ŠTÍTEK: umělá družice

Vesmírný odpad. Ilustrační snímek
Kus vesmírného odpadu nejspíš pocházejícího z Mezinárodní vesmírné stanice propadl domem ve Spojených státech a jen těsně nezasáhl uvnitř se nacházející dítě. Ojedinělým případem se nyní zabývá kosmická agentura NASA, která zjišťuje původ předmětu. Ačkoliv jsou pády trosek z vesmíru na lidská obydlí výjimečná, v minulosti se už několik podobných událostí stalo.

Vesmírný odpad spadl na dům a málem zasáhl dítě. NASA případ vyšetřuje

Vesmír
Satelitní snímky Prahy z družice Sentinel
Podívat se na hlavní město z oběžné dráhy nevyžaduje nutně místo ve vesmírné lodi. Daleko dostupnější jsou třeba snímky satelitní, které veřejnosti zprostředkovává program Copernicus. Deník přináší několik snímků z přelomu listopadu a prosince, kdy i povětrnostní podmínky umožnily objektivům satelitu zprostředkovat čistý pohled na zimní Prahu.
10 fotografií

Unikátní snímky. Podívejte se, jak vypadá zasněžená Praha z oběžné dráhy

Regiony
Schůzka vůdců. Kim Čong-un dorazil na kosmodrom Vostočnyj, Putin ho přivítal
Severní Korea podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina ve všech jeho rozhodnutích, řekl ve středu podle agentury Reuters severokorejský vůdce Kim Čong-un. Oba státníci se sešli na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě, kde Putin uvedl, že Rusko pomůže KLDR v oblasti vesmírných družic. Předmětem rozhovorů byla podle agentury RIA Novosti také možnost vyslání severokorejského kosmonauta do vesmíru. Podle Kima, pro kterého byla návštěva první zahraniční cestou od pandemie covidu-19, Moskva i Pchjongjang vedou svatou válku proti Západu.
4 fotografie

Schůzka vůdců. KLDR stojí za Putinem a všemi jeho rozhodnutími, řekl v Rusku Kim

Svět
Ilustrace družice Sova.
/FOTO/ Přesnější předpověď nástupu extrémního počasí umožní vědcům data nasbíraná družicí brněnské společnosti OHB Czechspace. Vzniknout díky tomu mají lepší klimatické modely upozorňující, že nastanou přívalové deště, bouřky, silný vítr nebo tornáda. O tom, zda technologie, která je součástí výzvy Ambiciózní projekty České republiky, postoupí v hodnocení dál a skutečně vyletí do vesmíru, rozhodne česká delegace Evropské vesmírné agentury v září.
5 fotografií

VIDEO: Vyšle Brno satelit do vesmíru? Upozornil by na tornádo, jasno bude v září

Brněnsko
Boeing 737.
/FOTO/ Nová černá skříňka získala typovou certifikaci pro letouny Boeing 737, 767 a 777. Ty jimi budou nově standardně vybaveny už z výroby, instalovat si je mohou také provozovatelé již vyrobených letounů. HCR-25 je první certifikovaná černá skříňka na světě, která může být během letu online spojena se zemí prostřednictvím satelitů. Data o letu tak lze získávat průběžně. Přelomovou technologii vyvinul tým vědců a inženýrů společnosti Honeywell v Brně ve spolupráci se společností Curtiss-Wright.
3 fotografie

Nová černá skříňka pro Boeing: online spojení díky satelitům. Vyvinuli ji v Brně

Brněnsko
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/37. OTÁZKA/ Zatím naposledy se to povedlo v roce 1972. V posledních letech se snahy o vyslání člověka na Měsíc opět zintenzivnily, nebude to ale dříve než v roce 2025. Proč trvá uskutečnění návratu lidí na přirozenou družici Země tak dlouho, zejména když už se to lidstvu v minulosti povedlo a má s tím zkušenosti? Na tuto otázku odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Proč trvá návrat člověka na Měsíc tak dlouho?

Věda
Zmenšenina české družice Ambic
Už za pět let by mohlo mít Česko ve vesmíru družici schopnou pomoci třeba hasičům v boji s lesními požáry. Vybavená by měla být supermoderní snímací technikou. Snímky by dále mohly pomoci kontrolovat skládky odpadu či monitorovat těžbu dřeva. Na projektu pracují experti z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu ve spolupráci s odborníky z českých firem. Náklady by neměly překročit 720 milionů korun.

Česko by mohlo mít na oběžné dráze Země svého strážce. Pomáhal by třeba hasičům

Vesmír
Pavel Suchan vedl tiskovou konferenci na téma Česká kosmická mise SLAVIA chce hledat suroviny ve vesmíru, na které vědci a technici představili ryze českou kosmickou misi SLAVIA.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Hledat zdroje surovin ve vesmíru bude cílem české kosmické mise Slavia, která úspěšně dokončila přípravnou fázi ověřující její celkové technické řešení. Mise by měla na oběžnou dráhu Země vynést dva satelity vybavené pokročilými technologiemi, svůj let má odstartovat v roce 2027. Projekt zaštítila Evropská kosmická agentura (ESA) a podpořilo ji i české ministerstvo dopravy. V úterý 20. června o tom informovala Akademie věd (AV ČR).
37 fotografií

Česká mise Slavia dokončila přípravnou fázi. Ve vesmíru bude hledat suroviny

Praha
Severokorejský vůdce Kim Čong-un
Severní Korea (KLDR) se pokusila vyslat do vesmíru špionážní vojenskou družici, uvedla podle agentury Reuters tamní státní média. První pokus za posledních sedm let ale podle nich skončil neúspěchem, když se porouchal druhý stupeň rakety nesoucí satelit a systém se zřítil do Žlutého moře. Start rakety předtím spustil krátký poplach v Jižní Koreji a Japonsku, úřady a média obou zemí rovněž hovořily o selhání rakety. Její pád si podle nich nevyžádal na jejich území žádné škody.
12 fotografií

KLDR chtěla do vesmíru vyslat špionážní družici. Pokus ale skončil neúspěchem

Svět
Pád meteoritu. Ilustrační snímek
Záblesk, který ve středu večer pozorovali obyvatelé Kyjeva i jiných míst na Ukrajině, způsobil pád jasného meteoru. Odborníci jej zaznamenali na kamerách, které provozuje český a slovenský astronomický ústav na východním Slovensku. ČTK to řekl Jiří Borovička z Astronomického ústavu Akademie věd ČR (AVČR). V situaci, kdy Ukrajina už skoro 14 měsíců čelí ruské agresi, tedy nešlo o další útok ze strany Moskvy.
144 fotografií

Záblesk nad Kyjevem? Pád jasného meteoru, potvrdili čeští odborníci

Státy mimo EU
Workshop Evropské vesmírné agentury, jehož se studentský spolek YSpace z Vysokého učení technického v Brně zúčastnil.
/FOTO/ Posunout lidstvo o krok dál na cestě za kolonizací Měsíce a Marsu se snaží studenti Vysokého učení technického spolu s Mendelovou univerzitou v Brně. Pomoci jim k tomu má experiment, jehož cílem je vyslat na oběžnou dráhu Země první český studentský satelit s buňkami sinic schopných vytvářet kyslík nezbytný pro existenci živých organismů. Satelit by mohli vědci vyslat už v roce 2025.
7 fotografií

Příprava na kolonizaci Měsíce a Marsu: pomoci má satelit z Brna s buňkami sinic

Brněnsko
Průlet asteroidu kole Země. Ilustrační foto.
Kolem naší planety v uplynulých hodinách proletělo vesmírné těleso o velikosti menšího nákladního auta. V jistou chvíli se pohybovalo pouhých 3600 kilometrů nad zemským povrchem. Jde o jedno z největších přiblížení dráhy asteroidu v historii. Průlet může nyní lidstvu sloužit jako výstraha, že v blízkosti Země je stále velké množství ještě neobjevených asteroidů. A některé z nich mohou být i nebezpečnější.

Kolem Země proletěl asteroid velký jako náklaďák. Byl blíž než některé satelity

Vesmír
Cosmic Girl společnosti Virgin Orbit
První vyslání družic ze západní Evropy bylo neúspěšné. Raketa vypuštěná v noci na úterý speciálně upraveným Boeingem 747 společnosti Virgin Orbit, který odstartoval z letiště u města Newquay v britském Cornwallu, kvůli „anomálii“ nedosáhla oběžné dráhy. Na twitteru o tom informovala Virgin Orbit. Podle agentury DPA jde o těžkou ránu ambiciózním plánům Británie, která se chtěla postavit do čela evropského vesmírného průmyslu.
11 fotografií

Neúspěšná mise. Družice vypuštěné ze západní Evropy nedosáhly oběžné dráhy

Vesmír
Marek Svoboda pracuje s družicovým signálem
Málokdo v České republice dokáže tak přesně pochopit pohyb družic a cestu televizního signálu. Marek Svoboda, který žije v Křenovicích u Dubného, se právě v tomto světě vyzná naprosto dokonale. Křenovice leží mezi obcemi Žabovřesky a Dubné v okrese České Budějovice. Podle počtu obyvatel jsou Křenovice druhou největší místní částí Dubného. V roce 2011 zde trvale žilo 379 obyvatel. V osadě jsou dvě historické kapličky. A Marek Svoboda tu dokáže zachytit televizní a rozhlasové signály z celého světa. 
17 fotografií

Detektivní pátrání! Marek Svoboda našel v Křenovicích po Londýnu také Dakar!

Ostatní sporty
Podnikatel Steve Juventson a Dishy McFlatface
Život bez připojení k internetu si dnes již snad nikdo není schopný představit. E-maily, internetové bankovnictví, sociální sítě, či pouze možnost dohledat si jízdní řády využívá stejně tak člověk žijící ve velkoměstě, jako horal z nejodlehlejších končin naší republiky. Zatímco ale v urbanizovaných částech je dobré internetové pokrytí, lidé na venkově se často musejí spoléhat na satelitní připojení, které je pomalejší a méně stabilní. To měl minulý rok změnit příchod Starlinku provozovaného společností SpaceX a Elonem Muskem. Jak silné a stabilní připojení u nás Starlink má a na kolik přijde jeho pořízení?

Starlink od Muska je v Čechách více než rok: Jak je rychlý a na kolik vyjde

Věda a technika
Vizualizace družice TROLL.
Je velká. Největší v éře České republiky. A kompletně celá pochází z Brna. Brněnská společnost s názvem TRL Space vyšle do vesmíru historicky největší českou družici s názvem TROLL. Na oběžné dráze bude testovat nové technologie, které mají zabezpečit vesmírný kontakt a předejít srážkám. Kdy se tam dostane, ale není ještě jasné.

Houstone, nemáme problém. Brno bude mít ve vesmíru vlastní družici

Brněnsko
Vizualizace družice TROLL
Je velká. Největší v éře České republiky. A kompletně celá pochází z Brna. Brněnská společnost s názvem TRL Space vyšle do vesmíru historicky největší českou družici s názvem TROLL. Na oběžné dráze bude testovat nové technologie, které mají zabezpečit vesmírný kontakt a předejít srážkám. Kdy se tam dostane, ale není ještě jasné.

Houstone, nemáme problém. Brno bude mít ve vesmíru vlastní družici jménem TROLL

Vesmír
Pro testy protisatelitního laseru v rámci projektu Sokol Ešelon byl (a snad stále je) využíván upravený letoun Berijev A-60
Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou Západ poskytl Ukrajině, bojující s ruskou přesilou, bylo rychlé kompletní satelitní pokrytí ukrajinského území internetem americké společnosti Starlink miliardáře Elona Muska. Skylink, který poskytl bojujícím útvarům nouzové datové spojení, se od počátku podílí na koordinaci ukrajinských jednotek a významně tak zvyšuje jejich bojovou účinnost. Jsou si toho vědomi i Rusové, proto pohrozili, že začnou satelity Starlink sestřelovat. Mají na to prostředky?
3 fotografie

Rusko hrozí sestřelováním satelitů. Prostředky na to vyvíjí už od 60. let

Věda a technika
Asteroid krátce předtím, než do něj záměrně narazila vesmírná raketa NASA.
V noci na úterý lidstvo se zatajeným dechem sledovalo vesmírnou misi, která v naší historii nemá obdoby. Družice DART cíleně narazila do asteroidu Dimorfos vzdáleného 11 milionů kilometrů od planety Země. Půltunový projektil z dílny expertů z americké NASA měl za úkol vychýlit dráhu giganta, a připravit tak půdu pro budoucí planetární obranu Země v případě, že ji někdy skutečně asteroid ohrozí. Italští astronomové nyní odhalili nejnovější snímky ze sesterské družice LICIACube, která masivní srážku v hlubinách vesmíru pozorovala zpovzdálí.
4 fotografie

Detailní pohled na Armageddon. NASA ukázala nové fotky srážky lodi s asteroidem

Vesmír
Vojáci se chystají stále více spoléhat na umělou inteligenci, kterou se v některých případech připravují otestovat. Kvůli tomu se začínají obracet na technologické firmy a univerzity, které by jim v tom měly pomoci.
Armáda není jen železo. Čeští vojáci se chystají stále více spoléhat na umělou inteligenci, kterou se v některých případech připravují otestovat. Kvůli tomu se začínají obracet na technologické firmy a univerzity, které by jim v tom měly pomoci. „V následujících týdnech a měsících bude naše setkávání se soukromým sektorem intenzivní. Musíme vědět‚ co už existuje, najít způsoby, jak efektivně spolupracovat, a využít know-how firem pro naše potřeby,“ uvedl zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč.
21 fotografií

Čeští vojáci touží po umělé inteligenci. Budou ji testovat i na družici

Česko
Start čínské kosmické lodi Shenzhou VII. Ilustrační foto.
Čínská národní vesmírná agentura vypustila nový špionážní satelit opředený tajemstvím. Ač má družice podle čínských zdrojů sloužit k monitorování půdy, výnosů plodin a přírodních katastrof, bude ji tamní vláda podle mnohých analytiků využívat ke shromažďování vojenských informací. Se zprávou ve čtvrtek přišel portál Space.

Čína vypustila na oběžnou dráhu špionážní satelit. Družici halí tajemství

Svět
Satelitní snímky pořízené umělou inteligencí.
/FOTO/ Vyvinout a úspěšně otestovat algoritmus s umělou inteligencí, který je schopen vybrat nejkvalitnější satelitní snímky přímo na palubě družice se podařilo brněnskému startupu Zaitra. Česká republika si tak připisuje další úspěch na poli vesmírného průmyslu a řadí se mezi několik málo zemí, které mají na oběžné dráze satelit s umělou inteligencí.
12 fotografií

Brno pokračuje v dobývání vesmíru. Díky startupu mají družice umělou inteligenci

Vesmír