ŠTÍTEK: Babiččino údolí

První bylinková škola v Babiččině údolí
Jaro je konečně tady a s ním i častější výlety do přírody. Během nich lze spojit příjemné s užitečným. Červen je totiž ideální měsíc pro sběr různých bylinek, které Vám mohou nejen v zimě pomoci s různými neduhy. Zároveň si jimi můžete oživit jídelníček a obohatit jej o spoustu vitaminů, než budou k dispozici čerstvé ovoce a zelenina, ať už z vlastní zahrádky nebo od místních pěstitelů.

První bylinková škola v Babiččině údolí

Čtenář reportér
Z 18. ročníku Žernovského bajku. Ilustrační snímek.
Letošní ročník Žernovského bajku se koná v sobotu 10. června. Zajímavá trať poblíž samotného Babiččina údolí a celodenní doprovodný program. To jsou hlavní atributy závodu, který se letos uskuteční po dvacáté první. Pro závodníky z řad široké veřejnosti od kategorie odrážedel pro nejmenší po 70+ jsou připraveny trasy od 2,2 km po 35 km.

Dvacátý první ročník Žernovského bajku se letos pojede trochu jinak

Čtenář reportér
Jaro v Ratibořicích a Babiččině údolí.
Tip na výlet/ Jaro v Ratibořicích už opravdu nejde přehlédnout. Stromy a keře pučí, postupně rozkvétají květiny v zámeckém parku i na lukách, z korun stromů se ozývá veselé cvrlikání ptactva. Příjemnou procházkou od zámku dojdete k vodnímu mlýnu a mandlu, prohlédnete si jedno z nejznámějších sousoší v Česku Babička s dětmi z roku 1922. 
63 fotografií

Babiččino údolí pučí a cvrliká. Prohlédněte si zámek, mlýn i Staré bělidlo

Náchodsko
Na dvoře Rudrova mlýna v Ratibořicích se od pátku vystřídaly stovky lidí, kteří si přišli prohlédnout velikonočně vyzdobenou památku, ochutnat sváteční pečivo nebo si s dětmi pohladit ovce a jehňátka.
Na dvoře Rudrova mlýna v Ratibořicích se od pátku vystřídaly stovky lidí, kteří si přišli prohlédnout velikonočně vyzdobenou památku, ochutnat sváteční pečivo nebo si s dětmi pohladit ovce a jehňátka. Ke stylovému občerstvení hrála náchodská kapela Klapeto. Návštěvu Babiččina údolí se zámkem zpestřila akce s názvem Velikonoce na mlejně i v pondělí.
20 fotografií

FOTO: Velikonoční Rudrův mlýn zval do Babiččina údolí

Náchodsko
Červený most v Babiččině údolí je po desítkách let provozu v havarijním stavu.
/FOTO, VIDEO/ Konstrukce Červeného mostu v Žernově u České Skalice má už nejlepší léta za sebou. Stav je doslova havarijní a jediným řešením je most kompletně vyměnit. Nový bude stát 11 milionů korun a Lesy České republiky ho postaví z místních modřínů a dubů. Jejich těžba před nedávnem začala. Přes Úpu se lidé v tomto místě znovu dostanou koncem roku.  
20 fotografií

Červený most v Babiččině údolí je v havarijním stavu. Z modřínů a dubů bude nový

Náchodsko
Nad Rozkoší vzlétly desítky horkovzdušných balonů. Začíná tradiční fiesta
/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek při západu slunce se z louky poblíž ratibořického zámku vznesly desítky horkovzdušných balonů. Mimořádná podívaná odstartovala čtvrtý ročník oblíbené třídenní fiesty Balony nad Rozkoší, při které přijíždějí k vodní nádrži Rozkoš desítky příznivců a milovníků balonového létání z celého Česka i ze zahraničí. Start zkomplikovalo větrné počasí, krátce před setměním ale pestrobarevné vzdušné koráby přece jen vzlétly.
58 fotografií

VIDEO: Nad Rozkoší vzlétly desítky horkovzdušných balonů. Začíná tradiční fiesta

Náchodsko
Autorem sousoší významný kubistický sochař Otto Gutfreund, který na celkovém architektonickém řešení pomníku spolupracoval s akademickým architektem Pavlem Janákem.
Při školním výletě kolem něj prošel snad každý Čech. Řeč je o dnes již ikonickém sousoší Babička s dětmi, od jehož slavnostního odhalení v Babiččině údolí uplynulo v sobotu 9. července přesně na den sto let. V podstatě téměř na minutu přesně, jen o 24 hodin dříve, než kdy bylo sousoší prvně odhaleno, se u proslulého pomníku spisovatelky Boženy Němcové a jejího celoživotního díla sešla více než stovka lidí, aby si tuto událost připomněli.
49 fotografií

Babička přišla před sto lety na 90 tisíc, stejnou částku stálo letos vyčištění

Náchodsko
Autorem sousoší významný kubistický sochař Otto Gutfreund, který na celkovém architektonickém řešení pomníku spolupracoval s akademickým architektem Pavlem Janákem. Oba umělci patřili k nejvýznamnějším představitelům umělecké scény první poloviny 20. stol
/FOTOGALERIE/ V sobotu 9. července uplynulo přesně na den sto let od okamžiku, kdy bylo v Babiččině údolí slavnostně odhaleno dnes již ikonické sousoší Babička s dětmi. V podstatě téměř na minutu přesně, ale 24 hodin předtím, než skutečně padl čas, kdy bylo před sto lety odhaleno sousoší, se u proslulého pomníku spisovatelky Boženy Němcové a jejího celoživotního díla sešly desítky lidí. Jen pro zajímavost - v roce 1922 při odhalení pomíku si tuto událost nenechalo ujít na dvacet tisíc návštěvníků.
50 fotografií

Ikonické sousoší "Babička s dětmi" v Babiččině údolí slavilo sté narozeniny

Náchodsko
Před svými stými narozeninami prošel pomník celkovým očištěním a kompletní konzervace dala sousoší podobu z roku 1922.
Alegorické vozy, věnconoši, krojovaná družina, sokolové, legionáři, skauti a tisíce dalších návštěvníků tvořili před sto lety, přesně 9. července 1922, velkolepou kulisu při slavnostním odhalení sousoší Babička s dětmi v Babiččině údolí. Uměleckým dílem vzdal Klub československých turistů v České Skalici hold první české spisovatelce Boženě Němcové. Toto jubileum v pátek od 15 hodin v komornějším pojetí připomene slavnostní setkání přímo u pomníku.
4 fotografie

Pomník Babičky slaví sté narozeniny. Božena Němcová nechává stopu i ve vesmíru

Náchodsko
Profesionální hasiči z celého kraje si na Úpě v Ratibořicích cvičili záchranu tonoucích z vodního válce.
"Tady končí koupání smrtí - zákaz skákání do vody." Výstražná cedule jako by do malebného Babiččina údolí ani nepatřila. Bohužel opak je pravdou. Protékající Úpa patří na východě Čech pro vodáky k nejrizikovějším řekám a ve vodních válcích pod jezy už našlo smrt několik lidí. A právě zde se dobrovolně do nebezpečné vody vrhali profesionální hasiči z celého kraje.
42 fotografií

Viktorčin splav v Babiččině údolí umí brát i životy, patří k nejrizikovějším

Náchodsko
Viktorčin splav.
Jsou místa, kam lidský jedinec může zavítat opakovaně v poměrně krátkém období, jsou místa, kde lidský jedinec je pozitivně ovlivněn kouzelnou přírodou i navazujícím popisem prostředí domova z období dětství, jak známe je z knihy Babička, případně z filmového zpracování. Mám rád ten literární poklad i krajinu výstižně nazvanou jako Babiččino údolí, i když nejeden literární odborník doložil, že příběhy popsané Boženou Němcovou jsou dosti idealizovány. V sobotu vyjel jsem si do oněch míst…
12 fotografií

Tip na výlet: Vydejte se do údolí po stopách Babičky Boženy Němcové

Čtenář reportér
Viktorčin splav.
Jsou místa, kam lidský jedinec může zavítat opakovaně v poměrně krátkém období, jsou místa, kde lidský jedinec je pozitivně ovlivněn kouzelnou přírodou i navazujícím popisem prostředí domova z období dětství, jak známe je z knihy Babička, případně z filmového zpracování. Mám rád ten literární poklad i krajinu výstižně nazvanou jako Babiččino údolí, i když nejeden literární odborník doložil, že příběhy popsané Boženou Němcovou jsou dosti idealizovány. V sobotu vyjel jsem si do oněch míst…
12 fotografií

FOTO: Pochod Barunka aneb Krásná jarní sobota v krajině Boženy Němcové

Čtenář reportér