ŠTÍTEK: počítač

Tým elektronických Rytířů: Michal Máj je vlevo, spolu s ním Kamil "Hajsmi" Hajšman, Dominik "MrMako" Makovský.
Víte, že v sezoně 2019-20 nastupovali za kladenské Rytíře borci s přezdívkami Jarin a Tejky? Vybojovali druhé místo za týmem Mladé Boleslavi. Po roční pauze, kdy Kladno v extralize chybělo, jdou v jejich stopách Hajsmi, MrMako a Miky a zatím se drží ve středu tabulky základní části. Puk ale nehoní hokejkou po ledě, nýbrž pomocí herní konzole na monitoru. Hrají totiž Enyaq Hockey League (EHL), jsou to e-sportovci. Michal „Miky“ Máj v článku komentuje některé aspekty e-sportu.

Za Kladno bojují také „elektroničtí" Rytíři

Hokej
Dětský Vánoční deník aneb Články našich dětí. A také pár slov o nich
Vážená paní učitelko! Vaše zadání domácího úkolu „Jak jsem prožívala lockdown“ mě potěšilo, protože si aspoň mám s kým popovídat. V tu dobu mi dost chyběli spolužáci i někteří učitelé. Raději bych chodila do školy, protože si lépe pamatuji výklad učitelů, než když si poznámky zapisuji sama.

Příběh žákyně: Dopis paní učitelce o covidovém období

Klatovsko
Halina Pawlowská vydala novou knížku.
Letmo si vybavuji, kdy nás naposledy dobře bavila v divadelním sále ústeckého Domu kultury první dáma TV talk show, úspěšná scénáristka s nadhledem, spisovatelka Halina Pawlowská. V čase, kdy nám řadu vzpomínek nekompromisně vygumoval zákeřný covid, kdy si už málo kdo vybaví poslední ústecké plesy a kdy většina pořadatelů plánuje báječné akce „až na příští rok“, nás v „halinovské pohotovosti“ asi nejlépe udržuje její tvorba.

Halina Pawlowská ví: Ene Bene, je prima začínat si s láskou

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
O počítač přišel pětatřicetiletý muž, když uvěřil, že zájemkyně o koupi mu poslala na účet dohodnutou částku. Případem, který se stal v pondělí v podvečer ve Starém Sedlišti, se zabývají tachovští policisté.

Peněz za počítač se nedočkal

Zločiny a soudy
Ceny elektřiny rostou, jakým způsobem lze ušetřit?
Zdražování elektrické energie či home-office v době koronavirové a vyšší spotřeba. Důvody, proč nejen bývalí klienti Bohemia Energy vytáhnou z peněženky za provoz domácnosti víc peněz. Jak ušetřit a na které žrouty si dát pozor? „Největší spotřeba je obecně na ohřevy: vytápění, příprava teplé vody, vaření a v menší míře praní, mytí nádobí. Další kategorií jsou nepřetržitě běžící spotřebiče, sem spadá zejména chlazení a mrazení potravin,“ vyjmenoval Jan Truxa, energetický specialista EkoWatt.
7 fotografií

Největší upíři elektřiny? I hráči videoher. Úsporný dům je základ, říká expert

Energie a plyn
Huawei MateBook 14s: jeden z nejlepších pracovních notebooků dneška?
Nový MateBook 14s od Huawei je důkazem toho, že to společnost s výrobou notebooků myslí skutečně vážně. Malý, ale výkonný počítač potěší hlavně freelancery, studenty, byznysmeny a zaměstnance kanceláří. Lehká váha a baterie s dlouhou výdrží je ideální na cestování, jasný dotykový displej pak umožňuje pracovat na počítači také venku za jasného dne. Videohry si na něm ale příliš nezahrajete.

Huawei MateBook 14s: jeden z nejlepších pracovních notebooků dneška?

Aktuality
Ilustrační foto.
Týká se to i případů z Moravskoslezského kraje. Popularita i hodnota kryptoměn v poslední době stoupá. Například jeden bitcoin se blíží hodnotě 1,5 milionu korun. Stále více lidí chce do bitcoinu i dalších virtuálních měn investovat s vidinou zbohatnutí. Bohužel, často jde o lidi, kteří se v této oblasti vůbec neorientují. A to je ideální situace pro podvodníky, kteří na webech slibují výhodné zhodnocení peněz prostřednictvím nákupu kryptoměn. A zájemci se jen hrnou.
11 fotografií

Pozor! Nabízejí bitcoinové zisky, pak vyluxují účet. Znají to i lidé z regionu

Zločiny a soudy
Kamil Kopecký - Vysokoškolský pedagog, vedoucí Centra prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP a vedoucí projektu E-Bezpečí
Docent Kamil Kopecký je zakladatelem projektu E-bezpečí, který se soustředí na ochranu dětí před nebezpečími online světa, a také se věnuje digitální výchově ve školách. Herečka a autorka projektu Terapie sdílením o problematice vztahů ve sféře online Ester Geislerová s ním probírala, co na naše děti vlastně v kybersvětě číhá a jak těmto rizikům čelit. Rozhovor vznikl jako součást podcastového seriálu Máma a táta na síti, osvětové projektu z dílny Nadace Avast.

Se sextingem má zkušenost každé šesté dítě, říká docent Kamil Kopecký

Společnost
Členové týmu hry Valorant během tréninku probírají taktiku a analyzují zápasy, které už odehráli
Žádné střílečky až do rána, prázdné pytlíky od chipsů, plechovky od coca-coly, energy drinků a pohled zombie. Profesionální esportoví hráči nejsou gambleři, ale sportovci se vším všudy, na které jsou kladeny velké nároky. Být profík je totiž víc než být „jen“ dobrý. Profík musí makat a dodržovat pravidla týmu. A tím se stal nedávno i náš sedmnáctiletý syn. Text vyšel v časopise Vlasta.
2 fotografie

Matkou šampiona aneb Esport má budoucnost

Ze školních lavic
psycholožka Lenka Rambousková
/ROZHOVOR/ Školní psycholožka Lenka Rambousková radí, jak zvládnout domácí školu a práci. „Dopřejte si čas na sebe a své koníčky, komunikujte se školou a v práci oznamte, že máte doma školáky,“ říká pro případ, že by opět děti kvůli pandemických opatřením se musely vzdělávat z domova. Rozhovor s Lenkou Rambouskovou přinesl oblíbený časopis Květy a server www.vlasta.cz.
15 fotografií

Nesnažte se bavit děti pořád. Klidně, ať se chvíli nudí, radí psycholožka

Rady dětem i rodičům