ŠTÍTEK: kultura

Národní technické muzeum v Praze. Ilustrační snímek
Jaká kultura je pro Čechy, Moravany a Slezany nejvíc sexy? Knihy. Až potom divadlo, koncerty a kino. Nakonec galerie a muzea. V takovém pořadí si vybírají Češi kulturní zážitky. Pokud se pro ně vůbec rozhodnou. Postpandemická doba zasáhla kulturní scénu odlivem diváků – pro leckoho je návštěva kina či koncertu drahá, jiní si zvykli na streamovací platformy nebo dávají přednost turistice. Vyplývá to z výsledků ankety, kterou v rámci projektu Česko za babku uspořádal Deník mezi čtenáři.

Život bez kultury? Češi se od ní začali odvracet. A to hned z několika důvodů

Ekonomika
Vrchotovy Janovice lákají na Nádherný festival.
Sokolovna ve Vrchotových Janovicích přivítá v pátek 9. června neobvyklé hosty. Sjedou se sem spisovatelé a osobnosti kulturního života, kteří pro děti od předškolního věku až po mládež, jejich učitele, rodiče i širokou veřejnost přichystali nabitý program. Zahajovací ročník Nádherného festivalu pořádá Knihovna Vrchotovy Janovice pod záštitou obce na počest Sidonie Nádherné a na podporu literatury a výtvarného umění. Jeho důležitou součástí je šíření kultury a vzdělání i rozvoj komunitního života v obcích.

Tip na výlet: Nádherný festival Vrchotovy Janovice

Cestujeme
Cenu města Vsetína za rok 2022 převezme Zdeňka Straškrabová.
Významnou událost bude první červnovou neděli hostit Mramorový sál zámku ve Vsetíně. Cenu města Vsetína za rok 2022 si tady převezme folklorní zpěvačka a dlouholetá členka vsetínského souboru Vsacan Zdeňka Straškrabová. Program zpestří vystoupení hráčky na panovu flétnu Liselotte Rokyta a klavíristky Elišky Novotné. Vystoupí i domovský soubor laureátky – Vsacan. Akce začíná v 17 hodin.

Cenu města Vsetína převezme na zámku folklorní zpěvačka Zdeňka Straškrabová

Volný čas
Jízda králů 2022 ve Vlčnově. Ilustrační foto
Poslední květnový víkend patří ve Vlčnově jízdě králů – rituálu, který je už 12 let na seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Také v následujících dnech se tato obec na Uherskobrodsku zaplní davy návštěvníků lačných nahlédnout do pestrobarevného světa působivých krojů, tanců, písniček i vyvolávání jezdců královské družiny.

Třináctičlenná družina doprovodí krále Filipa Šobáně při jízdě Vlčnovem

Slovácko
Kongres The Brewers of Europe Forum, 22. května 2023, Kongresové Centrum Praha
Česká republika se přinejmenším na tři dny stala pivním středobodem světa. V Praze totiž od neděle do úterý hostili pátý ročník prestižní akce The Brewers of Europe Forum. Pivovarníci z Evropy i Ameriky probírali budoucnost svého oboru a také velmi hlasitě podpořili snahu zapsat českou pivní kulturu na seznam světového dědictví UNESCO. Jedinou kaňkou na vydařené akci byl dle tuzemských účastníků postoj ministerstva zemědělství.

Pivní svět se potkal v Česku. A podpořil jeho zápis na seznam UNESCO

Česko
Lídr Rozvíjíme Hradec a senátor za Hradecko Jan Holásek.
/ROZHOVOR/ Po pouhém půlroce vládnutí končí v pětikoalici v čele Hradce Králové hnutí Rozvíjíme Hradec. Pro HDK-TOP09, ODS, Piráty a Změnu pro Hradec a Zelené je hlavní problém lídr Rozvíjíme Hradec Jan Holásek. Obviňují ho z individualismu a prosazování osobních ambicí. Hradecký senátor to striktně odmítá a říká, že na prvním místě je pro něj rozvoj města.

Pro rozboření pětikoalice není důvod, říká lídr Rozvíjíme Hradec Jan Holásek

Hradecko
Pedagog Milan Ludvík jde předat vedení města petici proti spojení Moravské filharmonie Olomouc a Moravského divadla Olomouc v jednu kulturní instituci, 4. května 2023
Olomoucká radnice hledá vhodný model pro fungování Moravského divadla a Moravské filharmonie. Jednou z variant je i sloučení obou kulturních institucí, které narazilo. Kritici poukazují na to, že kvalita umění půjde dolů a město stejně neušetří. Ve čtvrtek předali vedení města petici, v níž více než tisícovka lidí vyjádřila se slučováním divadla a filharmonie nesouhlas.
9 fotografií

Devastace kultury v Olomouci! Lidé peticí odmítají spojení divadla a filharmonie

Olomoucko
Už při podpisu koaliční smlouvy loni v listopadu to skřípalo. Jan Holásek (vlevo) podepsal dohodu jako poslední z leadrů pětikoalice. Pro "své" hnutí Rozvíjíme Hradec ji nepovažoval za dobrou. Primátorka Pavlína Springerová sedí vpravo.
Koalice v čele Hradce Králové se drolí. Čtveřice koaličních partnerů vypověděla koaliční smlouvu doposud pátému partnerovi hnutí Rozvíjíme Hradec. Koalice chce pokračovat dál, hledá teď podporu mezi odpadlíky z ANO. „O záměru vypovědět koaliční smlouvu jsme nebyli do dnešního rána vůbec informováni,“ uvedlo ve středu hnutí Rozvíjíme Hradec ve svém vyjádření.

Kdo povede Hradec? Osekaná koalice vyhlíží odpadlíky, program chce zachovat

Hradecko
Personalistka Martina Koláčková (vlevo)
Lidé už nechtějí pracovat jen z kanceláře. Touží po flexibilitě a životní rovnováze. Rigiditu vnímají jako přežitek. Je tedy hybridní způsob práce a zkrácený pracovní týden budoucnost? Jaké jsou generační rozdíly ve firmách, co je toxické prostředí a jaké vyhlídky mají na pracovním trhu senioři? Nejen na tyto otázky mi dnes odpovídala Martina Koláčková, která už patnáct let vkládá do své práce v personalistice selský rozum a lidskost. Je praktik zaměřený převážně na recruiting, employer branding, mentoring a profesní poradenství.

Personalistka: Padesátníky ve firmách nechtějí, přednost má toxická kultura

Česko
Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře získal náchodský rodák Adolf Knoll.
Letošní dvaadvacátý ročník knižních cen Magnesia Litera přinesl několik novinek. Jednou z nich je čestná kategorie Cena Magnesia za přínos knižní kultuře. Tu si odnesl Adolf Knoll, vědecký pracovník a knihovník, který se zasloužil mimo jiné o významný rozvoj digitalizace rukopisů, starých tisků a novin a jejich široké zpřístupnění odborné komunitě i veřejnosti.

Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře získal náchodský rodák Knoll

Náchodsko
Na Prvomájovou výstavu zvou Vinaři Mařatice
Letošní již 43. ročník regionální výstavy vín připravují mařatičtí vinaři tradičně na 1. května - letos do velkého sálu Klubu kultury v Uherském Hradišti. Sběr vzorků proběhl 18. a 19. dubna a celkem bylo přijato 661 vín, z toho 490 bílých, 143 červených a 28 růžových, z celé slovácké podoblasti, ale i z podoblasti mikulovské a velkopavlovické.
4 fotografie

Vinaři v Mařaticích chystají prvomájovou výstavu. Přijali 661 vín

Slovácko
Jan Holásek a Ilona Dvořáková během podzimního vyjednávání o hradecké koalici.
Politické hnutí Rozvíjíme Hradec plánuje vyměnit náměstkyni primátorky pro kulturu Ilonu Dvořákovou. Post náměstka by převzal šéf hnutí Jan Holásek - už jako neuvolněnou funkci. Zbytek pětikoalice, která řídí Hradec Králové od poloviny loňského listopadu, se změnou nesouhlasí. Hnutí Dvořákovou už navíc vyloučilo a chce ji nahradit v radě města.
3 fotografie

Rozvíjíme Hradec chce vyměnit náměstkyni Dvořákovou, zbytek koalice změnu odmítá

Hradecko
Plzeňské Depo 2015 patřilo při dalším ročníku Treffpunktu bavorské kultuře. Od čtvrtka do soboty vystoupily kapely různých žánrů z ČR i Bavorska. I letos byla hudba doplněná stylovým sortimentem pokrmů a mnoha druhy pšeničného piva.
Plzeňské Depo 2015 opět patřilo při dalším ročníku Treffpunktu bavorské kultuře. Od čtvrtka do soboty tam vystoupily kapely různých žánrů z ČR i Bavorska, v rámci oslav 30. výročí partnerství Plzně a Regensburgu přiravil na sobotní odpoledne i hudební scénu U Branky. Také letos byla na festivalu hudba doplněná stylovým sortimentem jídla a mnoha druhy pšeničného piva.
25 fotografií

OBRAZEM: Treffpunkt lákal do Depa na bavorskou kulturu, jídlo a pivo

Volný čas