ŠTÍTEK: kultura

Krajský úřad Karlovarského kraje. Ilustrační foto.
Celkem 40 milionů korun čeká na žadatele v prvním balíku vyhlášených dotačních programů z oblasti kultury v Karlovarském kraji pro příští rok. Příjem žádostí o podporu startuje 16. a 17. října. Konkrétně půjde o program na podporu kulturních aktivit, program na obnovu a využití kulturních památek, památkově hodnotných objektů a movitých věcí, program na podporu památek zapsaných na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO a v neposlední řadě o program na podporu vzdělávání dětí a mládeže v kultuře.

V Karlovarském kraji startuje příjem žádostí o dotace na kulturu

Volný čas
Jihočeské muzeum má nového šéfa.
Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích má od 1. října 2023 nového ředitele. Stal se jím Filip Lýsek, který dosud působil jako ředitel Regionálního muzea v Českém Krumlově. Ve funkci nahradil Františka Štangla, který odchází do důchodu. Nový ředitel zvítězil ve výběrovém řízení Jihočeského kraje, který muzeum zřizuje. Do konkurzu se podle vedoucího krajského odboru kultury a památkové péče Patrika Červáka přihlásilo šest lidí.

Novým ředitelem Jihočeského muzea je Filip Lýsek. Vedl muzeum v Krumlově

Českobudějovicko
Z prezentace prací studentů v klášterní zahradě v Opočně.
/FOTO, VIDEO/ Ve vnitřních prostorech jsme se snažili zachovat atmosféru místa a obnovit kapucínské zásady skromnosti. Ve sklepení se nachází vinárna s galerijním prostorem. V přízemí navrhujeme kapucínské muzeum, kavárnu a multifukční sál. Tyto místnosti jsou poté doplněny administračním křídlem s technickým zázemím. Velký význam dáváme terase, která propojuje interiér s rozlehlou zahradou. I takové jsou představy studentů architektury o budoucnosti opočenského kláštera, které představili první říjnovou neděli přímo v jeho zahradě.
19 fotografií

Opočenský klášter jako centrum kultury či lázně? Podívejte se na vize studentů

Rychnovsko
Úterní večerní debata s prezidentem Petrem Pavlem v Blansku.
/FOTO, VIDEO/ Slabá silniční infrastruktura, nedostatek kvalifikovaných pracovníků nebo vyšší podpora spolkové kultury. O těchto tématech diskutovali v úterý večer zástupci z Blanenska v blanenském kině s prezidentem Petrem Pavlem. Z besedy vybral Deník Rovnost regionální otázky, které rezonovaly hlavně ve druhé části hodinu a půl dlouhé debaty. Do ní kromě veřejnosti zasáhl také ředitel brněnského univerzitního kina Scala Radek Pernica, místopředsedkyně Okresní hospodářské komory Blansko Romana Špačková, která je zároveň předsedkyní představenstva boskovického podniku Minerva a blanenský starosta Jiří Crha.
48 fotografií

Debata s prezidentem v Blansku? Silnice I/43 a nedostatek kvalifikované síly

Blanensko
Vykopávky v Limě. Ilustrační snímek
Pracovníci peruánské plynárenské společnosti objevili při výkopových pracích v metropoli Limě osm mumií a předměty z dob před vznikem říše Inků. Archeologové se domnívají, že se nálezy datují do období existence kultury zvané Ichma, která se zformovala kolem roku 1100 a rozšiřovala se údolími na území dnešního hlavního města, dokud nebyla koncem 15. století začleněna do říše Inků. Napsala to v noci na dnešek agentura AP.

V Peru objevili osm mumií. Pochází z dob ještě před vznikem říše Inků

Objevy
Z pátečního večerního programu 32. Táborských setkání.
Letošním 32. Táborským setkáním přálo počasí, návštěvníci si užili bohatý program a zaujali je i novinky. Podle informací organizátorů z odboru kultury dorazilo asi 15 tisíc lidí. Spokojení jsou jak pořadatelé, tak stánkaři. Radnice přitom už chystá další oslavy, příští rok totiž uplyne 600 let od úmrtí Jana Žižky a zároveň 40 let od uzavření partnerství s německým městem Kostnice.
48 fotografií

Táborská setkání skončila, přišlo 15 tisíc lidí. Tábor už chystá další oslavy

Táborsko
Místopředseda Sportovního klubu Blades Ústí nad Labem Matěj Sahula (vlevo) a Jiří Horák, marketingový manažer Sportovní klub Florbal Ústí s maskotem Florbíkem a třemi hráči h mládežnické kategorie.
Čtvrtý ročník dvoudenního hudebně-divadelního festivalu Energie pro kulturu přivezl do Ústí nad Labem nejen Annu K., Michala Hrůzu nebo Olympic, ale i charitativní Oranžové kolo Nadace ČEZ.  Již v pátek 15. září tak mohli návštěvníci letního kina svou minutovou jízdou na oranžových handbike podpořit aktivity místního Divadelního souboru Mladá scéna nebo Domu dětí a mládeže. 
6 fotografií

Oranžové kolo Nadace ČEZ: Více než 200 tisíc pro kulturu a sport v Ústí

Čtenář reportér
Cestovní ruch ze znojemské Přímky nasbíral na Azorských ostrovech cenné znalosti
Recepci hotelu Pousada–Forte de Sao Sebastiano na ostrově Terceira obsadily od května do srpna Nela Fráňová a Magda Hýblová ze střední školy na Přímětické ulici ve Znojmě. Žákyně studující obor Cestovní ruch se z tříměsíční stáže programu Erasmus+ mobilita v odborném vzdělávání vrátily s nově nabytými dovednostmi, které využijí nejen při studiu, ale zejména ve svém profesním životě.
16 fotografií

Cestovní ruch ze znojemské Přímky nasbíral na Azorských ostrovech cenné znalosti

Čtenář reportér
Festival Energie pro kulturu v ústeckém Letní kině. V pátek návštěvníkům akce zahrála kapela Olympic, Anna K. a Michal Hrůza.
/VIDEO/ Putovní festival Energie pro kulturu odstartoval v pátek v rámci svého již čtvrtého ročníku dvoudenní zastávku v Letním kině v Ústí. Akce letos míří do celkem 6 měst, kam dovezla či doveze jak hudební, tak divadelní představení. Ústečané si tak mohli poslechnout koncert Anny K., Michala Hrůzy s kapelou či nestárnoucí Olympic, a to vše zdarma.
69 fotografií

FOTO: Festival Energie pro kulturu bavil Ústí, hrála legendární kapela Olympic

Ústecko
Městský úřad Mělník.
Na Městském úřadě v Mělníku se dějí velké změny. Reorganizace úřadu, která odstranila ze scény i bývalého starostu Ctirada Mikeše (Mé Město), se nelíbí některým zaměstnancům. Sedm z nich během prázdnin dalo výpověď. Například celé oddělení školství a kultury včetně dlouholeté pracovnice a vedoucí odboru Zuzany Syrové. Nové vedení města ovšem podle svých slov nemá pocit, že by na úřadě vládla negativní atmosféra.

Atmosféra houstne. Z Městského úřadu v Mělníku odchází zaměstnanci

Mělnicko
Kapela Olympic.
Čtvrtý ročník hudebně-divadelního festivalu Energie pro kulturu do Ústí nad Labem přiveze bohatý kulturní program. Festival proběhne v pátek 15. a v sobotu 16. září v ústeckém Letním kině a návštěvníci se mohou těšit třeba na Annu K., Michala Hrůzu nebo Olympic. Cílem festivalu je propojení lokálních umělců se známými jmény a také podpora ekologie. Vstup je zdarma.

Festival Energie pro kulturu pobaví Ústí, těšte se na Olympic a Annu K.

Čtenář reportér
Korejští dobrovolníci pomáhali v Třebíči.
Kousek korejské kultury, ale i chuť dopomoci k lepšímu životnímu prostředí v regionu. To do Třebíče přivezlo dvaatřicet korejských dobrovolníků. Navštívili třebíčskou nemocnici, nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Ambrela, pracoviště Chaloupek, vyčistili zanesený žlab u cyklostezky v Poušově a uklidili Podzámeckou nivu po skončení Slavností UNESCO.
29 fotografií

Eko koule v řece i tradiční kultura. Korejští dobrovolníci pomáhali v Třebíči

Čtenář reportér
Trocnovským slavnostem v sobotu 9. září přálo počasí. Lidé užili sokolníka, středověká řemesla, dobovou hudbu i promítání filmu Jan Žižka.
Rodiště Jana Žižky z Trocnova si o víkendu nenechaly ujít tisíce lidí. Nedaleko Borovan na Českobudějovicku se přímo v jeho památníku konaly oblíbené Trocnovské slavnosti. Páteční Rockfest a bubenickou show podle pořadatelů z Jihočeského muzea a Jihočeského kraje navštívilo přeš čtyři tisíce lidí. V sobotu pak na louku k obří soše husitského bojovníka proudily další davy návštěvníků.
97 fotografií

Trocnovské slavnosti navštívily tisíce lidí. Pozdravil je i Petr Jákl

Českobudějovicko
Tisková konference ke K-Pop festivalu v Praze.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ K-pop je aktuálně výkladní skříní korejské kultury napříč celým světem. Od svého vzniku v 90. letech minulého století se stal fenoménem ovlivňujícím nejen hudební scénu, ale také módu, kulturu a společnost obecně. Mladé kapely z Jižní Koreje postupně dobývají velká pódia ve všech koutech světa. V říjnu se vlna K-popu přelije i do Prahy.
7 fotografií

Korejské hvězdy míří do Česka. V Praze se uskuteční první festival K-POPu

Volný čas
V brněnské Líšni opravili Orlovnu.
Po více než pěti letech se lidem otevírá nově zrekonstruovaná líšeňská Orlovna. Slavit mohou milovníci kultury, sportovci i rodiny s malými dětmi. „Jsem ráda, že můžeme oznámit zpřístupnění budovy pro obyvatele Líšně. Velmi mě těší, že celá rekonstrukce po dlouhé době dospěla ke zdárnému konci,” řekla místostarostka brněnské městské části Líšeň Alena Stejskalová.
23 fotografií

VIDEO: Nové místo pro kulturu, sport i školku. V brněnské Líšni opravili Orlovnu

Brněnsko
Korejští dobrovolníci a Třebíčané vyráběli ekokoule, které mají pomoci vyčistit řeku.
/VIDEO/ Nejdřív to vypadá jako bláto, ale za pár dní mají podivné koule pomoci vyčistit řeku v Třebíči. Takzvané ekokoule, které obsahují mikroorganismy absorbující nečistoty, vyráběli spolu s řadou zájemců korejští dobrovolníci. Ti do Třebíče jezdí pravidelně už od roku 2018, aby zde pomáhali například v neziskových organizacích. Výroba ekokoulí v sídle třebíčské charity byla jednou z příležitostí, kdy se s nimi Třebíčané mohli letos setkat.
34 fotografií

Ekologický unikát. Korejské koule mají pomoci vyčistit řeku v Třebíči

Regiony
Korejští dobrovolníci a Třebíčané vyráběli ekokoule, které mají pomoci vyčistit řeku.
/VIDEO/ Nejdřív to vypadá jako bláto, ale za pár dní mají podivné koule pomoci vyčistit řeku v Třebíči. Takzvané ekokoule, které obsahují mikroorganismy absorbující nečistoty, vyráběli spolu s řadou zájemců korejští dobrovolníci. Ti do Třebíče jezdí pravidelně už od roku 2018, aby zde pomáhali například v neziskových organizacích. Výroba ekokoulí v sídle třebíčské charity byla jednou z příležitostí, kdy se s nimi Třebíčané mohli letos setkat.
34 fotografií

Ekologický unikát: korejské koule mají pomoci vyčistit řeku v Třebíči

Třebíčsko
Na zámku Sychrov se opět konaly Skotské hry.
/FOTO, VIDEO/ V duchu tradic drsné země s tajemnou historií a divokou přírodou se nesla třetí srpnová sobota na Sychrově. Uskutečnil se zde v pořadí už 23. ročník Skotských her, které se řadí mezi jedny z největších v Evropě. A zatímco někomu se při zmínce o Skotsku vybaví dudy či kilt, jiným přijde zase na mysl skotská kostka či whisky. Návštěvníci sychrovského zámku nepřišly o žádný z těchto symbolů. 
100 fotografií

Dudy, kilt či whisky. Zámek Sychrov se stal ostrůvkem skotské kultury

Liberecko