ŠTÍTEK: Robert Mugabe

Státní pohřeb bývalého jihoafrického prezidenta Roberta Mugabeho v Harare
Stát Zimbabwe na jihu Afriky se rozloučil s někdejším dlouholetým autoritářským prezidentem Robertem Mugabem, státního pohřbu se zúčastnili mimo jiné prezidenti Jihoafrické republiky a Keni Cyril Ramaphosa a Uhuru Kenyatta. Rakev bude uložena ve svatyni hrdinů boje za nezávislost v hlavním městě Harare za zhruba měsíc, až bude dokončeno nové mauzoleum. Mugabe zemřel před týdnem ve věku 95 let.
4 fotografie

Nechceme se rozloučit. Pohřeb Mugabeho zájem obyvatel Zimbabwe nevzbudil

Svět
Prezident Zimbabwe Robert Mugabe
Někdejší dlouholetý autoritářský prezident Zimbabwe Robert Mugabe zemřel ve věku 95 let po dlouhé nemoci. S odvoláním na sdělení jeho rodiny o tom dnes informoval zpravodajský web BBC. Mugabe vládl státu na jihu Afriky "železnou rukou" od získání nezávislosti na někdejší koloniální mocnosti Británii v roce 1980 až do chvíle, kdy rezignoval pod tlakem armády v roce 2017.
4 fotografie

Zemřel někdejší autoritářský prezident Zimbabwe Mugabe. Bylo mu 95 let

Svět
Emmerson Mnangagwa
Británie v pátek rozhodně podpořila opětovný vstup Zimbabwe do Commonwealthu, tedy volného sdružení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a jeho bývalých dominií a kolonií. Africká země podle ní dosáhla od svržení Roberta Mugabeho působivého pokroku pod vládou nového prezidenta Emmersona Mnangagwy.
4 fotografie

Británie stojí o návrat Zimbabwe do Commonwealthu

Svět
Oslavy v ulicích hlavního města Zimbabwe Harare
Prezident Zimbabwe Robert Mugabe dnes zaslal dopis parlamentu, ve kterém informoval o své rezignaci. Oznámení o jeho konečném odchodu vyvolalo nebývalé nadšení, lidé v ulicích začali oslavovat. Proti Mugabemu, který jednu z nejchudších zemí světa přivedl ke kolapsu, se protestovalo mnohokrát, vždy však svou pozici ustál.
7 fotografií

Zimbabwe slaví, diktátor Mugabe rezignoval po 37 letech

Svět
Zimbabwský diktátor Robert Mugabe se stále vzpírá oznámit svou rezignaci, uvedla agentura Reuters. Přestože ji údajně už v podvečer přislíbil, v následném projevu v zimbabwské televizi demisi opět popřel. Diktátor nicméně čelí ultimátu, které mu dala jeho vlastní strana - pokud nejpozději do pondělního poledne neodstoupí, bude strana iniciovat jeho odvolání.
13 fotografií

Mugabe prý svolil, že odstoupí, v televizním projevu však rezignaci nezmínil

Svět
Zimbabwský prezident Robert Mugabe.
Dlouholetý vládce Zimbabwe kritizovaný zejména za útlak bílé menšiny a hospodářský úpadek obdržel u Světové zdravotnické organizace (WHO) titul velvyslanec dobré vůle. Generální ředitel organizace Etiopan Tedros Ghebreyesus nominaci odůvodnil tím, že Robert Mugabe je vlivnou osobností v regionu.
4 fotografie

Diktátor Mugabe se stal velvyslancem dobré vůle při WHO

Svět
Zimbabwský prezident Robert Mugabe.
Harare - Prezident Zimbabwe Robert Mugabe řekl, že lidé i vládní strana chtějí, aby příští rok znovu kandidoval na prezidenta. Autokratický politik to řekl v rozhovoru, který poskytl státním médiím. Z rozhovoru dnes citovala agentura Reuters, plné znění bude zveřejněno v úterý, na kdy připadají Mugabeho 93. narozeniny.

Mugabe: Lidé i vládní strana chtějí, abych byl znovu prezidentem

Svět
Zimbabwský prezident Robert Mugabe.
Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe, který je ve věku 92 let nejstarším africkým vůdcem, se dnes ze zahraničí vrátil do vlasti. Jeho nepřítomnost vyvolávala spekulace, že je vážně nemocný a že se v Dubaji léčí, uvedla agentura Reuters. Zároveň poznamenala, že při vystupování z letadla se Mugabe zdál být v dobré náladě.

Mugabe se vrátil do Zimbabwe, spekulovalo se o jeho zdraví

Svět
Zimbabwský prezident Robert Mugabe.
Harare - Na dva roky za mříže poslal soud v Zimbabwe řidiče, který v hlavním městě této africké země nedal přednost konvoji vozidel prezidenta Roberta Mugabeho. Informuje o tom tamní tisk. Soud v Harare zároveň řidiče potrestal doživotním zákazem řízení nákladních vozidel.

Řidič v Zimbabwe neuhnul prezidentské koloně, půjde do vězení

Svět
Ilustrační foto
Harare - V Zimbabwe propustí na svobodu 2000 vězňů, protože stát pro ně nemá dost jídla. Amnestii pro ně ve čtvrtek vyhlásil tamní prezident Robert Mugabe. Tato třináctimilionová země na jihu Afriky je sužována katastrofálním suchem, kvůli němuž je již přes čtyři miliony lidí závislých na potravinové pomoci. Mezi propuštěnými vězni má být také na 350 lidí z věznice s nejvyšší ostrahou na předměstí metropole Harare.

V Zimbabwe propustí 2000 vězňů. Stát pro ně nemá jídlo

Svět
Ilustrační foto.
Harare - Suchem postižený africký stát Zimbabwe vyzval místní farmáře a soukromé majitele rančů, aby si koupili volně žijící zvířata a snížili tak počty zvěře v národních rezervacích. Tím by mohli pomoci, aby zvěř v rezervacích nehynula hlady, informovala agentura AFP s odvoláním na zimbabwský úřad pro národní parky a volně žijící zvěř.

Vážné sucho nutí Zimbabwe rozprodávat divoká zvířata

Svět
Ilustrační foto
Harare – Až 49 milionů lidí bude v jižní Africe čelit důsledkům sucha, které zhoršuje klimatický fenomén El Niňo. Oznámil to v pondělí Světový program pro výživu (WFP). Už v polovině ledna WFP uvedl, že kvůli suchu hrozí hlad až 14 milionům obyvatel jižní části Afriky.

Sucho v Africe postihne až 49 milionů lidí

Svět
Ilustrační foto
Ženeva/Mogadišo – Téměř 60.000 dětí hrozí v Somálsku smrt hladem kvůli trvajícímu suchu, které zhoršil klimatický jev známý jako El Niňo. Uvedl to dnes Úřad Organizace spojených národů pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA). Problém s nedostatkem jídla má nyní v dvanáctimilionové zemi prý až 950.000 lidí.

Sucho ohrožuje jih Afriky. Smrt hladem hrozí v Somálsku až 60.000 dětí

Svět
Zimbabwský prezident Robert Mugabe.
Harare – Znovuzvolený prezident Zimbabwe, jednadevadesátiletý Robert Mugabe, měl tento týden v parlamentu omylem stejný projev, který před zákonodárci přednesl už v srpnu. Opozice uvedla, že prezidentovo vystoupení poznamenaly i výhrůžky, které obdrželi opoziční poslanci. Mugabe si svůj omyl zřejmě vůbec neuvědomil, uvedla agentura AFP.

Africký prezident si uřízl ostudu. Přednesl stejný projev dvakrát

Svět
Ilustrační foto
Harare, Washington - Nejslavnějšího zimbabwského lva, třináctiletého Cecila, zabil začátkem července Američan Walter James Palmer, zubař z Minnesoty. K činu se už doznal, tvrdí ale, že nevěděl, že jedná v rozporu se zákonem a netušil prý ani, o jak slavného lva jde. S odvoláním na zimbabwské ochránce přírody o tom informují zahraniční média.

Oblíbeného zimbabwského lva prý zabil americký zubař

Svět
Zimbabwský prezident Robert Mugabe.
Harare – Znovuzvolený prezident Zimbabwe Robert Mugabe vytvořil v nové vládě nový resort pro svého politického spojence Josiaha Hungweho. Co se však skrývá za tajemným názvem Státní ministr pro udržení psychomotorických aktivit ve školství však zřejmě netuší ani nebohý ministr.

Ministr neví, k čemu je jeho resort. Promyslí to

Svět
Zimbabwský prezident Robert Mugabe s chotí a dcerou u voleb.
Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe údajně drtivě zvítězil ve středečních prezidentských a parlamentních volbách. Podle nepotvrzených odhadů svých spolustraníků dlouholetá hlava státu získá až 75 procent hlasů a jeho hnutí Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) bude mít v parlamentu dvoutřetinovou většinu.

Zimbabwe: Mugabe a jeho strana prý drtivě zvítězili ve volbách

Svět
Zimbabwský prezident Robert Mugabe.
Harare - Strana dlouholetého zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho dnes ohlásila drtivé vítězství ve středečních prezidentských a parlamentních volbách nad formací prezidentova rivala Morgana Tsvangiraie. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný vysoký činitel Mugabeho Afrického národního svazu Zimbabwe – Vlastenecké fronty (ZANU-PF).

Mugabeho strana hlásí volební vítězství, rival mluví o podvodu

Svět
Zimbabwský prezident Robert Mugabe.
Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe dnes vypsal parlamentní volby na 31. červenec, ale premiér a jeho politický soupeř Morgan Tsvangirai to vzápětí odmítl. Obvinil prezidenta z porušení ústavy a vyvolávání politické krize. Dle premiéra se volby nemohou konat před 25. srpnem.

Zimbabwský prezident Mugabe vyhlásil volby, premiér nesouhlasí

Svět
Harare - V Zimbabwe zhruba 82 procent školáků nezvládlo výstupní testy, které se skládají v posledním ročníku základní školy. Zimbabwský ministr školství není spokojen. Vládní Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) ale považuje osmnáctiprocentní úspěšnost za dobrý výsledek, vezme-li se v úvahu stav místního školství a státní pokladny. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

V Zimbabwe zvládá základní školu jenom 18 procent žáků

Svět
Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád na západě země přežil údajný pokus o atentát. Při útoku zřejmě bylo několik lidí zraněno. S odvoláním na íránské zdroje to uvedly zahraniční agentury. Podle íránských médií vybuchla u kolony prezidentských automobilů podomácku vyrobená nálož, jeden muž byl zatčen.

Prezident Ahmadínežád přežil pokus o atentát

Svět
Teherán – Když 3. srpna 2005 dosavadní primátor Teheránu Mahmúd Ahmadínežád přebíral prezidentský úřad, byl pro většinu Íránců velkou neznámou. Po pěti letech v čele země a po jeho loňském sporném znovuzvolení je zřejmé, že prezident v tandemu se svým ochráncem ajatolláhem Chameneím vytváří životaschopnou dvojici, před kterou se musejí mít na pozoru všichni kritici islámské teokracie i zahraniční mocnosti, vyděšené z íránských jaderných ambicí.

Ahmadínežád už pět let rozděluje Íránce i svět

Svět
Typická krajina podél cesty v Zimbabwe
„Je-li to rozbité, sprav to. Nemůžeš-li to spravit, buď s tím žij anebo změň svůj život,“ popisuje náš papírový průvodce národní duši obyvatel této rozlehlé země, která má pouze o tři miliony více obyvatel než Česká republika.

Nebojte se Zimbabwe, jsou tady milí!

Cestujeme
Robert Mugabe
Harare – Prezident Zimbabwe Robert Mugabe oslaví své pětaosmdesáté narozeniny velkolepě. Okázalý večírek bude stát čtvrt milionu dolarů a uskuteční se jen pár dní poté, co Zimbabwe žádalo ostatní africké státy o dvě miliardy na záchranu svého kolabujícího hospodářství.

Mugabe chystá velkou oslavu, uprostřed hladomoru a cholery

Svět