ŠTÍTEK: pláž

Otužilci na Seči.
Seč /FOTO/ - Počasí v únoru je plné sychravých a studených dnů spojených s občasnou vrstvou sněhu. Ta je ideální například pro jízdu na běžkách, ale v sobotu 2. února tomu bylo díky manželům Martě a Tiborovi Hankovým a dalším odvážlivcům jinak. Na pláži pod autokempem se konal již 5. ročník Otužilců na Seči.
20 fotografií

Díra v ledu nestačila

Chrudimsko
Plumlovská přehrada - pláž U vrbiček
/ANKETA/ Lidmi oblíbenou pláž U vrbiček, která v letní sezoně nabízí pohodové koupání a řadu akcí, provozuje Radek Kocourek už jedenáct let. Teď se bude hlásit znovu do výběrového řízení, aby mohl ve své práci pokračovat. Zda uspěje zatím netuší, protože do „soutěže o pláž“ jistě vstoupí i další zájemci. Boj je teprve na začátku. Povodí Moravy totiž právě „výběrovko“ připravuje.
22 fotografií

Kdo s koho? Na přehradě se schyluje k „boji o pláž“

Prostějovsko
Fotbalista Emiliano Sala
Pátrání po ztraceném letadle, na jehož palubě byl argentinský fotbalový útočník Emiliano Sala, přineslo první výsledky.  U francouzského pobřeží byly objeveny pozůstatky sedadel, které pravděpodobně pochází právě z tohoto stroje. Jakmile se v oblasti umoudří počasí, zahájí vyšetřovatelé i podmořský výzkum, napsal britský list The Telegraph.
5 fotografií

Konec nadějí. Záchranáři našli pozůstatky letadla pohřešovaného fotbalisty

Zajímavosti z fotbalu
Zatopený vápencový lom na Janičově vrchu u Mikulova.
Mikulov – Mikulovští se bojí o budoucnost zatopeného lomu Janičův vrch, který mění svou původní podobu. Podle ochranářů v místě vznikly tři laguny na podporu druhové rozmanitosti. „V mělčích částech lomu jsme vytvořili oddělené tůně s menšími ostrovy. Dojde tak k rozčlenění a zpestření vodního prostředí. Menší laguny budou lépe využitelné pro obojživelníky. Jejich břehy navíc rychleji zarostou rostlinami,“ řekl vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Kmet.
9 fotografií

Umělá pláž na koupání? Fáma, říká Kmet. V lomu vzniknou tři laguny pro zvířata

Břeclavsko
Čtyři rybníky na Americe v Písku.
Písek – Beran, Tichávek, Trubka a Bašta. To jsou čtyři rybníky na Americe, které poslední roky sloužily především k chovu ryb. Město, které rybníky vlastní, je chce ale využít k rekreačním účelům.

Rybníky na Americe nebudou už plné ryb

Písecko
Sicilské město Sambuca
Malebné městečko Sambuca nacházející se na západě Sicílie nabízí všem milovníkům italského způsobu života jedinečnou příležitost. Tamní radnice se totiž rozhodla prodávat zdejší domy, z nichž se naskýtá překrásný výhled na přilehnout krajinou a nedaleké pobřeží Středozemního moře, za pouhé jedno euro. Tedy v přepočtu za necelých 26 korun. Chce tak zabránit stále reálnější hrozbě vylidnění celé obce. Informoval o tom server CNN.
12 fotografií

Vlastnit dům na Sicílii nebylo nikdy snazší. V Sambuce ho pořídíte za pouhé euro

Cestujeme
Dakar 2019 - pátá etapa: Martin Macík má za sebou zatím nejhorší zážitek z letošního ročníku Dakaru. Jan Brabec se v pořadí opět posunul směrem nahoru.
Arequipa /FOTOGALERIE/ - V páté etapě, druhé maratonské, se pilot Martin Macík s navigátorem Františkem Tomáškem a mechanikem Lukášem Kalankou z týmu Big Shock Racing opravdu zapotili. Po noci na palandách s partou chrápajících závodníků se v úvodu závodu přetahovali o vedení s ruskými Kamazy. Pak ale následoval Frantův skok, který jízdu české posádky letošním Dakarem nasměroval drobně mimo původní plán.
4 fotografie

Macík dojel etapu bez předního náhonu a brzdy. Brabec postupuje pořadím

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Nemyčeves - Za poutavým vyprávěním o exotické Tanzanii se můžete vypravit v úterý do místní základní školy. Přednáška s projekcí o tom, jaké je to zažít africké safari na vlastní kůži, zatančit si s Masaji a vykoupat se na bělostných plážích Zanzibaru, začíná v 18 hodin.

Exotická Tanzanie v Nemyčevsi

Jičínsko
Vatové tyčinky do uší vyrobené z plastu
Zákazníci v Itálii si od letošního 1. ledna už v obchodech nekoupí vatové tyčinky na čištění uší, které jsou vyrobené z plastu. V platnost totiž vstoupil nový zákon, podle něhož musejí být tyčinky zhotoveny jen z biologicky odbouratelných materiálů. Itálie je tak první zemí v EU, která v rámci boje s plastovým odpadem toto nařízení zavedla, napsala agentura APA.

Itálie zatrhla prodej plastových tyčinek do uší. Jako první země v EU

Ekonomika
Šesté plavání ledovou Sázavou v týneckém Náklí.
Týnec nad Sázavou /FOTOGALERIE/ – Už pošesté se poslední den roku sešli týnečtí otužilci v Náklí, aby se s končícím obdobím rozloučili plaváním v ledové řece. Ta sice byla pro mnohé skutečně ledová, ale zvyklí otužilci si nestěžovali. Zvláště proto, že si dobře pamatují tři roky starou zkušenost s vodou „teplou“ jen 0,7 stupně Celsia.
42 fotografií

Davy tleskaly odvážným ženám a mužům vystupujícím ze Sázavy

Benešovsko
Se změnami, které v budoucnu nastanou u pelhřimovského rybníka Stráž, se zanedlouho seznámí i tamní obyvatelé.
Pelhřimov – Se změnami, které v budoucnu nastanou u pelhřimovského rybníka Stráž, se zanedlouho seznámí i tamní obyvatelé. Zástupci pelhřimovské radnice totiž chtějí nejen obyvatelům Pelhřimova představit návrh koncepční studie revitalizace lokality kolem rybníka Stráž.

K plánovaným změnám u Stráže řeknou své i místní

Pelhřimovsko
Okna operačních sálů Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc zdobí díky výtvarným schopnostem lékařky kliniky Michaely Uhrové rozměrné malby, které zpříjemňují personálu pracovní čas a pacientům dodávají klid.
Velké plochy zelené barvy až po strop, a ten je v operačních sálech ve starém nemocničním objektu hodně vysoko. Sterilní prostředí, které působilo až stísněným dojmem, se rozhodli na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc rozveselit, aby byl pobyt v místnosti příjemnější jak pro personál, tak pro pacienty.
4 fotografie

Lékařka vyzdobila operační sály ORL, krášlí je zentagle malby

Olomoucko
Vlna tsunami si v Indonésii v prosinci 2018 vyžádala desítky mrtvých
/VIDEO/ Zbořené domy, ulice zaplavené bahnem a převrácená auta. Tragická je bilance úderu vlny tsunami v Indonésii, která zasáhla obě strany Sundského průlivu v sobotu večer. Při neštěstí zemřelo 222 lidí, stovky dalších jsou zraněny. Podle přeživších tragické události šlo o deset nejhorších minut jejich života, před ničivým živlem se totiž nešlo schovat. 
9 fotografií

Deset minut děsu. Vše zčernalo, popsal přeživší. Vlna smetla před diváky kapelu

Svět
Sedmadvacetiletá učitelka z Hradce Králové stráví Vánoce v ostrovní zemi nedaleko Indie.
Hradec Králové - Sedmadvacetiletá učitelka Lucie Hatašová z Hradce Králové stráví letošní vánoční svátky na hodně exotickém místě – na Srí Lance. „Srí Lanka je pro mě taková tečka po několikaměsíčním cestování po Asii. V podstatě jsem se rozhodla díky Instagramu, kde jsem viděla zajímavá místa z Ceylonu,“ vysvětluje svoji motivaci k cestě.
4 fotografie

Vánoční exotika. Svátky prožije na srílanské pláži

Hradecko
CHRUDIM – TEPLICE 3:1. Domácí Everton, autor třetí branky, se snaží od míče odstavit teplického Tomáše Vobořila.
Teplice – Byli snad myšlenkami na pláži? Nebo se dívali do hlediště na pěkné české holky? Brazilští a portugalští hráči ve službách teplického Svarogu úvod ostře sledovaného utkání nejvyšší futsalové soutěže v Chrudimi totálně prospali. Během dvou minut inkasovala jejich čtyřka dva laciné góly, které průběh celého šlágru výrazně ovlivnily. Hosté ze severu Čech se sice brzy dostali do hry, v hale tuzemského suveréna ale padli 1:3 a poprvé v sezoně tak přišli o body. Chrudim naopak zůstává i nadále stoprocentní.

Úvodní nekoncentrovanost stála Svarog v šlágru s Chrudimí body

Ostatní sporty
VODNÍ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA shání nové plavčíky, kteří by sloužili i na největším koupališti v Karlovarském kraji – na sokolovském Michalu.
Sokolov – Být fyzicky zdatný a umět si poradit v situaci, kdy jde druhým o život. Osvojit si ve vodě osvobozující chvaty, sebezáchranu, plavání s ploutvemi, dýchací trubicí, potápěčskou maskou či 25 metrů pod vodou. To vše obnáší práce plavčíka. Těch je však žalostně málo.

V létě chybí plavčíci, vodní záchranáři rozšiřují řady

Sokolovsko
Gran Canaria. Výhled cestou na nejvyšší horu Pico de la Nieves (1949 metrů nad mořem).
/REPORTÁŽ/ Studené podzimní dny lákají k dovolené v teplých krajinách. Ideální úprk před zimou představují Kanárské ostrovy, na své si zde přijdou příznivci extrémních sportů, obdivovatelé historie i milovníci moře. Za opravdový miniaturní kontinent je považován ostrov Gran Canaria. Díky jeho pestrému povrchu, který je sopečného původu, lze na malém území během jednoho dne zažít všechna roční období. 
49 fotografií

Všechna roční období v jediný den. Na Gran Canaria využijete plavky i šálu

Cestujeme