ŠTÍTEK: laboratoř

S vozy Kia EV9 jsme mohli vjet přímo do haly s testovacími zařízeními
Nabíjecích stanic podél našich silnic a rovněž u obchodních center a na veřejných parkovištích přibývá. Energetické společnosti se nyní zaměřují hlavně na instalaci těch s vysokým dobíjecím výkonem. Jejich bezpečnost, uživatelskou přívětivost, odolnost a další záležitosti s nimi souvisejícími si testují nejen výrobci, ale i jejich provozovatelé. Největší evropskou laboratoř na jejich prověřování jsem měl možnost navštívit. 
10 fotografií

Severský mráz i tropická vedra. Nabíječky pro E.On testují na všechny podmínky

Život řidiče
Opravdu potřebujete multivitaminové infuze? Otestovat to moc nelze.
Cesta k rychlému a efektivnímu posílení imunity vede podle nabídky některých klinik přes koktejl vitaminů, který je poslaný přímo do žíly. Multivitaminové infuze mají být mnohem účinnější než podávání vitaminů a minerálů ústy. Trend, který začal před lety v Americe, už dorazil i k nám. A stejně jako v USA, i tady rozdělil odborníky na dva tábory – propagátory a odpůrce. Pro koho jsou tyto infuze vhodné a jak zjistit, které vitaminy či minerály daný člověk potřebuje doplnit? A existují důkazy, že na zlepšení zdraví opravdu zafungují? Zeptali jsme se odborníků.

Superkoktejl přímo do žíly slibuje divy. Trend z Ameriky už dorazil i k nám

Zdraví
V areálu Oblastní nemocnice Trutnov se znovu rozjela stavba laboratoří.
V areálu Oblastní nemocnice Trutnov se znovu rozjela stavba laboratoří. V novém třípodlažním objektu vznikne oddělení ambulantní rehabilitace, hematologie a transfuzní stanice. Stavba laboratoří se pozastavila loni v létě kvůli navýšení ceny ze strany tehdejšího dodavatele. Výstavbu dokončí sdružení stavebních firem BAK a Geosan Group. Královéhradecký kraj za to zaplatí 169 milionů korun bez DPH. V příštím roce kraj začne stavět v trutnovské nemocnici parkovací dům a novou budovu urgentního příjmu.
3 fotografie

V trutnovské nemocnici se rozjela stavba za 169 milionů korun

Krkonoše
Nahlédli jsme do ojedinělého pomocníka Celní správy - pojízdné laboratoře.
Jejich revírem jsou dálnice, čerpací stanice, lihovary i obchody. Jsou to pracovníci Celní správy, kteří už osm let využívají k potírání nešvarů spojených s daňovými úniky služby mobilní laboratoře. Její vybavení, které je k dispozici 24 hodin denně sedm dní v týdnu, je v Evropě ojedinělé. „Radši budeme mluvit o Evropě, ale pokud je mi známo, takto vybavenou pojízdnou laboratoř nemají nikde na světě,“ říká u dvanáctitunového pomocníka Michal Vosáhlo z Celní správy.
14 fotografií

Jediná v Evropě. Mobilní laboratoř celníků odhalí pančovanou naftu za pár minut

Česko
Práce laborantek.
První rok samostatného působení na trhu laboratorních a analytických služeb pro firemní i privátní klientelu má za sebou společnost SUAS Lab, člen skupiny SUAS GROUP. Zatímco se v uplynulých měsících firma soustředila především na zachování a rozšíření okruhu zákazníků nejen z Karlovarského kraje, ale i v rámci České republiky letošní rok plánuje navíc i postupné investice do moderního vybavení. V současnosti také probíhá rekonstrukce laboratoří.

Laboratoře SUAS Lab už fungují rok, nyní se rekonstruují, ale za provozu

Sokolovsko
Evropští úředníci chystají přísnější pravidla pro označování medu, ovocných šťáv, džemů nebo marmelád. Ilustrační snímek
Evropští úředníci chystají přísnější pravidla pro označování medu, ovocných šťáv, džemů nebo marmelád. Chtějí tím spotřebitelům pomoci v rozhodování při koupi zdravějších potravin. Například u medu bude muset být na etiketě uvedena každá země, kde byl sklizen. Toto opatření podle odborníků zřejmě přinese výrobcům větší administrativní zátěž, nicméně novou směrnici vítají.

Evropská unie chce vypudit falešný med z trhu. Chystá i laboratoř

Česko a EU
Kladnem prošel lampionový průvod.
/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Berounsku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Berounsku i u sousedů je pestrá

Cestujeme
Kladnem prošel lampionový průvod.
/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Kladensku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  
20 fotografií

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Kladensku i u sousedů je pestrá

Cestujeme
Ze Svatomartinského podvečera v Mělníce 12. listopadu 2021.
/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Mělnicku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  
51 fotografií

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Mělnicku i u sousedů je pestrá

Cestujeme
Rybářský ples v Rožmitále pod Třemšínem.
/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Příbramsku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  
16 fotografií

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Příbramsku i u sousedů je pestrá

Cestujeme
Lampionový průvod. Ilustrační snímek.
/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Rakovnicku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Rakovnicku i u sousedů je pestrá

Cestujeme
Kladnem prošel lampionový průvod.
/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Mladoboleslavsku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  
20 fotografií

KAM O VÍKENDU: Nabídka zábavy na Mladoboleslavsku i u sousedů je pestrá

Z okolí
Děti i učitelé ze školy na Máchově náměstí v Děčíně se mohou těšit na nové třídy.
/FOTO, VIDEO/ Na nové třídy se mohou těšit děti i učitelé ze základní školy na Máchově náměstí v Děčíně. Dělníci nyní pracují na modernizaci tříd například pro výuku výpočetní techniky, 3D tiskovou laboratoř nebo jazyků. Součástí velké modernizace za přibližně dvacet milionů korun je také venkovní učebna. Na škole zároveň opravují i střechu a část fasády.
19 fotografií

Na Máchovce dělají nové třídy, nebude chybět ani moderní 3D tisková laboratoř

Děčínsko
Odhalených případů rakoviny prostaty přibývá, před 20 lety jich bylo necelých 3900, v roce 2019 více než 8100
U jednoho z deseti vzorků mužů nad 50 let ukáže vyšetření hodnoty prostatického specifického antigenu (PSA) podezření na rakovinu prostaty. Zvýšené hodnoty ale mohou znamenat také zánět nebo její nezhoubné zvětšení. Ve věku 30 až 50 let mají hraniční nebo vyšší hodnoty PSA čtyři procenta vyšetřených. V tiskové zprávě o tom informovala laboratoř Synlab. Podle statistik v roce 2021, ze kterého jsou poslední data, lékaři rakovinu prostaty objevili u 7700 mužů, zhruba 1400 nemoci podlehlo.

Děsivá čísla. Desetině mužů nad 50 ukáží testy podezření na rakovinu prostaty

Zdraví
Ilustrační snímek
Téměř 80 institucí se letos v Česku zapojí do Noci vědců a v pátek 6. října návštěvníkům otevře své laboratoře, univerzitní i vědecká pracoviště, hvězdárny nebo třeba science centra. Letošním tématem vědecko-popularizační akce je Tajemství. ČTK to řekla mluvčí Ostravské univerzity Jitřenka Navrátilová. Noc vědců zastřešuje už pošesté jako národní koordinátor seskupení dvou ostravských univerzit, spolu s Ostravskou univerzitou je to VŠB - Technická univerzita Ostrava.

Odhalená tajemství. O Noci vědců se veřejnosti otevřou laboratoře i hvězdárny

Česko
Celně technická laboratoř v Praze
S jejich prací se setkal prakticky každý. Laboranti a laborantky z Celně technické laboratoře dnes a denně chrání nejen zdraví lidí, ale jejich i peněženky. A to už sto let. Právě tolik letos v červenci uplynulo od doby, kdy na území Prahy vznikla při československé Finanční správě Chemicko-technologická zkušebna. Místa, kde ročně protečou hektolitry lihu, benzinu a kde také svoji pouť na českém trhu začínají tabákové výrobky, prošel redaktor Deníku.
48 fotografií

Od benzinu k cigaretám. Celní laboratoř není jako badatelna z amerických seriálů

Krimi
Být o samotě v úplné tmě jen sám se sebou. Někteří lidé říkají, že tma je jako zrcadlo, odráží totiž vaše nitro, vaše předchozí prožitky, zkušenosti nebo povahu.
Nechali byste se na nějaký čas, byť třeba na hodinu, dobrovolně zavřít do tmy? Jsou lidé, kteří si touto zkušeností chtějí dobrovolně projít – a co víc, mnohé jim dá. Jana Nenadalová, která studuje doktorát na Ústavu religionistiky Masarykovy univerzity v Brně, se touto problematikou zabývá. S lidmi, kteří si projdou takzvanou terapií tmou, dělá dlouhodobý výzkum. Co je terapie tmou a co lidé zavření ve tmě zažívají? A jaké jsou výsledky terapie?    
4 fotografie

Úplné ticho a naprostá tma. Terapie skvělá pro ty, kteří chtějí poznat sami sebe

Zdraví
Za vzorek své DNA se dozvíte, jak rychle dokážete metabolizovat kávu, jak jste inteligentní, zda máte predispozici k nadváze, jestli jste ranní ptáče, či sova a mnoho dalších zajímavostí.
Vědecký pokrok v oblasti genetiky vpravil do medicíny obrovské vymoženosti. Studium DNA přináší výsledky ať již třeba v terapii rakoviny, prenatální diagnostice, či genetického poradenství potenciálních rodičů. Stále rostoucí možnosti však už dávno překročily výsostnou sféru medicínskou a vstoupily do teritoria komerčního. I u nás přibývá společností nabízející testování DNA za různými účely.

Chraňte svou DNA: Stále více firem může zneužít váš genetický materiál

Zdraví
Výbuch v zemědělském objektu byl námětem taktického cvičení
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Poplach se ve středu v 9 hodin a 49 minut rozezněl na hasičských stanicích v Kralupyech nad Vltavou, Mělníku a Neratovicích a do akce vyrazily i dobrovolné jednotky z obcí Nelahozeves, Velvary a Veltrusy. Na tísňovou linku středočeských hasičů byl nahlášen výbuch v opuštěném zemědělském objektu poblíž obce Staré Ouholice na Mělnicku. Naštěstí se jednalo o cvičení.
25 fotografií

Na Mělnicku vybuchla drogová varna. To byl scénář cvičení hasičů

Hasiči
Odhalení rakoviny slinivky břišní z kapky krve už je realitou. Pardubický vědec Michal Holčapek přináší naději pacientům s nejagresivnějším nádorovým onemocněním
Odhalení rakoviny slinivky břišní z kapky krve už je realitou. Pardubický vědec Michal Holčapek přináší naději pacientům s nejagresivnějším nádorovým onemocněním. Nová metoda, která se momentálně testuje, umožňuje detekovat nemoc již v raném stadiu pouze z krevních testů. Klinické ověřování bude probíhat po dobu tří let, během kterých laboratoří projdou tisíce vzorků.
9 fotografií

Boj proti nejagresivnějšímu nádoru: Vědec testuje novou metodu diagnostiky

Zdraví
V akreditované laboratoři Vojenského technického ústavu ve Vyškově testují vybavení pro potápěče a ochranné pomůcky.
/FOTO, VIDEO/ Brýle, dýchací přístroje, lahve se stlačeným vzduchem. Dekompresní komora, potápěčská věž, spousta nářadí, hadic, přístrojů a různých budíků. Na zdech plakáty žabích mužů v neoprénech pod vodou. Přihlížejícímu v hlavě hned naskočí dobrodružství kapitána Nema z Verneova románu Dvacet tisíc mil pod mořem a jeho bájné ponorky Nautilus. Nebo úžasné dokumenty slavného oceánografa Jacques-Yves Cousteau. Je pondělí dopoledne a v akreditované zkušební laboratoři Vojenského technického ústavu ve Vyškově právě začíná testování dvou obleků.
36 fotografií

Pod vodou v laboratoři. Ve Vyškově testují obleky pro žabí muže

Regiony
V akreditované laboratoři Vojenského technického ústavu ve Vyškově testují vybavení pro potápěče a ochranné pomůcky.
/FOTO, VIDEO/ Brýle, dýchací přístroje, lahve se stlačeným vzduchem. Dekompresní komora, potápěčská věž, spousta nářadí, hadic, přístrojů a různých budíků. Na zdech plakáty žabích mužů v neoprénech pod vodou. Přihlížejícímu v hlavě hned naskočí dobrodružství kapitána Nema z Verneova románu Dvacet tisíc mil pod mořem a jeho bájné ponorky Nautilus. Nebo úžasné dokumenty slavného oceánografa Jacques-Yves Cousteau. Je pondělí dopoledne a v akreditované zkušební laboratoři Vojenského technického ústavu ve Vyškově právě začíná testování dvou obleků.
36 fotografií

Pod vodou v laboratoři. Ve Vyškově testují obleky pro žabí muže. Podívejte se

Vyškovsko