ŠTÍTEK: rakovina kůže

Muži si svou pleš často před sluncem nechrání.
Aktinická keratóza je nemoc, kterou má po sedmdesátých narozeninách v podstatě každý druhý člověk. Postihuje kůži vystavenou slunečnímu záření a mezi pacienty trojnásobně převažují muži. Souvisí to s tím, že jim častěji řídnou vlasy a trpí plešatěním. Na nechráněné pokožce hlavy pak vznikají útvary, které se snadno změní na nádory. Je dobré vědět, jak se tomu správnou péčí o pleš a další nechráněná místa na hlavě pokud možno vyhnout.
6 fotografií

Typická nemoc lidí po sedmdesátce souvisí také s plešatěním. Chraňte se včas

Zdraví
Myslete na sebe v každé situaci. Onemocnění kůže v podobě maligního melanomu patří mezi nejagresivnější formy rakoviny.
Konečně se pořádně rozjela zimní sezóna a sjezdovky se už začínají plnit nadšenými lyžaři a snowboardisty, kteří si užívají zimní radovánky. Na horách však číhá i nebezpečí, které vám sice neublíží hned, ale může mnohonásobně zvýšit riziko onemocnění agresivní formou rakoviny kůže. I horské sluníčko má totiž sílu a může naši pokožku nevratně poškodit. Jak spálení zabránit, jak poznat rakovinu kůže a jak předejít výskytu zhoubného melanomu?

Na horách v zimě: Jak se chránit před sluncem kvůli agresivní formě rakoviny

Zdraví
Modrá barva očí, ale i další světlé odstíny, znamenají nejvyšší riziko rakoviny
Když se někomu zahledíte do očí, poznáte z nich mnohé, včetně jeho aktuálních pocitů, nálady i životního postoje. Barva očí však může poukázat i na váš aktuální zdravotní stav, nebo předpovědět určité nemoci včetně rakoviny kůže. Zamlžené či rozmazané vidění nebo změna barvy duhovky nejsou jedinými příznaky. Pozor by si měli dát především jedinci se světlým zbarvením oční duhovky.
4 fotografie

Oči prozradí o člověku hodně. S jednou barvou se pojí i vyšší zdravotní riziko

Zdraví
Lenka Růžková bojuje s agresivní formou rakoviny maligním melanomem
Jak agresivní dokáže být rakovina, poznala bohužel na vlastní kůži armádní letuška Lenka Růžková. Když si nahmatala na břiše bulku, nečekala, že to bude něco závažného. Bohužel se však jednalo o maligní melanom, projev nejagresivnější formy rakoviny kůže. Nádor připravil Lenku o zdraví, ale nikoliv o víru. Na její léčbu v zahraničí přispěli Češi už přes 5 milionů korun, ale ona chce hlavně to, aby se o této nemoci dozvědělo co nejvíce lidí.
9 fotografií

Letušce Lence dochází čas. Češi jí během 24 hodin poslali na léčbu 5 milionů

Zdraví
Odhazovat vršek v touze po dokonalém opálení se někdy nemusí vyplatit.
Milujete do hněda opálená těla bez bílých míst, a tak se nevyhýbáte opalování nahoře bez? Vystavovat nahá prsa slunečním paprskům však není vždy úplně vhodný nápad. Rakovina kůže a riziko zhoubných melanomů a agresivních kožních nádorů je totiž vysoké. Jak ale prsa před sluncem chránit? Mohou UV paprsky přímo způsobit rakovinu prsou a jaké další nežádoucí vlivy slunce na ňadra má?

Opalování nahoře bez: Hrozí rakovina prsu víc, když slunce pálí na nahá ňadra?

Zdraví
Vyšetření mateřského znaménka. Ilustrační foto.
Nymburk - Bezplatné vyšetření kožních znamének a v případě problému rada, jak postupovat. V naléhavém případě pak i zajištění léčby na klinice. To vše je součástí preventivní akce, kterou v pondělí pořádá poliklinka Agel poblíž nemocnice, kterou místní znají stále pod přízviskem železniční. Upozornit na nebezpečí rakoviny kůže chtějí lékaři v rámci Dne prevence melanomu.

Nebezpečí rakoviny kůže odhalí na poliklinice

Nymbursko
Vyšetření kožního znaménka. Ilustrační foto.
Jižní Čechy /ANKETA/ – Za léčbu nemocných s rakovinou v celé republice vloni Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zaplatila 14,7 miliardy korun. Počet klientů této pojišťovny s onkologickou diagnózou za posledních pět let vzrostl na o 21 612. Vloni mělo rakovinu v Čechách více než 314 tisíc lidí.

Pozor na rakovinu kůže. Mažte se krémy proti sluníčku

Českobudějovicko
Nezapomínejte v létě na opalovací krémy.
Opálená pokožka už dávno není synonymem zdraví a krásy. Nadměrné slunění způsobuje většinu vrásek i pigmentových skvrn, navíc dlouhým a častým pobytem na slunci riskujeme řadu chorob, z nichž nejzávažnější je rakovina kůže.  

Léto se blíží. Jak je to vlastně s opalováním?

Zdraví
Ilustrační foto
V našich zeměpisných šířkách klepou na dveře podzimní plískanice, ale v Austrálii se blíží léto a s tím spojené opalování. Právě zde je však vzhledem ke ztenčené ozónové vrstvě obzvláště vysoké riziko vzniku rakoviny kůže. Australští vědci nyní vyvinuli levné nositelné sluneční senzory, které lidem řeknou, že už byli příliš dlouho na sluníčku.
5 fotografií

Neviditelný inkoust ztmavne na slunci. Upozorní na riziko rakoviny kůže

Zdraví
Vyšetření znaménka. Ilustrační foto
Případů rakoviny kůže přibývá, oproti roku 1995 je nových případů ročně třikrát tolik. Podle Hygienické stanice Hlavního města Prahy je případů v Praze víc než jinde v republice, uvedla to na webu. V roce 2015, z nějž pocházejí poslední data Národního onkologického registru, bylo nových případů téměř 2600.

V Česku přibývá rakoviny kůže. Nejvíc je jí v Praze

Zdraví
Stan proti melanomu
Lékárny Dr.Max jsou už třetím rokem generálním partnerem Stanu proti melanomu, nejmasovější preventivní akce zaměřené především na zjišťování výskytu maligního melanomu způsobujícího rakovinu kůže. Stan proti melanomu je pro Dr.Max významným a zároveň přirozeným odborným partnerem, protože na téma péče o pokožku se největší lékárenská síť v ČR zaměřuje dlouhodobě a systematicky.

Stan proti melanomu nabízí vyšetření zdarma. Na léčbu kůže se zaměřuje Dr.Max

Zdraví
Ilustrační foto
Ozonová vrstva, která brání dopadu ultrafialového záření na Zemi, v následujících dnech zeslábne. Zejména dnes a v neděli kolem poledne proto meteorologové očekávají zvýšené hodnoty UV indexu. Lidé by proto měli v této době omezit pobyt venku a chránit se opalovacími krémy a brýlemi s UV filtrem. Dnes na to upozornil Český hydrometeorologický ústav na svém informačním webu.
19 fotografií

Dávejte si pozor, meteorologové varují před vysokými hodnotami UV indexu

Česko
Ilustrační foto
Ozonová vrstva, která brání dopadu ultrafialového záření na Zemi, v sobotu nad Českem výrazně zeslábne. UV index tím stoupne kolem poledne v nížinách na sedm až 7,5 bodu, což je vysoká hodnota. Běžná polední hodnota v této roční době dosahuje 6,5 bodu, dnes činí 6,3 bodu. Na horách pak sobotní hodnoty UV indexu budou velice vysoko, mezi osmi až 8,5 body. Lidé by se proto měli před slunečními paprsky chránit.
19 fotografií

Ozonu nad Českem v sobotu ubude, chraňte se před sluncem

Česko
Vyšetření mateřského znaménka. Ilustrační foto.
České Budějovice – Až tři stovky Čechů ročně zbytečně zemřou kvůli rakovině kůže. Přitom se tomu ve většině případů lze vyhnout ochranou před nadměrným sluněním nebo alespoň včasnou diagnostikou.

Melanomy není radno podceňovat

Českobudějovicko
Hasiči v Bělčicích dohašují požár
Černý dým vzniká kvůli nedostatku vzduchu při hoření. Obsahuje polycyklické aromatické uhlovodíky, neboli PAHs. Ty charakteristicky zapáchají, páry dráždí oči a kůži a byly prokázány i negativní účinky na ledviny a játra. Mají vliv na snížení plodnosti a vývojové vady potomků.

Co všechno nesl černý dým z hořících pneumatik?

Požáry
Ilustrační foto
Dětská nemocnice v Brně koupila za 750.000 korun nejmodernější přístroj k vyšetřování pigmentových znamének. Přístroj, který je v provozu od tohoto týdne, bude sloužit nejen dětským pacientům, ale v budoucnu se plánuje jeho využití i pro vyšetření dospělých. Podobných zařízení je v České republice deset. Přístroj, který mají v Brně, je z nich nejmodernější, řekli dnes novinářům lékaři.

Dětská nemocnice v Brně pořídila nejmodernější dermatoskop

Zdraví
Ilustrační foto.
Náklady na léčbu rakoviny kůže, které evidují tuzemské zdravotní pojišťovny, se mezi roky 2013 a 2015 téměř zdvojnásobily a dosahovaly stovek milionů korun ročně. Vzrůstá i počet pacientů. Vyplývá to z údajů, které poskytla Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Důležitá je u odhalení zhoubných kožních nádorů především prevence, některé pojišťovny proto přispívají svým klientům na vyšetření mateřských znamének a pigmentových skvrn.

Náklady na léčbu rakoviny kůže se od roku 2013 zdvojnásobily

Zdraví
Lékař Petr Arenberger.
Praha - Profesor Petr Arenberger, jeden z nejznámějších českých dermatologů, si na náš rozhovor ve svém velmi vytíženém pracovním rozvrhu udělal čas minulou neděli večer, kdy pár hodin krátce po návratu z Německa a před odletem na Mallorku pobyl v Praze. Ačkoli moderní přípravky pro opalování zajišťují určitou ochranu proti UV záření, bezpečné slunění podle něho neexistuje.
5 fotografií

Dermatolog Petr Arenberger: Nejohroženější skupinou jsou pánové mezi 50 a 60

Praha
Lékař Petr Arenberger.
Praha - Profesor Petr Arenberger, jeden z nejznámějších českých dermatologů, si na náš rozhovor ve svém velmi vytíženém pracovním rozvrhu udělal čas minulou neděli večer, kdy pár hodin krátce po návratu z Německa a před odletem na Mallorku pobyl v Praze. Ačkoli moderní přípravky pro opalování zajišťují určitou ochranu proti UV záření, bezpečné slunění podle něho neexistuje.
5 fotografií

Dermatolog Petr Arenberger: Nejohroženější skupinou jsou pánové mezi 50 a 60

Česko
Ilustrační foto.
Vyšetřit kůži na zhoubný melanom si letos dalo v preventivní akci Stan proti melanomu 4001 lidí. Zjištěno bylo 38 melanomů a 59 méně agresivních nádorů bazaliomů a spinaliomů. Novinářům to dnes řekl přednosta kožní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Varoval před tím, že rakoviny kůže přibývá nejvíce u mužů nad 50 let, kteří podle statistik riziko podceňují, a u žen od deseti do 29 let, které podléhají trendu snědé kůže.

V letošním Stanu proti melanomu bylo zjištěno 38 melanomů

Zdraví