ŠTÍTEK: počítač

Ilustrační foto.
Český červený kříž také myslí na děti a mládež, která se nyní vzdělává online z domova. Platforma Českého červeného kříže darujnotebook.cz si klade za cíl pomoci školám zpřístupnit on-line vzdělávání pro všechny děti.

Daruj notebook, děti musí být vybaveny

Chrudimsko
Generální ředitel společnosti Heimstaden Jan Rafaj. Ilustrační foto
Společnost Heimstaden předala Gymnáziu a Obchodní akademii v Orlové 50 kusů vyřazených počítačů. Škola je využije v rámci praktické výuky studentů v oboru Informační technologie – Ky-bernetická bezpečnost. Jde o první takový projekt mezi orlov-skou střední školou a společností Heimstaden.

50 počítačů darem pro středoškoláky v Orlové

Čtenář reportér
Distanční výuka v praxi.
/REPORTÁŽ/ Učitelka hraje na kytaru a zpívá. V prázdné třídě. Sama ale není, na obrazovce jsou vidět dětské tváře, které zpívají s ní. A k tomu tančí. Jsou prostě stále spolu, i když je teď každý sám. Výuka ve velkomeziříčské Základní škole Oslavická jede naplno. Učitelé i žáci zůstávají v těsném kontaktu. Prostřednictvím počítačů se společně učí a také si povídají.
29 fotografií

Výuka za nouzového stavu: učitelka zpívá před prázdnou třídou, děti u toho tančí

Jihlavsko
Ilustrační foto.
Opětovné zavedení distanční výuky znovu upozornilo na zásadní problém. Stovky žáků základních škol nemají přístup k potřebnému technickému vybavení. Například na území Prahy 7 průzkum mezi rodiči ukázal, že schází na 300 počítačů. Díky spolupráci v rámci Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání se zde prozatím podařilo alespoň část vybavení zajistit. Pomoc nabídl pražský dopravní podnik a Ústav jaderného výzkumu v Řeži u Prahy.
8 fotografií

IT vybavení pro školy na sedmičce. Dopravní podnik a ÚJF věnovali 120 počítačů

Praha
Poradna Deníku ke koronaviru
Můžete se obrátit na Úřad práce ČR s prosbou o mimořádnou okamžitou pomoc z důvodu vážné mimořádné události v souvislosti s covid-19. Dávka je určena pro rodiny s dětmi, které musí zajišťovat kvůli pandemii koronaviru distanční výuku a jsou ve finanční nouzi. Myslete však na to, že dávka je nenároková, což znamená, že vám vyplacena být nemusí.

Co dělat, když škola přešla na distanční výuku a my doma nemáme počítač?

Česko
Ilustrační foto
Ještě minulý týden byl šestnáctiletý učeň - sklenář Florián Trávníček - na praxi. Samozřejmě netušil, že je to minimálně do 1. listopadu naposledy. „V pondělí večer jsem se z médií dozvěděl, že nám praxe ruší. Přitom se celou dobu mluvilo o tom, že praktická výuka na učilištích bude zachována,“ řekl Pražskému deníku.
8 fotografií

Učitelé: Na domácí výuku nejvíce doplatí deváťáci

Praha
Ilustrační foto
Jak nebezpečná může být počítačová technika, dokazuje požár v rodinném domě v Popovicích. Při likvidaci ohně zde zasahovali profesionální a dobrovolní hasiči. Zahoření vyvolala technická závada na nabíjecí baterii počítače.

Oheň se šířil od baterie počítače

Požáry
Ilustrační foto
Epidemiologická situace není příznivá. Školy se proto už nyní připravují na další distanční výuku dětí. Řeší ale i to, že mnohé rodiny nemají doma počítač. Jsou i takové, kterým chybí připojení k internetu.

Domácí výuka: Jsou rodiny bez internetu

Z okolí
Ilustrační foto
Epidemiologická situace není příznivá. Školy se proto už nyní připravují na další distanční výuku dětí. Řeší ale i to, že mnohé rodiny nemají doma počítač. Jsou i takové, kterým chybí připojení k internetu.

Domácí výuka: Jsou rodiny bez internetu

Z okolí
Ilustrační foto
Epidemiologická situace není na přelomu srpna a září vůbec příznivá, což vnímají i ředitelé základních škol. Proto se již s předstihem připravují na situaci, kdy by mohlo opět dojít k distanční výuce. Například ve Mšeci zavedli cvičné hodiny pro žáky, kteří si s distanční výukou na jaře neporadili.
8 fotografií

Školy se připravují na distanční výuku s předstihem

Rakovnicko
Gymnázium Benešov.
Jak bude vypadat výuka v novém školním roce? To teď přesně neví ani ředitelé. Opatření kvůli druhé vlně koronaviru totiž vláda mění jako na běžícím pásu. I tak se vedoucí kantoři znovu zamýšlejí nad tím, jak by to vypadalo, kdyby se znovu učilo distančně.

Školy na distanční výuku dobře vybaveny nejsou

Benešovsko
Benešovská nemocnice.
Vyšetřování ataku na počítačovou síť Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov skončilo. Kriminalisté z Odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Středočeského kraje po několika měsících vyšetřování odložili. K útoku došlo ve středu 11. prosince 2019. „Do současné chvíle se nepodařilo ustanovit pachatele,“ potvrdila Barbora Schneeweissová, mluvčí středočeské policie.
7 fotografií

Útok na Nemocnici Benešov způsobil škodu 59 milionů korun, pachatel se nenašel

Zločiny a soudy
Z interiéru myslícího domu.
Pasov - V Hauzenbergu v okrese Pasov stojí jeden z nejinteligentnějších domů na světě: řídí topení, zalévá záhony, dokonce objednává plenky, všechno automaticky, popisuje PNP v reportážní formě.

Sousedé mají inteligentní dům

Z okolí
Hypnoterapie - Ilustrační foto
Lékaři dokážou operovat mozek, transplantovat srdce, ledviny, a světově uznávaný Bohdan Pomahač dokonce lidem vrací tvář. Jsou však trable, se kterými si neporadí skalpel ani farmaka. I když žijeme ve světě, který povětšinou ovládají počítače, tak nikdo zatím nepřišel s uceleným návodem, jak spravit ten nejúžasnější a přitom nejzáhadnější computer světa – lidský mozek. 
13 fotografií

Češi objevují sílu hypnoterapie. Je lékem na bolavou duši i antivirem pro mozek

Zdraví