ŠTÍTEK: pláž

Do irského města Sligo (na snímku) přijel neznámý muž v pátek 12. června 2009 večer. Představil se pod falešným jménem Peter Bergmann, jeho skutečná identita je dodnes neznámá
Už třináct let a jeden měsíc pronásleduje Irsko dodnes nevyřešená záhada. Ráno 16. června 2009 se na pláži Rosses Point v hrabství Sligo našlo mrtvé tělo asi šedesátiletého hubeného muže v námořnickém tričku a ve slipech, navlečených z nevysvětleného důvodu přes plavky. Dodnes není zřejmé, kdo tento muž byl, ani odkud se vzal. Před svou podivnou smrtí totiž důkladně vymazal veškeré důkazy o své existenci.
5 fotografií

Měl falešné jméno, před smrtí ničil stopy. Irsko dodnes řeší záhadu mrtvého muže

Svět
Výjimečný design, vynikající kuchyni, přátelský servis, profesionální péči o děti a mnoho dalšího slibuje Falkensteiner Premium Camping Zadar.
Kempování patří ke způsobům, jak si užít letní přírodu skutečně naplno. Jednou z nejlepších destinací v Evropě je podle milovníků kempování Chorvatsko. Najdete tam více než pět set lokalit pro kempování od mini kempů až po luxusně vybavené apartmány a karavany. Vybrali jsme pro vás pět tipů na oblíbené kempy v Chorvatsku. Vyberou si aktivní dobrodruzi i lidé, kteří nedají dopustit na luxus a pohodlí.
76 fotografií

Kempy v Chorvatsku: Existuje několik vyvolených, ze kterých jsou lidé nadšení

Do světa
Radovánky na koupališti.
Začaly prázdniny a teploty lákají návštěvníky k vodě. Kam mohou Pardubáci v sezoně plavek vyrazit? Okres nabízí aquapark, rybníky, ale i oblíbené písáky. Za veřejná koupaliště si letos lidé mírně připlatí. Pardubáci mohou zamířit třeba na letní pláž aquacentra. Oblíbené pardubické koupaliště na Cihelně je v havarijním stavu a zůstává zavřené. Jako alternativa se tak nabízí Flošna v Hradci Králové. Kdo chce ušetřit, musí k vodě vyrazit do přírody.

Koupaliště letos mírně podražila. Pardubáci navíc přišli o Cihelnu

Pardubicko
Vodní nádrž Barbora u Teplic.
/FOTO, VIDEO/ Tři jezera, tři vodní ráje. Jezero Milada u Ústí nad Labem, vodní nádrž Barbora u Teplic a jezero Most v Mostě nabízí koupání v čisté vodě, sportovní vyžití i něco do žaludku. Na jezeře Most se můžete schovat pod slunečníky, na Barboře funguje kemp s restaurací a na Miladě si můžete užít paddleboardy a šlapadla. Most a Milada jsou zdarma, na Barboře zaplatíte za vstup 60 korun. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie, jak to na těchto vodních plochách, které vznikly zatopením dolů, vypadá.
97 fotografií

Jezera Milada, Most a Barbora. Podívejte se, jak to tam vypadá. Kde to je lepší?

Čtenář reportér
Tučňáci nejmenší.
O tučňácích nejmenších se často mluví jako o vílách oceánů. Maorové jim říkají kororā. Pyšní se peřím, jaké u jejich větších příbuzných neuvidíte. Září bledě až indigově modrou barvou. Nyní ovšem stovky mrtvých těl těchto roztomilých zvířat nacházejí lidé na pobřeží jejich domova, Nového Zélandu. Viníkem jsou omezené možnosti lovu kvůli oteplování oceánů.

Na plážích Nového Zélandu se děje něco děsivého. Hromadně tam hynou tučňáci

Věda
Plavba na palubě škuneru Miamiti II na Vranovské přehradě.
Život přináší občas nečekaná překvapení Po dlouhé době mi zavolal Dan Rosecký, konstruktér, stavitel La Grace a jiných lodí dle historických předloh. Že jede o víkendu s Miamiti ll na Vranovskou přehradu a jestli se nechci přidat. Taková otázka … JASNĚ že chci Miamiti ll je nádherný dřevěný škuner a taková nabídka na svezení se nedá odmítnout! Za krásný příspvěk a fotky děkujeme Luďkovi Kocourkovi.
45 fotografií

Dřevo a plachty na Moravském Jadranu. Po vranovské přehradě plul škuner Miamiti

Čtenář reportér
Pobřeží v kanadské Britské Kolumbii.
Žijete-li u moře a máte-li na pláži dům pro hosty, nechcete zažít pár věcí. Určitě nestojíte o to, aby se k vám přivalila cunami. Také asi netoužíte pozorovat žraločí ploutve v pobřežních vodách. Lidé žijící v okolí jedné tichomořské pláže táhnoucí se od Washingtonu až po kanadskou Britskou Kolumbii však stojí ještě o jednu věc. Aby se na jejich pláži už přestala objevovat ta utrhaná lidská chodidla v botách.

Pláž v Kanadě pronásleduje záhadný jev. Vyplavují se na ni lidská chodidla

Svět
Na Miladě si dáte pivo i limču. Je to ráj pro rekreanty a sportovce. Na hlavní pláži funguje třeba stánek s občerstvením Paradise Beach Bar.
Čím intenzivnější jsou sluneční paprsky, tím více lidí na Miladě potkáte. Jezero Milada u Ústí nad Labem je rájem pro rekreanty, sportovce a výletníky. Momentálně má voda lehce přes 19 stupňů Celsia a její průhlednost je 6,5 metru. Na hlavní pláži funguje už několik stánků. Ve středu odpoledne byly na hlavní pláži otevřeny tři stánky – dva s občerstvením a jeden fungující coby půjčovna paddleboardů. Na pláži u Trmic nebyl ani jeden.
17 fotografií

FOTO: Na Miladě si dáte pivo i limču. Je to ráj pro rekreanty a sportovce

Čtenář reportér
Hlučínské jezero z dronu. Květen 2022, Hlučín.
/FOTOGALERIE/ Už v červenci 2020 započaly první práce na sanaci Hlučínského jezera, která se pak naplno rozjela v polovině září téhož roku. Akce za téměř šest set milionů korun, respektive její první etapa, spočívá ve stavbě protipovodňových opatření. Už nyní je jasné, že původní termín ukončení sanace, letošní srpen, nebude kvůli vícepracím dodržen. Dobrou zprávou pro rekreanty je nicméně skutečnost, že v létě se pro ně štěrkovna otevře.
23 fotografií

Hlučínské jezero letos: práce se nestihnou, ale rekreantům se štěrkovna otevře

Opavsko
Lednické rybníky zkraje května zcela pokryly řasy.
Vrstva zelených řas a nevábně zapáchající voda vyděsila na začátku května lidi u Mlýnského rybníka naproti autokempu Apollo mezi Břeclaví a Lednicí. „To je hrozné, jak to tady vypadá, a jak ten rybník zapáchá. To nebylo snad nikdy, nikdo se o to snad nestará?“ rozčiloval se muž důchodového věku, který se redaktorce Deníku Rovnost představil jako Josef z Lednice.
66 fotografií

Koupání u legendárního kempu Apollo: lidi vyděsila zelená hladina, podívejte se

Břeclavsko
Olympic. Ilustrační foto.
Dej mi víc své lásky, Želva, Jasná zpráva. Kdo by neznal nejslavnější hity české legendární kapely Olympic. Možnost poslechnout si rockové matadory v čele s frontmanem Petrem Jandou naživo budou moci fanoušci kapely poslední květnový pátek na první pláži Jezera Chmelař v Úštěku na Litoměřicku.

Legendární kapela Olympic zahraje na pláži u jezera v Úštěku

Volný čas