ŠTÍTEK: Ovce

Ilustrační foto.
Jeden predátor, nebo jich bylo víc? Šest roztrhaných ovcí a čtyři zadávené. Tak vypadal nedávný útok vlků na Vysočině v Sobíňově na Havlíčkobrodsku. Informaci o napadení ovcí vlky potvrdil Deníku i ekolog Václav Hlaváč, který působí jako ředitel Správy CHKO Žďárské vrchy.

Útok vlků na Vysočině: odborníci radí zlepšit ochranu pastvy

Žďársko
Ilustrační foto.
Ještě horší útok vlků než v Olešence u Přibyslavi zažil farmář v Sobíňově na Havlíčkobrodsku. „Je to farma mého syna v Sobíňově. Vlci napadli stádo, šest ovcí zadávili a čtyři napadli,“ řekl v sobotu Deníku zemědělec Aleš Málek starší z Havlíčkovy Borové. Jak dodal, smutné je, že ovčí pastvina byla chráněna elektrickým ohradníkem, který se ale šelmám podařilo zdolat a ještě poškodit.

Vlci útočili v Sobíňově. Zadávili šest ovcí, elektrický ohradník nepomohl

Havlíčkobrodsko
V sobotu 22. června v Rodinném areálu Lipno slavnostně otevřou naučnou stezka k ovčínu.
Aby se z krásné šumavské přírody v okolí Lipna nad Vltavou mohli těšit i budoucí generace, přichází tamní rodinný areál s udržitelnými projekty, které podpoří jak přírodu, tak místní podnikatele. Co to znamená v praxi? Např. zkrácení dodavatelských řetězců na minimum, ekologický způsob dopravy po destinaci nebo návrat starého šumavského plemene ovcí.
25 fotografií

Po sjezdovkách na Lipně běhají ovce. Přispějí k záchraně vzácného genofondu

Českokrumlovsko
Napadené ovce vlky.
Osm let volají farmáři z východočeského Broumovska po redukci vlčí populace, která jim ročně způsobuje milionové škody. Šelmě hraje do karet fakt, že její jméno figuruje v Bernské úmluvě. Tedy v dokumentu chránícím vzácné živočichy. To by se však brzy mohlo změnit. V Česku se vyskytuje na 150 vlků.

Čeští farmáři volají po odstřelech vlků. Pomoci jim má smrt poníka

Česko
Ministr zemědělství Marek Výborný přijel v pátek společně se zástupci Královéhradeckého kraje do Vernéřovic na Broumovsku debatovat o nelehkém soužití chovatelů ovcí a vlků.
„Historicky vlci měli zakódované, že ten který se bál lidí, tak přežil. Věděli o nebezpečí, že po nich může člověk střelit, což hrozilo smrtí. Dneska je to naopak - vlci, kteří se nebojí lidí, tak se líp nažerou a jsou spokojenější. Tohle je potřeba zvrátit a opět docílit, aby šelma měla z kontaktu s lidmi strach," shrnul starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant problematiku stoupajících počtů vlků a s tím vzrůstající riziko ztrát na hospodářském zvířectvu.
11 fotografií

Ministr řeší vlky. Podle chovatelů musí šelmy ztratit pocit nedotknutelnosti

Náchodsko
VIDEO: Nezvaní hosté v Brně. Dvojice ovcí se vydala na procházku do ulic
Brněnská městská část Jundrov zažila v pondělí 3. června nečekané zpestření. Dvojice ovcí, která zřejmě zatoužila po malém dobrodružství, se rozhodla prozkoumat místní ulice. Jejich poklidnou procházku postupně mapovali všímaví obyvatelé, díky kterým se informace o zaběhlých zvířatech donesla až k pracovníkům úřadu městské části. 

VIDEO: Nezvaní hosté v Brně. Dvojice ovcí se vydala na procházku do ulic

Brněnsko
Za útokem na stádo ovcí na Vysočině stál vlk.
Chovatel ovcí Petr Svoboda z Olešenky na Havlíčkobrodsku má už jistotu. Dva chovné berany z jeho stáda nedávno napadl vlk. Výsledky testů ze slin potvrdily, že Petr Svoboda je prvním chovatelem v okrese, který sčítá škody po napadení touto psovitou šelmou. Obavu mají i chovatelé z okolí. Ochránci přírody tlumí vášně a tvrdí, že není potřeba situaci dramatizovat.

Chovatelé z Vysočiny mají z vlka obavy a snaží se ochránit stáda

Havlíčkobrodsko
Pastviny pod Olešenkou vypadají idylicky, ale na ovce tady číhá smrt. Rodina Petra Svobody se rozhodla ohradu zabezpečit.
První útok vlka na Vysočině? Chovatel ovcí Petr Svoboda z Olešenky na Havlíčkobrodsku má teď plné ruce práce kolem ohrady, kde pobíhá jeho početné stádo ovcí. Dva chovné berany tam nedávno napadla zatím neznámá psovitá šelma. Jestli se potvrdí výsledky testů ze slin, stane se Petr Svoboda prvním chovatelem na Havlíčkobrodsku, který sčítá škody po napadení vlkem.
19 fotografií

Vlk na Vysočině? Chovatel z Havlíčkobrodska hlásí útok na ovce

Havlíčkobrodsko
Vlci. Ilustrační snímek
Vlk, který se plíží kolem dětského hřiště za bílého dne, útok v zoologické zahradě, napadení myslivce nebo roztrhání domácího mazlíčka přímo před zraky dětí. Vlci se v posledních měsících měli v řadě evropských států dostat velmi blízko k lidem, jejich obydlím a páchat tam škody. Na nestandardní situace, kdy vlk překonává svoji přirozenou plachost, se připravují i odborníci v Česku a sestavují zásahový tým.

V Česku vznikne vlčí zásahovka. V krajních případech bude střílet

Česko
V Loučce na Litovelsku objevili týrané psy a ovce chované v naprosto nevyhovujících podmínkách. Vlevo zubožená německá doga zabavená spolu s dalším křížencem tohoto plemene na Uničovsku
Týrání zvířat opět řeší veterinární inspektoři a policie na Olomoucku, kde při kontrole v Loučce objevili zubožené psy a ovce chované v otřesných podmínkách. Zvířata putují do náhradní péče. Nedávno odebraly úřady na Uničovsku dva křížence německé dogy, kteří byli kost a kůže. Postupně se zotavují v útulku Voříšek. Provozovatel azylu za 20 let praxe nepamatuje podobné případy, kterých podle něj v poslední době přibývá.
5 fotografií

Zubožení psi a ovce, týrané dogy na Olomoucku. Otřesných případů přibývá

Olomoucko
Stříhání ovcí vyžaduje zručnost.
Jedna ovce, druhá, třetí….. Mistr republiky ve stříhání ovcí Karel Švarc jich na biofarmě ve Vochově připravil za dopoledne o kožich téměř čtyřicet. Jednu zvládne ostříhat elektrickým strojkem za pár minut. „Na mistrovství světa to dokáží ti nejlepší za necelou minutu,“ dodává sedminásobný účastník světových šampionátů.
10 fotografií

Bača z Plas patří ke světové špičce ve stříhání ovcí

Plzeňsko
Margay
První narozeným mládětem letošního roku v brněnské zoologické zahradě byl malý ještěr Anolis leachii, který ani nemá v češtině druhové jméno. Zato v hodonínské zoo jako první vykouklo v polovině ledna z matčiného vaku klokaní mládě. Ve vyškovském Zoo parku zase udělali chovatelům jako první radost ovečka a beránek narození páru kamerunských ovcí na konci ledna. Deník přináší přehled mláďat narozených v jihomoravských zoologických zahradách za uplynulý rok.
17 fotografií

Mláďata z jihu Moravy: podívejte se, jaká se narodila v zoologických zahradách

Z okolí
Pásli ovce Valaši znělo Rožnovem pod Radhoštěm
FOTO, VIDEO/ Oblíbené vánoční zpívání s Deníkem je po roce zpět. Letos se lidé napříč Českou republikou potkali už po třinácté na akci Česko zpívá koledy. Ve středu si od 18 hodin zazpívali se ZUŠ před Vsetínskou nemocnicí nebo na náměstí v Rožnově pod Radhoštěm. Lidé se svařákem či čajem v ruce společně notovali oblíbené Neseme Vám noviny, Půjdem spolu do betléma či Pásli ovce Valaši. Do vánoční atmosféry se přenesli naprosto všichni.
9 fotografií

Pásli ovce Valaši znělo před Vsetínskou nemocnicí nebo Rožnovem pod Radhoštěm

Valašsko
S narůstajícím vandalismem se v poslední době potýkají návštěvníci hřiště ve Žďáře nad Sázavou
/VIDEO/ S narůstajícím vandalismem se v poslední době potýkají návštěvníci hřiště na Farských humnech ve Žďáře nad Sázavou. Výtržníci a opilci totiž ničí tamní prolézačky i oplocení. Navštěvované a mezi lidmi oblíbené hřiště přitom v okresním městě nestojí ani rok. Občas však zdejší prvky neúmyslně poničí také dospělí, kteří na hřiště přijdou se svými ratolestmi. Vandalismus ve Žďáře řeší také na Zelené hoře u ovcí.

Vandalové ničí kávavan a hřiště na Farských. Nešikovností tomu přispívají rodiče

Žďársko
Farmář Štěpán Vlček ze Svobody nad Úpou využívá k pastvě dobytka místní sjezdovku. V polovině červenci tam zaútočili vlci
Návrat vlků do Krkonoš provází útoky na hospodářských zvířatech. Farmář Štěpán Vlček ze Svobody nad Úpou přišel v polovině července o tele, které vlci zahubili v noci na místní sjezdovce. Vojtěch Hladký ze Žacléře napočítal čtyři smrtící útoky vlka na jeho ovce, k poslednímu došlo v úterý. V dubnu vlci roztrhali sedm březích ovcí v Chotěvicích, v červnu zakousli telata býčka a jalovičky a ovce v Bernarticích. Další případy se staly ve Chvalči, v Oblanově či Bečkově.
16 fotografií

Vlci udeřili na Trutnovsku. Farmáři přišli o zvířata, odnesla to telata a ovce

Regiony
Zvíře má ocas zakrytý trávou, podle něj by šlo jednoznačně zjistit, zda jde skutečně o vlka.
/FOTO/ "Mezi Vápenným Podolem a Petříkovicemi jsem dnes vyfotil vlka. Dávejte si v lese pozor na své psy," varoval na sociálních sítích Tomáš Celunda, předseda Mysliveckého spolku ve Vápenném Podole na Chrudimsku. Plaché zvíře, které svým vzhledem skutečně vlka připomíná, vyfotografoval ve středu dopoledne ve vysoké trávě u lesa. Pokud jde skutečně o vlka, znamená to, že se tato šelma dostala na Chrudimsko ze sousední Vysočiny nebo Orlických hor, kde byl její výskyt už dříve potvrzen. Za den vlk dokáže překonat desítky kilometrů.
5 fotografií

Nejen u Vápenného Podolu by pejskaři měli být ostražití. Byl tu asi spatřen vlk

Chrudimsko