ŠTÍTEK: riziko

Ilustrační fotografie.
Skuhrov nad Bělou - Kvůli dopravní nehodě u Skuhrova nad Bělou a vyprošťování vozidla byla v sobotu odpoledne uzavřena tamní silnice v obou směrech.

Nehoda na den uzavřela silnici

Nehody
Labská bouda se nachází v první zóně Krkonošského národního parku. Leží v nadmořské výšce 1340 metrů na Labské louce severozápadně od Špindlerova Mlýna, necelý 1 km od pramene Labe.
Do Labské boudy na hřebenech Krkonoš, která je od 1. listopadu zavřená kvůli plánované rekonstrukci, se během prvních lednových dnů dobývalo osm podchlazených polských a německých turistů. Podcenili síly a oblečení, neměli dostatek jídla. Na hřebenech je přitom metr sněhu a Horská služba vyhlásila třetí stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice lavinového nebezpečí. 
11 fotografií

Promrzlé cizince zachránila zavřená Labská bouda, vyjedli zásoby

Regiony
Náledí - ilustrační snímek
Na mokrých chodnících a silnicích se dnes večer a v noci na pátek může tvořit náledí či zmrazky. Půjde o Prahu a Středočeský, Ústecký a Liberecký kraj. Řidiči a chodci by proto měli být opatrní, starší a méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Nadále platí, že ve vyšších polohách se dnes mohou tvořit sněhové jazyky a na horách závěje. 
7 fotografií

Meteorologové varovali před náledím. Hrozí i tvorba sněhových jazyků

Česko
Jack Kerouac kolem roku 1956.
Jste fanoušky beatniků či jiné kultovní literatury a máte pocit, že stará vydání už znáte dokonale? V tom případě vás potěší zpráva, že na pulty tuzemských knihkupectví připutovalo s koncem roku pozoruhodné množství neznámých děl angloamerických klasiků, případně nových, moderních překladů jejich nejznámějších prací.

Kerouac, Lawrence, Fitzgerald: knižní klasika se vrací v novém hávu

Ostatní
ilustr
Pardubický kraj – Hasiči jsou neustále připraveni pomoci lidem v nouzi. Při dopravních nehodách vyprošťují zraněné osoby, bojují s plameny, pomáhají hledat pohřešované osoby. Jdou do nebezpečí, ze kterého ostatní utíkají. A zaslouží si vděk.

Hasiči se dočkali poděkování

Požáry
Ilustrační foto
Jižní Morava - Celou Českou republikou se v sobotu přesně v poledne rozeznělo více než osm tisíc sirén. Stejně tak v Brně a na celé jižní Moravě mohli lidé zaslechnout sto čtyřicet sekund trvající signál. Nejednalo se však o upozornění na nebezpečí.

Houkající sirény uctily památku zemřelých horníků

Z okolí
Rakouská policie zasahuje po střelbě v centru Vídně.
V průchodu před slavnou restauraci Figlmüller v centru Vídně se v půl druhé odpoledne střílelo. Na místě zemřel jeden muž a druhý byl odvezen do nemocnice v kritickém stavu. Policie oblast uzavřela a rozběhla rozsáhlou pátrací akci, do které se zapojil i vrtulník. Pachatel je však stále na útěku. 

Střelba v centru Vídně. Jeden muž zemřel, druhý bojuje o život

Svět
Ilustrační snímek.
Velkou část České republiky zasáhne dnes odpoledne silné sněžení a jih Čech vydatný déšť, který zvedne hladiny toků. Ve většině Česka bude také foukat silný vítr. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Před sněhem, deštěm a větrem varovali meteorologové již ve čtvrtek. Dnes se oproti předchozí výstraze výrazně rozšířila oblast, kde hrozí silný vítr. Zmírněna byla naopak výstraha před nebezpečím povodní.
11 fotografií

Velkou část Česka zasáhne silné sněžení a jih Čech déšť

Česko
Ilustrační foto
Sokolov – Turnaj „O pohár starosty města Březová“ je připraven. V sobotu 22. prosince se v sokolovské sportovní hale odehraje již 21. ročník tohoto předvánočního futsalového klání, které pořádá tradičně březovské Flamengo. Jedenadvacátého ročníku se zúčastní celkem sedmnáct týmů, které byly rozlosovány do tří čtyřčlenných skupin a jedné pětičlenné skupiny.

Flamengo pořádá o víkendu již 21. ročník futsalového turnaje

Ostatní sporty
O Vánocích bude mít ve Slováckém divadle českou premiéru dobrodružný příběh Bílá velryba.
ROZHOVOR / O Vánocích bude mít ve Slováckém divadle českou premiéru dobrodružný příběh Bílá velryba. Ten vznikl na motivy slavného románu Hermana Melvilla z roku 1851 a se souborem ji nastudoval režisér Michal Skočovský. Jednu z rolí ztvárňuje i herečka Petra Staňková, která prozradila, jaký je to pocit hrát mužskou postavu i na co se těší v následující divadelní sezóně.

Petra Staňková: Holčičky ve školce mě nenáviděly

Volný čas
Ilustrační foto.
Hlinsko – Zástupci organizace Laxus z.ú. předali městu zprávu z výzkumu drogové problematiky. Uskutečnil se po dobu 6 měsíců a byl zaměřen na zjištění informací, které by pomohly městu naplánovat opatření, zaměřené na oblasti veřejného zdraví, prevence a sociálních služeb.

Hlinsko a drogy? Město už z výzkumu ví, na čem je

Zločiny a soudy
Jablonečtí Vlci.
Jablonec nad Nisou – Zápasy s královédvorským Rodosem rozhodně nebývají jednoduché. A platilo to i tentokrát. Vlci sice začali aktivněji a hned v úvodu měli dvojnásobnou početní výhodu při oslabení soupeře, jenže přesilovka se jim nevydařila a i následné akce nevedly k brankovému vyjádření.

Oba Tondrové si nic nedarovali. Vlci svého soupeře o gól porazili

Hokej
První lyžování v Krkonoších  na sjezdovce Anděl na Černé hoře.
Lavinové nebezpečí v Krkonoších po dnešním sněžení stouplo z prvního na druhý stupeň pětibodové stupnice. První lavinový stupeň platil od pondělí. Za poslední den napadlo asi deset centimetrů sněhu, na hřebenech Krkonoš je ho již kolem 80 centimetrů, informoval dnes lavinový specialista krkonošské horské služby Pavel Cingr. Teplota na hřebenech se ráno pohybovala kolem minus devíti stupňů Celsia.
24 fotografií

V Krkonoších stoupá lavinové nebezpečí. Je na druhém stupni

Česko
Vlk. Ilustrační foto
Zimní měsíce na počátku roku 1917 byly na východní frontě první světové války pro obě strany kruté. Kromě nepřátelských kulek, dělostřeleckých šrapnelů, omrzlin a nesčetných nemocí se objevil nový nepřítel, který nerozlišoval mezi ruskými a německými vojáky. Tím byly početné smečky vyhladovělých vlků. Problém narostl do takových rozměrů, že se obě bojující strany proti společnému protivníkovi dočasně spojily.
9 fotografií

Nečekané spojenectví Velké války. Němce a Rusy dali dohromady hladoví vlci

Věda a technika