ŠTÍTEK: riziko

Satelit RemoveDEBRIS.
/VIDEO/ Oběžná dráha Země stále více připomíná jedno velké smetiště. Kolem naší planety létají desetitisíce úlomků vysloužilých družic, vyhořelých stupňů nosných raket a dalších umělých objektů, které se stávají reálným nebezpečím nejen pro nově vypouštěné satelity, ale i kosmické lodě a jejich posádky. Britská družice RemoveDEBRIS nyní poprvé otestovala speciální harpunu pro zachytávání větších trosek.
8 fotografií

Úklid oběžné dráhy. Britská družice úspěšně otestovala harpunu na kosmické smetí

Věda a technika
Ladislav ZIikmund pokračuje ve střelecké pohodě, v Prostějově dal dva góly.
Prostějov – Po delší době kvalitou nabitá sestava hokejového Kladna zapomněla na své předešlé moravské neúspěchy a na ledě silného Prostějova vyválčila těsnou výhru 3:2. Režíroval ji navrátilec do sestavy Tomáš Plekanec, byť připsal jen jednu asistenci, spolu s autorem rozhodující trefy Jiřím Říhou.

Plekance plný led, rozhodl ale Říha

Hokej
Silný vítr. Ilustrační snímek.
Benešovsko - Ohlášený vichr se podle původních předpokladů měl utišit už dopoledne, zpřesněná výstraha meteorologů však upozornění na možné nebezpečí protahuje o sedm hodin: pořádný fukot by měl ustat do pondělní čtvrté odpolední.

Vichr si může zařádit o pár hodin déle

Z okolí
Ilustrační fotografie.
Úspěšný víkend mají za sebou skiareály, zejména ty na horách, zalyžovat si přijely desetitisíce lidí. Podmínky byly i přes víkendovou oblevu výborné. Slabší návštěvnost zaznamenaly některé níže položené areály. Provozovatelé to přičítají teplejšímu počasí a jarním prázdninám, kdy lidé odjíždějí do hor. Méně lyžařů než obvykle bylo také v některých zimních střediscích Jizerských hor, a to kvůli závodům běžkařů. Někde působil problémy vítr.
12 fotografií

Skiareály zaplnily desetitisíce lyžařů, užívali si i běžkaři

Česko
Ilustrační foto.
Na Kroměřížsku, konkrétně v oblasti katastru Zahnašovic, byli nalezeni dva uhynulí zajíci. Jak se později ukázalo, patrně byli oba vystaveni nákaze nemoci s názvem brucelóza, která se může přenést nejen na ostatní zvířata, zejména prasata a skot, ale i na člověka. A to pouhou manipulací s nemocným jedincem.

Pozor na zajíce, mohou přenášet nemoc nebezpečnou pro člověka

Kroměřížsko
Přípravné utkání: Vlašim - Benešov.
Vlašim – První únorová sobota patřila ve Vlašimi přípravnému utkání s třetiligovým Benešovem. Regionální derby nabídlo divákům několik zajímavých šancí na obou stranách a díky brance Výborného z prvního poločasu mohla slavit výhru domácí Vlašim.

Derby nakonec vyhrál favorit. Padl jediný gól

Fotbal
Následky nehody na železničním přejezdu u Polomi
/FOTO Z MÍSTA/ V nebezpečné situaci se ocitla čtyřiatřicetiletá řidička vozu Volkswagen Passat, která mířila v neděli odpoledne po silnici z Bělotína do Polomi. Přehlédla červená světla signalizačního zařízení na železničním přejezdu a vjela na trať v době, kdy padaly závory.
3 fotografie

Řidička vjela na přejezd u Polomi, zlomila závoru

Nehody
Povodně sužují australské město Townsville
Obyvatelé státu Queensland v severovýchodní části Austrálie čelí rozsáhlým záplavám, které z města Townsville učinily v podstatě jezero. Tisíce domácností se ocitly bez proudu, lidé jsou nuceni shromažďovat se na střechách svých domů a čekat na záchranu. Informoval o tom web 7 News. Otevření hrází nedaleké přehrady a vylití vody z koryta řeky s sebou navíc do ulic vedle všudypřítomného bahna přihnalo také místní faunu včetně nebezpečných krokodýlů a hadů.
8 fotografií

Hadi v ulicích, krokodýli na stromech. Australský Queensland sužují povodně

Svět
Závěje sněhu.
Itálie se dnes potýká se následky vydatných srážek. Zatímco sever země odstraňuje následky sobotního hustého sněžení, jižněji způsobil déšť vzedmutí hladin řek a místní záplavy. V rakouských Alpách dál panuje velké nebezpečí lavin. Silné sněžení způsobilo noční kalamitu i ve francouzském alpském regionu Savojsko, komplikace spojené s počasím hlásí například i německá spolková země Bavorsko či východní pobřeží Švédska.
21 fotografií

Sněžení dál komplikuje dopravu v Evropě. Itálie hlásí i záplavy

Svět
Ilustrační fotografie.
Česká Čermná - Profesionální hasiči z Náchoda zasahovali v České Čermné, kde pomocí výškové techniky odstraňovali ledové převisy z obecního domu. Hrozilo zde nebezpečí pádu na kolemjdoucí.

Ledové převisy hrozily pádem

Nehody
V brazilském dole se protrhla přehrada s hlušinou
/VIDEO/ V dole na jihu Brazílie, kde se minulý týden protrhla odpadní nádrž, již uctili památku desítek obětí. Místní úřady zároveň oznámily, že záchranáři našli už 115 mrtvých a stále pátrají po 248 pohřešovaných. Tragédii podle odborníků způsobily špatné předpisy a zákony. Brazilské televize rovněž zveřejnily záběry zachycující tuto tragédii.
13 fotografií

Televize zveřejnily záběry tragédie v Brazílii. Protržená nádrž zabila 115 lidí

Svět
V brazilském dole se protrhla přehrada s hlušinou.
Brazilská těžařská společnost Vale již v loňském roce věděla, že oblasti v okolí města Brumadinho jsou v nebezpečí, protože se jedna z přehrad v tamních železných dolech může protrhnout. Dokazuje to interní studie, kterou v pátek zveřejnil brazilský deník Folha de S.Paulo. Při tragédii z minulého týdne zahynulo 110 lidí a další stovky se stále pohřešují.
13 fotografií

Protržení přehrady v Brazílii se dalo zabránit. Firma o nebezpečí věděla

Svět
V americkém Chicagu hoří koleje
V rámci boje proti až třicetistupňovým mrazům, které v těchto dnech sužují středozápad USA, se železničáři v Chicagu ve státě Illinois rozhodli „zapálit“ koleje. Na první pohled se to může zdát jako zvláštní opatření, ve skutečnosti se zase až o takovou raritu nejedná. K podobným krokům, jak sami vysvětlili serveru CNN, přistupují během chladného zimního období poměrně často.
7 fotografií

Železničáři v americkém Chicagu „zapálili“ koleje. Bojují proti krutým mrazům

Svět