ŠTÍTEK: počítač

Zleva David Zacho a Jiří Kula.
Do světa průmyslové výroby míří nový pojem – počítačem asistovaná montáž neboli CAA (Computer Aided Assembly). Jde o novou technologii od liberecké softwarové firmy nullspaces Jiřího Kuly a Davida Zacha. CAA kombinuje využití optiky a pokročilých algoritmů a podnikům umí pomoci v několika oblastech. Zajišťuje výstupní kontrolu výrobků, ale především umí zasáhnout už do průběhu výroby, aby se vzniku vadných kusů předešlo.
4 fotografie

Nová technologie od liberecké firmy: Výrobu ohlídá počítač, odhalí vadné kusy

Regiony
Šetřím, šetříš, šetříme. Ekologie frčí i v práci...
Zhasínat při odchodu z místnosti nás z šetrnosti učily už naše babičky. Více než ušetřené koruny ale čím dál víc lidi zajímá spíše snižování dopadu jejich činností na životní prostředí. I v mnohých firmách už přišli na to, že zelenější znamená zároveň i úspornější.

Šetřím, šetříš, šetříme. Ekologie frčí i v práci...

Podnikání
Distanční výuka na ZŠ UNESCO v Uherském Hradišti
Distanční neboli dálková výuka se v období omezených kontaktů za nouzového stavu stala klíčovým pilířem vzdělávání také na základních školách. Jednou z největších institucí tohoto typu na Slovácku je Základní škola UNESCO v Uherském Hradišti, zaměřená na jazykovou výuku, kterou letos navštěvuje celkem 650 žáků, 295 na prvním a 355 na druhém stupni.
4 fotografie

Letní kurz, výbava, rozvrh. Základka on-line výuku zvládla díky skvělé přípravě

Zprávy z Česka
Josef Stuchlý, rektor baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně.
Na Svatém Hostýně, po Velehradu druhém nejnavštěvovanějším poutní místo na Moravě, bylo pro rok 2020 naplánováno celkově 35 poutí. Kvůli pandemii covid-19 se jich však uskutečnilo jen 21. Ačkoliv fyzicky přímo do Baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Hostýně letos zavítalo méně poutníků, počet těch u displejů počítačů několikanásobně stoupl. Na jaře to byl dokonce nárůst o 750 procent. ocent.
22 fotografií

Naše online mše sledovalo i 10 tisíc lidí denně, říká rektor hostýnské baziliky

Kroměřížsko
Online vyučování. Ilustrační foto
Nevypínejte počítač, pracuje se na aktualizacích. Tahle otravná zpráva právě visí na notebooku před jedním ze svěřenců litoměřického dětského domova. A na obrazovce je hodně dlouho! Školák by už už mohl pracovat na úkolech, které mu teď zadávají učitelé na dálku. Ale nedá se svítit. Musí čekat, až dochroustá starý a pomalý počítač, kterému by to slušelo spíš na smetišti než na stole.
5 fotografií

On-line výuka je ranou pro dětské domovy. Chybí jim kvalitní technika

Regiony
Žákům v sociálně vyloučených lokalitách v Brně chybí pro  vzdělávání téměř padesát počítačů. Ilustrační snímek.
Žákům v sociálně vyloučených lokalitách chybí pro distanční vzdělávání téměř padesát počítačů. Brněnští radní se rozhodli požádat o pomoc firmy i veřejnost. Podle neziskových organizací pracujících s dětmi ze sociálně slabých rodin a vyloučených lokalit je v Brně zhruba padesát žáků základních škol, kteří nemají počítač a nemohou se tak připojit k distančnímu vzdělávání. Magistrát požádal o pomoc firmy i veřejnost.

Výuka na dálku. Dětem z potřebných rodin chybí počítače. Pomůžete jim?

Čtenář reportér