ŠTÍTEK: kosmonaut

Ilustrační foto
Svědky dopravní nehody, k níž došlo ve středu 10. ledna kolem půl osmé ráno na přechodu pro chodce u supermarketu Albert v olomoucké Zikově ulici, hledá policie. Zatím neznámá řidička zde srazila školačku a po havárii odjela. Případní svědkové se mohou hlásit telefonicky či na dopravním inspektorátu.

Řidička srazila školačku, policie hledá svědky

Nehody
Vladimír Remek
Český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek koncem ledna po čtyřech letech opustí svůj post na české ambasádě v Moskvě. Jméno nástupce osmašedesátiletého Remka zatím není veřejně známé. Týdeník Respekt však v srpnu uvedl, že prvního československého kosmonauta vystřídá kariérní diplomat Vítězslav Pivoňka.

Remek koncem ledna skončí v čele české ambasády v Rusku

Svět
Ilustrační foto.
Sokolov – Město Sokolov chce kvůli katastrofální situaci s parkováním připravit projekty hned na pět parkovacích domů. Tři z nich by měly být velké, zbylé dva menší. Vedení sokolovské radnice zveřejnilo, kde by měly domy stát a kolik bude stát parkovné.

Sokolov chce postavit hned pět parkovacích domů

Sokolovsko
Zbývající budovy jičínských kasáren.
Jičín - Rada města doporučila zastupitelům schválit prodej zbývajících dvou budov areálu kasáren, stojících v ulicích Čsl. armády a Argonská. Budou-li zastupitelé souhlasit, kupcem se stane firma Senior holding s.r.o. z Prahy, která nabídla cenu 11 653 200 korun.

Budovy bývalých kasáren se změní v domov pro seniory

Jičínsko
Týden knihoven se odehrává také v Pardubicích.
Pardubický kraj - Na první říjnový týden už tradičně připadá projekt Týden knihoven. Od 2. do 8. října se v mnoha knihovnách po celé republice koná program plný akcí a nevšedních zážitků. Do 21. ročníku této kampaně se se svými aktivitami pro čtenáře zapojí i knihovny po celém kraji.

Týden knihoven láká na besedy i dílničky

Orlicko
Američanka Dorothy „Dottie” Metcalf-Lindenburgerová navštívila brněnskou hvězdárnu. Bývalá astronautka se do vesmíru na patnáct dní podívala raketoplánem Discovery.
Brno – Na střední škole učila geologii a astronomii. V roce 2010 se do vesmíru na patnáct dní podívala raketoplánem Discovery a vyměnila učitelskou katedru za vesmírnou stanici. Dvaačtyřicetiletá Američanka Dorothy „Dottie” Metcalf-Lindenburgerová před pár dny navštívila brněnskou hvězdárnu.

Ve vesmíru si zpívala. Jídlo nebylo tak zlé, směje se astronautka

Brněnsko
Týden knihoven se odehrává také v Pardubicích.
Pardubický kraj – Na první říjnový týden už tradičně připadá projekt Týden knihoven. Od 2. do 8. října se v mnoha knihovnách po celé republice koná program plný akcí a nevšedních zážitků. Do 21. ročníku této kampaně se se svými aktivitami pro čtenáře zapojí i knihovny po celém kraji.

Týden knihoven láká na besedy i dílničky

Pardubicko
Ilustrační foto.
Druhý říjnový den začne velká modernizace Ciolkovského ulice v Karviné-Ráji. Pro řidiče, kteří si tudy zkracují cestu od městské části Hranice či sídliště Mizerov k výpadovce směr Český Těšín, to znamená jediné: Neprojedou!

Začíná modernizace ulice Ciolkovského

Karvinsko
Dobrovolníci simulovali pobyt na Marsu. Strávili osm měsíců v izolaci na Havaji
/VIDEO, ANKETA/ Po osmi měsících skončil na Havaji v USA vědecký experiment. Ten byl zaměřený na simulování podmínek pobytu na Marsu. Skupina šesti lidí - čtyř mužů a dvou žen, strávila celou dobu ve speciálním zařízení, které se nacházelo pod vrcholem sopky Mauna Loa. Jedná se o pátou simulaci pobytu na Marsu programu HI-SEAS financovaného vesmírnou agenturou NASA.
5 fotografií

Osm měsíců v izolaci a o konzervách. Dobrovolníci simulovali pobyt na Marsu

Svět
Ilustrační foto.
O létání do kosmu a náročném výcviku přijedou do Planetária Praha vyprávět kosmonauti z Ruské federace a také astronautka z USA. Planetárium je pozvalo na besedy s dětmi a studenty, kteří by se rádi sami podívali do vesmíru. Na návštěvníky planetária čeká na podzim také ukázka modelu Sputniku 1, který byl před 60 lety první umělou družicí vyslanou na oběžnou dráhu. Na říjen a listopad naplánovalo planetárium promítání filmů o dobývání vesmíru.
4 fotografie

Pražské planetárium zahájí Kosmický podzim, přijedou kosmonauti

Praha
Ve vesmírném středisku USA
Brno – Na konci školního roku odložila křídu a nastoupila do rakety směřující na Mars. Alespoň cvičně. Učitelka brněnského Biskupského gymnázia Martina Obdržálková se nedávno zúčastnila vzdělávacího kempu v Americkém vesmírném centru. „Byla to obrovská příležitost setkat se s lidmi z celého světa, kteří jsou stejně nadšení jako já,“ vypráví.

Fyzika zábavně. Inspiraci vyučující hledá v Americkém vesmírném centru

Brněnsko