ŠTÍTEK: pláž

Na Miladě se čile buduje. Letos přibudou stánky, zajíždět sem bude i MHD
/FOTO, VIDEO, VIZUALIZACE/ Jezero Milada se chystá na větší davy návštěvníků. Už od pondělí má otevřeno občerstvení u odstavné plochy v Hrbovicích a během května otevřou všichni ostatní poskytovatelé služeb u pláží. Občerstvení, půjčovny sportovních potřeb a další doplňkové služby budou k dispozici na šesti místech kolem jezera. Nabízet své vybavení bude například pět půjčoven sportovních potřeb, loni to byly půjčovny pouze dvě. A ani letos nebude chybět dostupná doprava.
19 fotografií

Na Miladě se čile buduje. Letos přibudou stánky, zajíždět sem bude i MHD

Ústecko
V Caletě del Sebo na ostrově Graciosa žije všech pět set místních obyvatel. Živí je především pronajímání rybářských domků a rybolov.
Typická fotka v katalozích cestovních kanceláří, které lákají na Kanárské ostrovy, má nejčastěji v záběru obří hotel s all inclusive a rozlehlou zalidněnou pláž s dokonalým servisem. Souostroví v Atlantiku má ovšem díky ostrovu Graciosa i jinou tvář. Opuštěnou, nekonečně zajímavou, překvapivě drsnou a nezapomenutelnou. Přečtěte si reportáž z místa, které prověří lidský charakter.
20 fotografií

Graciosa. Ostrov, kde jsou zakázaná auta a cedule o nebezpečí tam berete vážně

Do světa
Na Benediktu v Mostě vznikla pláž z bílého písku a malých oblázků. Mostečany to přilákalo k velikonoční procházce.
Velké překvapení zažívají v těchto dnech Mostečané, kteří vyrážejí na velikonoční procházku k jezeru Benedikt. Na severním břehu spatří místo trávy a vysokého rákosí zářivě bílou pláž, která láká k chůzi naboso. Pláž tvoří z větší části malé oblázky a u mola jemný písek. Novince předcházela v březnu strojní úprava břehové linie, kde technické služby odstraňovaly rákosový porost v délce zhruba 200 metrů. Práce zahrnovaly i odstranění břehového schodu, aby byl vstup do vody plynulý. Kvůli tomu byl nedávno provoz areálu omezen.
9 fotografií

Bílá pláž v Mostě. Novinka vznikla na Benediktu. Jezero má letos kulatiny

Mostecko
Pohled na město Forio.
Dobré počasí, nádherné pláže, termální parky, luxusní lázně i řada přírodních krás a výlety za historickými památkami. To vše nabízí dovolená na italském ostrově Ischia v Tyrhénském moři, kde je opravdu co vidět. Jde tak o zajímavou turistickou destinaci, vhodnou i pro návštěvníky 50 +. Ischia také často figuruje v žebříčcích zájezdů s označením „first minute“. Nejrychlejší cesta na ostrov z Česka představuje zhruba dvouhodinový let do Neapole a pak asi hodinovou plavbu trajektem.
9 fotografií

Perla Itálie. Ostrov Ischia zná jen málo Čechů, přitom je čarokrásný

Do světa
J&T Banka Ostrava Beach Pro, utkání o 3. místo: 1 Anouk Vergé-Dépré (SUI), 2 Joana Heidrich (SUI) - 1 Tanja Hüberli (SUI), 2 Nina Brunner (SUI), 29. května 2022 v Ostravě.
/FOTOGALERIE/ Letošní léto je zatím v nedohlednu a olympiáda v Praříži 2024 ještě o větší kus dál, přesto už o ni řada sportovců bojuje. Na začátku února rozehráli v katarském Dauhá kvalifikaci o hry pod pěti propojenými kruhy plážoví volejbalisté a volejbalistky. Seriál světových turnajů nejvyšší kategorie Elite 16 má v tomto roce ještě devět zastávek, čtvrtou v pořadí bude 31. května až 4. června Ostrava. Hrát se bude tradičně pod vysokou pecí v Dolních Vítkovicích, kde písková pláž vznikne už popáté v historii.
71 fotografií

Těšíte se? Světové krásky se už za tři měsíce vrátí na pláž pod vysokou pecí

Ostatní sporty
Ostrovní atmosféra je pohostinná a poklidná. Úžasné pláže karibského moře lákají turisty z celého světa.
Karibské ostrovy jsou pro českého turistu lákavou destinací. Na exotické dovolené na severu Ameriky můžete totiž zažít něco jedinečného. Ostrov Curacao se nachází přibližně šedesát kilometrů severně od venezuelského pobřeží. I přes historické křivdy je ostrov ležící v jižní části Karibského moře nadmíru přátelský a řečeno jazykem místních „dushi“. Dushi je kulturní identita Curacaa vyjadřující něco jedinečného, krásného.
34 fotografií

Ostrov Curacao v Karibiku. Sladce vás omámí, jeho pláže uchvátí, je prostě dushi

Do světa
Řecký ostrov Zakynthos.
Lenošení ve vyhřátém písku, laskání mořských vln, památky, ale i dobrodružství a nevšední zážitky. A samozřejmě také voňavý gyros, osvěžující tzatziki, plněné vinné listy, ovčí sýr, skvělé víno a mořské plody v místní taverně. To vše a mnohem víc láká Čechy k objevování krás řeckých ostrovů. Je jich mnoho, dohromady přes tři tisíce. Takže kam vyrazit? Podívejme se tentokrát na pětici ostrovů, které patří podle cestovních kanceláří k těm, kam turisté míří nejčastěji.
10 fotografií

Už máte plány na léto? Tyto řecké ostrovy si Češi zamilovali nejvíce

Do světa
Recesisté otevřeli zimní koupací sezónu tentokrát v Chudonicích na Novobydžovsku.
Již po třiadvacáté se otužilci všech zemí a pohlaví spojili a otevřeli plážovou sezónu. Tentokrát se Cimrmanova pláž rozprostřela na kraji vodní nádrže v Chudonicích u Nového Bydžova. Historie recesistické akce začala v roce 2001 ve Skřivanech. Podle recesistů propagoval zimní koupání Jára Cimrman proto, že vesnický lid neměl na koupání v létě v době polních prací čas. Podívejte se ve fotkách.
25 fotografií

FOTO: Cimrmanova pláž otevřela zimní koupací sezónu v Chudonicích u Hradce

Hradecko
Řecký ostrov Lefkáda.
Když přes mlhu nevidíte na auto před domem a představa, jak budete následující měsíce škrábat jeho zamrzlá okna, vás nutí přetáhnout peřinu přes hlavu a nevylézat z vyhřáté postele, je ten nejlepší čas. Na co? Přece na plánování cesty někam za teplem. Řecké ostrovy jsou ideální cílová destinace. Jen musíte zvolit ten pravý. I když z celkového počtu tří tisíc ostrovů je jich obydlených jen 227, stále máte mnoho možností. Pokud před luxusními hotely a dokonalým servisem Kréty či Korfu dáte přednost méně navštěvovaným ostrovům, máme pro vás pár tipů.
10 fotografií

Ikaria, Naxos, Paros: To jsou ostrovy s krásnými plážemi a bájnou historií

Do světa
Koupací boxy v Melbourne jsou staré více než sto let.
Určitě jste je už někdy na fotografii viděli. Je jich 96, všechny mají stejný tvar, velikost a pestré barvy. Boxy na pláži Dendy Street v Melbourne v Austrálii si zachovaly svoji původní architekturu z viktoriánské éry. Tyto koupací boxy, lemující pobřeží Brighton Beach, se používají k převlékání plavek nebo jako úkryt. Jsou jedinými takto dochovanými koupacími boxy v blízkosti městské obchodní čtvrti a v Melbourne jsou na ně patřičně pyšní. Většinou se dědí z generace na generaci. A když už se nějaký prodává, pohybuje se jeho cena kolem 350 tisíc dolarů. Vyfotit se s nimi sem jezdí tisíce turistů.
10 fotografií

Barevné koupací boxy v Melbourne jsou slavné. Zachovaly si původní architekturu

Do světa
Ruy Alves na ostrově
Suchozemští krabi, keře jitrocele, vzácné kapradiny nebo obrovská zrnka písku na pláži. Brazilský ostrov Trindade v jižním Atlantiku nabízí podívanou na každém metru čtverečním. Dopřána je jen vojákům, kteří ostrov hlídají, a vědcům, kteří nestačí žasnout nad tím, co umí příroda. Česko-brazilský biolog Ruy Alves Deníku vyprávěl o tom, jak se na ostrov pomalu vrací život.
9 fotografií

Obnovuje brazilský ostrov. Zrnka písku jsou tu velká jako míče, říká biolog

Svět
Na břehu Tasmánie uvízly stovky velryb. Většina i přes rychlou pomoc uhynula
Návštěvníky pláže západní Tasmánie v Austrálii čeká v posledních dnech smutný pohled. Na pobřeží nedaleko města Strahan ve středu uvízlo více než 200 velryb. Kytovci, kteří přežili, se z posledních sil snažili dostat do vody. Jejich snahu o návrat do moře kazily vlny, které je s každým dalším příchodem odnášely dále na mělčinu. K neštěstí došlo jen jeden den po uvíznutí a uhynutí 14 vorvaňů na ostrově King Island. U Strahanu dělali záchranáři co bylo v jejich silách, ale po náročné noci zůstalo naživu pouhých 35 jedinců. 

U Tasmánie uvízlo 230 velryb, většina uhynula. Ze záběrů běhá mráz po zádech

Svět
Veselské pískovny.
Písčité pláže a třpytící se vodní hladina. Návštěva Veselských pískoven snadno může připomínat dovolenou u moře. Pět samostatných jezer vzniklých po těžbě štěrkopísku v sobě totiž nyní skrývají prostor pro odpočinek, koupání, sportovní vyžití i kulturní program. Jihočeskou malebnost jí dodávají okolní lesy a krajina Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko.
15 fotografií

Veselské pískovny lákají nejenom na koupání a relaxaci, ale i na kulturu

Táborsko
Američtí námořníci se vyloďují na Guadalcanalu dne 7. srpna 1942
Přesně před 80 lety se vylodili první příslušníci americké námořní pěchoty na plážích tichomořského ostrova Guadalcanal v souostroví Šalomounových ostrovů. Celý plán útoku na toto japonské postavení byl kolosální improvizací provedenou doslova v chodu, jež měla bryskně využít výhody, dosažené díky vítězné bitvě u Midway. Dobytí Guadalcanalu otevíralo Američanům cestu k japonské hlavní základně.
14 fotografií

Kolosální improvizace. Plán bitvy o Guadalcanal vznikal za pochodu, ale fungoval

Svět
Kdesi na brněnské přehradě. Ilustrační foto.
/VIDEO/ Neotřelou zápletku rozkrývali v úterý brněnští strážníci. Naléhavý telefonát o sporu větší skupiny lidí je totiž přivedlo přímo na nudistickou pláž u Prýglu. Zatímco si jedna z nudistek pohodlně užívala spánek na dece, probudil ji křik ostatních rekreantů, kteří ženu upozorňovali na zloděje kradoucího její kolo opřené o nedaleký keř.
11 fotografií

Scéna jako z Četníků: dav nudistů naháněl u Brněnské přehrady zloděje kola

Zločiny a soudy
První prázdninovou sezonu si letos užívají lidé na "Tovačovské riviéře", která vznikla po úpravě břehů Annínského jezera. 3. srpna 2022
První prázdninovou sezonu na nové „Tovačovské riviéře“, která vznikla po úpravě břehů Annínského jezera, si letos užívají návštěvníci. Během tropických víkendů sem zavítá až tisícovka milovníků koupání a ukazují se první nedostatky. Chybějí parkovací místa, ale také sociální zázemí a toalety. Mnozí lidé si navíc stěžují na to, že je obtěžují cizí čtyřnozí miláčci. Město proto chystá omezení.
39 fotografií

První sezona na "Tovačovské riviéře": nával i nedostatky a velký nešvar

Olomoucko
První prázdninovou sezonu si letos užívají lidé na "Tovačovské riviéře", která vznikla po úpravě břehů Annínského jezera. 3. srpna 2022
První prázdninovou sezonu na nové „Tovačovské riviéře“, která vznikla po úpravě břehů Annínského jezera, si letos užívají návštěvníci. Během tropických víkendů sem zavítá až tisícovka milovníků koupání a ukazují se první nedostatky. Chybějí parkovací místa, ale také sociální zázemí a toalety. Mnozí lidé si navíc stěžují na to, že je obtěžují cizí čtyřnozí miláčci. Město proto chystá omezení.
39 fotografií

První sezona na "Tovačovské riviéře": nával i nedostatky a velký nešvar

Přerovsko
První prázdninovou sezonu si letos užívají lidé na "Tovačovské riviéře", která vznikla po úpravě břehů Annínského jezera. 3. srpna 2022
První prázdninovou sezonu na nové „Tovačovské riviéře“, která vznikla po úpravě břehů Annínského jezera, si letos užívají návštěvníci. Během tropických víkendů sem zavítá až tisícovka milovníků koupání a ukazují se první nedostatky. Chybějí parkovací místa, ale také sociální zázemí a toalety. Mnozí lidé si navíc stěžují na to, že je obtěžují cizí čtyřnozí miláčci. Město proto chystá omezení.
39 fotografií

První sezona na "Tovačovské riviéře": nával i nedostatky a velký nešvar

Prostějovsko
Rybník Rosnička.
Zápach, sinice a navrch zákaz koupání. Situace na rybníku Rosnička ve Svitavách se v posledních dnech zhoršila a rozbory vody ukázaly velké znečištění. Do rybníku, kam se lidé rádi chodí koupat, zřejmě někdo vyvezl fekálie. Radnice marně hledá viníka, zvažuje podání trestního oznámení. Tříletá práce na ozdravění rybníku, která vyšla město na miliony, je vážně narušená. Letošní sezona na Rosničce skončila a ohrožena je i ta příští.
35 fotografií

Do rybníku Rosnička někdo vypustil fekálie. Koupání je zákázáno, sezona skončila

Regiony
Rybník Rosnička.
Zápach, sinice a navrch zákaz koupání. Situace na rybníku Rosnička ve Svitavách se v posledních dnech zhoršila a rozbory vody ukázaly velké znečištění. Do rybníku, kam se lidé rádi chodí koupat, zřejmě někdo vyvezl fekálie. Radnice marně hledá viníka, zvažuje podání trestního oznámení. Tříletá práce na ozdravění rybníku, která vyšla město na miliony, je vážně narušená. Letošní sezona na Rosničce skončila a ohrožena je i ta příští.
35 fotografií

Do rybníku Rosnička někdo vypustil fekálie. Koupání je zákázáno, sezona skončila

Svitavsko
Ilustrační foto.
Smrt na zahraniční dovolené se Čechům nevyhýbá ani v letošním roce. Léto 2022 už bude navždy poznamenáno i dvěma obrovskými tragédiemi pro rodiny žijící na Vysočině. Podobně smutné události se stávaly i v nedávné minulosti. Lidé umírali v horách i na pláži. Zastupitelské úřady po celém světě ročně evidují desítky pohřešovaných Čechů.  

Smrt na dovolené: nejen pár ze Žďáru, lidé z Vysočiny umírali i na pláži

Nehody