ŠTÍTEK: Vranovice

Ilustrační foto.
Brněnsko – Rychle se občerstvit a jedeme dál. Tak si zastávku poblíž Motorestu Rohlenka zřejmě představovali dva zahraniční turisté. Výlet jim ale zkazil zloděj, který z jejich zaparkovaného auta ukradl dva batohy s osobními věcmi, doklady i penězi. „Škoda je skoro třicet tisíc korun. Zloděj se do auta dostal, aniž by ho viditelně poničil,“ sdělil v úterý ráno policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Na Brněnsku řádili zloději. Jeden ukradl batohy, druhý krmivo pro psy

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Břasy – Západočeské uhelné doly, které stále vlastní řadu pozemků po ukončené těžbě v okolí Břas, slibují zavezení starých těžebních jam a odklizení zdejších černých skládek.

Z dolu ve Vranovicích vznikne lesopark

Rokycansko
Ilustrační foto.
Jižní Morava – Budou Jihomoravané jezdit rychlovlakem z Brna do Prahy přes Havlíčkův Brod nebo Benešov? A jakou rychlostí? Odpovědět na tyto a další otázky má studie, kterou si nechávají zpracovat železničáři. Zadali ji ve čtvrtek. „Hotová bude za devětadvacet měsíců,“ informovala mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.

Z Brna do Prahy za hodinu? Trasu a rychlost vlaku určí studie

Brněnsko
Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto
Břeclavsko – Dvě stě čtyřicet tisíc. Zhruba o tolik více než loni vybrali koledníci na Břeclavsku při letošní Tříkrálové sbírce. Celkový součet je 2 946 093 korun. „Vybrané částky se navýšily v Břeclavi, ve Velkých Bílovicích či Hlohovci. Někde byl zase propad. Když vám dá jeden rok nějaká stařenka pět tisíc a další rok zemře, je to na vesnici poznat,“ řekla Jana Studýnková z Oblastní Charity Břeclav, která má sbírku na starosti.

Sečteno. Při Tříkrálové sbírce vybrali na Břeclavsku takřka tři milion

Břeclavsko
Vojtěch Blažek se již jako šestiletý zapsal do české knihy rekordů. Dnes sedmiletý chlapec zabodoval při balancování na krasokole.
Pouzdřany /CO SOUSED, TO REKORDMAN/ – Počasí nepřálo, bylo chladno a od rána vytrvale pršelo, přesto se na sedmém ročníku Brněnského RekordOválu sešly desítky cyklistických nadšenců. Mezi nimi byl i malý Vojtěch Blažek z Pouzdřan na Břeclavsku. Zatímco ostatní se v zářijovém dni soustředili na netradiční závod historických kol, šestiletý chlapec se připravoval na svůj pokus o rekord. Dnes již sedmiletému Vojtěchovi je věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Co soused, to rekordman.
4 fotografie

Vojto, ještě vydrž, volali na šestiletého rekordmana při balancování na kole

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Brněnsko - Výpadek napájení zabezpečovacího zařízení způsobil v sobotu v pět hodin odpoledne problémy na železniční trati z Brna směrem na Břeclav. Porucha zpozdila vlaky o více jak hodinu. U Vranovic na pomezí Brněnska a Břeclavska kvůli ní celé obci vypadla elektřina. Podle informací Deníku Rovnost měly problém i obce Ivaň, Přísnotice, Uherčice, Přibice a Pohořelice.

Výpadek na trati zpozdil vlaky. Porucha odstřihla od elektřiny Vranovice a okolí

Nehody
Prvňáčci ze ZŠ Vranovice na Brněnsku. Na fotografii třída 1.B s třídní učitelkou Jitkou Kroutilovou.
Brněnsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze ZŠ Jana Broskvy v brněnských Chrlicích, ZŠ Vranovice a ZŠ Deblín na Brněnsku. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme ZŠ Jana Broskvy v Chrlicích, ZŠ Vranovice a Deblín

Zprávy z Česka
Deník - Naši prvňáci
Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Představíme prvňáky: ZŠ Jana Broskvy v Chrlicích, Deblíně a Vranovicích

Brněnsko
Žáci 1. ročníku ze ZŠ v Ketkovicích s třídní paní učitelkou Petrou Burešovou.
Brněnsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze ZŠ Ořechov, Loděnice, Přísnotice, Ketkovice a v Jungmanově ulici v Kuřimi. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme ZŠ Ořechov, Přísnotice, Loděnice, Ketkovice a Kuřim

Zprávy z Česka
Týdeník Nový život vychází na Břeclavsku každý čtvrtek. Nyní v nové atraktivnější podobě s vyšším počtem stran. Ilustrační foto.
Břeclavsko – Lidé vykupují květinářství, pořizují honosné věnce… Další volí spíše decentní výzdobu. Společně se pak schází na hřbitovech, kde o nynějších Dušičkách zdobí poslední místa odpočinku svých známých. Nový život se při té příležitosti vypravil do Vranovic, kde si nejen tamní obyvatelé připomínají smutné pětileté výročí do té doby nepoznaného vandalského řádění na hřbitově.

NOVÝ ŽIVOT: Pět let od barbarství, rozhovor s exposlancem i sladká reportáž

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Břeclavsko – Ještě letos má začít oprava výpravní budovy na břeclavském nádraží. Úprav se dočkají i v Zaječí, Vranovicích a Mikulově. Jako dobrý krok považuje Roman Příborský z Ladné posunutí břeclavského autobusového nádraží do těsné blízkosti vlakového. „Ale byl bych ještě pro větší propojení, aby cestující v případě deště při přesunu nezmokli, protože ne celá trasa z prvního nástupiště na autobus je pod střechou,“ řekl muž.

Oprava nádraží v Břeclavi? Vrátí se o dvě století zpět

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Břeclavsko – Při procházce po Palavě návštěvníci možná netuší, že v půdě pod jejich nohama žije žížalí obr. Na jednu z největších žížal v České republice, která dorůstá i více než půlmetrové velikosti, mohou narazit na Stolové hoře.

Pálavu obývá žížalí obr. Postupně ale mizí

Břeclavsko
Z důvodu zajištění efektivity plavecké výuky doporučuje ministerstvo školství její zařazení do dvou po sobě jdoucích ročníků 1. stupně ZŠ v minimálním rozsahu 20 vyučovacích hodin v jednom ročníku.
Brněnsko /ANKETA/ – Splývání, dýchání do vody a plavecké styly. Podobnou náplň mají od začátku září v některých hodinách tělocviku děti z prvních stupňů základních škol na Brněnsku. Hodiny plavání jsou pro nejmenší žáky z rozhodnutí ministerstva školství od letoška povinné. Novinka školám komplikuje život kvůli dlouhému dojíždění a drahým lekcím. Bazény v Brně navíc hlásí plné kapacity.

Povinné plavání dětí? Školy a rodiče trápí dojíždění a drahé lekce

Brněnsko
Radar. Ilustrační foto.
Vranovice - Radary už nestačí. Řidiči v obcích možná budou pod dohledem přesnějších monitorovacích systémů. Kromě rychlosti umí zaznamenat celou řadu dalších informací. Třítýdenní provoz takového systému právě vyhodnocují ve Vranovicích na Pohořelicku.

Radary už nestačí? Řidiče ohlídá nový systém

Brněnsko
Ilustrační foto.
Vranovice – Před pár týdny vítání prázdnin a tento pátek loučení školáků s dvouměsíčním volnem. Ve Vranovicích myslí na nejmladší generaci a pozítří od sedmnácti hodin bude na hřišti rušno.

Vranovičtí zamávají v pátek prázdninám

Rokycansko
Ilustrační foto.
Příbram – Ve čtvrtek 17. srpna přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení o pohřešování sedmnáctileté dívce, která trpí autismem. Podle uvedených údajů měla odejít zřejmě se psem do přilehlého lesa, a to v jedné obci na Příbramsku.

KrimiMix: Policie hledala nemocnou dívku

Zločiny a soudy
Bazén. ilustrační foto.
Vranovice - Nových tříd, tělocvičny i bazénu se dočkají žácí základní školy ve Vranovicích na pomezí Břeclavska a Brněnska. Dělníci tam začali v polovině července přistavovat nový trakt budovy. „V přístavbě bude nové vzdělávací centrum. Umístíme tam i školní třídy,“ popsal plány starosta Vranovic Jan Helikar.

Žáci ve Vranovicích se mohou těšit na nové třídy, tělocvičnu i bazén

Brněnsko