ŠTÍTEK: New York

Britský princ Harry a jeho žena Meghan právě nastoupili do taxíku po honičce s novináři.
Britského prince Harryho, jeho manželku Meghan a její matku v úterý po charitativní akci v New Yorku pronásledovali fotografové. Mluvčí páru incident, který se obešel bez nehod či zranění, označil za „téměř katastrofální“, podle starosty města se jednalo o potenciálně nebezpečnou situaci. Vévodovi a vévodkyni ze Sussexu se nakonec podařilo s pomocí newyorské policie přesednout do taxíku a odjet, řekl agentuře AP jeden ze strážců zákona.  

Honička s fotografy téměř skončila katastrofou, tvrdí princ Harry a Meghan

Svět
Donald Trump
Americký exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil sexuálního zneužití, když před téměř 30 lety napadl bývalou novinářku Jean Carrollovou. Ta ho u soudu v New Yorku žalovala v občanskoprávním sporu a vinila ho ze znásilnění a také z pomluvy. Devítičlenná porota žalující straně přiznala odškodné v celkové výši pět milionů dolarů (106 milionů Kč), uvedla agentura Reuters.
12 fotografií

Trump se dopustil sexuálního zneužití, rozhodl soud. Novinářce přiznal odškodné

Svět
Jazzový festival u řeky v Kralupech nad Vltavou.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Před týdnem v Carnegie Hall v New Yorku, první májovou sobotu v Kralupech nad Vltavou. Takové koncertní zastávky má zpěvačka Dasha, která zahájila letošní Jazzový festiválek u řeky, kterému patřila část levého břehu. K dalším hvězdám akce patřil nejen už předem avizovaný Laco Deczi, ale jako překvapení i Jiří Stivín, nahrazující původně ohlášeného Fernanda Saunderse.
30 fotografií

Levý břeh Vltavy patřil jazzovému festivalu. Nejen s Deczim, ale i se Stivínem

Volný čas
Nizozemský koncept Casa Brutale
Bydlet se dá různě. Zcela běžným způsobem v rodinném domě nebo paneláku, ale i zvláštně. Je spousta extrémních staveb, které poskytují netradiční bydlení, ale i řada těch, které na první pohled okem ani nezahlédnete. Pojďte si s námi nejzajímavější pětici skrytého bydlení představit. Čeká vás návštěva objektů Keret House v Polsku, Villa Vals ve Švýcarsku, Casa Brutale v Nizozemí či Casa da Mata v Brazílii.
13 fotografií

Extrémní bydlení ve světě? Sotva metrový dům i chata na střeše paneláku

Architektura
Met Gala 2023
Někdy se o této akci říká, že jde o Super Bowl (bombastický finálový zápas ligy amerického fotbalu s desetitisíci diváky) módy. V první květnový večer se v New Yorku konala nejprestižnější módní akce světa, galavečer Met Gala. Jeho letošním tématem byla pocta zesnulému návrháři Karlu Lagerfeldovi. Pozvané hvězdy se tak zahalily především do černobílých rób a záplavy růží.

Černobílé a šokující Met Gala: Rihanna se změnila v nevěstu, Jared Leto v kočku

Svět
Program Městské knihovny Dobříš na květen je plný zajímavých akcí.
/FOTOGALERIE, PROGRAM/ Na květen připravila Městská knihovna Dobříš celou řadu zajímavých akcí. Patří mezi ně výtvarná dílna, čtení pro děti, přednáška či vyprávění Tomáše Etzlera o Číně. Květen je v dobříšské knihovně také ve znamení revize knižního fondu, ovšem po dobu uzavírky knihovny bude ve vestibulu sportovní haly připravena knižní pohotovost. 
11 fotografií

Při revizi fondu dobříšské knihovny mohou čtenáři využít knižní pohotovost

Čtenář reportér
Ponorku Defender v roce 1907 nechal postavit inženýr Simon Lake. Inspiroval se přitom románem Julese Vernea Dvacet tisíc mil pod mořem
Tým profesionálních potápěčů objevil u východního pobřeží Spojených států vrak ponorky Defender, kterou v roce 1907 nechal postavit inženýr Simon Lake inspirovaný románem Julese Vernea Dvacet tisíc mil pod mořem. Pátrání po více než 100 let starém plavidlu trvalo skupině nadšenců roky, nyní chtějí ponorku nasnímat a zdokumentovat, napsal server stanice CBS News.
4 fotografie

Poklad inspirovaný Vernem. U břehů USA potápěči objevili sto let starou ponorku

Objevy
Popraskané ruce se musí především hydratovat a chránit před mrazem
Jak se zbavit popraskané kůže na rukou? To je otázka, která trápí mnohé z nás. Suchá kůže, která má v zimě navíc tendence se trhat a působit značné bolesti, dokáže velmi znepříjemnit život. Popraskanou kůži na rukou lze však snadno vyléčit i během jediné noci. Víme, čím ruce namazat, zda zabere domácí léčba i jaký postup zvolit, abyste se zbavili bolesti co nejrychleji.
5 fotografií

Popraskané ruce umí potrápit, vyléčit je ovšem lze přes noc. Zkuste tyto tipy

Zdraví
Dům, kde byl postřelen šestnáctiletý Ralph Yarl
Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž poté do hlavy a ruky střelil starší běloch. O případu, který vyvolal pobouření, v úterý informovaly světové tiskové agentury. S chlapcem, který se zotavuje doma poté, co byl v propuštěn z nemocnice, telefonicky hovořil prezident Joe Biden. Muž, který byl obviněn z napadení, se podle úřadů vzdal policii a je ve vazbě.

Chlapec v USA zazvonil na špatný dům. Muž ho střelil do hlavy

Svět
Hyundai Ioniq 6 - vítěz kategorií Světové auto roku, Světové elektrické auto a Automobilový design roku
Ve světe probíhají dvě nadnárodní odborné ankety o auto roku. S ohledem na výběr aut je pro našince běžně zajímavější ta, která se jmenuje zkrátka Car of the Year (COTY), a kterou zaštiťují evropská média. Přehlížet bychom ale určitě neměli ani anketu World Car Awards, jejíž porota je složená z novinářů skutečně z celého světa, a která svůj výběr uveřejnila právě nyní.
4 fotografie

Svět zná nové Světové auto roku. Hyundai Ioniq 6 vyhrál na plné čáře

Automagazín
Brian Charette
/ROZHOVOR/ Jestli je nějaký opravdu kultovní nástroj jazzu, rocku a především art rocku 60. a 70. let, pak jsou to bezesporu Hammondovy varhany. Ty byly do značné míry základem typického zvuku kapel typu The Doors, Emerson, Lake & Palmer, Santana, Deep Purple, Yes, Procol Harum, Greenslade, Blood, Sweat & Tears, Allman Brothers Band a nekonečně dalších. V jazzu je zhusta používali třeba Herbie Hancock, Quincey Jones, Reuben Wilson nebo Jimmy Smith. Hammondky ale nestárnou a jsou dodnes velmi často používané, třeba v acid jazzu dokonce velmi často.
5 fotografií

Z New Yorku rovnou do Varnsdorfu přijede koncertovat Brian Charette

Volný čas
Donald Trump
Bývalý americký prezident Donald Trump označil obvinění, pro jehož vznesení hlasovala v noci na pátek velká porota newyorského soudu, za „politické pronásledování“ a „vměšování do voleb“. „Jsem zcela nevinen,“ ujistil Trump v prohlášení, ze kterého citovaly tiskové agentury. Bývalý šéf státu chce v roce 2024 usilovat o návrat do Bílého domu.
12 fotografií

Velká porota hlasovala pro Trumpovo obvinění. Exprezident: Vměšování do voleb

Svět
Uvítání držitelky prestižního ocenění pro nejoblíbenějšího učitele roku Zlatý Ámos Daniely Krátké v trutnovské lesnické škole.
/FOTO, VIDEO/ V pondělí dopoledne jí gratulovali ve školní tělocvičně v Trutnově ředitel, kolegové a studenti, odpoledne na krajském úřadě v Hradci Králové hejtman a krajští zastupitelé. Učitelka češtiny a občanské výchovy na České lesnické akademii v Trutnově Daniela Krátká si užívá chvíle slávy poté, co v pátek získala titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku. Dokonalý dárek k jejím pondělním narozeninám.
35 fotografií

Učitelku roku vítala plná tělocvična. Za odměnu vyhlásila amnestii na zkoušení

Krkonoše
Zlatě zdobené drapérie z černého sametu, to je nový kabát krumlovského zlatého kočáru.
Jeden z nejpozoruhodnějších exponátů českokrumlovského zámku, zlatý kočár, který 16. listopadu 1638, tažen šestispřežím a naložen dary, uzavíral průvod knížete Jana Antonína I. z Eggenberku za papežem Urbanem VIII. v Římě, dostal nový kabát. Společně s ním už jsou pro návštěvníky nachystány i dva další světové unikáty. To je hlavní novinka letošní zámecké sezóny, která v Českém Krumlově vypukne 1. dubna.
10 fotografií

Hvězda českokrumlovského zámku v novém. Zlatý kočár dostal zlatočerný kabát

Regiony
Zlatě zdobené drapérie z černého sametu, to je nový kabát krumlovského zlatého kočáru.
/VIDEO/ Jeden z nejpozoruhodnějších exponátů českokrumlovského zámku, zlatý kočár, který 16. listopadu 1638, tažen šestispřežím a naložen dary, uzavíral průvod knížete Jana Antonína I. z Eggenberku za papežem Urbanem VIII. v Římě, dostal nový kabát. Společně s ním už jsou pro návštěvníky nachystány i dva další světové unikáty. To je hlavní novinka letošní zámecké sezóny, která v Českém Krumlově vypukne 1. dubna.
10 fotografií

Zlatý kočár, hvězda krumlovského zámku, dostal zbrusu nový, zlatočerný kabát

Českokrumlovsko
Erotická malba sprejem se veřejnosti většinou líbí. Zdrženlivěji se k dílu vyjadřují odborníci.
/VIDEO, FOTO/ „Obraz jsem maloval v neděli pět hodin,“ říká autor erotické malby plavající ženy na královéhradeckém mostu U Soutoku. Dílo s erotickým nádechem se veřejnosti většinou líbí, ale například ředitel hradecké Galerie moderního umění o něm mluví jako o sexistickém. Vlastník mostu, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), obraz nepovažuje za závadu.
35 fotografií

Malba nahé ženy v Hradci budí emoce. Pro někoho je krásná, pro jiného sexistická

Regiony
Erotická malba sprejem se veřejnosti většinou líbí. Zdrženlivěji se k dílu vyjadřují odborníci.
/VIDEO, FOTO/ „Obraz jsem maloval v neděli pět hodin,“ říká autor erotické malby plavající ženy na královéhradeckém mostu U Soutoku. Dílo s erotickým nádechem se veřejnosti většinou líbí, ale například ředitel hradecké Galerie moderního umění o něm mluví jako o sexistickém. Vlastník mostu, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), obraz nepovažuje za závadu.
35 fotografií

„Prsatice“ v Hradci budí emoce. Pro někoho je krásná, pro jiného sexistická

Hradecko
Erotická malba sprejem se veřejnosti většinou líbí. Zdrženlivěji se k dílu vyjadřují odborníci.
/VIDEO, FOTO/ „Obraz jsem maloval v neděli pět hodin,“ říká autor erotické malby plavající ženy na královéhradeckém mostu U Soutoku. Dílo s erotickým nádechem se veřejnosti většinou líbí, ale například ředitel hradecké Galerie moderního umění o něm mluví jako o sexistickém. Vlastník mostu, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), obraz nepovažuje za závadu.
35 fotografií

„Prsatice“ v Hradci budí emoce. Pro někoho je krásná, pro jiného sexistická

Z okolí
Bývalý americký prezident Donald Trump (na snímku z 8. listopadu 2022)
Bývalý americký prezident Donald Trump přišel s tvrzením, že v úterý by mohl být zatčen. Nasvědčují tomu podle něj informace unikající z prokuratury na Manhattanu, která exprezidenta vyšetřuje pro podezření z finanční trestné činnosti. Státní zastupitelství se k věci odmítlo vyjádřit a Trumpův tým později médiím sdělil, že exprezident od úřadů nedostal žádné upozornění. Přesto na své sociální síti Truth Social vyzval své stoupence, aby vyšli do ulic.
12 fotografií

V úterý mě možná zatknou, napsal Trump. Své stoupence vyzval k protestům

Svět
Dlouhé lety mají vliv na lidské tělo, zjistili vědci
Při letech na některá místa na zeměkouli stráví lidé ve vzduchu i více než osmnáct hodin. Kromě toho, že to mnozí pasažéři navzdory vymoženostem, které jim letecké společnosti nabízejí, vnímají jako nepohodlné, takto dlouhý pobyt ve vzduchu má výrazný vliv na lidské tělo. Výzkumu konkrétních dopadů se nyní věnují australští vědci, kteří plánují tři experimentální lety. Lidé by si měli dát pozor například na hydrataci či dlouhé sezení bez pohnutí.

Co se děje s lidským tělem při dlouhých letech? Pozor na hydrataci i sezení

Věda