ŠTÍTEK: Richard III.

Římský král Jindřich IV. „musel přilézt ke křížku“
Pojďme si v novém seriálu Deníku s názvem Slovíčkaření povídat o slovech. Abyste rozuměli: říkáme slova, házíme jimi, píšeme v esemeskách bezpočet slov jeden druhému. Ale málokdy se na ně podíváme jako na příběh. A přitom každé, každičké slůvko v sobě skrývá samostatnou historii, genezi vzniku, malou záhadu. Jak mohou vznikat slova a jak vznikají ta v češtině? Jak se vlastně obohacuje slovní zásoba?

Seriál o češtině Slovíčkaření: Až vás nouze naučí housti, přilezete ke křížku

Magazín
David Prachař
Shakespearovských rolí má na svém kontě hned několik. V minulém roce k nim herec David Prachař přidal úlohu Prospera z magické komedie Bouře, která se teď zase vrátila k divákům Letních shakespearovských slavností. „Rok je docela dlouhá doba, ale ne zase tak moc, aby se během ní člověku vykouřil text hry z hlavy. Bude to samozřejmě chtít slabý rozjezd, myslím si ale, že jedna zkouška bude stačit,“ uvedl před znovuuvedením Bouře David Prachař.
9 fotografií

David Prachař: Víc než z divadla jsem unavený z blbých lidí

Divadlo
Klára Issová zcela propadla zahradničení
Jak Klára Issová prozradila v časopisu Story, dílo nejznámějšího anglicky píšícího dramatika si vytáhla u maturity a letos hraje už ve druhé jeho hře na tradičních Letních shakespearovských slavnostech. Dalo by se říct, že to byla náhoda. To by ale sympatická herečka nemohla navštěvovat svou bývalou paní učitelku na její malé zahrádce tak dlouho, až se nakonec stala této zahrady majitelkou. Vše chce zkrátka svůj čas a ten nyní herečka tráví i tím, že bojuje s krtky a hryzci.
4 fotografie

Herečka Klára Issová má svou lásku. Radost jí ale kazí krtci a hryzci

Společnost
Lenka Krobotová a Marek Němec vytvoří pár v novince Letních shakespearovských slavností Macbeth
Zřejmě nejtemnější příběh z pera Williama Shakespeara – tragédie Macbeth – bude premiérovým tahákem letošních Letních shakespearovských slavností, které se tradičně odehrají v Praze, Brně, Ostravě i Bratislavě. Hlavní roli v tomto příběhu o temných zákoutích lidské duše, s nimiž se může identifikovat úplně každý, vytvoří v režii Jakuba Krofty herec Marek Němec.

Všichni chceme nahoru. Stejně tak i Macbeth, říká Marek Němec

Divadlo
Herec Norbert Lichý
/ROZHOVOR/ Dnes máme internet. Původně dobrá myšlenka… Asi… I tak se staví ostravský herec Norbert Lichý k dnešní virtuální komunikaci. Nicméně právě díky ní jsme mohli uskutečnit tento rozhovor, který byl dlouho plánovaný a nakonec uskutečněný pouze elektronicky. Vtip, lehká, avšak moudrá ironie a nadhled tomuto herci nechybí a jak sám říká, o svých životních zkušenostech povídá jen těm, kteří naslouchají. 
23 fotografií

Norbert Lichý: Nemám potřebu být jinde, i v Ostravě hrajeme divadlo vrcholově

Volný čas
Slovácké divadlo. Ilustrační foto.
Na budově Slováckého divadla vlaje černý prapor. Ve věku 87 let zemřel dlouholetý člen uherskohradišťské scény Lubomír Vraspír. herec, který byl předurčen pro velké jeviště pro velké role. Na jeho Cyrana, Richarda III. či jeho kardinála Richelieu se vzpomíná dodnes.

Zemřel herec Slováckého divadla Lubomír Vraspír

Slovácko
Divadlo Na Vinohradech
Praha - Inscenací Williama Shakespeara Veselé paničky windsorské v podání Národního divadla moravskoslezského a v režii Petera Gábora začal v neděli v Divadle na Vinohradech sedmý ročník přehlídky Ostrava v Praze. K letošnímu jubileu alžbětinského autora nabídne jen jeho hry a potrvá do 28. listopadu.

Sedmý ročník přehlídky Ostrava v Praze začal na Vinohradech

Volný čas
Z představení Veselé paničky windsorské Národního divadla moravskoslezkého
Praha - Divadelní Ostrava míří do Prahy. Od 6. do 28. listopadu tu představí během pěti večerů výběr her nesmrtelného Williama Shakespeara. V Praze tak vyvrcholí celoroční projekt věnovaný tomuto alžbětinskému dramatikovi, jímž se ostravská kulturní scéna připojila ke světovému připomenutí výročí 400 let od jeho úmrtí, sdělila mluvčí přehlídky Lucie Čunderliková.

Ostrava představí v Praze Shakespeara pětkrát jinak

Volný čas
Bikesharing.
Praha - Celý tento a příští týden si mohou Pražané na hodinu zdarma zapůjčit kola od společnosti Velonet. Ta budou k dispozici na dvaceti stanovištích po celém městě. Jedno z nich je například před budovou Mánes, další v blízkosti vybraných cyklostezek, přívozů a zastávek MHD.

KRÁTCE: Pražané si mohou na hodinu půjčit jízdní kola zdarma

Praha
Jan Potměšil v roli Richarda III.
Praha - Úspěšná inscenace Richarda III. se vrátí 12. a 13. září na jeviště pražského Divadla v Celetné. Legendární představení s Janem Potměšilem v titulní roli mělo premiéru před 16 lety, v září 2000, a do derniéry v roce 2011 přesáhlo 250 repríz, oznámila Petra Vondrová ze společnosti 2media.

Divadlo v Celetné uvede mimořádně dvakrát Richarda III.

Divadlo
Jan Potměšil v roli Richarda III.
Praha - Úspěšná inscenace Richarda III. se vrátí 12. a 13. září na jeviště pražského Divadla v Celetné. Legendární představení s Janem Potměšilem v titulní roli mělo premiéru před 16 lety, v září 2000, a do derniéry v roce 2011 přesáhlo 250 repríz, oznámila Petra Vondrová ze společnosti 2media.

Divadlo v Celetné uvede mimořádně dvakrát Richarda III.

Volný čas
Jan Potměšil.
Praha - Herec Jan Potměšil, který 31. března oslaví padesátiny, je již od začátku 90. let upoután na invalidní vozík, přesto je oceňovaným divadelním i filmovým hercem. Již v mládí byl filmovou hvězdou, nyní hraje v divadle či v televizi, ale také ve volném čase plave, lyžuje či jezdí na kole. Za ztvárnění titulní role v Shakespearově hře Richard III. získal v roce 2000 cenu Alfréda Radoka, v roce 1997 obdržel cenu Thálie.

Herec Jan Potměšil slaví padesátiny

Divadlo
Jan Potměšil.
Praha - Po pěti letech se 30. března na jevišti Divadla v Celetné objeví inscenace Shakespearova dramatu Richard III. v produkci pražského spolku Kašpar. Inscenace tu od září 2000 měla během 11 let 257 repríz. Tentokrát bude uvedena s podtitulem Revival Evening jako svérázně pojatá oslava v předvečer padesátin představitele titulní role Jana Potměšila.

Na jediný večer se do Celetné vrátí Richard III. s Potměšilem

Divadlo
Kulturní centrum Česká Třebová
Česká Třebová – Promítání Kinematografu bratří Čadíků nic nebrání ani v České Třebové. Žádosti Kulturního centra o povolení výjimky z obecně závazné vyhlášky o době nočního klidu bylo vyhověno.Pojízdné kino bude na Starém náměstí promítat filmy od 5. do 10. srpna.

Při promítání posunou dobu nočního klidu

Orlicko
Ve Slováckém divadle se uskutečnila vydařená premiéra Shakespearova Macbetha v režii Igora Stránského s Tomášem Šulajem v hlavní roli.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ - Premiéru Shakespearovy tragédie Macbeth uvedlo v sobotu Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Netradičního pojetí hry, postaveného na moderních prvcích, symbolizujících současnost, se režijně ujal dlouholetý ředitel divadla Igor Stránský, pro něhož jde o poslední režijní počin v roli ředitele divadla.
20 fotografií

Slovácké divadlo uvedlo premiéru tragédie Macbeth

Volný čas
Hra Macbeth ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.
Uherské Hradiště /OBSÁHLÁ FOTOGALERIE/ - Premiéru Shakespearovy tragédie Macbeth dnes uvedlo Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Netradičního pojetí hry, postaveného na moderních prvcích, symbolizujících současnost, se režijně ujal dlouholetý ředitel divadla Igor Stránský, pro něhož jde o poslední režijní počin v roli ředitele divadla.
28 fotografií

Slovácké divadlo uvedlo premiéru tragédie Macbeth

Volný čas
Kostra Richarda III., kterou našli archeologové pod parkovištěm v Leicesteru.
Londýn – Anglický král Richard III. utržil před svou smrtí na bitevním poli hned několik životu nebezpečných ran. Jeho protivníci ho v osudný den 22. srpna 1485 dvakrát těžce zranili na hlavě a jednou na kyčli. Informuje o tom v nejnovějším vydání britský vědecký časopis The Lancet.

Král Richard III. dostal ve své poslední bitvě tří smrtící rány

Svět
ÚSTŘEDNÍ PÁR. Klára Issová jako lady Anna a Jiří Langmajer coby Richard III.
Praha – Na Pražský hrad se 21. července v rámci Letních shakespearovských slavností naposledy vrátí inscenace Richarda III. s Jiřím Langmajerem v titulní roli. Novinkou z Ostravy bude premiéra komedie Jak se vám líbí v režii Michala Langa. První tři srpnové večery budou patřit slovensko-české inscenaci Dvou pánů z Verony s Lukášem Vaculíkem a Zuzanou Norisovou, oznámil mluvčí přehlídky Pavel Turner.

Langmajer se jako Richard III. vrací na Pražský hrad

Divadlo
Letní shakespearovské slavnosti 2013  v Ostravě
Praha – Novinkou letošního ročníku Letních shakespearovských slavností, které v prostorách Nejvyššího purkrabství Pražského hradu začnou 24. června, bude komedie Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela. Předprodej vstupenek startuje už 22. dubna, oznámil mluvčí festivalu Pavel Turner.

Předprodej na shakespearovské slavnosti začíná 22. dubna

Divadlo
Ilustrační fotografie.
Londýn – Kostra nalezená v roce 2012 pod parkovištěm v anglickém městě Leicester možná nepatří anglickému králi Richardovi III. z 15. století. Tvrdí to nyní dva britští vědci poté, co vědci z univerzity v Leicesteru loni s odvoláním na testy oznámili, že kostra bezpochyby patří monarchovi známému i ze slavné hry Williama Shakespeara. Uvedl to web britského deníku The Independent.

Dva vědci nevěří, že nalezená kostra patří králi Richardu III.

Svět
Jan Potměšil ve hře Růže pro Algernon
Olomouc /ROZHOVOR/ – Z role mladého veksláka či odvážného kováře Jíry dospěl Jan Potměšil v charismatického herce a muže, který se v životě dokáže poprat s každou překážkou. V Olomouci ho diváci mohli vidět v jedinečném představení Růže pro Algernon, o němž promluvil i v rozhovoru pro Deník. Kromě toho však prozradil i několik detailů o připravovaném druhém dílu známého snímku Bony a klid, na jehož premiéru se můžeme těšit už letos.

Věru Chytilovou mám moc rád, říká herec Jan Potměšil

Divadlo
Jan Potměšil ve hře Růže pro Algernon
Olomouc – Z role mladého veksláka či odvážného kováře Jíry dospěl Jan Potměšil v charismatického herce a muže, který se v životě dokáže poprat s každou překážkou. V Olomouci ho diváci mohli vidět v jedinečném představení Růže pro Algernon, o němž promluvil i v rozhovoru pro Deník. Kromě toho však prozradil i několik detailů o připravovaném druhém dílu známého snímku Bony a klid, na jehož premiéru se můžeme těšit už letos.

Věru Chytilovou mám moc rád, říká herec Jan Potměšil

Volný čas
Ilustrační foto
Káhira/Praha - Úspěch českých egyptologů se stal jedním z deseti nejvýznamnějších archeologických objevů roku 2013, jejichž žebříček sestavil archeologický časopis Heritage Daily. Čeští archeologové se dostali na šestou příčku, a to díky nálezu unikátní hrobky jednoho z královských lékařů jménem Šepseskafanch. Ten žil za vlády faraonů 5. dynastie, tedy v období 2500 až 2350 před naším letopočtem.

Čeští egyptologové uspěli v žebříčku největších objevů roku 2013

Svět
Profesor Hilský zaníceně hovoří o Shakespearově textu.
Liberec, Most, Ústí /ROZHOVOR/ - Už staletí je zájem o dramata Williama Shakespeara. Na severu Čech teď hraje Zkrocení zlé ženy i Romea a Julii Činoherní studio v Ústí, na příští sezonu chystá i Hamleta a Richarda III. „Použijeme překlad Martina Hilského," řekl Deníku Vladimír Čepek, ředitel ČS… Co na to říká sám překladatel, který má na kontě životní dílo - kompletního Shakespeara?

Překladatel Martin Hilský: Shakespeare je neobyčejně hudební básník

Divadlo
Ilustrační fotografie.
Londýn - Tým britských archeologů v pondělí oznámil, že na parkovišti, kde v loňském roce objevili kostru krále Richarda III., našli také záhadnou rakev uloženou v jiné rakvi. Zatím netuší, kdo uvnitř spočívá, ale doufají, že ostatky budou schopni identifikovat, napsala dnes agentura AP.

Britští vědci našli na místě objevu Richarda III. záhadnou rakev

Svět
Jiří Langmajer
Hustopeče - Pro herečku Adélu Gondíkovou to byla premiéra. Známá tvář ze seriálů nebo televizního pořadu zaměřeného na kutilství přijela do Hustopečí, kde vystoupila na divadelním festivalu Pod širým nebem. Gondíková bavila s kolegou Jiřím Langmajerem (Copak je to za vojáka a další – pozn. red) Hustopečany komedii Jo, není to jednoduché.

Herecké hvězdy bavily Hustopeče. Pod širým nebem

Volný čas
Shakespeare opět u Kašparů! Po skvělém Richardovi III. dostal Jan Potměšil od principála režiséra Jakuba Špalka roli žárlivého Othella. Desdemonu hraje mladinká Alena Doláková.
Praha, Ústí nad Labem, Kašperk /ROZHOVOR/ - Shakespeare opět u Kašparů! Po skvělém Richardovi III. dostal Jan Potměšil od principála režiséra Jakuba Špalka roli žárlivého Othella. Premiéra byla už letos zjara, ústecký Činoherák původně zval na příběh o velké lásce, žárlivosti a zradě ve čtvrtek 6. června. Náhradní termín prozatím neurčil, samotný Kašpar v Praze v Divadle v Celené uvede Othella dnes, ve středu 5. června od 19.30 hodin.

Alena Doláková: Že to dojde až tak daleko, Desdemona netušila

Divadlo