ŠTÍTEK: Pavel Dominik

Ilustrační foto.
Břeclav – Ačkoliv budoucnost „dospělého hokeje" 
v Břeclavi ponechalo v pondělí vedení tamní radnice otevřenou, udělalo krok k zániku druhé ligy mužů. Klubu většinově vlastněnému brněnským podnikatelem Patrikem Vašíčkem prozatím schválilo dotaci čtyři sta tisíc korun, jde zhruba o druhou polovinu sezónní částky. Vašíček přitom dal městu na výběr. Buď klubu 
s přibližně čtyřmilionovým rozpočtem výrazně ekonomicky pomůže, nebo skončí.

K.O. hokeji? Břeclavští poslali A týmu 400 tisíc korun

Hokej
Bývalá nádražní restaurace ve Stromořadní ulici vedle hlavní břeclavské pošty mizí. Bourání má podle vedoucího břeclavského odboru rozvoje a správy Milana Uhra trvat zhruba čtyři týdny. Na místě vznikne nové parkoviště pro dvaatřicet aut.
Břeclav – Dvaatřicet nových parkovacích míst přibude 
do tří měsíců v Břeclavi. Konkrétně u vlakového nádraží. Město postaví nové parkoviště ve Stromořadní ulici na místě bývalé nádražní restaurace. „Máme to v dlouhodobém plánu investic. V minulosti město získalo budovu do svého vlastnictví. Víme, že v daném území je velký nedostatek parkovacích míst jak 
v souvislosti s nádražím, tak 
i s budovou České pošty," přiblížil břeclavský starosta Pavel Dominik, komu má odstavná plocha hlavně sloužit.

Bývalou nádražní restauraci nahradí v Břeclavi nové parkoviště

Břeclavsko
Ministr dopravy Dan Ťok jednal v pondělí s představiteli Břeclavi o palčivých problémech v dopravě. Zleva sedí místostarosta města Milan Vojta, starosta Pavel Dominik, ministr Ťok.
Břeclav – Jsem z toho trochu v šoku, neskrýval v pondělí v Břeclavi nepříjemné překvapení ministr dopravy Dan Ťok. To když se při jednání
 s představiteli města o dlouho odkládané stavbě obchvatu Břeclavi dozvěděl o rozhodnutí krajského odboru životního prostředí. To odsunulo termín možného zahájení stavby o dalších pět let, tedy až na rok 2022.

Obchvat města? Břeclav čeká dalších pět let čekání

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Břeclav – Mnohými proklínaná doprava se stane hlavním tématem nového diskuzního cyklu Tváře Břeclavi, který připravují lidé z tamního sdružení Mladí a Neklidní. Úvodního dílu se zúčastní krajský policejní ředitel Leoš Tržil, Jaroslav Martínek 
z centra dopravního výzkumu, architekt Zdeněk Miklín a starosta Břeclavi Pavel Dominik.

Z nových diskuzí o dopravě mají vzejít řešení břeclavských problémů

Břeclavsko
Ilustrační fotografie.
Břeclav – S myšlenkou na opětovné založení sportovních tříd na základních školách si nyní pohrávají na břeclavské radnici. Impuls 
vzešel od ředitele městské organizace Tereza a někdejšího starosty Dyma Piškuly z Pro Regionu. „Sportovní třídy určitě chybí. Na tom panuje shoda i na radnici. Ovšem jejich obnova je podstatně složitější, než bylo předtím jejich zrušení," potvrdil Piškula. Jednou z podmínek je shoda s opozicí. Tam je nadšení slabší.

Nové sportovní třídy? Nápad v Břeclavi naráží

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Břeclav – Rozhodnuto. 
V Břeclavi začne dlouhodobá přeměna prostoru před vlakovým nádražím. Práce naváží na vznik dopravního terminálu, který před rokem a půl spojil autobusové a právě vlakové nádraží. Úprava se dotkne také cyklostezky a blízké křižovatky. O podobě přednádraží mohou částečně rozhodnout obyvatelé.

Miliony pomohou dopravě i nádraží v Břeclavi. Práce začnou letos

Břeclavsko
Plnohodnotný chodník k břeclavskému Tescu začali stavět až po dlouhých letech jednání. Ilustrační foto.
Břeclav – Na okamžik se zamyslela, pak s přikývnutím řekla: „Jo, asi by to udělat měli." Břeclavanka Lucie Stránská tím okomentovala zřejmě definitivní tečku za rozhodnutím představitelů města, že k břeclavskému nákupnímu centru v čele s Tescem povede chodník. Celkové náklady: tři a půl milionu korun.

Břeclavští koupí pozemek. Chodník k Tescu vznikne do konce roku

Břeclavsko
Místostarosta Břeclavi Milan Vojta (ANO).
Břeclav – Jak se břeclavská koalice vypořádá s aférou kolem kontroverzních fotbalových cest dvou zástupců hnutí ANO? Rozhodnutí o osudu místostarosty Milana Vojty a zastupitele Martina Martáka, který je 
i jednatelem městské společnosti Teplo Břeclav, padne už v pondělí 8. února. Od pěti hodin odpoledne je totiž ve velké zasedací místnosti městského úřadu na programu první letošní zasedání břeclavského zastupitelstva.

Kauza fotbalových cest břeclavských politiků se Spartou? Verdikt padne v pondělí

Břeclavsko
Břeclavský starosta Pavel Dominik.
Břeclav – Přísně tajné. Už jen šest dnů zbývá do jednání břeclavského zastupitelstva. Starosta Pavel Dominik na něm hodlá dořešit koaliční krizi způsobenou kontroverzními zahraničními cestami místostarosty Milana Vojty a zastupitele Martina Martáka na fotbal. Jak Břeclavský deník Rovnost informoval, oba členové hnutí ANO zamířili na pohárové duely v leteckých speciálech s hráči Sparty Praha – klubu, jenž má stejného majitele jako firma patřící do skupiny Ave. Břeclav s ní má smlouvu na svoz a nakládání s odpadem za zhruba sedmnáct milionů korun ročně.

Ke změnám dojde, říká po sparťanské kauze starosta Břeclavi Dominik

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Břeclav, Hustopeče – S dlouhou řadou čísel vyrukovalo vedení Břeclavi. Jde o příjmy a výdaje loňského roku. Zveřejněné výsledky hospodaření ukázaly, že okresní město skončilo s přebytkem ve výši 57 milionů korun. „Z této částky je třeba ještě odečíst pět milionů na splátky starších úvěrů, přesto se ale peněžní účet města vloni navýšil 
o dvaapadesát milionů korun," potvrdil mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek. Vyúčtováním, avšak jen některých akcí, se zabývali také radní v Hustopečích.

Hospodaření Břeclavi je v plusu. Účtovali i Hustopečští

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Břeclav – U areálu veslařského klubu nebo u Zahradní ulice? Novou lávku pro pěší 
a cyklisty hodlá vybudovat nad splavem město Břeclav. Cílem je odlehčit věčně ucpané křižovatce před silničním mostem u bývalého cukrovaru. Někteří s tímto návrhem souhlasí, jiní nikoliv. Rozdílné názory panují rovněž na její přesné umístění.

Nová lávka v Břeclavi? Veslaři z ní mají obavy

Břeclavsko
Česká spořitelna se z tradičního břeclavského sídla přestěhovala do jiných prostor. Osud reprezentativní budovy v centru města zůstává s otazníky.
Břeclav – Zeje prázdnotou. Reprezentativní budova 
v centru Břeclavi v ulici Národních hrdinů zůstane nějakou dobu nevyužitá. Od pondělka se totiž její vlastník Česká spořitelna přestěhovala o několik set metrů dál do menšího domu v ulici Jana Palacha, jehož prostory má nyní pronajaté. Důvodem byl drahý provoz dosavadního sídla. To patří mezi architektonicky nejvýznamnější budovy, které v Břeclavi za posledních pětadvacet let vznikly.

Osiřela. Pro budovu spořitelny v Břeclavi vybírají nového majitele

Břeclavsko
Osmašedesátý babybox v České republice otevřeli v Břeclavi. Uvedení do provozu se zúčastnil i zakladatel speciálních schránek pro novorozeňata Ludvík Hess.
Břeclav – I zakladatel babyboxů v České republice Ludvík Hess se zúčastnil zprovoznění jednoho 
v břeclavské nemocnici. Ten je osmašedesátým v republice. Firma ho u vchodu nainstalovala už na konci listopadu, ale až od pátku je funkční a lidé 
v těžké životní situaci do něj mohou vložit své novorozeně. „V Břeclavi se zřízení babyboxu trochu natáhlo. Hlavně z počátku to nebylo moc snadné," zmínil Hess. Podle něj pomohl ke zbudování i otřesný případ matky z Dolních Dunajovic, která usmrtila tři novorozence.
6 fotografií

Je to rozdíl jako mezi Škodou 100 a Superbem, řekl Hess o břeclavském babyboxu

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Břeclav – Sami sebe zaskočili představitelé břeclavské koalice při zamítnutí stotisícové „injekce", o kterou v okresním městě žádalo na mládež vedení stolnětenisového klubu. Těsně před hlasováním zastupitelstva přišel místostarosta Zdeněk Urban (ČSSD) 
s pozměňujícím návrhem, aby klubu schválili alespoň čtyřicet tisíc. Peníze přislíbil koaliční zastupitel a ředitel příspěvkové organizace Tereza Dymo Piškula (Pro Region), uspořit je chtěl právě v Tereze.

Koalice v rozpacích. Starostu naštval překvapivý protinávrh na 40 tisíc pro klub

Břeclavsko
Místostarosta Břeclavi Milan Vojta (ANO).
Břeclav – Další vývoj mají souvislosti se zahraničními cestami místostarosty Břeclavi Milana Vojty a zastupitele Martina Martáka (ANO) na fotbalová utkání. Oba politici zamířili na pohárové duely 
v leteckých speciálech společně s hráči Sparty Praha – klubu, jenž má stejného majitele jako firma patřící do skupiny Ave. Město má se společností smlouvu na svoz a nakládání 
s odpadem za zhruba sedmnáct milionů korun ročně.

Byla to chyba, připustil místostarosta Břeclavi Vojta o cestě na fotbal

Břeclavsko
V prostorách Galerie v podkroví v břeclavském Lichtenštejnském domě je nová výstava. Návštěvníci v čele s princem Wolfgangem si prohlédli i nové prostory Turistického informačního centra.
Břeclav /FOTOGALERIE/ – Co dělaly dříve babičky za dlouhých večerů, jak se dralo peří, stáčely provazy nebo sušily křížaly? To prozrazuje nová výstava Od adventu do Tří králů, kterou ve čtvrtek zahájili v Lichtenštejnském domě v Břeclavi. Vernisáže se zúčastnil i zástupce knížecí rodiny princ Wolfgang z Lichtenštejnu. Ten si zároveň jako patron domu prohlédl nové prostory břeclavského turistického informačního centra a vinotéku.
7 fotografií

Princ Wolfgang navštívil nové turistické informační centrum. I adventní výstavu

Volný čas
Místostarosta Břeclavi Milan Vojta (ANO).
Břeclav – Politická nezkušenost? Místostarosta Břeclavi Milan Vojta (ANO) vyrazil v leteckém speciálu s fotbalisty pražské Sparty k předkolu Ligy mistrů hraném v Moskvě. Shodou okolností se tak stalo v době, kdy se svozu a nakládání s komunálním odpadem v okresním městě ujala firma AVE.cz. Společnost, stejně jako Sparta, spadá pod jednoho vlastníka: miliardáře Daniela Křetínského. Za stejných okolností, jen v pozdějším termínu a na jiné utkání, letěl na fotbal i koaliční zastupitel Martin Marták (ANO).

Vojta letěl na zápas Sparty. Provázání s firmou pracující pro město odmítl

Břeclavsko
Demontáž tábora pro uprchlíky v břeclavské Poštorné začala v pondělí. Správa uprchlických zařízení už si odvezla stavební buňky. Ve středu a ve čtvrtek sbalí hasiči stany.
Břeclav /FOTOGALERIE/- V areálu budoucí věznice v Břeclavi-Poštorné dnes začala demontáž stanů pro 300 běženců. V září nechalo ministerstvo vnitra tábor pro uprchlíky vybudovat kvůli obavě z přílivu migrantů do ČR, ale nakonec ho nevyužilo. Celkem 25 stanů s vybavením sbalí a odveze tým 20 hasičů do čtvrtečního večera. Řekl to jejich mluvčí Jaroslav Mikoška.
5 fotografií

Hasiči v Břeclavi-Poštorné likvidují stanový tábor pro běžence

Česko
Dům v Břeclavi zcela vyhořel.
Břeclav – Vytáhl je z plamenů. Za pohotový zákrok a záchranu dvou lidských životů při požáru rodinného domu 
v Břeclavi chce Davidu Bartošovi, který bez váhání přispěchal na pomoc, osobně poděkovat starosta okresního města Pavel Dominik. Událost z minulého týdne nenechala chladnými ani další Břeclavany, včetně radnice.

Shořel jim dům. Město se rozhodlo rodinu podpořit

Břeclavsko
Automaty - ilustrační snímek
Břeclav – Je to skandální, nikdo v Břeclavi o tom neví. Rada města jedná bez mandátu zastupitelstva, křičí Mladí 
a Neklidní. Opoziční sdružení zjistilo, že rada města požádala ministerstvo financí 
o přerušení řízení o odebírání licencí provozovatelům hazardních her v Břeclavi. Ve hře je nová vyhláška.

Břeclavská radnice bude znovu řešit zákaz hazardu. Vyvolalo to kritiku

Břeclavsko
Křižovatka v Poštorné patří mezi nejfrekventovanější v Břeclavi.
Břeclavsko – Ještě před pár lety nebyl na Břeclavsku ani jediný. Teď už si na ně řidič zvykli a většinou je chválí, protože snižují riziko těžkých nehod. Kruhové objezdy. 
V Mikulově by mohl brzy přibýt už třetí na ulici Pavlovská. Možná už v příštím roce. „Máme ho vyprojektovaný. Jeho cena má být zhruba osm milionů korun. Nyní o něm jednáme," přiznal mikulovský starosta Rostislav Koštial.

Nové kruhové objezdy. Chtějí je v Mikulově i Břeclavi

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Břeclav – Na ještě větší problémy v dopravě se mohou „těšit" řidiči, kteří budou v příštím roce projíždět Břeclaví. Most, který odděluje centrum města od části Poštorná, má totiž projít opravou. „Ředitelství silnic a dálnic nám dalo informaci, že bude tento most opravovat," potvrdil starosta Břeclavi Pavel Dominik.

Dopravní kolaps? Most mezi Břeclaví a Poštornou čeká oprava

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Břeclav – Zatím tam sice stále stojí stanový tábor pro uprchlíky, to se ale brzy změní. „Ministr Chovanec se vyjádřil jednoznačně. Dosud nám sice nikdo neoznámil termín, kdy stany složí a odvezou, ale pronájem Správě uprchlických zařízení trvá jen do konce října," uvedl ředitel břeclavské věznice Miroslav Vodák.

Žádní uprchlíci, v Poštorné budou vězni. Už od listopadu

Zločiny a soudy
Obyvatelé Břeclavi se sešli v úterý v kině Koruna se zástupci ministerstva vnitra a ptali se jich na aktuální vývoj situace s běženci z Blízkého východu a vznik stanového tábora v Poštorné.
Břeclav /REPORTÁŽ/ – Přikývne, zvedne se z křesla a na dotaz Břeclavského deníku Rovnost odpoví: „Více méně jsem si potvrdila, co jsem věděla už předtím." Je úterý kolem sedmé hodiny večer a Iva Hessová právě odchází z kina Koruna. Je spokojená. Ze setkání obyvatel okresního města a zástupců ministerstva vnitra si odnáší informace týkající se situace běženců v Břeclavi.
5 fotografií

Kdy si ty stany odvezete? ptala se žena na setkání s lidmi z ministerstva

Břeclavsko
Břeclavský starosta Pavel Dominik.
Břeclav /ROZHOVOR/ – Míří na něj nespočet otázek obyvatel i novinářů. Většinou na stejné téma: běženci v Břeclavi. Tamní starosta Pavel Dominik (Pro Region) se v situaci s mnoha otazníky snaží především tišit emoce. Přesto včera podepsal trestní oznámení na neznámého pachatele za šíření poplašné zprávy. „To, co jsem se dočetl, mě opravdu naštvalo," řekl Dominik v rozhovoru pro Břeclavský deník Rovnost.

Za lži a nesmysly je třeba dostat po šlapkách, řekl starosta Břeclavi

Břeclavsko
Hasiči v Poštorné postavili stanový tábor s kapacitou 300 běženců a zázemím pro policii. Na výstavbě se podílelo celkem 90 profesionálních i dobrovolných hasičů.
Břeclav, Brno – V narychlo postaveném táboře pro uprchlíky v Břeclavi od středy stojí pětadvacet stanů až pro tři stovky běženců. Na pracích se podílelo devadesát hasičů. Správu zařízení už má na starosti ministerstvo vnitra. „Tábor v areálu věznice Poštorná zatím není obyvatelný, chybí přívod elektřiny a vody," podotkl břeclavský starosta Pavel Dominik.
6 fotografií

Tábor pro běžence vzbudil mezi lidmi obavy. Podle Haška zatím další nevzniknou

Z okolí
Areál věznice v břeclavské části Poštorná hlídají policisté. Zřizují tam mobilní zařízení pro běžence. K jejich přemístění na toto místo dojde pouze v případě zhoršené situace v počtu zajištěných ilegálních migrantů.
Břeclav, Brno – Původně mělo bývalé středisko pro utečence v Břeclavi od příštího roku sloužit jako druhá tamní věznice. Nyní to vypadá, že do dlouhá léta opuštěného areálu v městské části Poštorná se vrátí imigranti. Úředníci totiž místo vytipovali jako vhodné pro nové uprchlické zařízení. „Důvodem je poloha areálu při vstupu na území České republiky ve směru případné migrační vlny," citovala mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Holešinská Windová společné prohlášení zástupců ministerstva vnitra, kraje a města Břeclav.

Nový tábor pro uprchlíky spojí s vězením. Vrací se do Břeclavi, kde ho už staví

Zločiny a soudy
Budova v centru Břeclavi, kde před lety fungoval EmM Klub. Ilustrační foto.
Břeclav – Vlastnictví je vyjasněné několik měsíců, budoucnost stále nikoliv. Budova v centru Břeclavi, kde před lety fungoval EmM Klub, dál chátrá. Soud ji přiřkl státu. Jak s ní naloží, zatím úředníci netuší. „V současné době připravujeme podklady pro další nakládání s tímto majetkem, o konkrétním způsobu tak zatím není rozhodnuto," sdělil Břeclavskému deníku Rovnost mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

EmM klub: stát nadále řeší, co s rozpadající se budovou udělá

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Jižní Morava – Agresivnímu útoku museli v polovině července čelit strážníci, kteří chtěli pomoct opilému ležícímu muži na schodech na Malinovském náměstí v Brně. Sedmačtyřicetiletý muž je však místo přijetí pomoci sprostě urážel a vyhrožoval jim. „Jen s obtížemi se držel na nohou, proto jsme ho požádali, aby se raději posadil. On si však neustále stoupal a v nestřeženém okamžiku se pokusil kopnout jednoho ze členů hlídky do břicha. Útočník nadýchal 2,34 promile alkoholu a skončil na záchytce psychiatrické léčebny v brněnských Černovicích," uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Opilec se tak přidal k víc než tisíc sedmi set lidem, kteří letos skončili na jediné záchytce v Jihomoravském kra­ji.

Lidé dluží záchytce v Brně miliony. Další stanice pro opilé v kraji zatím chybí

Zločiny a soudy