ŠTÍTEK: pláž

Ještěd je symbolem Liberce. Slavný televizní vysílač na jeho vrcholu je viditelný už zdálky a na ubytování v hotelu v jeho dolní části čeká dlouhý seznam zájemců.
Ještěd je symbolem Liberce. Slavný televizní vysílač na jeho vrcholu je viditelný už zdálky a na ubytování v hotelu v jeho dolní části čeká dlouhý seznam zájemců. Nahoru se můžete vydat po svých nebo se nechat vyvézt nejdéle fungující českou kabinovou lanovkou. Při návštěvě okolí nesmíte minout město Liberec. Čeká tam na vás úchvatná architektura, nejstarší zoologická zahrada v českých zemích či masožravé rostliny požírající mouchy v botanické zahradě. Přečtěte si tipy Deníku na místa, která musíte vidět a zažít.
10 fotografií

Ještěd s okolím plným kuriozit: najděte spící slony i nudistickou pláž

Cestujeme
Kapela Bárka, kterou založili violoncellista Pavel Barnáš s harfenistkou Ivanou Pokornou, uspořádá v neděli 16. srpna od 19.30 hodin koncert na katamaránu plujícím po Lipenském jezeře. Užije si ho jak publikum na lodích, tak i na pláži Windy Point v Černé v Pošumaví.

Tip na kulturu: Mezi ostrovy

Volný čas
Lukáš Prinz pomohl zachránit dva životy.
Dobrý pocit z pomoci, ale také chvíle hrůzy má za sebou Lukáš Prinz z Mladé Boleslavi, který v neděli odpoledne pomáhal se záchranou dvou tonoucích mužů na mladoboleslavské pláži v Podlázkách. Podle jeho tvrzení byla situace u řeky velmi náročná. Mladého muže překvapilo, že nikdo z lidí, kteří se na pláži slunili, a mohly jich tam být údajně desítky, podle jeho názoru nezareagoval na volání o pomoc.
5 fotografií

Nedělní drama v Podlázkách. Lukáš Prinz pomohl zachránit dva životy

Boleslavsko
Hamr na Jezeře
Stejnou atmosféru jakou měl kdysi nerudný revizor Gustav Anděl ve známém filmu pro pamětníky přijela v minulých dnech okusit na pláž do Hamru na Jezeře na Českolipsku rodina Málkova z Teplic. Prožila několik hodin na pískové pláži, kde se před téměř 70 lety natáčel slavný snímek Dovolená s Andělem s Jaroslavem Marvanem.

Návrat k filmu Dovolená s Andělem. Vyrazte na Hamr na Jezeře

Českolipsko
Dovolená, pláž, moře - ilustrační foto
Ministerstvo zdravotnictví vydalo doporučení pro Čechy, kteří vyrazí na pobyt u moře, zveřejnilo jej dnes na webu. Jako prevenci nákazy covidem-19 radí vyhýbat se barům a restauracím nebo dodržovat rozestup aspoň dva metry i na pláži. Od začátku července se pravděpodobně v zahraničí nakazilo zhruba 140 lidí. Za stejnou dobu bylo v ČR pozitivně diagnostikováno asi 5000 nových případů.
5 fotografií

K moři v době koronaviru? Ministerstvo: Vyhýbejte se barům a dodržujte rozestupy

Cestujeme
Liduprázdný Dubrovník v Chorvatsku.
V jižním cípu chorvatského jaderského pobřeží se mramorovými ulicemi Dubrovníku prochází mnohem méně turistů, než je v tuto roční dobu obvyklé. Naproti tomu počty návštěvníků na plážích na severu se daleko spíše blíží normálu. Nápadný rozdíl v tom, jak se cestovní ruch v různých částech Chorvatska potýká s pandemií covidu-19, je dán především restrikcemi přeshraničního cestování, uvedla agentura Reuters.
5 fotografií

Následek restrikcí. Jih Chorvatska je poloprázdný, sever hlásí opak

Cestujeme
Ilustrační snímek
Spousta majitelů domácích zvířat především o letních prázdninách řeší otázku, co s mazlíčkem v době dovolené na prosluněných plážích za šumění moře. Na výběr mají ze dvou možností, buď mazlíčka dočasně svěří někomu do péče, nebo si jej vezmou s sebou. Ve druhém případě se ale musí připravit na řadu úskalí, která jim může cestování s jejich nejlepším přítelem přinést.
6 fotografií

Chystáte se na dovolenou? Zvíře můžete vzít i s sebou

Zvířecí deník a chovatelství
Odběrové místo k testování lidí s podezřením na koronavirus na pozemku střední školy v americkém městě Waukee ve státě Iowa
Spojené státy v úterý zaznamenaly přes 65 tisíc nově nakažených koronavirem, druhý nejvyšší počet od začátku pandemie, uvádí s odkazem na vlastní data agentura Reuters. V Rusku v úterý zůstal počet nově nakažených pod 6500, úmrtí přibylo 156. Více než polovina španělských regionů zavedla v posledním týdnu povinnost nošení roušek na veřejnosti, v Andalusii jsou nutné i na pláži.
34 fotografií

Koronavirus ve světě: USA zaznamenaly dosud druhý nejvyšší počet nových případů

Svět
Vodní nádrž Lipno.  Má největší vodní plochu v České republice, je také nazýváno jihočeským mořem.
Lipno se řadí mezi oblíbené destinace českých dovolenkářů, především těch s dětmi. Není divu, protože na jednom místě najdou vše, co od dovolené očekávají. Rozmanitá příroda s množstvím zeleně a skalních útvarů umožní procházky, delší túry i vyjížďky na kole. Velká vodní plocha poskytne oázu v horkých dnech či prostor pro sportovní vyžití. V neposlední řadě se zde nacházejí pamětihodnosti, které na jedince dýchnou nostalgií, a umožní tak návštěvníkům vrátit se o pár desetiletí až staletí do minulosti. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.
7 fotografií

Lipno je rájem pro každého. Na „odvrácené straně“ lze nalézt i klid

Cestujeme
Zuzana Kyselová - váš člověk v Deníku.
Tak se teď snad po dnech se zataženým nebem a vodou padající shůry zase trochu zahřejeme. Někteří už možná hupsnou i do vody. Vodáci dozajista. Ti jsou už od čtvrtka nastartovaní v kempech kolem Vltavy i s loděmi a rafty, aby se konečně vydali na vodu. Sluníčka je třeba využít.  

Kde je nelepší koupačka?

Českokrumlovsko
U Darkovského moře může začít koupací sezona. Město nechalo navést písek, vyrobit mola a nové lavičky.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Léto je za dveřmi a s ní i koupací sezona u oblíbené nádrže v Karviné, které dnes už nikdo neřekne jinak, než Karvinské či Darkovské moře. Prostor hlásí příjemné novinky. Po letech dohadů a slibů je konečně připravuje písečná pláž, dřevěné posezení na břehu a několik lavic. Vedení města v této souvislosti žádá veřejnost, aby vyčkala, než bude vše udělané a na rozestavěné staveniště zatím nechodila.
14 fotografií

PODÍVEJTE SE: U Karvinského moře je nová písečná pláž, molo a lavičky

Karvinsko
Stavba cyklostezky podél severního břehu plumlovské přehrady - 1. 6. 2020 (první den asfaltování a záběry z úseku od Plumlova k pláži U Lázničků)
Pot se řine z čela chlapíkům v oranžových mundúrech, pod nohama jim prská 180 stupňů horký asfalt a před nimi se pohybují stroje tvořící černého hada budoucí cesty. Práci mají muži přesně rozdělenou. Někteří řídí mašiny, jiní lopatami upravují asfaltové okraje. Na plumlovské přehradě v pondělí ráno začalo asfaltování přehradní cyklostezky.
50 fotografií

VIDEO: Vařící asfalt už teče na "přehradní" cyklostezku, bude ho 900 tun

Prostějovsko
Lidé na nákupní třídě v německém Kolíně nad Rýnem, 16. května 2020.
V Německu za středu přibylo 745 nových případů nákazy koronavirem, v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo dalších 57 lidí. Počet pacientů s koronavirem, kteří zemřeli, v Rusku překročil hranici 3000. Celkem jich je 3099 poté, co za poslední den komplikacím provázejícím covid-19 podlehlo 127 osob. Španělsko se pro zahraniční turisty otevře zřejmě v červenci. V Evropě s covidem-19 zemřelo již více než 170 tisíc lidí.
16 fotografií

Koronavirus v Evropě: Počet nových úmrtí v Německu klesá

Svět