ŠTÍTEK: Naděžda Goryczková

Železniční most pod Vyšehradem - severní lávka po opravě.
Historický železniční most, který v Praze spojuje výtoňský břeh Vltavy se smíchovským, nejspíš provozu vlaků doslouží. Takový byl podle zjištění Deníku pocit, s nímž část jeho zastánců, kteří si přejí zásadní opravu se zachováním vlakového provozu, odcházela v pátek 1. prosince večer z Valdštejnského paláce. Jinými slovy: mají dojem, že oni nezvítězí. Minimálně v první fázi.
34 fotografií

Zastánci rekonstrukce výtoňského mostu tuší, že patrně nezvítězí

Praha
Zrekonstruované prostory hradu Karlštejn
Hrad Karlštejn se v pátek slavnostně otevřel po rozsáhlé rekonstrukci. Dělníci obnovili suterén Císařského paláce či gotická sklepení purkrabství, přibyly nové expozice a moderní návštěvnické centrum. Stavební akce za 164 milionů začala v roce 2020, památka zůstala při opravách přístupná. Podle kastelána Lukáše Kunsta tříletá rekonstrukce nepřinesla žádnou konfliktní situaci. Obnova hradu však zcela nekončí, podle kastelána je potřeba se zaměřit ještě na další části hradu.
10 fotografií

OBRAZEM: Rozsáhlá rekonstrukce skončila. Hrad Karlštejn se slavnostně otevřel

Regiony
Zrekonstruované prostory hradu Karlštejn.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hrad Karlštejn se v pátek 21. dubna slavnostně otevřel po rozsáhlé rekonstrukci. Dělníci obnovili suterén Císařského paláce či gotická sklepení purkrabství, přibyly nové expozice a moderní návštěvnické centrum. Stavební akce za 164 milionů korun začala v roce 2020, památka zůstala při opravách přístupná. Podle kastelána Lukáše Kunsta tříletá rekonstrukce nepřinesla žádnou konfliktní situaci. Obnova hradu však dneškem zcela nekončí, podle kastelána je potřeba se zaměřit ještě na další části hradu.
10 fotografií

Podívejte se: Hrad Karlštejn se otevřel po rozsáhlé a nákladné rekonstrukci

Berounsko
Dvě nové trasy nabídne od dubna návštěvníkům benediktinský klášter v Kladrubech.
Dvě nové trasy čekají na návštěvníky benediktinského kláštera v Kladrubech od 1. dubna letošního roku. Obnova areálu a úprava expozic jsou u konce. Výsledkem projektu nazvaného Život v řádu, který stál 165 milionů korun a podpořil ho evropský program IROP (Integrovaný regionální operační program), je opravený starý konvent, první a druhé nadzemní podlaží nového konventu a rajský dvůr. První nová prohlídková trasa, Klášter, seznámí návštěvníky s každodenním životem mnichů. Druhá s názvem Zámek pak přiblíží osud kláštera v 19. a 20. století a životy rodu Windischgrätzů, který byl v tu dobu novým majitelem objektu.
79 fotografií

Obnova části kláštera v Kladrubech je u konce. Návštěvníky čekají dvě nové trasy

Regiony
Dvě nové trasy nabídne od dubna návštěvníkům benediktinský klášter v Kladrubech.
Dvě nové trasy čekají na návštěvníky benediktinského kláštera v Kladrubech od 1. dubna letošního roku. Obnova areálu a úprava expozic jsou u konce. Výsledkem projektu nazvaného Život v řádu, který stál 165 milionů korun a podpořil ho evropský program IROP (Integrovaný regionální operační program), je opravený starý konvent, první a druhé nadzemní podlaží nového konventu a rajský dvůr. První nová prohlídková trasa, Klášter, seznámí návštěvníky s každodenním životem mnichů. Druhá - Zámek pak přiblíží osud kláštera v 19. a 20. století a životy rodu Windischgrätzů, který byl v tu dobu novým majitelem objektu.
79 fotografií

Obnova další části benediktinského kláštera v Kladrubech je u konce

Tachovsko
Takto má vypadat Velké kino ve Zlíně po rekonstrukci.
Splňuje vítězná studie na rekonstrukci Velkého kina představy a podmínky Národního památkového ústavu (NPÚ)? Na tuto otázku mělo přinést odpověď jednání mezi zástupci vítězného architektonického studia re:architekti, zástupci města Zlína a představiteli NPÚ, které se uskutečnilo v uplynulých dnech.
37 fotografií

Rekonstrukce Velkého kina je zase o krok blíž

Zlínsko
Zámek Mnichovo Hradiště
/VIDEO/ Hlavní sezonu, jakou ještě nepoznaly, zahájí v příštím týdnu opožděně státní hrady a zámky. Opatření proti šíření koronaviru nepoznamenají jen její začátek, ale i průběh; ruší se většina kulturních programů. Nezabrání však tomu, aby se jejím celorepublikovým ohniskem stala jedna z významných středočeských památek: zámek v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku.
59 fotografií

Státní památky se soustředí hlavně na odkaz Valdštejnů

Volný čas
Ministr kultury Antonín Staněk  (vlevo) s ředitelem Jihočeského divadla Lukášem Průdkem (2. zleva) řešil otáčko.
Český Krumlov – Žádná unáhlená rozhodnutí a žádná velká gesta, tak se staví nový ministr kultury, Antonín Staněk (ČSSD), k debatě na téma otáčivého hlediště. V sobotu ministr, který je ve funkci teprve od konce června, vyrazil v doprovodu ředitelky Národního památkového ústavu (NPÚ) Naděždy Goryczkové do Českého Krumlova, a téma otáčka nemohlo chybět.
5 fotografií

Ministr kultury v Krumlově: Znovu se řešilo otáčko

Volný čas
Invalidovna.
Po několika letech Národní památkový ústav (NPÚ) oficiálně převzal od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) do své správy budovu pražské Invalidovny. Svými podpisy to dnes přímo v unikátní barokní památce stvrdily za přítomnosti ministra kultury Ilji Šmída generální ředitelky obou institucí. První návštěvníci se do části Invalidovny mimořádně podívají již o nadcházejícím víkendu.
34 fotografií

Národní památkový ústav převzal Invalidovnu. O víkendu bude přístupná

Praha
UKÁZKU STUDIE na úpravu prostředí okolo Braunova Betléma předal ředitel Revitalizace Kuks Martin Puš hejtmanovi Královéhradeckého kraje Jiřímu Štěpánovi a ředitelce Národního památkového ústavu Naděždě Goryczkové.
Kuks - Moderní vstupní hala s audiovizuálním centrem či kavárnou, odpočinkové prostory na místech bývalých lomů a hlavně výrazně revitalizovaná krajina v okolí barokních soch. Prostředí unikátního Braunova Betléma se má proměnit už během příštích let.

Braunův Betlém má novou naději

Krkonoše
SOUČÁSTÍ programu byla i detailní prohlídka hradu zvenku i zevnitř. A to s odborníky, kteří se na projektu podíleli.
Bečov nad Teplou - Odbornou konferenci, která se zaměřila na náročný projekt obnovy vnějšího pláště, krovů a střechy bečovského středověkého hradu, hostila zámecká knihovna. Šest příspěvků představilo historii hradu, teoretické přístupy k jeho obnově i cenné praktické zkušenosti z realizace tohoto projektu.

Jak opravit fasádu, krovy a střechu na bečovském středověkém hradu?

Karlovarsko
Prohlídka rekonstrukce Národního muzea.
/FOTOGALERIE/ Rekonstrukce Národního muzea v Praze pokračuje podle harmonogramu a veřejnosti by se část prostor měla poprvé otevřít 28. října příštího roku. Z celkových nákladů 2,34 miliardy korun muzeum zatím investovalo přes 600 milionů. Příští rok se lidem zpřístupní dolní část muzea s výstavou k výročí republiky. Opravy mají skončit v polovině roku 2019.
16 fotografií

Oprava Národního muzea jde podle plánu, otevře se příští rok

Česko
Prohlídka rekonstrukce Národního muzea.
Rekonstrukce Národního muzea pokračuje podle harmonogramu a veřejnosti by se část prostor měla poprvé otevřít 28. října příštího roku. Na dnešním kontrolním dni to řekl ředitel muzea Michal Lukeš. Z celkových nákladů 2,34 miliardy korun muzeum zatím investovalo přes 600 milionů. Příští rok se lidem zpřístupní dolní část muzea s výstavou k výročí republiky. Opravy mají skončit v polovině roku 2019.
16 fotografií

Oprava Národního muzea jde podle plánu, otevře se příští rok

Praha
Rotunda sv. Václava.
Národní památkový ústav (NPÚ) v úterý ocenil významné loňské počiny v oblasti památkové péče. Ve všech čtyřech kategoriích porota ocenila zásahy a péči spojené se sakrálními stavbami. Cenu Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost) dostaly obnova kostela v Úštěku, objev roubené konstrukce v kapli v Odrách, záchrana kostela v Horním Maršově a zpřístupnění rotundy sv. Václava v Praze.
7 fotografií

Památkáři ocenili záchranu a obnovu kostelů a kaplí

Praha
Rozstřílená fasáda budovy Národního muzea. Archivní foto.
Praha - Od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 letos uplynulo 49 let. Sovětští vojáci tehdy způsobili ostřelováním Historické budovy Národního muzea na Václavském náměstí rozsáhlé škody. Poničili omítku, reliéfy, sochařskou výzdobu a interiér budovy. Tyto stopy však nezmizí ani po právě probíhající opravě.

Střely ze srpna 1968 budou na fasádě Národního muzea vidět i po opravě

Praha
Sochař Olbram Zoubek se pro své dílo inspiroval knihou Miloše Doležala.
Zahrádka – Sochu pro pátera Josefa Toufara z Číhoště, který v padesátých letech nepřežil výslechy státní bezpečnosti, odhalili v sobotu v Zahrádce na Ledečsku. Dne 25 února uplynulo přesně 67 let od farářovy smrti.

V Zahrádce odhalili sochu pro pátera Josefa Toufara

Z okolí