ŠTÍTEK: Vranovice

Ilustrační foto.
Příbram - Špatná zpráva pro řidiče, kteří se záměrně vyhýbají centru Příbrami jízdou po Evropské ulici. Dobrá pro ty, kteří nadávají na stav silnic. Od pondělí bude zmíněná ulice průjezdná s omezeními. Důvodem je oprava silnice mezi dvěma kruhovými objezdy, jak sdělila Příbramskému deníku mluvčí příbramské radnice Pavlína Svobodová.

Hrozí kolony v Evropské ulici kvůli opravám

Příbramsko
Ilustrační foto.
Totálka. Tak komentovala poškození ve vinicích po mrazech z noci na středu Dagmar Sedláčková z Vranovic na pomezí Břeclavska a Brněnska. „Radovali jsme se, že jsme zachránili vinohrad před nedávnými minus šesti stupni zakuřováním. Teď je to kvůli malému mrazíku v háji. Předpověď ukazovala plus jedna, ale podcenili jsme to. Bylo minus dva," konstatovala Sedláčková.
11 fotografií

Mrazy podruhé ničily vinohrady. Zemědělci hlásí milionové škody

Ekonomika
Ilustrační foto.
Jižní Morava – Totálka. Tak komentovala poškození ve vinicích po mrazech z noci na středu Dagmar Sedláčková z Vranovic na pomezí Břeclavska a Brněnska. „Radovali jsme se, že jsme zachránili vinohrad před nedávnými minus šesti stupni zakuřováním. Teď je to kvůli malému mrazíku v háji. Předpověď ukazovala plus jedna, ale podcenili jsme to. Bylo minus dva," konstatovala Sedláčková.

Mrazy podruhé ničily vinohrady. Zemědělci hlásí milionové škody

Břeclavsko
Vranovice ocenily Lucii Machovou a Barboru Bielkovou za výjimečné počiny.
Vranovice - Z běžného návratu s nákupem se stalo drama, na jehož konci byl zachráněný život jedné z vranovických penzistek. O šťastný konec se zasloužila zejména třicetiletá Lucie Machová: žena žijící ve Vranovicích. Vedení obce ji za to nedávno veřejně ocenilo při již tradičním vyzdvihování počinů vranovických obyvatel.

Nemohla pohnout ani rukou, vzpomíná oceněná žena na záchranu důchodkyně

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Brněnsko - Na trati mezi Žďárem a Vranovicemi v pátek neopatrně přecházela starší žena. Ze srážky, která se podle webu Českých drah měla stát mezi Kuřimí a Tišnovem, s osobním vlakem vyvázla podle prvních zpráv se zraněním, při převozu ale nakonec zemřela. V místě nehody projížděly vlaky jen s omezením. Příčinu události policisté zatím vyšetřují.

Mezi Kuřimí a Tišnovem srazil vlak ženu. Při převozu zemřela

Nehody
DAROVÁ byla jedním z míst v teritoriu Obecního úřadu Břasy, kde se činili o víkendu brigádníci.
Břasy – Patrioti obce i okolních satelitů se připojili k akci Ukliďme svět – Ukliďme Česko. Pro účastníky byly připraveny pytle, rukavice a ve finále občerstvení. Uklízelo se na několika místech.

V Břasích sebrali dvě tuny odpadu

Rokycansko
Lidé v Dobříši ochutnali vína z dvaceti zemí světa.
Dobříš – Tradiční páteční trhy v Dobříši se budou konat na jednom místě v samotném centru města. Jako stvořený pro trhy je Kopáčkův dvůr, který byl doposud nahodile využívaný různými prodejci.

Dobříš našla pro trhy důstojné místo

Příbramsko
Objížďka - ilustrační foto.
Příbramsko – Řidiči na silnici mezi Příbramí a Rožmitálem musejí počítat s objížďkou Vranovic. Průjezd obcí měl být podle posledního harmonogramu uzavřen už od 18. dubna, ale krajští úředníci vrátili dodavateli k přepracování harmonogram prací z důvodu dlouhé doby realizace akce. 

Uzavírka Vranovic se znovu posunula

Příbramsko
Stavbaři začali 25. března ráno bourat most přes dálnici D4 na křižovatce Skalka na Příbramsku.
Příbram – Od pondělí jezdí auta po silnici I/18 mezi Příbramí a Sedlčany po nájezdových rampách pod již zbouraným mostem u Skalky. Dělníci zároveň začali stavět nový most, práce potrvají do konce září. Cena přestavby je podle Ředitelství silnic a dálnic 36 milionů korun bez DPH.

Demolice mostu u Skalky: auta jezdí po rampách

Příbramsko
Ilustrační foto.
Brněnsko – Tragické následky měla středeční srážka osobního vlaku s mužem na Brněnsku. „S největší pravděpodobností se jednalo o sebevraždu," konstatoval policejní mluvčí Bohumil Malášek. Nehoda se stala krátce po poledni mezi Hrušovany u Brna a Vranovicemi. Osmadvacet vlaků, které místem projíždějí, se podle informací z webových stránek Českých drah zpožďovaly až o deset minut, projížděly totiž pouze po jedné ze dvou traťových kolejí. Provoz byl plně obnoven kolem čtvrté hodiny odpoledne.

Dva mrtví na kolejích na Brněnsku ve dvou dnech. Vlak zabil člověka u Hrušovan

Nehody
Ilustrační foto.
Vranovice – K mateřské škole a vzniku vzdělávacího centra upínají pozornost představitelé Vranovic na pomezí Břeclavska a Brna-venkov. Obě místa se dostala do investičního plánu. „Zásadní prioritou pro následující dva roky je zvýšení kapacity pro děti v mateřské škole o čtyřiadvacet míst a zahájení výstavby vzdělávacího centra na místě chátrající budovy prvního stupně základní školy U Floriánka," uvedl starosta Jan Helikar.

Blízký plán Vranovických: peníze půjdou do vzdělání

Břeclavsko
Hasiči v Ladné získali novou dodávku za téměř milion korun.
Ladná – Nová dodávka, kterou mají k dispozici dobrovolní hasiči v Ladné, stála 950 tisíc. Vedení obce je mohlo pořídit díky dotacím z generálního ředitelství hasičů a Jihomoravského kraje. „Nové auto nahradí asi třicet let starou Avii. Ford Transit využijeme nejen k zásahům zdejšího sboru, ale také třeba k dopravě na hasičské závody místních žákovských družstev, které má Ladná početné," uvedl místostarosta obce Martin Vlk.

Třicetiletou Avii hasičů nahradí nová dodávka. Téměř za milion

Břeclavsko
Vranovičtí hasiči mají nového pomocníka.
Vranovice – V autě za téměř devět set tisíc korun vyjedou nyní do terénu vranovičtí dobrovolní hasiči. Avii, kterou sbor vlastnil od konce osmdesátých let, nahradila nová dodávka Ford. „Využijeme ji na cesty k zásahům, na pravidelné schůze okrsku nebo na školení jednotky," uvedl velitel zásahové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Vranovice Aleš Hanuš.

Vranovičtí hasiči vyjedou k zásahu v novém fordu. Čeká jej svěcení

Brněnsko
Ilustrační foto.
Šumice – Zemědělský podnik Sušárna Pohořelice se chystá obnovit živočišnou výrobu v opuštěném statku v Šumicích na Brněnsku. V první etapě chystá stavbu čtyř hal pro výkrm brojlerových kuřat, později má přibýt pátá a celková kapacita má dosáhnout 302.000 kuřat. Stavět by chtěla firma příští rok, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.

V Šumicích na Brněnsku má vyrůst chov pro 300 tisíc kuřat

Ekonomika
Úvodní společné setkání starostů Centra společných služeb.
Příbram - V Příbrami se 14. září uskutečnila Valná hromada Dobrovolného svazku obcí ORP Příbram a v rámci tohoto setkání i Úvodní společné setkání starostů Centra společných služeb (CSS), které slouží starostům, zastupitelům a občanům členských obcí Bohostice, Dolní Hbity, Drahlín, Drásov, Dubno, Hvožďany, Láz, Obecnice, Obory, Příbram, Pečice, Radětice, Sedlice, Vrančice, Vranovice.

Starostové Centra společných služeb měli jednání o poradenství

Příbramsko
Semafor.
Příbram – Poté, co si řidiči částečně oddechli od celkem tří dopravních omezení na silnici I/18 na trase mezi Příbramí a Rožmitálem, kdy se dokončila oprava opěrné zdi u potoka ve Vranovicích, musejí i nadále počítat se zdržením u Lázu.

Semafory budou řídit dopravu u Lázu až do listopadu

Příbramsko
Předposlední dvojkolo Brdské ligy v Radíči.
Radíč – O uplynulém víkendu postoupila Brdská liga do své poslední části. Na hřišti v Radíči totiž proběhlo poslední dvoukolo letošního ročníku. O body, které by mohly zlepšit celkové umístění týmů, tak budou moci závodníci zabojovat už jen v samotném finálovém kole, které se bude konat 10. září v Sedlčanech.
6 fotografií

Brdskou ligu čeká finále v Sedlčanech

Hasiči
Ilustrační foto.
Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Do krajských voleb zbývají jen dva měsíce. Deník Rovnost proto prošel kandidátky devíti stran, které se podle posledního průzkumu agentury Phoenix mají šanci do zastupitelstva dostat. V infografice přináší volební nej nejstarší a nejmladší kandidáty, průměrné stáří nebo přehled zajímavých povolání.

Do krajských voleb jde 1159 kandidátů. Nejmladší má 19 let

Z okolí