ŠTÍTEK: umělá družice

Ilustrační obrázek
Londýn – Skupina astronomů objevila zřejmě zatím nejvzdálenější explozi, jakou dosud lidské oko spatřilo. Vysoce energetické záření údajně vyslala rozpadající se hvězda, která se nachází na samém okraji viditelného vesmíru.

Vědci zaznamenali explozi hvězdy na hranici vesmíru

Svět
Ilustrační foto
Hronov – K poslednímu červnu bude na území náchodského okresu ukončeno pozemní analogové vysílání televize, a tak je nejvyšší čas přizpůsobit televizní přijímače na příjem digitálního signálu.Pro občany Hronova a okolí mnoho možností nezbylo.

Nad digitalizací v Hronově visí otazníky

Náchodsko
Ilustrační foto.
Příbramsko – Blíží se start satelitního okruhu turnajů v nohejbalu seniorů. Satelit je určený pro hráče, jejichž věková hranice přesáhla 45 let a bude zahájen tuto sobotu v 9 hodin na antukovém dvorci za sportovní halou v Dobříši.

Startuje nohejbalový Satelit

Ostatní sporty
Washington – Malý kus kosmického smetí se dnes postavil do cesty Mezinárodní vesmírné stanici ISS tak nečekaně, že tříčlenná posádka dostala pokyn uchýlit se v kritickém okamžiku do dopravní lodi Sojuz připojené ke stanici.

Smetí ohrožuje ISS, posádka se ukryje v Sojuzu

Svět
PROUD NAPÁCHAL ŠKODY. Takto dopadly žárovky v domě Davida Mazance.
Vysoké Jamné – Televize, mikrovlnné trouby, elektrobudíky, přehrávače DVD, satelity, domácí kina, žárovky. Toto není výčet zboží elektroobchodu, ale spotřebičů, o které přišli lidé ve Vysokém Jamném. Zničení těchto věcí má na svědomí pondělní výkyv napětí v elektrorozvodné síti.

Výkyv elektrického napětí způsobil škody za statisíce

Tachovsko
Ilustrační foto
Oslo – Podle dokumentů WikiLeaks uskutečňuje Francie u svých evropských spojenců více průmyslové špionáže než Čína a Rusko. K tomuto závěru došla americká ambasáda v Berlíně, jak prokazují její diplomatické depeše, které od serveru dostal ke zveřejnění úterní norský deník Aftenposten.

WikiLeaks: Francie je šampionem průmyslové špionáže

Svět
Ilustrační foto
Praha – Český úřad zeměměřický a katastrální navrhuje vládě změnit nařízení, které se týká určování souřadnic. Důvodem jsou pohyby zemské kůry, kvůli kterým se souřadnice bodů na zemském povrchu mění. Souřadnice se tak ale posunou jen o několik milimetrů.

Souřadnice se posunou, lidé to v navigacích nepoznají

Česko
Ilustrační foto
USA - Vojenské letectvo Spojených států krátce před půlnocí vypustilo do vesmíru nový špionážní satelit, který je podle tiskové zprávy Národní agentury pro letecký průzkum (NRO) označován za největší na světě. Na oběžnou dráhu kolem Země ho dopravila raketa Delta IV Heavy. Mise je tajná, podle agentury AP nejsou k dispozici žádné další podrobnosti.

USA vypustily špionážní satelit, prý je největší na světě

Svět
Ilustrační foto
Praha - Mobilní operátor T-Mobile začne od listopadu nabízet satelitní televizi s podporou vysokého rozlišení HD. Bude spolupracovat s firmou Skylink, která je jedním ze dvou největších poskytovatelů satelitní televize v ČR. V příštích letech chce získat řádově desítky tisíc zákazníků. Uvedli to zástupci T-Mobilu na dnešní tiskové konferenci.

T-Mobile nabídne televizní vysílání přes satelit

Ekonomika
Peking - Čína vyslala k Měsíci svou již druhou sondu. Z kosmodromu Si-čchang v pátek odstartovala raketa, která má na oběžnou dráhu kolem Měsíce dopravit družici s názvem Čchang E-2, jejímž úkolem je zkoumat jeho povrch.

Čína vyslala k Měsíci druhou kosmickou sondu

Svět
Městský úřad v Litoměřicích.
Litoměřice – Snaha radnice a některých obyvatel ulic na Miřejovické stráni v Litoměřicích, která měla za cíl vybudovat zpevněné komunikace alespoň v části lokality, dospěla do zdárného konce.

Lidé v satelitu nejezdí v blátě

Litoměřicko
Moskva/Praha – Mezinárodní vesmírnou stanici ISS na oběžné dráze ohrožuje vesmírný odpad a její dráhu budou možná muset letoví dispečeři upravit. Podle páteční zprávy agentury Interfax hrozí, že ISS narazí do úlomku, který na oběžné dráze zůstal po zaniklé čínské družici.

Stanici ISS ohrožuje vesmírný odpad

Svět