochovice - Severočeská vodárenská společnost (SVS) zahájí na Litoměřicku další z plánovaných investičních akcí roku 2016 rekonstrukci nevyhovujících úseků kanalizace a vodovodu v Libochovicích, v ulici Kosmonautů.

V Libochovicích začíná oprava kanalizace

Litoměřicko
Replika přistávacího modulu kosmické lodi Vostok.
Praha /FOTOGALERIE/ - Výročí 55 let od prvního letu člověka do vesmíru připadající na úterý si připomíná pražské planetárium. Připravilo při této příležitosti pro návštěvníky zajímavý program. Chce je zaujmout rovněž unikátní maketou přistávacího modulu kosmické lodi Vostok, kterou pracovníci v měřítku jedna ku jedné postavili.
6 fotografií

Planetárium připomíná 55 let od prvního letu do vesmíru

Praha
Ilustrační foto
Praha - Přesnou repliku přistávacího modulu kosmické lodi Vostok, kterou letěl do vesmíru první kosmonaut světa Jurij Gagarin, chystá pro návštěvníky pražské Planetárium. Ve foyer ji vystaví od úterý 12. dubna. Planetárium tím připomíná 55. výročí letu člověka do vesmíru. Připravuje ale i další akce, například besedu s ruským kosmonautem Sergejem Zaljotinem či promítání hraného dokumentu Gagarin - první ve vesmíru.

V pražském Planetáriu bude přesná replika kosmické lodi Vostok

Praha
Nákladní loď Dragon se blíží k Mezinárodní vesmírné stanici.
ISS (oběžná dráha) – U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dnes přistála nákladní loď Dragon, kterou v pátek úspěšně vynesla na oběžnou dráhu nosná raketa Falcon 9 americké soukromé společnosti SpaceX. Uvedl to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Odpojit by se měla 11. května.

Nákladní loď Dragon přistála u Mezinárodní vesmírné stanice

Svět
Kosmonaut-kandidát v uniformě mezi členy a přáteli Společnosti patriotů Slaného
Slaný - Společnost patriotů Slaného uspořádala ve čtvrtek večer v Klubu Dividýlka v Hotelu Hejtmanský dvůr ve Slaném na náměstí další zajímavý počin. Tím bylo jedinečné setkání s někdejším československým kosmonaut-kandidátem a letcem Oldřichem Pelčákem.

Kosmonaut, který neodletěl, Slaňáky velmi pobavil

Kladensko
Rekordní návštěvnost. V letošním roce přišlo na soutěžní výstavu s názvem O Štít města Jihlavy kolem sedmi stovek návštěvníků. Ti mohli během sobotního dopoledne a odpoledne zhlédnout na čtyři sta soutěžních modelů a další stovku nesoutěžních kousků.
Jihlava – Rekordní účast ze všech ročníků. Takovými slovy hodnotil sobotní dění v hotelu Gustav Mahler Petr Šourek, ředitel soutěže O Štít města Jihlavy z pořádajícího Klubu plastikových modelářů Jihlava.

Mezi soutěžními modely převažovala letadla

Volný čas
Ilustrační fotografie.
Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradecko
Ilustrační foto.
Olomouc – Velín kosmické agentury dnes připomínala učebna Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, ze které se radioamatérům a studentům tří olomouckých gymnázií jako prvním v Česku podařilo navázat rádiové spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Studenti několik minut mluvili s britským astronautem Timothym Peakem, který jim při přeletu stanice ISS nad Olomoucí zodpověděl 18 otázek.

Studenti v Olomouci se rádiově spojili s Mezinárodní vesmírnou stanicí

Česko
Scott Kelly
ISS/Bajkonur – V kazašské stepi dnes přistála návratová kabina ruské rakety Sojuz. Po ročním pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se v ní na Zemi vrátil americký astronaut Scott Kelly a ruský kosmonaut Michail Kornijenko. Spolu s nimi přiletěl také ruský kosmonaut Sergej Volkov. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na televizi NASA.

Kelly a Kornijenko se vrátili na Zemi po roce stráveném na ISS

Svět
Čína letos plánuje umístit do vesmíru druhou vesmírnou stanici Tchien-kung 2 (Nebeský palác).
Peking – Čína letos plánuje umístit do vesmíru druhou vesmírnou stanici Tchien-kung 2 (Nebeský palác). Následně na oběžnou dráhu vyšle dva kosmonauty, kteří u ní zakotví a přímo ve vesmírné laboratoři stráví několik dní, uvedla agentura AP. Jak v neděli oznámila čínská agentura pro pilotované vesmírné lety, Tchien-kung 2 by se měla do kosmu dostat někdy po letošním červnu. Hned poté bude následovat vzlet vesmírné lodi Šen-čou 11 (Božská loď).

Čína chce vyslat do kosmu druhou vesmírnou stanici

Svět
Michal Horáček
Olomouc – Michal Horáček, textař, básník a producent zamíří na jaře do Olomouce. S projektem Na cestě, který vyprodává sály po celé České republice přijede i Lenka Nová, František Segrado a další host, kterého prozradí až v den koncertu.

Michal Horáček s tahákem Na cestě míří do Olomouce

Hudba