ŠTÍTEK: Babiččino údolí

Beseda s názvem Významné osobnosti spjaté s Babiččiným údolím.
Česká Skalice – Minulý týden se v penzionu Olga v České Skalici uskutečnila zajímavá beseda s názvem „Významné osobnosti spjaté s Babiččiným údolím“, na které přednášející pohovořili o známých, pro někoho možná i méně známých osobnostech, spjatých s Ratibořicemi a Českou Skalicí.

Osobnosti spjaté s Babiččiným údolím vzbudily velký zájem

Náchodsko
Mezinárodní den památek v ratibořickém Panském dvoře.
Ratibořice – Přibližně 250 milionů korun by mohla stát plánovaná obnova objektů v areálu Panského dvora a hostince v Babiččině údolí na Náchodsku. Památkáři do konce května letošního roku chtějí dokončit obnovu střešní krytiny a krovů na takzvaném Cavalierhausu za zhruba 7,5 milionů korun, další opravy jsou závislé na získání peněz. ČTK to řekl ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu pro Královéhradecký kraj Oldřich Pešek.

Na opravy v Babiččině údolí bude třeba čtvrt miliardy!

Umění
Sobotní Slavnost stromů bude zahájena v devět hodin společným sázením.
Česká Skalice - V sobotu 17. října se uskuteční již sedmý ročník osvětové akce Slavnost stromů, kterou pořádají dva partneři – Centrum rozvoje Česká Skalice a Společnost pro záchranu Babiččina údolí.

Babiččino údolí ožije Slavností stromů

Volný čas
Ilustrační foto - ratibořický zámek.
Ratibořice - Člověk ani nemusí být z východních Čech, aby při vyslovení dvojice pojmů „Božena Němcová a Babička“ hned – především díky tradičně intenzivní češtinářské výuce literatury na základních a středních školách - dodal další: Staré bělidlo, Barunka a její sourozenci, Viktorka, Sultán a Tyrl a … pochopitelně kněžna Zaháňská.
10 fotografií

ČTENÁŘI PÍŠÍ: Tajemná kněžna Kateřina Zaháňská

Stavba
Ilustrační foto - ratibořický zámek.
Ratibořice - Člověk ani nemusí být z východních Čech, aby při vyslovení dvojice pojmů „Božena Němcová a Babička“ hned – především díky tradičně intenzivní češtinářské výuce literatury na základních a středních školách - dodal další: Staré bělidlo, Barunka a její sourozenci, Viktorka, Sultán a Tyrl a … pochopitelně kněžna Zaháňská.

Tajemná kněžna Kateřina Zaháňská

Volný čas
Na Starém bělidle čekala babička s Barunkou, Adélkou a dalšími dětmi.
Ratibořice - Již po jednadvacáté ožijí zámecký park a Babiččino údolí v Ratibořicích postavami, které důvěrně známe z románu spisovatelky Boženy Němcové Babička. Dýchne na nás atmosféra doby vévodkyně Zaháňské.

Setkání s oživlými postavami z Babičky

Hradecko
Den Země v Ratibořicích.
Ratibořice /FOTO/VIDEO/ - Zákony schválnosti, co se počasí týče, už začínají fungovat. Zatímco celý minulý týden bylo nádherné slunečné počasí, před víkendem se obloha zakabonila a spustily se první aprílové přeháňky. To nepotěšilo zejména pořadatele víkendových akcí, kterých bylo třetí dubnovou neděli naplánováno neuvěřitelné množství.
24 fotografií

Den země aneb "Ratibořické ovčácké slavnosti"

Volný čas
Ilustrační foto
Úpice - Na neděli 26. dubna připravuje úpický cyklistický oddíl SK BP Lumen již druhý ročník závodu horských kol pro širokou veřejnost Limar Ratibořický MTB maratón se startem i cílem ve všesportovním areálu Sparta Úpice.

Ratibořický MTB maratón vyjede už neděli

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Ratibořice - Na neděli 26. dubna připravuje úpický cyklistický oddíl SK BP Lumen již druhý ročník závodu horských kol pro širokou veřejnost Limar Ratibořický MTB maratón se startem i cílem ve všesportovním areálu Sparta Úpice.

Na kole krajem bratří Čapků a Boženy Němcové

Hradecko
Ostudou Babiččina údolí jsou  zdevastované památkově chráněné hospodářské objekty. Jejich stav je skutečně žalostný a pokud památkáři nedostanou peníze, jejich osud bude zřejmě zpečetěn.
Ratibořice - Neutěšený stav hospodářských budov v Babiččině údolí, které jsou zapsány na seznamu památek, je už téměř otřepaným evergreenem. Po letech stagnace, kdy nebylo dostatek finančních prostředků na jejich záchranu, což jenom zhoršovalo už tak katastrofální stav, se možná blýská na lepší časy.

Záchrana Babiččina údolí je na dosah

Česko
Ruiny v Ratibořicích
Ratibořice - Babička by zaplakala aneb Zapomenuté ratibořické údolí, to byl název nedávného publicistického pořadu České televize v rámci dokumentárního cyklu Ta naše povaha česká. A byl to název příhodný. Pořad se totiž zaměřil na katastrofální stav památkově chráněných objektů hospodářského dvora v Ratibořicích, jejichž osud v tuto chvíli je v rukou státu.

Pokud památkáři nedostanou peníze, Babička bude plakat

Krkonoše
Chátrající budovy v Ratibořicích.
Ratibořice /FOTOGALERIE/ - Babička by zaplakala aneb Zapomenuté ratibořické údolí, to byl název nedávného publicistického pořadu České televize v rámci dokumentárního cyklu Ta naše povaha česká. A byl to název příhodný. Pořad se totiž zaměřil na katastrofální stav památkově chráněných objektů hospodářského dvora v Ratibořicích, jejichž osud v tuto chvíli je v rukou státu.
10 fotografií

Pokud památkáři nedostanou peníze, Babička bude plakat

Stavba