ŠTÍTEK: pláž

Těrlicko, starosta Martin Polášek.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Pro pohodlí místních budují novou kanalizaci v části Hradiště, pro komfort návštěvníků a rekreantů, kteří si oblíbili Těrlickou přehradu, obec zajistila staronovou pláž a také parkoviště pod Pacalůvkou. Velkým tématem, které hýbe obcí, je snaha o vybudování nové silnice, která má vést skrz obec a část dokonce tunelem. „Lidem, kteří mají být touto stavbou dotčeni, se to nelíbí. Obec se bude snažit tuto problematiku znovu otevřít a pokusíme se dosáhnout úpravy projekt,“ říká starosta Těrlicka Martin Polášek.
21 fotografií

Starosta Těrlicka: Karavany a rybáři zmizeli, pláž bude zase už jen ke koupání

Karvinsko
Miroslav Jilemnický
Případ divokých prasat ničících v posledních letech pravidelně na jaře pláže poděbradského Jezera vyvolává některými svými aspekty úsměv na tváři. Sama o sobě je to vážná věc: ničení pláží stojí každoročně Technické služby, potažmo radnici statisíce korun.

GLOSA: Zábavné poznámky k divokým prasatům

Názory z regionu
Dubaj je podle uživatelů portálu TripAdvisor nejlepší destinací pro rok 2022. Ve městě lze najít atrakce od výmyslu světa, nejluxusnější hotely i prvotřídní restaurace. Město drží také několik světových rekordů - nachází se v něm mimo jiné nejvyšší budova
Arabská Dubaj či evropské metropole. Právě to jsou podle známého turistického portálu TripAdvisor top destinace pro dovolenou v roce 2022. Žebříček těch nejlepších měst ke trávení volného času portál sestavil na základě hodnocení turistů z předchozích let. Podobný seznam nedávno nabídl i australský vydavatel bedekrů Lonely Planet. Ten ovšem jako nejlepší nabízí města, která jsou turisty zatím spíše opomíjená.
119 fotografií

Nejlepší místo pro dovolenou? Dubaj, tvrdí žebříček populárního portálu

Cestujeme
Trutnovský fotograf Miloš Šálek procestoval v lednu ostrovní stát v Karibském moři Trinidad a Tobago.
/FOTOGALERIE/ Jakmile nastane leden, profesionální fotograf a kameraman Miloš Šálek z Trutnova pravidelně balí batoh a vyráží prozkoumat exotické země. Cestovatelské zážitky si neodepřel ani v době globální koronavirové pandemie. Letos zamířil na ostrovní stát Trinidad a Tobago v Karibském moři. Strávil tam dva týdny. Poznal, jak tam fungují proticovidová opatření a jak poctivě k nim přistupují domorodci. Pořádné dobrodružství zažil v džungli, kde s tříčlenným českým dámským doprovodem narazil na hroznýše.
40 fotografií

Miloš Šálek poznal Karibik v době covidové. Roušky, mýdlo, zavíračka na plážích

Krkonoše
Reynisfjara je světově proslulá pláž s černým pískem, která se nachází na jižním pobřeží Islandu
Reynisfjara je světově proslulá pláž s černým pískem, která se nachází na jižním pobřeží Islandu, hned vedle malé rybářské vesnice Vík í Mýrdal. Se svými obrovskými čedičovými skalisky a úžasnými panoramaty Atlantiku je Reynisfjara považována za návštěvnický megatahák. National Geographic dokonce zvolil Reynisfjaru jako jednu z 10 nejlepších netropických pláží, které lze na planetě navštívit.
13 fotografií

Zády k moři? Na černé pláži hrozí smrt

Cestujeme
Reprodukce stopy sauropoda z Upperu
Hledání dinosauřích stop či zkamenělin je koníčkem nejednoho člověka. Díky amatérskému paleontologovi z britského Walesu teď odborníci zkoumají více než 200 milionů let staré otisky. Jejich rozložení naznačuje, že šlo o pohybujícího se zvíře a vědci jsou z tohoto objevu nadšení. O dinosaurech z období triasu v Británii se ví velmi málo a objev tak pomůže lépe porozumět tehdejšímu životu.
8 fotografií

Jako v Jurském parku. Na pláži ve Walesu našli obří dinosauří stopy

Věda a technika
Hráz Vodní nádrže Dalešice se nyní opravuje, a proto je hladina vody hluboko pod normálem. Objevují se tak místa, která jinak bývají skrytá v hlubinách.
/FOTO, VIDEO/ Břehy Dalešické přehrady v těchto dnech nabízejí velice neobvyklý pohled. Kvůli opravám hráze je hladina vody nyní hluboko pod normálem, a tak se zdejší pláže notně zvětšily, řada loděk zůstala uvázaných daleko od vody a rybáři museli se svými pruty sestoupit mnohem níže než obvykle. Temně modrá barva vody v kombinaci se žlutavým pískem a podzimní krajinou, v níž překypuje zelená a hnědá, navíc vytváří téměř fantaskní motivy pro fotografy.
96 fotografií

Unikátní záběry z upuštěné Dalešické přehrady: podívejte se, co odkryly pláže

Třebíčsko
Hráz Křišťanovického rybníka čeká oprava. Od soboty už se v něm nikdo nevykoupe.
Do hráze šestnáctihektarového Křišťanovického rybníka se už začátkem listopadu zakousnou bagry. Potvrdil to Vladislav Klabouch, starosta obce Záblatí, které rybník patří. „Zhruba za týden předáváme rybník firmě a jako první dojde na vykácení stromů na hrázi,“ řekl s tím, že po vyčištění hráze bude nutné práce na zimu zastavit.
51 fotografií

Do hráze Křišťanovického rybníka se zakousnou bagry

Prachaticko
I v oblasti cestování musíme zamýšlet nad "zelenější" alternativou
Turistický průmysl sice na první pohled nezahlcuje planetu tak viditelně jako tovární haly, ale přírodní zdroje narušuje jakbysmet. Létání je jen jednou částí, tou další je výstavba letišť, hotelů, dalších a dalších apartmánů na pobřeží v Řecku, které jsou od října do května prázdné, znečištěné pláže, skomírající korály či mořské želvy, které se nemají kde rozmnožovat, protože na jejich pláži leží turisti. Proto se i v oblasti cestování musíme zamýšlet nad zelenější alternativou.
6 fotografií

Jak na „zelenou“ dovolenou?

Eko rady a tipy
Starosta Slezské Ostravy Richard Vereš.
/ROZHOVOR/ V okrajových ostravských částech Koblov a Antošovice, které spadají pod Slezskou Ostravu, se žije klidněji než na většině jiných míst moravskoslezské metropole. Roste zájem o výstavbu rodinných domů, probíhají velké investiční akce. „Je to kousek od centra a zároveň jste na okraji města blízko přírody,“ říká starosta Slezské Ostravy Richard Vereš.
17 fotografií

O Koblově a Antošovicích se starostou Verešem: Stávají se atraktivní adresou

Ostravsko
Trojice nadšenců - Ondřej Martínek, Lukáš Hruška a Martin Tůma - vyrazila na kolech z Poděbrad do Itálie
/FOTOGALERIE/ Dobrodruzi, šílenci, ale především sportovci a nadšenci. To je trio borců, kteří se rozhodli, že dojedou z Poděbrad až k moři. Ondřej Martínek z Poděbrad, Lukáš Hruška z Běrunic a Martin Tůma z Městce Králové. Kamarádi, kteří si „pracovně“ říkali Tři vagabundi. „Rozhodli jsme se, že se pokusíme absolvovat něco, co nikdo v našem blízkém okolí ještě nepodnikl, a to dojet na kole až k Jadranu,“ řekl za všechny Ondřej Martínek.
7 fotografií

Tři vagabundi zmákli tisíc kilometrů. Jeli se na kole z Poděbrad vykoupat k moři

Ostatní sporty
V Jihočeském kraji je řada neoficiálních lokalit, které si oblíbili naturisté. Pokud nechcete potkat naháče, raději se jim vyhněte.
Koupání bez plavek se v Jihočeském kraji toleruje na řadě neoficiálních nudaplážích. Jedná se například o pískovny kolem Suchdola nad Lužnicí, Cepu, i Jindřiše na Jindřichohradecku, ale také Veselské pískovny, Horusický rybník, zastrčené pláže u nádrže Jordán na Táborsku, přehrady Orlík, či rybník Svět. Oficiální prostor pro naturisty a nudisty však jihočeským nudistům stále chybí.
60 fotografií

Na jihu není oficiální nudapláž. Nahota je přirozená, naturisté nejsou úchylové

Českobudějovicko