ŠTÍTEK: Togo

Milan Zádamský o sobě říká, že je hluboce věřící člověk.
Podnikatel Milan Zádamský exkluzivně pro Deník: Ostrovský podnikatel Milan Zádamský není rád, když se o něm na veřejnosti příliš hovoří. Právě oslavil padesátiny. Přes svou snahu zůstat raději bez zájmu v soukromí se nakonec kvůli velkolepé oslavě jubilea v Grandhotel Pupp rozpovídal Deníku nejen o tom, v čem právě podniká, ale prozradil i mnohé ze svého soukromí. 
8 fotografií

Nemám soukromý život. Do politiky se nemíchám, říká Milan Zádamský

Karlovarsko
Leonhard Seppala se svými psy poté, co na Aljašce absolvoval děsivou dálkovou štafetu, která v největších mrazech vezla sérum pro městečko Nome. Seppalův vůdčí pes spřežení Togo je na snímku zcela vlevo
Je to jeden z největších příběhů lidské obětavosti v americké historii. V lednu roku 1925 vypukla v aljašském městečku Nome smrtící epidemie záškrtu, hrozící vyhladit celou tamější komunitu a rozšířit se dál. Jedinou cestou k záchraně bylo sérum. Dvacet musherů psích spřežení nasadilo život, aby v obrovském mrazu přesahujícím i minus 50 °C doručili toto sérum na vzdálenost přesahující tisíc kilometrů.
15 fotografií

Doručte to sérum. Na Aljašce běželi šílený závod se smrtí, šlo o tisíce životů

Svět
Díváme se, kroutíme hlavou a nechápeme. A když někdo uprostřed Prahy nastříká na památník Winstona Churchilla „Rasista“, máme pocit, jako kdyby tady přistáli nějací pošahaní Marťané. A to proto, že nám Čechům chybí „koloniální minulost“.  

My Češi a naše krátká „koloniální“ minulost

Komentáře
Tanečník a choreograf Tomáš Böckl
/LIDÉ ODVEDLE/ Mostecký rodák Tomáš Böckl je mladý tanečník a choreograf, který už své zkušenosti předává dál po celé republice. Tanec je jeho život. Mimo to se ještě zajímá o čínskou medicínu, hlavně o akupunkturu. V současnosti žije v Praze. Přečtěte si jeho příběh v seriálu Lidé odvedle, který pravidelně vychází v Týdeníku Mostecko.

Tanečník Tomáš Böckl: Před televizí jsem se kroutil už od mala

Zprávy z Česka
První mládě šimpanze narozené v Pavilonu evoluce ostravské zoo. Snímek z úterý 3. března 2020.
/FOTOGALERIE/ Matkou mláděte je 15letá samice, která byla dovezena do Ostravy v roce 2016 ze Zoo Lipsko. Přestože se jedná o prvorodičku, o svého potomka se pečlivě stará. Kvůli zachování klidu novopečené matce při odchovu mláděte bude pavilon otevřen v omezeném režimu, v případě nutnosti zcela uzavřen návštěvníkům. 
13 fotografií

V ostravské zoo se po 10 letech narodilo mládě šimpanze

Ostravsko
Razie německé policie ve Ellwangenu.
Německá policie podnikla dnes ráno rozsáhlou razii v centru pro uprchlíky v německém městečku Ellwangen v Bádensku-Württembersku. Na místě zasahovaly stovky příslušníků. Několik lidí zatkli. Zásah následoval poté, co v pondělí skupina 150 imigrantů ve stejném uprchlickém centru násilím zabránila v převozu 23letého muže z Toga, který měl deportován.
7 fotografií

Imigranti si dovolili na německou policii. Ta se jim "pomstila" razií

Svět
Areál firmy Multiagro ve Slatině.
Ústí nad Orlicí - Zamítnuto. To je výsledek středečního jednání v případu zbrojaře ze Slatiny u Vysokého Mýta Martina Rudolfa, který žaluje hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického pro urážku na cti. Případ se k okresnímu soudu vrátil po roce, loni na konci března byla žaloba už jednou zamítnuta. Krajský soud ji v odvolacím řízení vrátil zpět do Ústí, ani napodruhé ale zbrojař neuspěl.

Hejtman se zbrojaři omlouvat nemusí, potvrdil soud

Zločiny a soudy
Fotbalista Francis Koné se Stanislavem Hofmannem
Upozornil na sebe na konci února, když bleskurychle poskytl první pomoc brankáři Martinu Berkovcovi z Bohemians, jemuž po souboji zapadl jazyk. Teď útočník Francis Koné přichází do Brna, aby pomohl fotbalistům Zbrojovky výš než na jedenáctou pozici, kde skončili v uplynulé prvoligovém ročníku.

Útočník pro Brno: přichází tožský reprezentant Koné

Fotbal
Francis Koné.
Brno – Upozornil na sebe na konci února, když bleskurychle poskytl první pomoc brankáři Martinu Berkovcovi z Bohemians, jemuž po souboji zapadl jazyk. Teď útočník Francis Koné přichází do Brna, aby pomohl fotbalistům Zbrojovky výš než na jedenáctou pozici, kde skončili v uplynulé prvoligovém ročníku.

Útočník pro Zbrojovku: přichází tožský reprezentant Koné

Fotbal
1. FC Slovácko. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště – Pět branek nasázeli fotbalisté Slovácka v přípravném duelu druholigové Opavě, se kterou se za tři týdny střetnou i ve 3. kole v MOL Cupu. Mezi úspěšnými střelci byli i uzdravení Luboš Kalouda a Francis Koné.

Slovácko v přípravě deklasovalo Opavu

Fotbal
Ilustrační foto.
Paříž - O sladkovodní sinici spirulině se hovoří jako o potravině, která je v přírodě nejbohatší po mateřském mléku. Cyanobacteria, pojmenovaná modrá řasa, se stává součástí jídelníčku zbohatlíků, ale mohla by pomoci v řešení problémů s podvýživou v Africe. Spirulina existuje už 3,5 miliardy let, ale teprve v 60. letech ji objevil belgický botanik Jean Léonard. Nebylo mu jasné, proč je na tom jeden kmen žijící u Čadského jezera lépe než kmeny jiné. Pak zjistil, že ti, jimž se daří, pojídají spirulinu, která volně roste ve vodách jezera.

Potravina budoucnosti? Spirulina může zajistit výživu pro Afriku

Svět
Valdštejnské slavnosti se blíží. Uskuteční se tradičně 1. května, tedy v neděli.
Mostecko – V pátek něco, v sobotu něco, v neděli něco. Nadcházející dny v Litvínově rozhodně nebudou nudné. Nejdříve se tam rozloučí s hokejovou sezonou, pak přijde na řadu studentská veselice a vše vyvrcholí tradičními Valdštejnskými slavnostmi, na které dorazí třeba zpěvák Kamil Střihavka. Spousta možností kam zajít se ale naskytne i v Mostě. V mnoha obcích budou pálit čarodějnice a stavět májky. Na Jezeří oslaví významné výročí.

Kam o víkendu: V Litvínově zamávají sezoně a půjdou na Majáles a Valdštejnky

Mostecko
Ilustrační foto
New York – Nejšťastnější zemí světa je podle nové studie Dánsko. Na opačném konci žebříčku jsou naopak Burundi, Sýrie a Togo. Česko skončilo v pořadí 157 států na lichotivém 27. místě, a předstihlo tak například Francii, Itálii či Japonsko. Od roku 2013 si polepšilo celkem o 12 příček.

Nejšťastnější jsou Dánové, Češi si znovu polepšili

Svět
Francis Kone při jeho premiérové trefě v dresu Slovácka
Uherské Hradiště - „Snad nebyl pánbůh doma, díky obrovskému štěstí máme tři body," komentoval sobotní zápas kouč Svatopluk Habanec. Slovácko porazilo Jihlavu 3:1. Jak známo, štěstí se má jít naproti. Stalo se: domácí kouč měl při střídání šťastnou ruku. Za remízového stavu a zhruba půl hodiny před koncem poslal na hřiště Francise Koneho.

Slovácko a jeho štěstí: Kone (ne)zná Jágra, Došek si hodně nadával

Fotbal
Francis Kone při jeho premiérové trefě v dresu Slovácka
Uherské Hradiště – „Snad nebyl pánbůh doma, díky obrovskému štěstí máme tři body," komentoval zápas proti jihlavské Vysočině kouč Slovácka. Jak známo, tak štěstí se musí jít naproti, trenér Svatopluk Habanec měl při střídání šťastnou ruku. Za remízového stavu a zhruba půl hodiny před koncem poslal na hřiště Francise Koneho.

Francis Kone: Nevěděl jsem, že má Jágr stejnou oslavu gólu

Fotbal