ŠTÍTEK: Vranovice

Ilustrační foto.
Problém s dusičnany ve vodě z vrtu u Nové Vsi na Brněnsku trvá. Starostové dotčených obcí se bouří. Nelíbí se jim dočasné zmírnění hygienických limitů těchto látek ve vodě. Společnost Vodovody a kanalizace Břeclav však upozorňuje, že pokud by hygienici nestanovili mírnější limit, následovalo by zastavení dodávky veškeré pitné vody veřejným vodovodem a náhradní zásobování.

Problémová voda s dusičnany u Nové Vsi: Zvýšení limitů je hazard, říká starosta

Břeclavsko
Při návštěvě Pálavy nesmíte vynechat místní vinné sklípky.
Jsou místa, kam nevedou žádné turistické trasy, ale i přesto stojí za to se tam vydat. Můžete zkusit jít „rovnou za nosem“, anebo to udělat, jako náš čtenář Miloš Rufer, jr. Za jeho „cestopis“ mu děkujeme. Znáte i vy krásné místo v okolí, které neobléhají davy turistů a moc se o něm neví? Své tipy k výletu posílejte na hodoninsky@denik.cz. Rádi je zveřejníme!
36 fotografií

Přírodní klenot Jižní Moravy: objevte pyramidu dávných Mayů na Pálavě

Čtenář reportér
Při návštěvě Pálavy nesmíte vynechat místní vinné sklípky.
Jsou místa, kam nevedou žádné turistické trasy, ale i přesto stojí za to se tam vydat. Můžete zkusit jít „rovnou za nosem“, anebo to udělat, jako náš čtenář Miloš Rufer, jr. Za jeho „cestopis“ mu děkujeme. Znáte i vy krásné místo v okolí, které neobléhají davy turistů a moc se o něm neví? Své tipy k výletu posílejte na břeclavsky@denik.cz. Rádi je zveřejníme!
36 fotografií

Tip na výlet po Pálavě: navštivte s námi rozlehlé Dunajovické kopce

Čtenář reportér
Kvůli silné ledovce uzavřeli pro návštěvníky celý areál brněnského hradu Špilberk.
Na celém území jižní Moravy namrzají v neděli silnice a chodníky. Kvůli jejich ošetření vyjely všechny posypové vozy krajských i brněnských silničářů. Od rána do osmé večer vyšetřovali policisté přes šest desítek nehod. Záchranáři měli 220 výjezdů, z toho dvaapadesát kvůli úrazům na namrzlých cestách. Kvůli silné ledovce uzavřeli správci pro návštěvníky odpoledne celý areál brněnského hradu Špilberk.
24 fotografií

Ledovka na jihu Moravy: 60 nehod, vlaky měly zpoždění. Uzavřeli areál Špilberku

Brněnsko
Ve Velkých Němčicích plánují výstavbu nové sportovní haly.
/VIZUALIZACE HALY/ Sálový fotbal nebo florbal si zahrají sportovní nadšenci ve Vranovicích na Brněnsku v budoucnu v nové hale. Stávající už nevyhovuje nynějším požadavkům, její provoz je navíc energeticky neefektivní. „Florbalové turnaje museli sportovci odehrát v sousedních obcích, v Žabčicích nebo Pohořelicích,“ zmínil místostarosta Drahomír Dofek.
11 fotografií

Sportování z kulturáku zmizí. Ve Velkých Němčicích a Vranovicích postaví halu

Brněnsko
Vranovičtí si užili Rodinný den
Dinnosauři, luk a šípy nebo ekologie, to byl Rodinný podzimní den ve Vranovicích. Obří nafukovací atrakce vyrostla v sobotu 12. září v parku za domem pro seniory ve Vranovicích. Obec a Centrum volného času zde uspořádali Podzimní rodinný den jako náhradu za tradiční jarní akce Vranovické jaro a Dětský den, které se z důvodu karantény na jaře neuskutečnily.
13 fotografií

Podívejte se, jak si Vranovičtí užili Rodinný den

Čtenář reportér
Igor Šťavík (druhý zleva v horní řadě) v typickém dresu bořetického Celticu.
Vždy byl zvyklý dávat hodně gólů, ale v prvních pěti kolech letošního ročníku Okresního přeboru se mu střelecky nedařilo. Částečně i proto, že musel vypomáhat v obraně. Návrat do útoku oslavil Igor Šťavík parádně. Na výhře Bořetic nad Vranovicemi 6:1 se podílel hattrickem.

Šťavík oslavil návrat do útoku hattrickem

Okresy
Ilustrační foto
Cestující mezi Hustopečemi a Šakvicemi se od úterý opět svezou motorovými vlaky. Skončila několikaměsíční výluka kvůli modernizaci a elektrifikaci tamní trati. Od poloviny prosince z města začnou jezdit i přímé elektrické vlaky do Brna. „Pojedou třeba přes Modřice, Rajhrad, Hrušovany u Brna, Žabčice, Vranovice či Šakvice,“ zmínil mluvčí společnosti Kordis, která koordinuje dopravu v kraji, Květoslav Havlík.

Kritika přímých vlaků mezi Hustopečemi a Brnem: Jedou déle než spoje s přestupem

Břeclavsko