ŠTÍTEK: Veolia Environnement

Čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze.
Praha - Přestavba čistírny odpadních vod na Císařském ostrově v Praze, jejíž příprava začala zhruba před 16 lety, bude mít asi rok zpoždění. Místo konce roku 2017 bude nová vodní linka za asi 5,8 miliardy korun bez DPH dokončena v závěru roku 2018. Řekla to radní pro infrastrukturu Jana Plamínková.

Přestavba čistírny odpadních vod bude mít asi rok zpoždění

Praha
Ilustrační foto
Praha - Praha se chystá prozkoumat a zanalyzovat smlouvu mezi Pražskou vodohospodářskou společností (PVS) a firmou Pražské vodovody a kanalizace (PVK), která má pronajatu pražskou vodovodní síť. Novinářům to v pátek řekla primátorka Adriana Krnáčová. PVS je stoprocentně vlastněna městem, PVK patří francouzské firmě Veolia a má vodovodní potrubí pronajato až do roku 2028.

Praha chystá právní analýzu smlouvy s PVK o pronájmu vodovodů

Praha
Andor Šándor, bezpečnostní poradce a bývalý šéf vojenské tajné služby.
Praha - Největším bezpečnostním rizikem Prahy je chybějící kontrola nad strategickými komoditami, blackout a kybernetický útok. Na Pražské bezpečnostní konferenci to řekl generál a bezpečnostní odborník Andor Šándor. Ten zároveň upozornil na velké bezpečnostní riziko, které se odehrálo před několika týdny v Praze 6, kde byla kontaminována voda.

Největším nebezpečím pro Prahu je ztráta kontroly nad komoditami

Praha
Ilustrační foto
Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Už sedm let mají zaměstnanci společností Veolia v České republice možnost požádat o podporu veřejně prospěšného projektu, na jehož realizaci se dobrovolnicky ve svém volném čase podílejí. MiNigranty využívají v hojném rozsahu.

MiNigranty pomáhají v letošním roce už posedmé

Hradecko
Ilustrační fotografie.
Hradec Králové - Dvě koruny za jednu akci dostane každý její majitel od společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové (VAK). Ta vyplatí poprvé ve své historii dividendy. Akcionáři ve středu na valné hromadě rozhodli, že z loňského zisku 45 milionů korun půjde na dividendy 3,84 milionu.

Akcionáři VAKu dostanou poprvé v historii dividendy

Podnikání
Ilustrační foto.
Praha - Pražská teplárenská dodala podle předběžných údajů od loňského září do letošního března o zhruba tři procenta méně tepelné energie než za stejné období před rokem. Sdělil to mluvčí teplárny Radek Ježdík. Důvodem byla další teplotně nadprůměrná zima. Pokles dodávek tepla vykázala firma již za loňskou, podobně mírnou zimu.

Pražské teplárenské v zimě opět klesly dodávky tepla, lidé ušetří

Praha
Černé skládky v Kamenném Zboží
Kamenné Zboží - S jedním 
z nešvarů dnešní doby se potýkají na počátku jara v Kamenném Zboží na Nymbursku. Černé skládky. Zatímco obec dělá maximum pro udržování čistoty ve vsi, některým občanům není zatěžko naložit do auta stavební suť nebo jiné odpadky 
a vysypat je v blízkosti vsi, obvykle na hůře přístupných 
a málo viditelných místech, jako jsou polní cesty nebo remízky.
10 fotografií

Černé skládky v Kamenném Zboží škodí lidem i zvěři a trápí nejen starostku

Středočeský kraj
Ilustrační foto.
Praha - Pokuta zhruba padesát milionů korun a pak měsíc co měsíc dalších sedm a půl milionů korun. Takto drastické sankce hrozí Praze, respektive České republice za to, když se nestihne přestavět Ústřední čistírna odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově do prosince roku 2017. To je nejzazší termín, do kterého má být spuštěn zkušební provoz.

Městu hrozí obrovské pokuty. Na čistírnu chybí peníze

Praha
Klientka domova Alena Hillová si vyzkoušela nový počítač ve vzdělávací místnosti. Asistuje jí jirkovská místostarostka Dana Jurštaková.
Jirkov - Klienti jirkovského Domova pro osoby se zdravotním postižením v ulici U Dubu mají od čtvrtka k dispozici komfortní víceúčelovou vzdělávací místnost. Její rekonstrukce a vybavení špičkovou IT technikou vyšla na 150 tisíc korun. Kromě instalace pěti nových počítačů a promítacího plátna bylo třeba kvůli bezbariérovému přístupu vyměnit dveře za širší, místnost má novou podlahu, vymalované stěny a strop a nové žaluzie.

Zdravotně postižení a senioři v Jirkově surfují na internetu v novém prostředí

Chomutovsko
Pokládání základního kamene Vodního domu.
Hulice – Položením základního kamene Vodního domu, který má vyrůst u přehrady Švihov na Želivce, v úterý oficiálně zahájili jeho výstavbu zástupci společnosti firmy Veolia, Povodí Vltavy a ČSOP Vlašim. Po poklepání na základní kámen si organizátoři stavby s investory stylově připili vodou z Želivky. Poté si prohlédli soutěžní architektonické návrhy Vodního domu.
4 fotografie

Stavbu Vodního domu zahájil přípitek vodou

Benešovsko
Ve Zlíně byla podepsána Aliance voda Zlínu
Zlín – „My, níže podepsaní představitelé politických stran a hnutí ve Zlíně, tímto deklarujeme, že přistupujeme do Aliance voda Zlínu, abychom spolupracovali na dosažení nižší ceny vodného a stočného pro obyvatele a podniky Zlínska a trvale udržitelného rozvoje vodohospodářské infrastruktury."
3 fotografie

Ve Zlíně byla podepsána Aliance voda Zlínu

Zlínsko
Ilustrační foto
Plzeň – Téměř 710 milionů korun si půjčí radnice na to, aby zpět odkoupila do svého majetku plzeňskou vodárnu. O tomto záměru rozhodli zastupitelé už v minulých letech, příští týden budou jednat o konkrétním úvěru, který si město vezme. Od 1. 1. 2016 by mělo být město Plzeň jediným akcionářem Vodárny Plzeň.

Plzeň se zadlužuje stále víc

Plzeňsko
Kohoutková voda v restauraci
Ústecký kraj - Sklenici vody z kohoutku už dnes dostanete snad ve všech restauracích v Ústeckém kraji. Ne vždycky je ale zdarma. V některých podnicích si za ni budete muset zaplatit. Tak, jako za jiné zboží. Na nápojové lístky se ale nespoléhejte. Obyčejnou vodu na nich nenajdete. Pokud máte chuť na kohoutkovou, musíte si o ni říct.

Vodu z kohoutku v hospodě? Klidně, ale platit

Ústecko
Ilustrační foto.
Teplicko - Sklenici vody z kohoutku už dnes dostanete snad ve všech restauracích v Ústeckém kraji. Ne vždycky je ale zdarma. V některých podnicích si za ni budete muset zaplatit. Na nápojové lístky se ale nespoléhejte. Obyčejnou vodu na nich nenajdete. Pokud máte chuť na kohoutkovou, musíte si o ni říct.

O vodu z kohoutku se lidé v restauracích musí přihlásit

Teplicko
Ilustrační foto.
Jičín – Dostat kohoutkovou vodu v restauracích na Jičínsku už není v dnešní době problém. Zdá se tak alespoň z výsledků ankety Jičínského deníku. Z celkem dvanácti oslovených restaurací v Jičíně, Hořicích, Nové Pace a Kopidlně neodmítne hosta, který požádá o vodu, žádná. Ne všude ale vodu aktivně nabízejí. Někde zase chtějí drobný poplatek.
3 fotografie

Kohoutková voda není ve většině restaurací problémem

Jičínsko
Pitná voda
Mělnicko – Restaurací, které svým hostům k jídlu automaticky nabízejí sklenici vody 
z vodovodu, je na Mělnicku minimum. Pohostinských zařízení, ve kterých není problém si o kohoutkovou vodu říct a dostat ji, však v poslední době přece jen přibylo.

O kohoutkovou vodu se lidé v restauraci musejí přihlásit

Mělnicko