ŠTÍTEK: kosmonaut

Americký astronaut Andrew Feustel v Praze.
Ve volném kosmickém prostoru strávil 61 hodin a 48 minut, což znamená bronzový stupínek mezi všemi pokořiteli vesmíru, jichž je celkem 559. Andrew Feustel si při letu k Hubbleovu dalekohledu raketoplánem Atlantis v roce 2009 do svého osobního balíčku uložil Nerudovy Písně kosmické. O dva roky později v raketoplánu Endeavour mířícím na Mezinárodní kosmickou stanici vezl figurku Milerova krtka. Její zmenšeninu měl s sebou i loni.
7 fotografií

Vrátíme se na Měsíc a poletíme i na Mars, říká astronaut Andrew Feustel

Věda a technika
Kosmonauti zkoumali plášť lodi Sojuz.
Dosavadní vyšetřování neobjasnilo původ záhadného otvoru v plášti kosmické lodi Sojuz MS-09, v jehož důsledku koncem loňského srpna poklesl v Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) tlak. Novinářům to dnes v Moskvě řekl šéf ruské agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Odhalení příčin nepomohl ani loňský výstup do otevřeného kosmu, a tak bude vyšetřování pokračovat, možná i formou experimentu na oběžné dráze.
8 fotografií

Co způsobilo díru v plášti Sojuzu? Záhada trvá, vyšetřování odpovědi nepřineslo

Věda a technika
Odpoutání lodě Crew Dragon od Mezinárodní vesmírné stanice.
Kosmická loď Crew Dragon americké společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska se úspěšně vrátila z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) zpět na Zemi. Modul podle plánu přistál krátce po třičtvrtě na tři odpoledne SEČ na padácích ve vodách Atlantického oceánu nedaleko floridského pobřeží. Zpáteční cesta kosmem mu tak trvala přibližně šest hodin.
8 fotografií

Vše šlo podle plánu. Kosmická loď Crew Dragon úspěšně přistála v Atlantiku

Věda a technika
Crew Dragon odstartoval k vesmírné stanici s figurínou a plyšovou Zemí na palubě
Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě dnes k prvnímu testovacímu letu odstartovala nová kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX. Plavidlo určené pro dopravu lidí do kosmu letí nyní bez posádky, v křesle pro astronauty je ale figurína se senzory pojmenovaná podle Ellen Ripleyové z filmu Vetřelec, kterou doprovází plyšová hračka v podobě planety Země.
8 fotografií

Crew Dragon odstartoval k vesmírné stanici. Stav beztíže hlídá plyšová Země

Věda a technika
Přistání na měsíci
Američtí astronauti během příštích deseti let znovu přistanou na Měsíci, tentokrát ale budou jejich pobyty na oběžnici delší a cílem bude i příprava letů s lidskou posádkou k Marsu. V článku pro internetový magazín Ozy to napsal šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jim Bridenstine. Plán budoucích přistání pilotovaných letů na Měsíc v sobotu zveřejnila i ruská vesmírná agentura Roskosmos, podle ní by se tam první ruští kosmonauti měli projít v roce 2031.
8 fotografií

Američtí astronauti se do deseti let vrátí na Měsíc. Rusové je budou následovat

Věda a technika
Ilustrační foto.
Jičín - Na téma Psychosociální aspekty kosmických posádek přijede ve čtvrtek od 18 hodin do jičínské hvězdárny přednášet Lenka Davidová, která se při studiu zúčastnila simulovaného letu na Mars.

Kosmonauti musí být v pohodě

Jičínsko
Mezigenerační setkání v sokolovské školce.
Sokolov – Jednou z mnoha činností, které sokolovský klub seniorů Háječek podniká, jsou mezigenerační setkání. S nápadem přišly učitelky z mateřinky a senioři souhlasili. Vznikají tak nová přátelství a bourají se bariéry mezi generacemi.

Děti se ptají, kdy přijdou kamarádi

Sokolovsko
Maškarní průvod pořádaný Sborem dobrovolných hasičů v Popovicích u Benešova je už šestým rokem nedílnou součástí masopustního období této obce.
Popovice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Maškarní průvod pořádaný Sborem dobrovolných hasičů v Popovicích u Benešova je už šestým rokem nedílnou součástí masopustního období obce. Každoročně se průvodu účastní na čtyřicet osob. Tato akce byla obnovena po více jak třiceti letech a ukázala se být dobrým nápadem.
32 fotografií

Do Popovic zavítal Shrek s Fionou i kosmonaut Remek

Volný čas
Modul Zarja
Část zařízení ruského modulu Zarja, který byl v roce 1998 základním stavebním kamenem Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), je v kritickém stavu, přístroje jsou po záruční lhůtě. Napsala to dnes ruská agentura RBK s odvoláním na připravovanou zprávu ruských expertů. Výrobce modulu, moskevské Chruničevovo vědecké a výrobní středisko, informaci popřel.  
8 fotografií

Ústřední ruský modul ISS je v kritickém stavu. Přístroje jsou po záruce

Věda a technika
Na Měsíci vyklíčila semena bavlníku
Na odvrácené straně Měsíce vyklíčila semena bavlníku, která tam dopravila počátkem ledna čínská sonda Čchang-e 4. Informoval o tom dnes Čínský národní vesmírný úřad. Je to poprvé, co na Měsíci vyklíčila nějaká rostlina. Součástí nynější čínské měsíční mise, které se jako první podařilo přistát na odvrácené straně přirozeného satelitu Země, jsou kromě jiného také biologické experimenty.  
8 fotografií

Na Měsíci vyklíčil bavlník. Jeho semena na něj dopravila čínská sonda

Věda a technika
Start rakety Falcon 9
Nadcházející rok bude v kosmonautice nepochybně patřit soukromým společnostem a jejich programům pilotovaných letů. Starty plánují všichni velcí hráči jako SpaceX, Blue Origin a Boeing, ale už 13. prosince udělala první krok společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona. Její testovací pilot s raketoplánem SpaceShipTwo, pojmenovaným VSS Unity, dosáhl brány vesmíru.
28 fotografií

Nová etapa letů do vesmíru. V roce 2019 budou patřit soukromým společnostem

Věda a technika
Kosmonauti zkoumali plášť lodi Sojuz.
Ruští kosmonauti Oleg Kononěnko a Sergej Prokopjev již prozkoumali záhadný otvor, který byl objeven letos v létě v plášti ruské lodě Sojuz. Dokonce kvůli tomu strávili téměř osm hodin ve volném vesmíru mimo vnitřní prostor Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Podle předběžných závěrů to však vypadá, že díra nebyla navrtaná zevnitř, o čemž hovořily ruské zdroje. 
8 fotografií

Záhadná díra v plášti Sojuzu? Nebyla vyvrtána zevnitř, zjistili kosmonauti

Věda a technika
Přistání na Měsíci
/VIDEO/ Příští rok v červenci uplyne půl století od okamžiku, kdy člověk poprvé vstoupil na Měsíc. Už v 70. letech 20. století se však objevily konspirační teorie, které tvrdí, že přistání na Měsíci v rámci amerického programu Apollo bylo podvod. Existuje však celá řada argumentů, jež jasně hovoří pro to, že člověk naší jediné přirozené družice skutečně dosáhl a vrátil se zpět.
5 fotografií

Přistání na Měsíci nebyl podvod. Máme sedm důkazů, které to potvrzují

Věda a technika
Přistání na Měsíci
/VIDEO/ Příští rok v červenci uplyne půl století od okamžiku, kdy člověk poprvé vstoupil na Měsíc. Už v 70. letech 20. století se však objevily konspirační teorie, které tvrdí, že přistání na Měsíci v rámci amerického programu Apollo bylo podvod. Existuje však celá řada argumentů, které jasně hovoří pro to, že člověk naší jediné přirozené družice skutečně dosáhl a vrátil se zpět.
5 fotografií

Přistání na Měsíci nebyl podvod. Máme sedm důkazů, které to potvrzují

Zprávy ze světa
Paní hejtmanka Ivana Stráská vyznamenala Zlatou šupinou osobnosti Jihočeského kraje.
Hluboká nad Vltavou - Při šestém oceňování významných jihočeských osobností předala ve středu Zlatou šupinu hejtmanka Ivana Stráská ředitelce budějovické hvězdárny Janě Tiché, zpěvačce Martě Kubišové, kosmonautu Vladimíru Remkovi, majiteli Koh-i-noor Hardtmuth Vlastislavu Břízovi, skladateli a dirigentovi Jaroslavu Krčkovi, bývalému basketbalovému trenérovi Miroslavu Vondřičkovi, bývalému generálnímu řediteli ZVVZ Stanislavu Kázeckému a kardiologovi Ladislavu Pešlovi v Zámecké jízdárně Alšovy jihočeské galerie.
42 fotografií

OBRAZEM: Zlatou šupinu získalo dalších osm Jihočechů

Českobudějovicko
Ruská raketa Sojuz. Ilustrační foto.
Dvojice kosmonautů, která přežila čtvrteční nezdařený start ruské lodě Sojuz MS-10, znovu poletí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Američan Nick Hague a Rus Ovčinin se na cestu pravděpodobně vydají na jaře příštího roku. S odvoláním na šéfa ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrije Rogozina o tom informovala agentura Reuters.  
8 fotografií

Roskosmos: Nový pilotovaný let k ISS je plánován na jaro 2019

Svět
Ruská raketa Sojuz.
/VIDEO/ Čtvrteční start lodě Sojuz MS-10 skončil neúspěchem. Kvůli nespecifikovaným problémům musel být přerušen a posádka se vrátila zpátky na zem, informovala BBC. Na palubě byli astronauti Nick Hague z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a ruský kosmonaut Alexej Ovčinin. Oba jsou v pořádku a již letí vrtulníkem zpět ke kosmodromu Bajkonur. 
8 fotografií

Start lodě Sojuz MS-10 se nezdařil. Posádka musela nouzově přistát

Svět