ŠTÍTEK: Královec

V rámci MS 2018 hrály na stadionu v Kaliningradu i týmy Anglie a Belgie
Kontrolní otázka: jaký fotbalový stadion je v Česku největší? Odpověď: Kaliningrad Stadium, nově známý pod hrdým názvem Aréna Přemysla Otakara II. Byl postaven jen před pár lety, má kapacitu 35 tisíc diváků a pyšní se podmanivým večerním osvětlením. Že to zní krapet zvláštně? Propagátoři připojení starobylého Královce k Česku mají v této věci jasno.
4 fotografie

Stadion za miliardy, ráj pro jachtaře. Český sport se třese na anexi Královce

Fotbalové perličky
Fotokoláž hlídky Městské policie Pardubice v Kaliningradu
Z připojení ruské enklávy mezi Polskem a Litvou - Kaliningradské oblasti - k Česku už si střílí i městští policisté v Pardubicích. "Kde dnes měříme rychlost? Královec - ulice Bagrationova, Suvorovova a Talmanská. Řidičům připomínáme, že v Brandenburské bráně je čtyřicítka a platba v rublech není možná. Bereme buď koruny, nebo Eura," varují řidiče na sociálních sítích.

Dnes měříme rychlost v Královci. Z anexe si už střílí i pardubičtí strážníci

Pardubicko
Z basketbalového finálového utkání Nymburk - Opava  (99:72)
Basketbalisté Nymburka vstoupili do sedmého ročníku Ligy mistrů domácí porážkou 54:68 s Bilbaem. V Praze na Královce se sice proti španělskému soupeři prezentovali velmi dobrou obranou, ale trápili se v útoku. Přispělo k tomu i zranění klíčového tvůrce hry Kamaua Stokese, který už ve čtvrté minutě musel odstoupit ze hry kvůli podezření na poraněné koleno. Další zápas sehraje Nymburk 18. října na palubovce Igokey.

Zatím se v útoku trápíme. Až moc jsme driblovali, balon nelítal, přiznal Kříž

Basketbal
Recesisty na sociálních sítí uvedla do varu myšlenka na možnou anexi Kaliningradu Českou republikou. Vtipy na toto téma sdílejí nejen Češi, ale třeba i Poláci
Oznámení Vladimira Putina, že Rusko považuje za součást Ruské federace i ty části ukrajinského území, které vůbec neovládá, se stalo terčem velké satirické kampaně, jež pro změnu označuje ruský pobaltský přístav Kaliningrad za součást České republiky. Kaliningrad, česky Královec, totiž založili křižáci na počest českého krále Přemysla Otakara II. Čeští i polští vtipálci se teď baví představou, že si Česko bere toto území zpět.
21 fotografií

Na Kaliningrad! Češi i Poláci se baví myšlenkou české anexe ruského přístavu

Česko
Ilustrační foto
S omezením musí v neděli 25. září počítat řidiči v části Jablonce a v Bedřichově. Koná se tu Mistrovství České republiky v jízdě na kolečkových lyžích. proto jsou naplánovány dočasné uzavírky některých ulic. Projet budou moct jen autobusy, žádná jiná objízdná trasa nebude k dispozici.

Pozor při cestě mezi Jabloncem a Bedřichovem, uzavírají tu silnice

Jablonecko
Takové šlapací drezíny by měly jezdit od příštího roku po žacléřské železniční trati.
Vedle Trutnova, který chystá zavedení městské vlakové linky, se dočká vzkříšení na železnici také Žacléř. Na nevyužívané lokální trati směrem do Královce se budou místo vlaků prohánět šlapací drezíny jako turistická atrakce, pravděpodobně od příštích letních prázdnin. Plánuje to nový vlastník Martin Dvořák ze společnosti TMŽ, který kupuje pětikilometrovou železniční dráhu Královec - Žacléř od Správy železnic i s nádražními budovami v Žacléři a Lamperticích.
5 fotografií

Nádraží v Žacléři vzkřísí v létě i zimě drezíny, majitel tam chce obytné vozy

Krkonoše
Výstavba polské rychlostní silnice S3 v červnu 2022 v Lubawce. Na českých hranicích v Královci končí v polích.
/FOTOGALERIE/ Poláci se výrazně posunuli se stavbou rychlostní silnice S3 k českým hranicím. V úseku Kamienna Góra - Lubawka mají hotových už 79 procent stavebních prací. V červnu na stavbě denně pracovalo přes 500 lidí. Silnice je vyasfaltovaná, na českých hranicích končí v polích v Královci. V Trutnově by se mělo uskutečnit ještě do konce července jednání ministrů dopravy Česka a Polska.
43 fotografií

Poláci výrazně pokročili s dálnicí, v Trutnově budou jednat ministři dopravy

Krkonoše
Den s policií v Náchodě.
Nadcházející víkend 21. a 22. května je doslova nadupaný událostmi. Přinášíme vám přehled některých z nich a věříme, že si vyberete! Pokud se na některou z akcí vydáte, nezapomeňte udělat pár fotografií a natočit krátké video - rádi vše zveřejníme v rubrice Čtenář reportér. Příspěvky můžete posílat na e-mail: regina.hellova@denik.cz Děkujeme!

Co se chystá? Pochody, běh, Den s policií, úklid Sněžky i 300 zatáček G. Havla

Cestujeme
Vlakové nádraží v Královci.
Zpustlé nádražní budovy v Žacléři a Lamperticích probudí k životu nový vlastník, pražská společnost TMŽ Martina Dvořáka, která je koupí za 2,4 milionu korun od Správy železnic i s lokální tratí Královec - Žacléř. Zájem vylepšit prostředí vlakové stanice má rovněž Královec. Tamní nádraží je na rozdíl od Žacléře a Lampertic v aktivním provozu, jezdí tudy vlaky do Polska.
9 fotografií

Chceme se postarat o nádraží, je strašidelné, tvrdí starosta Královce

Krkonoše
Takové šlapací drezíny by měly jezdit od příštího roku po žacléřské železniční trati.
/FOTOGALERIE/ Šlapací drezíny a zážitkové vlaky jako turistická atrakce, parkoviště a zázemí obytných vozů a karavanů, ubytování pro turisty. Takové plány má společnost TMŽ jako budoucí vlastník s nevyužívanou železniční tratí mezi Žacléřem a Královcem. Aby je uskutečnila, potřebuje už jen potvrzení vlády. "Výroba drezín trvá tři až čtyři měsíce. Nemůžeme je ale zadat do výroby, pokud nemáme podepsanou kupní smlouvu. Snad to už nebude dlouho trvat. Chápu, že vláda má jiné starosti," řekl majitel společnosti TMŽ Martin Dvořák.
18 fotografií

Žacléřskou železnici probudí šlapací drezíny, zážitkové vlaky, plac pro karavany

Krkonoše
Bývalou budovu celnice prodala obec Královec realitní kanceláři.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Převzetí kostela sv. Jana Nepomuckého je největší novinkou v obci na česko-polské hranici, která letos v červnu oslaví 30. výročí osamostatnění. Zatím neúspěšně naopak dopadly snahy Královce o získání vlakového nádraží, které by potřebovalo dostat lepší tvář. Promění se budova celnice, kterou koupila od obce realitní kancelář a po rekonstrukci v ní vzniknou byty. Sdělil to starosta Královce Tibor Terbák.
13 fotografií

Bývalou celnici na hranicích koupila realitní kancelář, vzniknou tam byty

Krkonoše
Dálnice přímo za domem. Monika Hubená (vpravo) s dcerou Veronikou u místa, kde se bude stavět v Královci dálnice D11.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Doslova za domem v Královci vyroste Monice Hubené dálnice. V obci na česko-polských hranicích žije celý život. Před 45 lety opravili s manželem chátrající ruinu na zboření a v rodinném domku bydlí dodnes, s dcerou a vnučkou. Teď tudy povede D11. "Lidi nám říkají, abychom dům prodali, že tady stejně nevydržíme. Opouštět místo, které jsme vybudovali, je ale těžké. Miluju to tady. Nechci barák prodat, já odsud půjdu jedině nohama napřed v rakvi," řekla rezolutně.
48 fotografií

Za domem jim vyroste dálnice. Neumím si to představit, říká žena z Královce

Krkonoše
Tam, kde končí polská dálnice. Takhle to vypadá v současné době na česko-polských hranicích v Královci, kde se mají propojit polská S3 a česká D11. Poláci už mají vyasfaltovanou vozovku až k hranici.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Zatímco nyní se o Královci mluví jako o konci světa, za pár let to bude jinak. Obec na hraničním přechodu se stane místem, kudy vstoupí na české území polská dálnice a propojí se s D11. Už teď mají Poláci vyasfaltovanou vozovku přímo až na státní hranici, na české straně na ni navazuje pole. Vybudování dálnice radikálně změní život v obci. K tomu ještě ŘSD postaví v Královci dálniční odpočívku s čerpací stanicí pohonných hmot, parkovištěm, restaurací a kontrolním stanovištěm Policie ČR.
41 fotografií

Dálnice u nosu, k tomu odpočívka, pumpa. Královec přestane být klidnou vesničkou

Krkonoše
Výstavba polské rychlostní silnice S3 u českých hranic v úseku Kamienna Góra - Lubawka.
/FOTOGALERIE/ Poláci budou mít hotovou dálnici v první polovině roku 2024 a získají 487 km dlouhou autostrádu až k Baltu, Češi počítají s dokončením úseku z Trutnova k hranicím v roce 2026 a v úseku mezi Trutnovem a Jaroměří v roce 2028. Celkově chybí vybudovat na D11 40,8 kilometru. Takové termíny zazněly při společném jednání představitelů ředitelství silnic a dálnic obou zemí v Polsku.
50 fotografií

ŘSD chce začít příští rok stavět dálnici u Trutnova, Poláci jsou výrazně napřed

Krkonoše
Výstavba polské rychlostní silnice S3 u českých hranic v úseku Kamienna Góra - Lubawka.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Polské ředitelství silnic a dálnic Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) prodloužilo termín dokončení rychlostní silnice S3 k českým hranicím ke Královci na Trutnovsku na první polovinu roku 2024. Původně ji plánovalo dokončit na podzim 2023. Upozornil na to web zdopravy.cz. Neznamená to ovšem, že by Poláci zaháleli. Naopak.
49 fotografií

Jako půlka Cheopsovy pyramidy. Podívejte se, jak jde Polákům stavba dálnice

Ekonomika
Výstavba polské rychlostní silnice S3 u českých hranic v úseku Kamienna Góra - Lubawka.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Polské ředitelství silnic a dálnic Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) prodloužilo termín dokončení rychlostní silnice S3 k českým hranicím ke Královci na Trutnovsku na první polovinu roku 2024. Původně ji plánovalo dokončit na podzim 2023. Upozornil na to web zdopravy.cz. Neznamená to ovšem, že by Poláci zaháleli. Naopak.
49 fotografií

Jako půlka Cheopsovy pyramidy. Podívejte se, jak jde Polákům stavba dálnice

Krkonoše
Vlakové nádraží v Žacléři získá firma TMŽ z pražských Vinohrad.
Společnost TMŽ, která patří podnikateli Martinu Dvořákovi a sídlí na pražských Vinohradech, získá od Správy železnic nevyužívanou pětikilometrovou regionální trať Královec - Žacléř a nádražní budovy v Žacléři a Lamperticích. Zaplatí 2,4 milionu korun, což je nejvíc v porovnání s dalšími třemi nabídkami ve veřejné soutěži. Transakci ještě musí potvrdit vláda. TMŽ plánuje provozovat na trati šlapací drezíny a budovy využít na ubytování. Město by takový záměr uvítalo. Nabídky na odkoupení žacléřské dráhy ještě podaly společnosti Sintech Group, Pod Zámkem a spolek PříKrM - Přítel Krkonošského metra.
15 fotografií

Šlapací drezíny na žacléřské trati. Správa železnic ji prodá pražské firmě TMŽ

Krkonoše
Ročníky HC 2012 a 2013 daly dohromady 30 tisíc korun
Na správném místě bijí srdce malých rokycanských hokejistů. A nejen jich, protože trenér ročníku 2013 Tomáš Beran byl iniciátorem obří sbírky pro Kubíka Královce. Charitativní projekt se střetl s obrovským ohlasem a během přelomu letopočtů vynesl rovných třicet tisíc korun.
5 fotografií

Malí hokejisté vybrali pro Kubíka kasičky

Rokycansko
Vlakové nádraží v Žacléři bude mít nového majitele. Usilují o něj čtyři zájemci.
Nejdřív dlouho nic a pak najednou čtyři zájemci. Správě železnic dorazil ve druhém kole veřejné soutěže na prodej nevyužívané pětikilometrové regionální železniční dráhy Královec - Žacléř nečekaně větší počet nabídek. Dva týdny před uzávěrkou přitom neměla na stole žádnou. Při prodeji českých vlakových tratí je takový zájem dosud nevídaný. Nového majitele dostanou i nádražní budovy v Žacléři a Lamperticích, které Správa železnic prodává současně s dráhou. Rozhoduje jediné kritérium, výše nabídnuté ceny.
26 fotografií

O dráhu a nádraží v Žacléři je bitva, přišly čtyři nabídky. Rozhodne vláda

Krkonoše
Basketbalisté Nymburka musí dnes v Lize mistrů zvítězit.
Na basketbalisty Nymburka čeká zápas pravdy. Ve středu doma v Praze na Královce přivítají v Lize mistrů turecký velkoklub Galatasaray Istanbul a jen výhra je udrží v soutěži. Porážka by naopak znamenala konec. Zápas začíná v 18:30, přímý přenos vysílá Nova Sport.

Nymburk hraje o všechno, postup mu přinese jen výhra

Basketbal
Z basketbalového utkání Ligy mistrů  Igokea - Nymburk (76:69).
/FOTOGALERIE/ Basketbalisté Nymburka prohráli v Lize mistrů na hřišti Igokee 69:76 a zkomplikovali si tak boj o postup ze základní skupiny. Nyní je může zachránit jen výhra nad lídrem skupiny Galatasarayem Istanbul v posledním kole 22. prosince doma v Praze na Královce. V Bosně si zápas prohráli zejména neproduktivitou v útoku, kde se zejména ve třetí čtvrtině hodně trápili. Nepomohlo ani pětadvacet bodů Jerricka Hardinga.
112 fotografií

Nebyli jsme schopni dát trojku se mnou v čele, sypal si popel na hlavu Hruban

Basketbal
Kamenolom v Královci dodává surovinu pro stavbu dálnice D11 u Jaroměře, mobilní třídící a drtící linka zpracovává kámen na štěrkodrť.
/FOTOGALERIE/ V listopadové mlze to vypadá v kamenolomu v Královci jako v měsíční krajině, během hlavní sezony se ale mění v těžké industriální prostředí, kudy proudí jedno plně naložené nákladní auto za druhým. Ve 30. letech 20. století se tam těžil materiál pro stavbu československého válečného opevnění se soustavou bunkrů na Stachelbergu, teď slouží jako zdroj suroviny pro stavbu dálnice D11. Díky tomu narostla těžba do rekordních čísel. Denně tam dokázali vyexpedovat až 3,5 tisíce tun štěrkodrtě. V lomu se nejen odstřeluje kámen, ale vznikl tam i biotop kvůli čolkovi horskému.
41 fotografií

Kamenolom v Královci zásobuje stavbu D11 tunami štěrkodrtě, trhá rekordy

Krkonoše
Vlakové nádraží v Žacléři je ve špatném stavu, na trati do Královce vlaky nejezdí v pravidelné dopravě od roku 2009.
Nevyužívanou pětikilometrovou železniční trať Královec - Žacléř u česko-polských hranic a chátrající nádražní budovy v Žacléři a Lamperticích nabídla Správa železnic k prodeji za 1 milion a 142 tisíc korun. Kupující se musí zaručit, že udrží provozuschopnost dráhy minimálně dalších pět let a doloží bankovní záruku 6,3 milionu korun. Je to už druhá letošní veřejná soutěž. Potrvá ještě dva týdny do konce listopadu.
26 fotografií

Získá železniční trať u hranic armáda? Je to varianta prodeje žacléřské dráhy

Krkonoše
Z basketbalového utkání Ligy mistrů Galatasaray Istanbul - Nymburk (101:85)
Mohou mít už v úterý jistotu, že obsadí ve skupině Ligy mistrů jedno ze tří postupových míst. Basketbalisté Nymburka k tomu potřebují doma v Praze na Královce porazit řecký tým PAOK Soluň. Pokud se jim to podaří, budou mít na PAOK náskok už dvou výher a lepší vzájemné zápasy, jelikož v Řecku vyhráli 84:83. Zápas začíná v úterý od 18.30 hodin, přímý přenos vysílá Nova Sport.

Nymburk hraje v Praze s PAOK Soluň o jistotu postupu v Lize mistrů

Basketbal
Výstavba polské S3 v úseku Kamienna Góra - Lubawka.
/FOTOGALERIE, VIZUALIZACE/ Polská obdoba Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) během října opět výrazně pokročila se stavbou rychlostní silnice S3 z Bolkówa až na českou hranici do Královce. Tam se má napojit na dálnici D11. Poláci už pokládají asfalt v Lubawce. Podívejte se na aktuální fotky z 27. října.
18 fotografií

Poláci už pokládají na rychlostní silnici S3 v Lubawce asfalt. Končí v polích

Krkonoše
Výstavba polské S3 v úseku Kamienna Góra - Lubawka.
/FOTOGALERIE, VIZUALIZACE/ Polská obdoba Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) během října opět výrazně pokročila se stavbou rychlostní silnice S3 z Bolkówa až na českou hranici do Královce. Tam se má napojit na dálnici D11. Poláci už pokládají asfalt v Lubawce. Podívejte se na aktuální fotky z 27. října.
18 fotografií

Poláci už pokládají na rychlostní silnici S3 v Lubawce asfalt. Končí v polích

Státy EU
Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Nymburk - Hradec Králové (90:71)
V úterý čeká na basketbalisty Nymburka první domácí zápas v této sezoně Ligy mistrů. V Praze na Královce přivítají bosenský tým Igokea Aleksandrovac. Oba celky v dosavadním průběhu základní skupiny jednou vyhrály a jednou prohrály a dělí se o druhé místo za dosud stoprocentním Galatasaray. Půjde tak o možná klíčový duel skupiny. Zápas začíná v 18:30 hodin, přímý přenos vysílá Nova Sport.
25 fotografií

Nymburk hostí v Praze Igokeu v klíčovém zápase Ligy mistrů

Ostatní sporty
Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Nymburk - Hradec Králové (90:71)
V úterý čeká na basketbalisty Nymburka první domácí zápas v této sezoně Ligy mistrů. V Praze na Královce přivítají bosenský tým Igokea Aleksandrovac. Oba celky v dosavadním průběhu základní skupiny jednou vyhrály a jednou prohrály a dělí se o druhé místo za dosud stoprocentním Galatasaray. Půjde tak o možná klíčový duel skupiny. Zápas začíná v 18:30 hodin, přímý přenos vysílá Nova Sport.
25 fotografií

Nymburk hostí v Praze Igokeu v klíčovém zápase Ligy mistrů

Basketbal