ŠTÍTEK: objev

Představení zlatého a stříbrného pokladu nalezeného na Rakovnicku a Kutnohorsku. Zúčastní se středočeský radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Václav Švenda (TOP 09), ředitelka muzea T.G.M. v Rakovníku Magdalena Elznicová Mikesková, ředitelka
/FOTOGALERIE,VIDEO/ Dvanáct mincí ze zlata a o něco větší počet těch stříbrných přestavil ve čtvrtek 16. května novinářům středočeský krajský úřad. V malých trezorcích, jaký lze schovat do nenápadného batohu, o němž by nikdo netušil, že skrývá poklad nevyčíslitelné hodnoty, je přivezli ukázat pracovníci muzeí působících v Rakovníku a v Kutné Hoře.  
103 fotografií

Dva poklady na krajském úřadu. Rakovnické muzeum ukázalo své zlaté mince

Rakovnicko
Představení zlatého a stříbrného pokladu nalezeného na Rakovnicku a Kutnohorsku na Krajském úřadě Středočeského kraje v Praze.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvanáct mincí ze zlata a o něco větší počet těch stříbrných přestavil ve čtvrtek 16. května novinářům středočeský krajský úřad. V malých trezorcích, jaký lze schovat do nenápadného batohu, o němž by nikdo netušil, že skrývá poklad nevyčíslitelné hodnoty, je přivezli ukázat pracovníci muzeí působících v Rakovníku a v Kutné Hoře.
112 fotografií

Unikátní nález: pole na Kutnohorsku skrývalo stříbrné denáry z přemyslovské éry

Kutnohorsko
Poslední mise, obraz Florence Ramioulové zachycující útok německého stíhače na letoun Lockheed P-38 Lightning, pilotovaný Antoinem Saint-Exupérym
Byla středa 7. dubna 2004. Francouzský podmořský záchranný tým mířil k místu nedaleko slavného přístavního města Marseille, kde už o 15 let dříve zaznamenal potápěč Luc Vanrell na mořském dně vrak válečného letadla. Tehdy ho považoval za německý stroj, ale o osm let později přišel objev stříbrného náramku se jménem Antoine Saint-Exupéry. Ani před 20 lety ale nebylo tajemství smrti autora Malého prince rozluštěno. 
10 fotografií

Před 20 lety našli vrak letadla Saint-Exupéryho. Záhadu Malého prince nevyřešili

Historie
Několikrát oceněná vědkyně Jess Wadeová je mimo jiné známá svou podporou žen a dívek ve vědě. Pro internetovou encyklopedii Wikipedia sepsala stovky článků o polozapomenutých vědkyních.
Působení ve vědeckém světě neměly ženy nikdy snadné. Omezený přístup ke vzdělání, předsudky, diskriminace i náročnost skloubit rodinný život s kariérou. To jsou jen některé z překážek, které v minulosti musely – a vlastně dosud musejí – vědkyně a výzkumnice překonávat. O to více fascinují převratné myšlenky a vynálezy, za nimiž stojí právě zástupkyně něžného pohlaví.
6 fotografií

KVÍZ: Wi-fi, myčka i nové prvky. Znáte ženy, jejichž objevy změnily svět?

Věda a technika
Joseph Wilson Swan ve své laboratoři.
Většina lidí se ve škole učila, že žárovku vynalezl Thomas Alva Edison. U nás víme i to, že mu s tím pomáhal Jára Cimrman, respektive že když ho Edison předběhl na patentovém úřadě, alespoň mu pomohl vylepšit objímku „pupíkem“. První veřejnou demonstraci Edison předvedl 22. října 1879 a žárovka svítila zhruba 13 hodin. Jenže s Edisonovým prvenstvím to bylo ještě trochu jinak. Už v roce 1850 začal na žárovce pracovat anglický fyzik, chemik a lékárník Joseph Wilson Swan.
6 fotografií

Nebyl to Jára Cimrman. Edisona předběhl při vynalézání žárovky šikovný lékárník

Zdraví
Šílený rok 2023
Brouk s penisem velkým jako zbytek těla, objev pětikilogramového zlatého nuggetu za miliony korun, málem zaživa pohřbená žena i promeškaná smrt devadesátkové televizní hvězdy. Ani rok 2023 neměl nouzi o bizarní, kuriózní i absurdně zábavné příběhy. Deník přináší výběr těch nejzajímavějších, které během roku čtenářům přiblížil.

Šílený rok 2023: Lidé tvrdili, že dokázali existenci mimozemšťanů i opočlověka

Svět
Kostra gorgosaura - Ilustrační foto
Asi 75 milionů let stará fosilie gorgosaura je první kostrou tyranosaurida, kterou vědci našli i s plným žaludkem. Když si před miliony lety dával k jídlu křídový ekvivalent kuřecích stehen, nevěděl, že to bude jeho poslední hostina. Dnes se vědci radují z neobyčejného objevu, který jim přinesl nové informace o těchto příbuzných tyranosaurů i malém dinosaurovi citipesovi, jenž byl jeho večeří.

Zemřel s plným žaludkem. Kostra bratrance tyranosaurů odhalila tajemství

Věda
Karla Motyková při otevírání pravěké mohyly v Nymburce v roce 2013.
Ve věku 93 let zemřela v úterý 24. října v motolské nemocnici známá archeoložka Karla Motyková. Pracovala v rámci poděbradského Polabského muzea v nymburském Vlastivědném muzeu. V roce 2010 jí bylo uděleno vyznamenání Nymburský lev III. třídy za významné archeologické objevy na území Nymburka. O úmrtí informoval její kolega historik Pavel Fojtík.

Zemřela archeoložka Karla Motyková, objevitelka nymburské mohyly

Nymbursko
Objev ornitologů: Vzácný dravec zahnízdil na Tachovsku a vyvedl mladé. Na snímku Zdeněk Mára (vlevo) a Martin Liška.
Poprvé v historii se podařilo ornitologům na Tachovsku zaznamenat úspěšné zahnízdění vzácného motáka lužního, který vyvedl mladé. A to i díky spolupráci se zemědělcem a ohrádce kolem hnízda. Ornitologové z jiných oblastí republiky, jako je například Vysočina, Polabí či Haná tyto dravce pozorují poměrně běžně, ovšem pro Západočechy jsou stále malou senzací.
3 fotografie

Objev ornitologů: Vzácný dravec zahnízdil na Tachovsku a vyvedl mladé

Tachovsko
Záchranný archeologický výzkum v centru Hroznové Lhoty
Do období vrcholného středověku až raného novověku se se svými objevy dostávají archeologové v centru Hroznové Lhoty. Odborníci z hodonínského Masarykova muzea tak při záchranném výzkumu vyvolaném opravou a přestavbou hlavní křižovatky v obci hlásí nálezy z období před uváděnou první písemnou zmínkou o vesnici, která se ve svém znaku honosí dvojicí hroznů odkazujících na zdejší tradici vinařství starou několik staletí.
12 fotografií

Vzácný objev v Hroznové Lhotě. Archeologové odhalili středověkou pec i příkop

Objevy
Traverz nad Bezednou tůní v Lipovecké chodbě (právě se vylepšuje). Nová Rasovna.
/FOTO/ Unikátní nově objevené prostory v Moravském krasu na Blanensku se dostávají z terénu na papír. Holštejnská výzkumná skupina v současnosti dokončuje mapování a fotodokumentaci podzemních prostor, které jeskyňáři objevili přesně před půl rokem v Lipoveckém žlebu. Povedlo se jim propojit takzvanou Lipoveckou ventarolu a Novou Rasovnu s jeskynním systémem Amatérské jeskyně. Ten se díky tomu podařilo prodloužit o další stovky metrů prozkoumaných chodeb.
20 fotografií

Unikátní objevy v Moravském krasu. Vědci mapují dómy i kusy tajemné destičky

Z okolí
Brno 27.8.2019 - ulička Kurta Gödela
Geniální, paranoidní a úzkostlivý. Takový byl matematik Kurt Gödel, který se narodil a vyrostl v Brně. Odborníci jej dodnes uznávají na za jeho objevy v matematice a fyzice. V posledních dnech jej v krátké scéně dlouho očekávaného filmu Oppenheimer připomíná také režisér Christopher Nolan. Deník přináší přehled brněnských míst, která jsou s Gödelem dodnes spjatá.

Po stopách Kurta Gödela v Brně. Geniálního matematika připomněl film Oppenheimer

Brněnsko
Tunel pod starověkým chrámem Taposiris Magna u egyptské Alexandrie
Badatelé v Egyptě odhalují další tajemství starověku nilské říše. Na pobřeží u Alexandrie našli dechberoucí tunel pocházející zřejmě z prvního století před naším letopočtem. Archeologové se dokonce domnívají, že jim možná ukáže cestu k hrobce poslední egyptské královny. Nejde o jediný objev. Nové prostory čekají na výzkum i v tak probádaném monumentu, jako je Velká pyramida v Gíze.
4 fotografie

Je to geometrický zázrak. Kilometrový tunel v Egyptě možná vede ke Kleopatře

Objevy
Helena Kubánková.
Objevitelka raritní krevní skupiny v České republice Helena Kubánková se stane emeritní primářkou. Internistka a lékařka v oboru hematologie a transfuzní služba Helena Kubánková zanedlouho skončí v pozici primářky Hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice Písek. Odchází do důchodu. Málokdo ví, že se tato žena zasloužila o významný vědecký objev: první nález raritního krevního fenotypu Gy(a-) v České republice.

Objevila raritní krevní skupinu. Nyní česká primářka odchází do důchodu

Zdraví
Zaniklá sklárna vydává svá tajemství pomalu. Josef Rídl v místě výkopu, kde podle něj mohl stát komín sklárny a kde nalezl několik silných litinových desek.
Mocná vrstva suti, hlíny, hrabanky, ale i náletové dřeviny a křoví ukrývaly dlouhá desetiletí zbytky sklárny v bývalém Frauenthálu nedaleko Svaté Kateřiny na Tachovsku. Rozluštit tajemství především podzemního složitého labyrintu kanálů, chodeb a dalších prostorů se už roky snaží Josef Rídl z Přimdy. Jeho posledním objevem je několik obřích litinových desek. Na místě, kde je našel, stál zřejmě komín sklárny.
30 fotografií

Zaniklá sklárna vydává tajemství. Kde stál komín, prozradily litinové desky

Tachovsko
Místo, kde stál vojenský tábor Římanů o rozloze zhruba 8 hektarů, objevili brněnští archeologové v poli u Drnholce na Břeclavsku.
/FOTO/ Výjimečný objev sahající až dva tisíce let zpátky se podařil v těchto dnech archeologům v poli u Drnholce na Břeclavsku. Pomocí dronu a speciálního stroje s geofyzikálním měřením tam odhalili rozsáhlý římský tábor, rozkládající se na ploše zhruba osmi hektarů. Svého času v něm mohlo současně pobývat i patnáct set římských vojáků.
6 fotografií

VIDEO: Římská bašta u Drnholce. Archeologové našli unikátní vojenský tábor

Břeclavsko
Alexandr Veliký se setkává s Diogenem
Smrt Alexandra Velikého představuje jednu z největších nevyřešených záhad historie. Zemřel přirozeně, skolila ho horečka, nebo byl rafinovaným způsobem zavražděn? Definitivní odpověď na tuto otázku stále chybí. Možná by nás k ní mohl přiblížit objev Alexandrova hrobu, jenž se zdá být na dosah. Dvě řecké archeoložky věří, že po zhruba 2350 letech bude hrob konečně nalezen. Každá ho ale vidí někde jinde.
16 fotografií

Smrt Alexandra Velikého: Byl pohřben zaživa? Záhadu může objasnit nalezení hrobu

Svět
Síťokřídlí (Neuroptera) jsou řád dravého hmyzu, jde o členovce s velkými křídly se složitou žilnatinou.
Když šel v roce 2012 student entomologie Michael Skvarla z amerického města Fayetteville v Arkansasu pro mléko do supermarketu, na fasádě budovy si všiml něčeho zvláštního. Šlo o obrovský hmyz podobný vážce, s rozpětím křídel přes pět centimetrů. Mladík si exemplář vzal domů, uložil si ho do své sbírky a na několik let na něj zcela zapomněl. Netušil, že má doma doslova skrytý poklad.

Obr, kterého padesát let nikdo neviděl. Muž objevil vzácný hmyz z jurské éry

Objevy
Čerokízský učenec a vynálezce Sequoyah na obrazu Henryho Inmana
V roce 1903 se v novinách Washington Evening Star objevila zpráva, že dva muži, Erwin Fancher a J. M. Hayes, narazili v pohoří Wichita v Oklahomě na jeskyni, v níž našli dýmku, jež prý patřila legendárnímu čerokízskému indiánovi Sequoyahovi. Vynálezci písma pro jazyk svého lidu a zřejmě největšímu mysliteli Čerokíů. Pak prý našli i jeho hrob. Jenže jejich objev nikdo nepotvrdil. Konec slavného muže halí tajemství.
8 fotografií

Konec geniálního indiána Sequoyaha: Jeho hrob zůstává jednou z největších záhad

Svět
Jeskynáři z Holštejnské výzkumné skupiny objevili v Moravském krasu na Blanensku rozsáhlé podzemní prostory s úžasnou krápníkovou výzdobou.
Je to sen každého jeskyňáře. Objevit pod povrchem neprobádaná místa. Navíc, když se jedná o rozsáhlé podzemní dómy s unikátní krápníkovou výzdobou. To se nedávno přesně poštěstilo členům Holštejnské výzkumné skupiny, která léta bádá v jeskyni Lipovecká ventarola. O víkendu se jim jako bonus podařilo čerstvě objevené prostory propojit se sítí chodeb sousední Nové Rasovny. Ta je přitom součástí známé Amatérské jeskyně. 
29 fotografií

Úžasný objev v Moravském krasu: Amatérská jeskyně je delší o stovky metrů

Objevy
Jeskynáři z Holštejnské výzkumné skupiny objevili v Moravském krasu na Blanensku rozsáhlé podzemní prostory s úžasnou krápníkovou výzdobou.
Je to sen každého jeskyňáře. Objevit pod povrchem neprobádaná místa. Navíc, když se jedná o rozsáhlé podzemní dómy s unikátní krápníkovou výzdobou. To se nedávno přesně poštěstilo členům Holštejnské výzkumné skupiny, která léta bádá v jeskyni Lipovecká ventarola. O víkendu se jim jako bonus podařilo čerstvě objevené prostory propojit se sítí chodeb sousední Nové Rasovny. Ta je přitom součástí známé Amatérské jeskyně. „Propojením Lipovecké ventaroly a Nové Rasovny se jeskyní systém Amatérské jeskyně podařilo prodloužit o další stovky metrů prozkoumaných chodeb. Je to něco úžasného,“ řekl Deníku Rovnost za holštejnskou skupinu jeskyňářů Heřman Fitz.
29 fotografií

Úžasný objev v Moravském krasu: Amatérská jeskyně je delší o stovky metrů

Blanensko