ŠTÍTEK: kosmonaut

Barack Obama
Washington - Americký prezident Barack Obama věří ve splnění amerického plánu vyslat na Mars člověka a bezpečně ho dopravit zpět na Zemi do třicátých let tohoto století. Dosluhující šéf Bílého domu svou vizi dobývání vesmíru zveřejnil na zpravodajském portálu CNN.

Obama věří v cestu lidí na Mars do třicátých let

Svět
Revitalizace sídliště Březiny v Děčíně.
Děčín - Část děčínské čtvrti Březiny, která od léta prochází rozsáhlou revitalizací, je již hotová. Na konci ulice Kosmonautů u místní základní školy již byla dokončena parkovací místa, položen nový asfalt na silnici a udělané chodníky.
11 fotografií

FOTO: Březiny dostávají nový kabát

Děčínsko
Ilustrační foto
Moskva – Ruská vesmírná agentura Roskosmos oznámila, že vyřešila technický problém, který minulý měsíc vedl k odložení startu vesmírné lodi s lidskou posádkou k Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Ruská loď, která má dopravit na ISS novou tříčlennou posádku, odstartuje 19. října.

Nová posádka na ISS odstartuje 19. října

Svět
Výstava Cosmos Discovery.
Bratislava /REPORTÁŽ/ - Kdysi se prohánělo po Měsíci, teď stojí v záři reflektorů v místnosti s tmavě modrými zdmi. Spolu s dalšími unikátními předměty, které v minulých letech vystoupaly do vesmíru, poutají pozornost návštěvníků putovní výstavy Cosmos Discovery. Zájemci ji najdou na bratislavském výstavišti Incheba. Na místě, které je z Brna dostupné za asi hodinu a půl autem, zůstane několik měsíců.
18 fotografií

Putovní výstava láká na kuriozity z vesmíru, model rakety i skafandry astronautů

Z okolí
Ilustrační foto.
Moskva - Rusko odložilo chystaný let lodi Sojuz MS-02, která měla příští pátek k Mezinárodní vesmírné stanici dopravit novou tříčlennou posádku. Podle agentury AFP o tom dnes informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos. Příčinou odkladu jsou nespecifikované technické problémy.

Rusko kvůli poruše odložilo start lodi s posádkou k ISS

Svět
Ilustrační foto.
Peking - Čína dnes vypustila do kosmu svou druhou experimentální laboratoř Tchien-kung 2. Podle analytiků jde o další známku čím dál tím větší vyspělosti vesmírného programu, který pokračuje s podporou čínské armády. Informovala o tom agentura AP.

Čína vypustila do kosmu druhou experimentální laboratoř

Svět
Ilustrační foto.
Peking - Čína plánuje, že ve čtvrtek vypustí do kosmu svou druhou experimentální laboratoř Tchien-kung 2. Na příští měsíc chystá Peking novou vesmírnou misi s lidskou posádkou. Podle agentury Reuters to dnes oznámila čínská vláda. Jde o další fázi příprav na umístění vlastní stálé vesmírné stanice s kosmonauty na oběžnou dráhu kolem Země. Ta by podle plánů Pekingu měla fungovat kolem roku 2022.

Ve čtvrtek Čína vypustí do kosmu druhou pokusnou laboratoř

Svět
Ilustrační foto
Bajkonur (Kazachstán) - Návratový modul vesmírné lodi Sojuz TMA-20M s ruskými kosmonauty Alexejem Ovčininem a Olegem Skripočkou a americkým astronautem Jeffreym Williamsem dnes přistál v Kazachstánu. "Přistání bylo úspěšné," oznámila agentura TASS a odvoláním na řídící středisko a dodala, že záchranáři mezitím pomohli posádce vystoupit z modulu. Hlášení o úspěšném přistání vyvolalo v řídícím středisku potlesk, dodala agentura Interfax. Cesta z ISS na Zem trvala přibližně 3,5 hodiny.

Modul s trojicí kosmonautů z ISS přistál v Kazachstánu

Svět
MŠ Pionýrů Sokolov
Sokolov - Sokolovské školy se přes letní prázdniny dočkaly investic za zhruba 20 milionů korun. Investorem bylo město a to je ve většině případů s rekonstrukcemi spokojeno. Až na jednu. A tu odmítá Sokolov dokonce zaplatit.

Opravy ve školách se až na jednu povedly

Z okolí
Provozní budova za Divadlem Antonína Dvořáka v centru Ostravy ukrývá nejrozmanitější divadelní kostýmy.
Tisíce šatů, stovky módních doplňků a desítky hodin práce. Tak se dá popsat jedinečná sbírka kostýmů Národního divadla moravskoslezského. Před začátkem divadelní sezóny v krejčovně začínají přípravy na několik chystaných představení.
11 fotografií

Když divadlo spí, kostýmy ožívají

Ostravsko
Povrch Marsu. Ilustrační foto
Kolín nad Rýnem - Pět mužů a pět žen stráví tento týden vysoko ve Walliských Alpách v rámci výzkumů souvisejících s přípravou budoucích výprav lidí na Mars. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na pondělní sdělení Německého střediska pro letectví a kosmonautiku (DLR) sídlícího v Kolíně nad Rýnem.

V italských Alpách se zkoumají podmínky pro misi lidí na Mars

Svět
Ilustrační foto
Jičín - V pondělí 22. srpna dopoledne odcizil neznámý pachatel v Jičíně z neuzamčeného vozidla Peugeot, které bylo zaparkované před jedním z domů v ulici Kosmonautů, z látkové tašky mobilní telefon Samsung, fotoaparát Casio a hnědou peněženku s hotovostí, platební kartou a různými písemnostmi.

Víkendové problémy s krádežemi, opilci i domácími zvířaty

Nehody
Balonová fiesta na Bouzově
Bouzov – Pestrobarevné balony ozdobí o nadcházejícím víkendu nebe nad Bouzovem. Třídenní balonová fiesta se tam koná od pátečního rána až do neděle. Akce má dlouholetou tradici a každoročně si ji nenechá ujít několik tisíc lidí. Co do počtu balónů, jde o jednu z největších akcí v republice a letos poprvé budou horkovzdušná plavidla taky v Olomouci.

Z Olomouce poprvé hromadně odstartují balony. Zvou na fiestu na Bouzově

Olomoucko
Generální ředital Petr Dvořák, herci Eva Josefíková a Miroslav Donutil
Praha /FOTOGALERIE/ - Česká televize (ČT) na podzim uvede politickou satiru Kosmo. Komediální cyklus vznikl podle scénáře Tomáše Baldýnského. Ten stál již u zrodu seriálu Comeback, který je považovaný za nejzdařilejší tuzemský sitcom. Kosmo vypráví příběh českých kosmonautů a jejich letu na Měsíc. Novináře o tom v úterý informoval ředitel ČT Petr Dvořák.
11 fotografií

Česká televize chystá do vysílání politickou satiru Kosmo

Volný čas
Ilustrační foto.
Jičínsko – Horkem v pondělí doslova padaly mouchy a ještě večer před devatenáctou hodinou to vypadalo, že předpověď meteorologů opět selže. Sluníčko se vystavovalo na obloze, nikde ani mráčku.

Vítr lámal stromy, padaly také kroupy

Nehody
Ilustrační foto
ISS (oběžná dráha) – Modernizovaná ruská kosmická loď Sojuz MS dnes po dvoudenním letu dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na orbitální komplex dopravila kromě zásob a vědeckých přístrojů také tři astronauty: Rusa Anatolije Ivanišina, Japonce Takuju Onišiho a Američanku Kathleen Rubinsovou.

Kosmická loď Sojuz MS s tříčlennou posádkou dorazila k ISS

Svět
Ilustrační foto
Bajkonur (Kazachstán) - K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes ve 3:36 SELČ odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu raketa Sojuz s modernizovanou ruskou kosmickou lodí Sojuz MS. Na ISS dopraví další tři členy posádky - Rusa Anatolije Ivanišina, Japonce Onišiho Takuju a Američanku Kathleen Rubinsovou.

Kosmická loď se třemi astronauty zamířila k ISS, dorazí v sobotu

Svět
Ilustrační foto.
Peking - Čína v sobotu poprvé vypustila do vesmíru svou raketu nové generace Dlouhý pochod 7. Start se uskutečnil z nového kosmodromu na jihu země. Dnes odpoledne na Zemi přistál experimentální návratový modul, který s sebou raketa vynesla do vesmíru, informovala agentura AP.

Čína vypustila do vesmíru raketu nové generace

Svět
NÁVRAT. Britského kosmonauta čekají měsíce pod lékařským dohledem, než se zotaví  z náročného pobytu ve vesmíru.
Londýn – Astronauti nejsou žádná ořezávátka, přesto potřeboval Tim Peake po přistání na kazašském letišti Karaganda podporu kolegů, o které se při chůzi opíral. „Přizpůsobit se znova životu na Zemi je ohromná zátěž. Je to jako ta nejhorší kocovina na světě," usmíval se první britský astronaut ve vesmíru po svém návratu.

Návrat z kosmu? Je to jako nejhorší kocovina

Svět
Ilustrační foto
Bajkonur – Trojice astronautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se dnes vrátila na Zemi. Návratová kabina ruské rakety Sojuz bezpečně dosedla v kazašské stepi v plánovaných 11:12 SELČ, ukázaly televizní záběry amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Trojice astronautů z ISS se vrátila na Zemi

Svět