ŠTÍTEK: pláž

Ibiza je pro turisty rájem, pro obyvatele někdy i peklem.
Stížnosti ohledně chování turistů v různých letoviscích se v poslední době množí geometrickou řadou. Mezi destinace, které se s tím rozhodly zatočit, se pravděpodobně přidá i proslulý ostrov zábavy – baleárská Ibiza. Ta totiž plánuje pokutovat ty hříšníky, kteří nechají přes noc ručník na pláži, aby si zde rezervovali nejlepší místa. Na jejich chování si již dlouhodobě stěžují tamní obyvatelé. Infomoval o tom server Daily Mail.
10 fotografií

Boj se sobeckými turisty? Ibiza chce pokutovat za ručníky ponechané na pláži

Ekonomika
Ilustrační foto
Sokolov – Sokolovské kulturní léto, párty přímo na pláži největší plovárny v kraji, galakoncert, letní kino a mnoho dalšího, kam mohou lidé zavítat během letních prázdnin. Kultura v Sokolově přes léto nespí. Kam mohou lidé přijít?

Kultura během léta nespí

Sokolovsko
Ilustrační foto.
Mělnicko - Šplhat po horách, toulat se starými uličkami měst, nebo si jednoduše lehnout na pláž s oblíbenou knížkou. Tak či onak, s nákupem zájezdů by neměl rozhodně nikdo zaváhat, vzkazují cestovní kanceláře a agentury po celém Mělníku. Češi berou útokem hlavně přímořské státy, spoléhat na last minute nabídky se už nevyplatí.
20 fotografií

Cestovky mají napilno. Mělničané objevují exotiku

Mělnicko
Ilustrační foto
Berounsko – Letní sezona dosáhla svého vrcholu a kempy v berounském regionu čelí velkému náporu turistů. Kdo by se chtěl v červenci například ubytovat v berounském kempu, měl by se nejprve ujistit, jestli je v něm volné místo. Berounský autokemp má od července svoji vlastní pláž, a ta je pro turisty velkým lákadlem. Využívat ji mohou i obyvatelé Berouna. Provozovatel kempu Petr Nejepsa doporučuje návštěvníkům, aby si pobyt objednali minimálně týden dopředu. „Je to tak lepší. Novou pláž jsme otevřeli tento týden. Není ale písečná, protože taková u Berounky být nesmí. Je travnatá a je u ní i molo, které se bude ještě vylepšovat. Lehátka na pláž si návštěvníci vyzvednou na recepci. Nyní sháním vhodný stánek na občerstvení, který bych na pláž umístil. Protože musí být na kolečkách, je to trochu problém,“ vysvětlil Petr Nejepsa.

Kempy čelí náporu turistů, v Berouně mají novou pláž

Berounsko
Fanoušci na Pekelném ostrově.
Holýšov – Harlej se symfonickým orchestrem, legendární Uriah Heep, spousta dalších známých českých populárních kapel v čele s Arakainem, Dymytry a Chinaski, rocková pláž u řeky Radbuzy, pirátská námořnická trička a další novinky čeká návštěvníky rychle blížícího se rockového festivalu na Pekelném ostrově v Holýšově.

Kapela Harlej zahraje na Pekelném ostrově se symfoniky

Domažlicko
Ilustrační foto.
Vranov nad Dyjí – Přívozem od opravami uzavřené hráze k pláži Vranovské přehrady budou i v nadcházející sezoně jezdit turisté a rekreanti na Vranovsku. Od soboty budou lodě Viktorie a Valentýna výletníky vozit od půl deváté ráno do osmi večer v nejdéle hodinových intervalech.

Na vranovskou pláž opět pojede přívoz

Z okolí
Aquacentrum Pardubice
Pardubice – Firma Strabag ve čtvrtek přebrala stavbu a zhruba do roka postaví v prostoru Letní pláže, tedy mezi aquacentrem a Ideonem, druhý, pětadvacetimetrový bazén.

Stavba nového bazénu začala

Pardubicko
Dovolená u moře, ilustrační foto.
Jižní Morava /ANKETA/ – Část letní dovolené na pláži v zahraničí. Zbytek na horách. Tak tráví volno s přítelem Petra Čermáková z Brna. Letos se chystá do Itálie. „Také u nás je krásně a rádi jezdíme na hory. Nevydržím se celou dovolenou jen tak válet na pláži,“ řekla žena.

Dovolená? U Jihomoravanů vede Turecko, rádi však objevují i Česko

Z okolí
Karvinské moře slouží nejen k rekreaci, ale oficiálně už i k rybaření.
Roky volání obyvatel města, kteří se v létě chodí slunit a koupat ke Karvinskému moři v Darkově, jsou, zdá se vyslyšeny. Přestože zdejší areál zatím není oficiální rekreační zónou, bude mít svého správce, který tam během nejbližších dnů či týdnů nechá instalovat mobilní toalety, odpadkové koše a mohla by tam vzniknout i písečná pláž.

U Darkovského moře by už měl být pořádek

Karvinsko
Alicante, jedna z cestovatelských perel Španělska.
Pobřeží Středozemního moře ve Španělsku je dlouhé 1663 kilometrů, přičemž už jsme si tak nějak zvykli, že jej spojujeme s městy jako je Barcelona či Valencie. Jižněji od nich leží provincie, kterou v devadesátých letech znali skoro všichni čeští turisté mířící do Španělska. Costa Blanca neboli Bílé pobřeží dnes ožívá, protože konečně je možné si na něj zaletět a netrmácet se autobusem. I když ne z Prahy, ale z Pardubic.
6 fotografií

Španělský ráj na Bílém pobřeží. V Benidormu trčí jeden mrakodrap vedle druhého

Cestujeme
Zabavené „suvenýry" - chráněné druhy.
Střední Čechy – Nemilá pokuta místo trvalé vzpomínky na krásně prožitou dovolenou – a v krajním případě dokonce i trestní stíhání vedoucí až do soudní síně. Takové následky může mít snaha přivézt si z exotického pobytu pěkný suvenýr (či třeba originální dárek). Řada lákadel z nám neznámé přírody totiž podléhá omezením podle úmluvy CITES. Ta řeší ochranu ohrožených druhů zvířat i planě rostoucích rostlin.
6 fotografií

Kamínek z pláže může být památkou i problémem

Z okolí
Týmová radost Buggyry na pódiu.
Misano (od našeho zpravodaje) – Na sluncem zalitém pobřeží Jadranu je pořádně živo. Teplota šplhá k třiceti stupňům a nekonečnou pláž lemující vyhlášené italské letovisko Rimini berou útokem natěšení turisti. Dovolenková atmosféra je cítit na každém kroku. Mezitím jen pár kilometrů od pláže burácí motory. Na přímořském okruhu v Misanu právě odstartoval evropský šampionát tahačů.
12 fotografií

V Misanu šlehaly plameny. Nezničitelný Lacko v mukách urval dvě stříbra

Ostatní sporty
Týmová radost Buggyry na pódiu.
/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ Na sluncem zalitém pobřeží Jadranu je pořádně živo. Teplota šplhá k třiceti stupňům a nekonečnou pláž lemující vyhlášené italské letovisko Rimini berou útokem natěšení turisté. Dovolenková atmosféra je cítit na každém kroku. Mezitím jen pár kilometrů od pláže burácí motory. Na přímořském okruhu v Misanu právě odstartoval evropský šampionát tahačů.
12 fotografií

V Misanu šlehaly plameny. Nezničitelný Lacko v mukách urval dvě stříbra

Motorismus
Ilustrační foto.
Někteří lidé jsou vážně čuňata. Toto si chtě nechtě myslí ti, kdo každé jaro a mnohdy i během letní sezony obcházejí pláže a křoviny kolem Karvinského moře a uklízejí odpadky po lidech, kterým je zatěžko papírky či prázdné plastové lahve odnést a neodhazovat do křoví.

Kontejnery mizí, odpadky se kupí. Uklízejí to rybáři

Karvinsko
Most přes Švýcarskou zátoku na Vranovské přehradě.
Vranov nad Dyjí – Na mladá léta před čtvrtstoletím si brzy vzpomenou někteří návštěvníci Vranovské přehrady. Pamatují totiž doby, kdy přes tamní Švýcarskou zátoku ještě nevedl most. „Když jsme se večer potřebovali dostat z hospody na hrázi do kempu, převezli nás za pár korun kluci na loďkách. Kdo už neměl ani vindru, zátoku přeplaval,“ zavzpomínal Aleš Matouš ze Znojemska.

Po vranovské hrázi opraví i most na pláž

Z okolí